Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Јооој...

... јооој, јооој, јооој

на брзину нешто скрој.

јао, јао, јао, јао

опомену бих ти дао.

звек, звек, звек, звек

зато што си много прек.

Подели на овим сајтовима

kako ti gledas na optuzbe za antisemitizam?

Naravno, moze i neko drugi da napise kako gleda na to.

Можда ће да ти помогне, да разјасниш ствар, ако се мало посветиш књигама у певници. Јер он што свети владика говори исто ћеш видети а и много више у Стихирама, Тропарима, Ирмосима... у Богосλужбеним књигама...

Тог ''антисемитизма'' (велика недеља) али још више ''антиелинизма'' (службе светима) има обашка... али контекст је битан.

само један пример:

на Велики Петак

Блажена, стихове на 8. Глас4.

...

Блажени милостиви, јер ће бити помиловани

Мноштво богоубица, Јудејски народ безакони, махнито вичући Пилату говораху; Распни Христа невинога; а Вараву нам радије ослободи. А ми говоримо к Њему гласом благоразумног разбојника: сети се и нас Спасе, у Царству твоме.

Подели на овим сајтовима

Блажена, стихове на 8. Глас4.

...

Блажени милостиви, јер ће бити помиловани

Мноштво богоубица, Јудејски народ безакони, махнито вичући Пилату говораху; Распни Христа невинога; а Вараву нам радије ослободи. А ми говоримо к Њему гласом благоразумног разбојника: сети се и нас Спасе, у Царству твоме.

Да, и ту не треба правити логички грешку. Ово не значи мржњу према једном народу, не значи ни да су СВИ Јевреји "безакони". Ово се односи на оне који су посредно и непосредно одговорни за Христово распеће. Јер ако под "јудејским народом" будемо подразумевали СВЕ Јевреје, онда су "безакони" и Исус, Богородица, архиђакон Стефан, апостол Павле и многи, многи други.

Подели на овим сајтовима

Иста та црква је тврдила у средњем веку и да је планета Земља равна плоча, и да је свако ко наиђе вештица. Јер се не уклапа у средину. Што се тиче Пакла, и ја слично размишљам. Ако постоји идеја о Другом Христовом доласку, зар неће имати мртви који су васкрсли а боравили су у Паклу још једну шансу на Страшном суду? Идеја православља је по мени једна прелепа идеја која ми радује душу и верујем у њу. А у институцији Цркве има многих глупости које се косе са здравим разумом, а здрав разум је писање душом, а не интелектом. Шта твоја Душа говори о православљу, Петар М? И ја имам своје сумње у погледу светитеља. Код Владике Николаја ми једноставно нешто смета. Гуши душу. А код св. Ђорђа душа ми лети до небеса. Но, није моје да процењујем. Много је лакше рећи веруј у то да ће ти Бог помоћи, него заиста и веровати у то. Али пробај да верујеш. Мени је Он помогао онда када сам за помоћ била спремна. 12 година је допустио да се ваљам у блату сатанизма. 12 година сам очекивала помоћ. И добила је. Питање вере је питање односа човека према Богу, без посредника, осим ако их Он сам не пошаље.

Подели на овим сајтовима

Иста та црква је тврдила у средњем веку и да је планета Земља равна плоча, и да је свако ко наиђе вештица.

Није то тврдила Црква, већ наука и философија (Аристотелова у првом плану) онога времена. А Црква (и то на Западу) је само то научавање, које се предавалао и на тадашњим Универзитетима, "ушушкала" у своју егзегезу вере. Интересантно и аргументовано о овоме пише Марвин Пери у "Интелектуалној историји Европе".

Источни оци, на пример свети Јован Дамаскин, су се доследно позивали на научна сазнања свога времена. Треба читати Дамаскиново "Тачно изложење православне вере" па видети како у размишљању следује Аристеотелу (Философска поглавља у наведеном делу), те како се у области науке (астрономије, географије, итд.) позива на мишљење тадашњих философа и научника. Неретко се у његовим реченицама, када говори о "научним питањима" налази конструкција "О томе кажу да...."

Подели на овим сајтовима

Eво једна песма за тебе од Владике Николаја:

Никакво ми зло људи не могу учинити, ако у мени нeмa рањавог места.

Видех две пећине, од којих једна одаваше ехо, а друга беше нема. И прву посећиваху многа радознала деца и несташно се надвикиваху с пећином. А из друге се посетиоци брзо враћаху, јер им не одговараше ехом.

Ако је душа моја рањава, свако зло светско одјекиваће у њој. И људи ће ми се смејати, и наваљиваће све јаче са својом виком.

А заиста неће ми нахудити злореци људи, ако је језик мој заборавио изговарати зле речи.

Нити he ме ожалостити пакост споља, ако нема пакости у срцу мом, да одјекује као козји бубањ.

Нити ћу моћи гневом одговорити на гнев, ако је гнездо гнева у мени испражњено, те нема шта да се буди.

Нити ће ме страсти људске заголицати, ако су страсти у мени претворене у пепео.

Нити ће ме ожалостити неверство пријатеља, ако сам ја Тебе изабрао за свог пријатеља.

Нити ће ме неправда светска моћи скрушити, ако је неправда истерана из мисли мојих.

Нити ће ме замамити преварни духови светске сласти, части и власти, ако је душа моја као пречиста невеста, која само Светог Духа прима и за Њим чезне.

Никога људи не могу у пакао отиснути, ако се сам не отисне. Нити људи могу некога дићи на раменима својим до престола Божјег, ако се сам не дигне.

Ако душа моја нема отворених прозора, никакво се блато у њу не може убацити.

Нека устане сва природа против мене, ништа ми не може учинити до једино што пре постати гробом тела мога.

Сваки светски усев засипа се ђубретом, да што пре никне и боље расте. Ако је душа моја, авај, напустила девичанство своје и примила семе овога света у себе, онда ће морати примити и ђубре, што свет баца на своју њиву.

Али ја Тебе призивам дан и ноћ: настани се у души мојој и затвори све улазе за непријатеље моје. Учини пећину душе моје празном и немом, да нико од света не пожели ући у њу.

Душо моја, једина бриго моја, буди на стражи и разликуј гласове, што ударају о тебе. Па кад познаш глас Господина свога, напусти немило и одјекни свом снагом.

Душо моја, пећино вечности, не допусти временим разбојницима да уђу у тебе и наложе свој огањ у теби. Буди нема, кад те вичу. Буди непокретна, кад ударају о тебе. И стрпљиво чекај Домаћина свога. Заиста доћи ће.

Подели на овим сајтовима

Велика је заблуда мишљење да су људи у средњем веку сматрали да је Земља равна плоча. Свакако је било ретких појединица који су се држали Птоломејевог модела, али већина је углавном знала да је земља сфероидна. А проблем на Западу је био са неким другим стварима, али свакако никада нису расправљали око облика планете, знали су да је лоптаста...

Myth of the Flat Earth

А што се тиче антисемитизма, хришћани никада нису ни били антисемити, али су били антијудаисти, и даље су антијудаисти (али ипак много мањи антијудаисти од нпр. атеиста) и често се занемарује однос Синагоге према Цркви и хришћанима у првим вековима, и колико су хришћани пострадали од исте. Такође, Талмуд је далеко непријатељскији према Хришћанству, него Нови Завет према Јудаизму.

Samo jos jedna molba: kako ti gledas na optuzbe za antisemitizam?

Naravno, moze i neko drugi da napise kako gleda na to.

Па та књига Поруке кроз тамнички прозор и није његова. Зар не звучи мало чудно сва та причица како је као написао на веце папиру, па је књига одштампана тек доста након његове смрти, а приде нигде нема тог рукописа тј. веце папира?! То је вероватно писао неки Љотићевац гастарбајтер...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Наравно на Западу је у касном средњем веку било људи који су дуговали новац појединим зајмодавцима, па су измишљали како јевреји трују воду и једу децу, да не би вратили новац, мада су свакако предрасуде биле плодно тло да такве приче уроде насиљем (а рим-папе су покушале да зауставе тај талас насиља према јеврејима), поготово након Црне Смрти, када су хтели да траже кривца; али много горе су прошли Темплари, а они нису били јевреји.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Проблем са делом које ниси читао? Није ли мало безвезе? :)

Sala bre :) . Jasno da je moj problem ideologijom koja stvara oko njegovog dela. I to ne samo medju obrazovcima i slicnima... ima i ovde na ZZRU dosta za mene problematicnih pozivanja. Al to je vec sppam, i nema veze sa onim sto Petar prica.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Sala bre :) . Jasno da je moj problem ideologijom koja stvara oko njegovog dela. I to ne samo medju obrazovcima i slicnima... ima i ovde na ZZRU dosta za mene problematicnih pozivanja. Al to je vec sppam, i nema veze sa onim sto Petar prica.

Има везе. Такве ствари представљају део узрока његове садашње недоумице.

Идеологија се може створити око сваког и свачега, нажалост. Какве су све идеје, философије и политике ницале на хришћанској инспирацији, да ти се живот смучи. Нпр., марксизам је добрим делом инспирисан идејом хришаћнске есхатологије (с тим што је Маркс "рај" преселио у историју, у идеално комунистичко друштво) и раних хришћанских заједница (нико није имао приватну својину, све је било заједничко и све су делили по потреби; данас тако фунционишу манастири).

Подели на овим сајтовима

Све ми се више чини, а ево све више и доказа, у прилог прве тврдње у вези са овом темом- Тривијаности, једностраност и страшно незнање...

Све те три ствари се уче.

Не можеш природно да не будеш тривијалан са комплексном темом.

Не можеш да будеш двостран док не чујеш и свариш туђа мишљења.

Не можеш да имаш знање ако пре тога ниси имао незнање.

Мислимда би могао да искулираш.... :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Није то тврдила Црква, већ наука и философија (Аристотелова у првом плану) онога времена. А Црква (и то на Западу) је само то научавање, које се предавалао и на тадашњим Универзитетима, "ушушкала" у своју егзегезу вере. Интересантно и аргументовано о овоме пише Мервин Пери у "Интелектуалној историји Европе".

Будимо фер па рецимо да су тада Црква и наука биле јако блиско повезане.

Постојало је толико других учења Црква је баш Аристотелово усвојила.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...