Jump to content

Псовка - злоупотреба дара Божјег, дара речи

Препоручена порука

Ne razumem to "pasji jezik". Realno, psi laju i to nije nista uvredljivo jer je to njihov nacin komuniciranja.Taj izraz "pasji jezik" je po meni pogresno etiketiranje u nasem jeziku. Jadne kuce...ni krive ni duzne sto im Bog dade da laju... :):/ :(

ради се о томе да се словесност човека своди на бесловесност животиње, па одатле и израз пас лаје ветар носи, одатле и назив за псовке - пасји језик. то је у постулату увреда за човека да псује, да се сведе на пасји језик, да се поистовети са бесловесношћу, да постави нискост комуникације у себе.

није поента да се вређа пас или творевина, поента је да се нагласи да се човек спушта на недостојан ниво.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1326045758' post='555885]

ради се о томе да се словесност човека своди на бесловесност животиње, па одатле и израз пас лаје ветар носи, одатле и назив за псовке - пасји језик. то је у постулату увреда за човека да псује, да се сведе на пасји језик, да се поистовети са бесловесношћу, да постави нискост комуникације у себе.

није поента да се вређа пас или творевина, поента је да се нагласи да се човек спушта на недостојан ниво.

Ma,o.k,kapiram smisao,znacenje,:),samo mi je to nekako uvek bilo...eto,bez veze jer psi laju zato sto tako komuniciraju prosto receno,ne znaju drugacije i time sigurno ne vredjaju jedni druge,sigurno se razume sta mislim...a razumem to da se covek psovajuci ponizava i na taj nacin govor coveka pada daleko ispod "pasijeg jezika",samo sam to mislila.

Kaze se da je covek nekad gori od zivotinje pa u kontekstu toga...;)

Подели на овим сајтовима

превише бринеш о правима животиња, а ради се о томе да се преко животиња људима најлакше објасне неке ствари - алав ко свиња, похотан ко пас, непажљив ко слон ...

Подели на овим сајтовима

glup ko som! :lol:

samo som nije glup nego alav :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ја вам кажем да ће за сваку празну ријеч коју

рекну људи дати одговор у дан Суда. Јер ћеш због

своји ријечи бити оправдан и због својих ријечи

бити осуђен.”

( Мт.12;36-37)

“Ако ко од вас мисли да је побожан, а не зауздава

језика својега, него вара срце своје, његова је

побожност узалуд.”

( Јакољ. 1;26)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

претпостављам да већина вас не псује...али, да ли вам се ипак деси да опсујете....?и шта је то што може да вас наведе да то ипак урадите...?

ја јесам раније знала да опсујем...нису то биле неке ''тешке псовке'', нису биле вулгарне, али ипак се зову псовке....међутим , како сам се пре неких седам година потпуно окренула Богу и цркви, једна од првих ствари које сам урадила била је престанак псовања...значи, никако....и нема те ситуације која ме може навести да то учиним....

какав је случај са вама....?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Dešava mi se na žalost. Slabo kad sam u društvu sa ljudima, ali kada sam sâm opsujem po nekada ustima ili u mislima kad sam baš iznerviran :(

Živim u takvoj sredini gde se preterano mnogo psuje. Ali baš previše. Psovke su toliko česte. Ljudi se psuju čim se sretnu, to je kao dobrodošlica, roditelji psuju decu (i obratno) , psuju se komšije i onaj ko se ogovara, psuje se dok se nešto radi ili što se ne radi. Psuju se država, političari, život, komšije, majka, otac, deca, strina, pas, sorta, spisak, seme, pleme, pare, Amerika, Evropa... i na žalost sam Gospod Bog, Bogorodica, svetitelji i krsna slava.

Najveća mana i loša osobina srpskog naroda.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Бог је створио човека као своју слику и прилику (Књ.пост.1;26-27),
и обдарио га разноврсним талентима и слободном вољом. Понашајући се
слободно човек речима и делима пројављује своја осећања, хтења, намере,
што ће рећи,открива своју унутрашњост. Ниједна неумереност не излази на
добро. Тако и неумереност у опхођењу у коме је заступљено често
понављање ружних речи поприма силу навике која се укоренила и не
искорењује се лако.Људи који у свом речнику користе псовке дар Божији,
дар речи, обезвређују испод сваког нивоа. Сваки цивилизовани народ води
рачуна о уређености свог животног простора, а наша Црква учећи људе вери
у једнога Бога у Тројици учи их о уређености духовног простора,
односно, како да користе време земног живота припремајући се за живот
будућег века и добар одговор на страшном Христовом суду.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Dešava mi se na žalost. Slabo kad sam u društvu sa ljudima, ali kada sam sâm opsujem po nekada ustima ili u mislima kad sam baš iznerviran :(

Živim u takvoj sredini gde se preterano mnogo psuje. Ali baš previše. Psovke su toliko česte. Ljudi se psuju čim se sretnu, to je kao dobrodošlica, roditelji psuju decu (i obratno) , psuju se komšije i onaj ko se ogovara, psuje se dok se nešto radi ili što se ne radi. Psuju se država, političari, život, komšije, majka, otac, deca, strina, pas, sorta, spisak, seme, pleme, pare, Amerika, Evropa... i na žalost sam Gospod Bog, Bogorodica, svetitelji i krsna slava.

Najveća mana i loša osobina srpskog naroda.

Разумем те брате... живим у сличној средини, али то несме да нам буде изговор. Мени лепо једном један брат рече, не псује човек, него порок. Ја понекад узмем освештану водицу па сипам у чај којег дам тим људима. Обично се смире у трену, али то не траје дуго. Исто можеш урадити и са освештаним уљем. Али не служим се тиме као неким магијским чином да се разуме, то је ипак од Бога освештано и знам да зато тако делује. Мени кад ми тако мислима круже псовке понављам или слава Богу или Господе помилуј на брзину док не прође. Ма да некад зна да буде баш досадан ''онај'' далеко био...

Подели на овим сајтовима

Ја вам кажем да ће за сваку празну ријеч коју

рекну људи дати одговор у дан Суда. Јер ћеш због

своји ријечи бити оправдан и због својих ријечи

бити осуђен.”

( Мт.12;36-37)

“Ако ко од вас мисли да је побожан, а не зауздава

језика својега, него вара срце своје, његова је

побожност узалуд.”

( Јакољ. 1;26)

Jedva cekam dan Suda da vidim kako ce da se provedu ovi sa palilalijom ili  koprolalijom, sto moraju da izgovaraju prazne (izmisljene) reci ili psuju!

Bog ih napravi naopako, a onda im to uzme za zlo! ;)

U duhu naslova, koprolalija mu dodje zloupotreba sluzbenog polozaja...

Skloniji sam da smatram da to i nema nikakve veze sa Bogom i da ovi citati odrazavaju neznanje onoga doba...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Jedva cekam dan Suda da vidim kako ce da se provedu ovi sa palilalijom ili  koprolalijom,

То си ти већ уватио везу и карту у првој ложи па ћеш са стране да гледаш како се други проводе  у Тај Дан?

А да л намерно изврћеш ил стварно не разумеш Бог зна...

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Разумем те брате... живим у сличној средини, али то несме да нам буде изговор.

Наравно да није изговор. То сам споменуо као узрок греха, а не као изговор за њега. Када се на томе ради доста се постиже уз Божију помоћ, као и за све остале грешне навике.

Подели на овим сајтовима

Требало би да се угледамо на наше претке, да се обожимо и да своју
православну културу пројавимо и у говору. Много би нам користило да се
угледамо и на наше суседе и браћу по вери, Грке и Бугаре, који немају
псовке Пошаст псовке се као неко гљивично обољење проширила у нашем
народу. Захваљујући дугоготишњем негирању постојања Бога остао је наш
народ без страха од Бога и без стида не само пред људима него и пред
децом.

“Тешко свијету од саблазни; јер је потребно да дођу саблазни, али
тешко човјеку оном кроз кога долази саблазан”(Мт 18;7). Много тежу казну
заслужују они који дечије душе саблажњавају или штавише уче децу
псовкама. “А који саблазни једнога од ових малих који вјерују у мене,
боље би му било да се објеси камен воденички о врат његов, и да потоне у
дубину морску”(Мт.18;6).

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

То си ти већ уватио везу и карту у првој ложи па ћеш са стране да гледаш како се други проводе  у Тај Дан?

А да л намерно изврћеш ил стварно не разумеш Бог зна...

Ja cu iz moje pozicije prvo da gledam borbu bogova za prinadleznosti, ko treba da vaga da l' Anubis da l' neko treci, nece valjda da se ispostavi da je samo hriscanstvo bilo u pravu, a svi ostali pasli travu? Ne verujem ni da ce tu svi da budu pristojni i uljudni, ima ih tamo prilicno nadmenih i plahovitih, pojedini su vec tamanili nejac u vidu magle, ne prezaju oni ni od cega, to je vidjeno za ozbiljan fajt. Ne izvrcem nista, svasta ce da bude, zato je vazno da se na vreme obezbedi lozha koja ima dobru preglednost i dovoljno grickalica.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Meni i mojoj sestri je jedan član  naše porodice prouzročio pravu doslovnu alergiju na psovanje Boga pa i dan danas oboje dobijemo napad koprivnjače kad čujemo kako neko psuje Boga jer smo ga morali slušati još od malih nogu kao djeca. Druga sestra također ne psuje skoro nikako, Boga uopšte ne. Moja baka išla na ispovijest, ispovijed kad bi opsovala "sunce žarko" i to joj je bila najteža psovka i uvijek bi joj župnik držao lekciju kako je sunce od Boga i ne treba ga psovat jer nas grije, raste cvijeće i drveće, ne bi imali od čega živjet i šta jest i crkli bismo od zime i od gladi bez njega. Kad sam bio momak, pa se slučajno našao po nekakvim selima po Bosni, tamo se svi čudili kako to da ne psujem, jedna baba čak išla pitat majku mojeg jednog poznanika jesam li ja psihički normalan i u redu ili možda retardiran kad ništa ne tako psujem - ne znam ni psovat, a imali to bit sve "vjernici veliki", ti tamo seljani. Često sam hodao po hodočašćima ili po mladim Misama i svadbama kod prijatelja i poznanika po Bosni i po tim tamo selima. A ovdje u Češkoj nam pustili na ČTV nekakvu seriju u kojoj jedan momak igra nekog našeg Jugoslavca a tamo su ga pustili tako ružno psovat da više nisam htio tu seriju ni gledat zbog toga, smučilo mi se, jer oni nisu pojjma imali koliko je to i za naš pojam vulgarno, te psovke koje su ih tamo dali, gdje ih samo nađoše, fuj!.Krivi smo svi mi jer pothranjujemo takvo ponašanje prećutno na TV, radiju, pozorištima, na javnosti i niko se ne buni protiv tome. Nejde samio izolovano radit kampanje protiv bogopsyovke, treba i to ali nije rro dovoljno. Imalo bi se objasniti svima koliko je posvanje patološko, ružno i neljudsko. A stvarno smo izgleda mi i Mađari najgori u Evropi, pa odmah za nama Italijani, Rumuni a možda i Grci. Sloveni su među najgorim, to je provjerenio.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...