Jump to content

Koпти служили у Патријаршијској капели у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

а шта си све за све ове године на њега рекао

Де леба ти, да чујем шта сам за "Аву" рекао а да није истина? Ајде

Подели на овим сајтовима

• Одговори 262
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 11 минута, Родољуб Лазић рече

(Ако занемарим твоја немушта питања-констатација,  јер иста питања можеш поставити било коме на форуму, па и себи,), ово ми је занимљиво: Где сам рекао да ми Гроб није меродаван и за шта ми није меродаван?

Да си се богдо поистовјето са светима које гураш у зурлоте, не би ни било проблема, али ти си сувише побожан да се поистовјетиш12:smeha:, толико о твоме традиционализму, узми читај Артемија и познај да је поистовјећење-побожност по св Максиму.

Прави се ти забораван колико желиш, у овој теми, у вези са присутством Копта, али ти више нећу доказивати шта си рекао, јер мислим да лажно питаш, и што би се бавио тиме шта је теби занимљиво у твојим писањима.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Родољуб Лазић рече

Де леба ти, да чујем шта сам за "Аву" рекао а да није истина? Ајде

Боље да поновиш шта је рекао Патријарх Порфирије за тебе и друге Зурлоте, како вас је за сва времена крстио бесмртни Атанасије, а за Аву си све најљепше говорио, тако ти грах родио.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Да си се богдо поистовјето са светима које гураш у зурлоте, не би ни било проблема, али ти си субише побожан да се поистовјетиш, толико о твоме традиционализму, узми читај Артемија и познај да је поистовјећење -побожност по св Максиму.

Прави се ти забораван колико желиш, у овој теми, у вези са присутством Копта, али ти више нећу доказивати шта си рекао, јер не мислим да лажно питаш, и што би се бавио тиме шта је теби занимљиво у твојим писањима.

То се искрено каже: немам одговор на твоје питање, али ћу написати нешто тек да бацим прађшину у очи.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Боље да поновиш шта је рекао Патријарх Порфирије за тебе и друге Зурлоте, како вас је за сва времена крстио бесмртни Атанасије, а за Аву си све најљепше говорио, тако ти грах родио.

Добро, шта год да почнемо, немаш одговор, само паушална лажна прича. 

Ајде, можда ћеш знати да даш неки линк шта је то патр. Порфирје рекао о зилотима. Надам се све најлепше, јер су зилоти били сви православни свети, почев од Христовог апостола Симона, па до Гаврила Грузијског. Де, да чујем шта је рекао о зилотима.  

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

Добро, шта год да почнемо, немаш одговор, само паушална лажна прича. 

Ајде, можда ћеш знати да даш неки линк шта је то патр. Порфирје рекао о зилотима. Надам се све најлепше, јер су зилоти били сви православни свети, почев од Христовог апостола Симона, па до Гаврила Грузијског. Де, да чујем шта је рекао о зилотима.  

Sa djavoimanima se Rodoljube ne vredi raspravljati, ovog velikog hadziju bi petorica morala da drže da ga u Ostrog odvedemo zajedno sa njegovim "avom" kriptokatolikom.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

То се искрено каже: немам одговор на твоје питање, али ћу написати нешто тек да бацим прађшину у очи.

Браво ушао си ми у главу, прозрео си ме, нису рекао да Гроб није мјеродаван, ниси рекао ништа ружно о Ави, Није вас Патријарх јавно изобличавао, није вас Таса крстио.

Рекао сам ти кад је била та бесједа тих дана, да се баш на тебе односи, и сад би трбао да ти копам, теби који се правиш да не знаш да си прије пар дана рекао да Гроб није мјеродован на овој теми у вези са приствством копта, гураш ме у погрешном правцум, а сам ѕнас да си то рекао, и да си ми писао, и за Патрикину бесједу, а ретерирао си и у вези са поређењем Аве са Жексом, па си ублажио као шалио се,

И што ти уопште причаш са мном зар ниси ти то прекинуо, шта би, или и то лажем?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Tamara91 рече

Sa djavoimanima se Rodoljube ne vredi raspravljati, ovog velikog hadziju bi petorica morala da drže da ga u Ostrog odvedemo zajedno sa njegovim "avom" kriptokatolikom.

Е моја несрећице Хаџија је често на Острогу, св Василије ме оженио, задњи пут нисам могао да изађем сат ипо, говорио сам свештеницима, да бас тјерају, а они да останем, тројица дежурних су се промјенили, тек кад сам му нешто обећао, а можда некад и дознаш шта, успјео сам да се одвојим, при том је гужва људи пролазе минут и иду.

Рекао сам својој жени да морамо да некако набавимо нешто од св Василија да буде у Цркви св Василја у Сарајеву, да молимо Јаћинија, и за непуних мјесец дана је дошао Јаћиније и донио папучице које су сада у Цркви, ми нисмо ништа радили нити стигли да подузмемо.

И нека сесрто светог Василија међ нама док се овај наш спор не рјеши, реци амин. Ако ти је светац мјеродаван па да видимо у ком грму лежи зец.

Да нас ти и Родољуб одвете, хајте, хајмо код светца.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Браво ушао си ми у главу, прозрео си ме, нису рекао да Гроб није мјеродаван, ниси рекао ништа ружно о Ави, Није вас Патријарх јавно изобличавао, није вас Таса крстио.

Рекао сам ти кад је била та бесједа тих дана, да се баш на тебе односи, и сад би трбао да ти копам, теби који се правиш да не знаш да си прије пар дана рекао да Гроб није мјеродован на овој теми у вези са приствством копта, гураш ме у погрешном правцум, а сам ѕнас да си то рекао, и да си ми писао, и за Патрикину бесједу, а ретерирао си и у вези са поређењем Аве са Жексом, па си ублажио као шалио се,

И што ти уопште причаш са мном зар ниси ти то прекинуо, шта би, или и то лажем?

"И што ти уопште причаш са мном зар ниси ти то прекинуо, шта би, или и то лажем?"

Причам зато што сам те пустио да видим докле можеш да причаш глупости о мени. Па пошто видим да краја нема, одлучио сам да истерамо ствари на чистац. Доста је било. 

"прије пар дана рекао да Гроб није мјеродован на овој теми".  Не занима ме да ли ћеш да копаш и колико. Да чујем, где то мени Гроб није битан и због чега.

"ретерирао си и у вези са поређењем Аве са Жексом, па си ублажио као шалио се" - ништа нисам ретерирао, све је јасно и свима осим теби. Па сам морао да ти "нацртам" шта је смисао онога што сам рекао о "ави" и Жексу.

Не пратим све шта је патријарх рекао, шта је рекао о зилотима, да чујем.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Е моја несрећице Хаџија је често на Острогу, св Василије ме оженио, задњи пут нисам могао да изађем сат ипо, говорио сам свештеницима, да бас тјерају, а они да останем, тројица дежурних су се промјенили, тек кад сам му нешто обећао, а можда некад и дознаш шта, успјео сам да се одвојим, при том је гужва људи пролазе минут и иду.

Рекао сам својој жени да морамо да некако набавимо нешто од св Василија да буде у Цркви св Василја у Сарајеву, да молимо Јаћинија, и за непуних мјесец дана је дошао Јаћиније и донио папучице које су сада у Цркви, ми нисмо ништа радили нити стигли да подузмемо.

И нека сесрто светог Василија међ нама док се овај наш спор не рјеши, реци амин. Ако ти је светац мјеродаван па да видимо у ком грму лежи зец.

Да нас ти и Родољуб одвете, хајте, хајмо код светца.

F odeljenje bracika to ti ja kao doktorka kažem a sa ovo malo duhovnog iskustva da veze sa pravoslavljem nemaš.

Подели на овим сајтовима

Нек ти каже ова Тамара или Бокисд или неко од тих што си их саблазнио, ако сви имате амнезију нек ти каже онај Нпетровић који је то и увео, мам се тогада ја копам по звојим глупостима, ствар је стра два три дана листај сам.

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић

Хаџи има неку фору, да провоцира, мислећи да ће постићи нешто добро. Изненађује колико тога чини небулозним.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Tamara91 рече

F odeljenje bracika to ti ja kao doktorka kažem a sa ovo malo duhovnog iskustva da veze sa pravoslavljem nemaš.

Супер, али не прихваташ св Василија за мјеродавног? Тако да заиста имаш мало духовног искуства, а доктора ми је иначе на врх главе, осим моје жене и још неких, ту има свега и свачега.

Ипак нека св Василија међ нама, а Ави појма немаш, глупа си.

Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2024. at 13:06, N.Petrovic рече

Пошто не нађох да је ико апологетски превео или анализирао ову фразу св. Кирила, тако да се она може и злоупотребљавати, на жалост и од оних који би је први требали Православно растумачити, нађох овај текст митрополита Нафпатског Јеротеја у коме он износи оно што је вековима важило за овај израз.

Μία φύσις του Λόγου σεσαρκωμένη

У Грчкој филозофији термини "природа" и " ипостас" били су концептуално идентични. Уосталом термин" природа" потиче од глагола πεφυκέναι а " ипостас" од υφεστάναι који означавају постојање и у овом смислу су их Александријски оци користили. Кападокијски оци су, међутим, одвојили природу од ипостаси, поистовећујући природу са суштином а ипостас са лицем дефинишући израз: две природе, једно Лице - δύο φύσεις, έν πρόσωπον- у Христу.
Многи богослови су приметили да се у текстовима светог Кирила, термини природа и ипостас користе наизменично и да се понекад уместо термина ипостас, користи термин природа и обрнуто. У својој посланици Теодоритосу пише: Природа Логоса, то јест ипостас, јесте овај Логос -Η φύσις του Λόγου ήγουν η υπόστασις, ό εστιν αυτός ο Λόγος- и одавде се види да повезује природу са ипостасом и у том смислу је употребио израз: једна оваплоћена природа Логоса - Μία φύσις του Λόγου σεσαρκωμένη.
Како никада није говорио о оваплоћеној суштини, подржава се да је овај израз употребио у смислу једне оваплоћене ипостаси Логоса како то јасније и каже у трећој посланици Несторију: -υποστάσει μια τη του Λόγου σεσαρκωμένη-  једна оваплоћена ипостас Логоса- да би се тиме супротставио јереси Несторијанства. 
Уосталом, ипостас Бога Логоса је постала ипостас и људске природе , будући да људска природа у Христу није безипостасна нити самоипостасна већ је сједињена са Божанском природом у ипостаси Логоса те се зато и назива "ενυπόστατη" - (заснована, реална, стварна).

Наравно, смењивање ових термина, у неким одломцима, не значи да их је он изједначавао као Север већ их је употребљавао "καταχρηστικώς"- неправилно/противзаконито- не поистовећујући их као појмове или ствари већ их је сматрао постојањем. У ствари,  постоје сведочанства по којима је св. Кирило сматрао да је природа једно а ипостас друго, као што постоје и други одломци у којима се говори о двема природама ипостасно сједињених у Христу. Уосталом то се види и из чињенице да су оци на 4.Васељенском Сабору проучили "12 Глава" св. Кирила и упоређивали их са "Томосом" Папе Лава, налазећи да су међусобно сагласни. 

Оци Цркве су и лично и саборно правилно тумачили ову фразу Св.Кирила. Св. Јован Дамаскин каже да не грешимо ако овом фразом апсолутну, једну ипостас Бога Логосаали наставља говорећи да Св. Кирил њоме не декларише ни једну саму ипостас, ни јединство ипостаси већ заједничку природу у ипостаси Логоса посматране као целине, то јест заједничку природу Божанства посматране у ипостаси Логоса.  Односно не остаје на фрази" једна природа" већ инсистира на " једна природа Логоса " која означава стварну суштину. 

Такође Свети Максим Исповедник сматра да Св. Кирил њоме описно исповеда две Христове природе. Термином "природа" мислио је на Божанску природу, а термином "оваплоћена" на људску.

Стога се ова фраза Св. Кирила употребљава и против Несторијанства у смислу " једна природа/ ипостас оваплоћене речи" да се искључе два Лица/Ипостаси у Христу, и против Монофизитства у смислу сједињења заједничке природе са људском природом у ипостас Логоса без мешања, конфузије, нереда, промене... 

Монофизити су, међутим,  ову фразу Св. Кирила, тумачили према сопственом предању које појмовно поистовећује природу са ипостасом, што је тотално различито од предања Св. Кирила и Кападокијских отаца, те тако долазе до једне природе и Монофизитства. Свети Кирил је то у својим списима одбацио. Св. Максим Исповедник сведочи да Север " не види и једно и друго" те природу назива ипостасом..." и даље " зло је називати природу ипостасом". Св. Јован Дамаскин наглашава " то је оно што чини јеретичку заблуду, то да изједначују природу и ипостас" 

П.С. Како нисам преводилац, а ово су осетљиве догматске  ствари, замолио бих неког искуснијег да упореди мој превод са речима Митрополита Јеротића те да се евентуалне неправилности у преводу исправе.

Tek sad sam ovo vido :suncanje:, bravo Petrovicu, onoliko koliko licno razumem :idea: problematiku ovo sto si preveo po smislu i teoloski odgovara onome kako se shvata to sv.Kirila, jedna priroda ovaplocena (ili, jedna ovaplocena priroda)

Moja malenkost, odavno pre dosta godina cito :citac:sam sve sto postoji na srpskom od sv.Kirila, i jos ovih godina jos ponesto obnavljo gradivo, i moj pogled na to, jedna priroda, jeste da je to prvo ozdvojena fraza iz njegovih ostalih tekstova, ali kada se Kiril ceo svi tekstovi citaju kontekstualno sta pise o licnosti i prirodi, kada se dodje do ovoga, jedna ovaplocena priroda, dolazi se do zakljucka da on tu nije mislio monofizitski kao samo jedna bozanska priroda, nego pravoverno kao jedna ipostas, ili kao priroda bozanska i ovaplocena priroda ljudska u telu, kako se i objasnjava u ovom tekstu koji si preveo.

Bravo Petrovicu. :aplauz:

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic

Здраво, немам шта више. Што год си тврдио да сам наводно рекао и ја те питао да покажеш, ниси знао или ниси могао. Тако да смо ствар истерали на чистац. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...