Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

Čovek želi da se ispovedi, pričesti i da živi crkvenim životom, ali uopšte ne ume da se kaje kako treba, ne shvata da je grešan, ne oseća svoje grehe. Takav čovek se ograničava na formalnu ispovest.Često u sebi nosimo okamenjeno neosećanje i tada Ispovest ispunjava samo formu

nekako se sve svodi da samo nabrajamo svoje grehe i da se kajemo za taj greh, ali strast koja ans navodi na taj greh ;)

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Имам и питање, да ли може неко да нам објасни шта значе етичка и онтолошка категорија покајања и исповести? Да ли су обе исправне, да ли нас обе воде поновно у заједницу са Богом, шта свака од њих  подразумева? Онолико колико ја знам – етика је наука о моралу, понашању, да ли онда та етичка категорија подразумева свест о томе како смо се огрешили о моралне норме?....Али Бог нигде није рекао будите морални...има оних који су јако морални људи, цењени по том питању а нису побожни, нису у Христу....а и ако се ситуација измени, очекивања промене, промениће се и дефиниција моралног, у различитим срединама она је различита... и онда губи нам се оријентир.....Мислим да то испуњавање неких моралних правила, обичаја, очекивања, када смо у Христу управо проистиче из нашег односа са Њим, подразумева се, из сасвим другачијих побуда и не размишљајући о томе ми бивамо морални по схватању других.... није нам потребан морални закон да би имали неки оквир, јер ако се ми осећамо грешнима само зато што смо тај неписани морални закон прекршили то не подразумева да ће нам такво покајање проистекло из тог сазнања бити корак ближе Богу нити да ће условити преумљење....јер коме да кажемо извини, моралу? Једино могу да разумем неки Божији морал, где ми волимо Бога и из те љубави према Њему као личности, као пријатељу нашем и Оцу, ми се понашамо тако да ту љубав ничим не умањимо, не окрњимо...Морал о коме говори класична етика је танак да бисмо се за њега ухватили, једино у оваквом схватању мислим да има основа говорити о моралу...

И онтолошка категорија исповести....онтологија наука о постојању...

Један брат ме је питао шта нас води Богу – постојање или понашање? И одговор је понашање....

Дакле да би нам све било јасније предлажем да прво разјаснимо ове појмове....у духу једног врло корисног промишљања...

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Слажем се Антонета, одличан си темељ поставила. Добро, нећо одмах да ја наступам са неким готовим решењима, већ хајде сви да ме мало укључимо у ову дискусију. Иначе, ја морам као свештеник да признам: Људи не знају да се кају, чак и они који се исповедају то чине са етичке стране, док нам онтолошка промиче поред нас.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је један од начина да се ослободимо гриже савести тај да испричамо некоме шта нас мучи.

У том сусрету са особом од поверења,којој саопштавамо своје боли, осећамо заједницу, блискост и љубав. У међусобној љубави препознајемо Бога, мењамо се и Он нам све опрашта.

Нема ту много мудровања. Просто је.

Исповест код свештеника је слична обичној исповести, али са појачаном свешћу о томе да је Бог близу, да нас воли и да нам опрашта; и, оно најважније - са дубоким осећањем Божијег призива, преко свештеника, да учествујемо у Светој Литургији. (Тако би бар требало.)

Подели на овим сајтовима

Колико се често исповедате код свештеника?Брате па нећу се ваљда исповедати код вулканизера https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0110_hahaha.gif klapklap 0110_hahaha 0110_hahaha,шала мала  dobrodosli

Подели на овим сајтовима

?????? ?? ????? ?????????? ??? ???????????????? ?? ???? ?? ????? ?????????? ??? ??????????? https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0110_hahaha.gif klapklap 0110_hahaha 0110_hahaha,???? ????  dobrodosli

0202_238

???? ?? ??????, ???? ?? ?????????? ? ????? ???????, ?? ??? ???? ????????: ??? ??????????.

Подели на овим сајтовима

evo opet me terate u moderaciju, brate srdjane mislim da je potrebno reorganizovati glasanje na sledeci nacin ne koliko s eputa ispovedamo jer to nije znacajno vec kako se ispovedamo i kako shvatamo ispovest

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

kako razumemo evandjeljske reci

ispovedajte se jedni drugima

Sto god svezete na zemlji, bice svezano i na nebu, i sto god razresite na zemlji bice razressno na nebu; Kojima oprostite grehe, oprostice im se

Подели на овим сајтовима

evo opet me terate u moderaciju, brate srdjane mislim da je potrebno reorganizovati glasanje na sledeci nacin ne koliko s eputa ispovedamo jer to nije znacajno vec kako se ispovedamo i kako shvatamo ispovest

??, ?????.

????? ?? ???? ????? ????????? ??? ???????? ? ?????? ?????????.

Подели на овим сајтовима

??, ?????.

????? ?? ???? ????? ????????? ??? ???????? ? ?????? ?????????.

tacno

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...