Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

пре 42 минута, Paradoksologija рече

Ako neka ideologija traži veru u to da će totalnom deregulacijom magično svako imati dovoljno novca za slučaj obolevanja od raka i višemesečnog lečenja, ili za 10 meseci inkubatora/aparata za bebu, a ista ideologija pritom osuđuje i sindikate i štrajkove i strogo je protiv i minimalca jer pobogu, ako neko treba 50 sati nedeljno da rinta za 250 evra bez prava na bolovanje ili porodiljsko, to je onda tržišna cena tog rada i tačka - onda ta ideologija zahteva više iracionalne i ničim potkrepljene vere od bilo koje religije.

Није баш тако. Идеологија тврди да би цене услуга пале за већину ствару у случају уклањања енормних регулација које данас постоје у тој области на свим нивоима. Идеологија не тврди да би буквално све било доступно буквално свима, него да би далеко више ствари било доступно далеко већем броју људи. То је разумна тврдња и емпиријски поприлично добро подржана. Мени је најбољи доказ Србија - MRI без икаквих субвенција и осигурања кошта пар стотина евра код приватника. То је за просечног Амера сића, а код њих је MRI пар хиљада или пар десетина хиљада долара. Зашто? Па зато што радиолог са дипломом и лиценцом не може тек тако да отвори потпуно самосталну и независну приватну клинику и да дијагностикује као што може у Србији. Идеологија даље тврди да је за онај мањи део који неће моћи да приуште, а којих ће увек бити, постојати добровољна помоћ и да ће бити људи и организација вољних да то учине. И то такође није ни ирационално ни неразумно јер у САД већ постоје такве организације. Једна протестантска црква је без икаквих услова платила мом рођаку десетине хиљада долара лечења након саобраћајне несреће у којој је сам био крив (а при том је илегално тамо). И на крају крајева, ја немам ништа против да неко ко је болестан и нема паре за лечење има право да од државе добије паре од пореза и онда их да ономе ко може да га излечи. Само нек се штеточине склоне из здравства јер се из авиона види да само сметају и то свуда у свету, без изузетка. 

Измењено од Juanito
Подели на овим сајтовима

@RYLAH

Da se ne bismo gađali mitovima (a npr. ono sa "krupnim kapitalom" je marksistički), najbolje je da istražiš oko nemačke naci verzije socijalizma. Ludwig von Mises je napravio odlične studije gde ga je do kraja izložio, knjige mogu da se nađu u pdf na netu za dž, evo preporučujem.

Iznenadićeš se, kaže da su mnogi postulati nacizma potpuno isti kao i kod ovog institucionalizma, ko bi rekao... ;)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Juanito рече

Идеологија тврди

А и није идеологија, него елементарни закони економије - понуда и потражња.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Аурор рече

@RYLAH

Da se ne bismo gađali mitovima (a npr. ono sa "krupnim kapitalom" je marksistički), najbolje je da istražiš oko nemačke naci verzije socijalizma. Ludwig von Mises je napravio odlične studije gde ga je do kraja izložio, knjige mogu da se nađu u pdf na netu za dž, evo preporučujem.

Iznenadićeš se, kaže da su mnogi postulati nacizma potpuno isti kao i kod ovog institucionalizma, ko bi rekao... ;)

Не лупај. Не знам више шта да одговорим на оволику дозу незнања, безобразлука и незналичке сигурности са којима приступаш свакој расправи.

За разлику од појединих других форумаша, са тобом сам стварно крајње уздржан из неких својих личних разлога, али већ претерујеш.

Ово о чему сам ти причао је све проверљиво и лако разумљиво, није то нека теоретска физика на нивоу Ратова Звезда. Имаш и документарце са Хисторија или НГЦ који говоре о томе врло површно, ако те мрзи да даље истражујеш. Није тешко ни да истражиш ко су били Хитлерови финансијери, ни ко му је био надређени у обавештајној служби Вермахта, ни како су му и када и због чега рекли да раскрсти са Ремом. (Хинт: има на форуму све).

Око свега можемо да се натежемо, али око историјских истина не.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, RYLAH рече

За разлику од појединих других форумаша, са тобом сам стварно крајње уздржан из неких својих личних разлога, али већ претерујеш.

Ma svi ste apsolutno divni, šta ti je :)

Daće Bog živu glavu da izvučem...

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Juanito рече

Није баш тако. Идеологија тврди да би цене услуга пале за већину ствару у случају уклањања енормних регулација које данас постоје у тој области на свим нивоима. Идеологија не тврди да би буквално све било доступно буквално свима, него да би далеко више ствари било доступно далеко већем броју људи. То је разумна тврдња и емпиријски поприлично добро подржана. Мени је најбољи доказ Србија - MRI без икаквих субвенција и осигурања кошта пар стотина евра код приватника. То је за просечног Амера сића, а код њих је MRI пар хиљада или пар десетина хиљада долара. Зашто? Па зато што радиолог са дипломом и лиценцом не може тек тако да отвори потпуно самосталну и независну приватну клинику и да дијагностикује као што може у Србији. Идеологија даље тврди да је за онај мањи део који неће моћи да приуште, а којих ће увек бити, постојати добровољна помоћ и да ће бити људи и организација вољних да то учине. И то такође није ни ирационално ни неразумно јер у САД већ постоје такве организације. Једна протестантска црква је без икаквих услова платила мом рођаку десетине хиљада долара лечења након саобраћајне несреће у којој је сам био крив (а при том је илегално тамо). И на крају крајева, ја немам ништа против да неко ко је болестан и нема паре за лечење има право да од државе добије паре од пореза и онда их да ономе ко може да га излечи. Само нек се штеточине склоне из здравства јер се из авиона види да само сметају и то свуда у свету, без изузетка. 

Sve što ovde iznosiš je sasvim u redu. Jedino što bih ja situaciju da u Srbiji "радиолог са дипломом и лиценцом може тек тако да отвори потпуно самосталну и независну приватну клинику и да дијагностикује" smatrala za racionalnu i normalnu - regulaciju. Niko ovde sigurno nije za sumanute preterane birokratizacije i namete na namete na namete.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Juanito рече

Није баш тако. Идеологија тврди да би цене услуга пале за већину ствару у случају уклањања енормних регулација које данас постоје у тој области на свим нивоима. Идеологија не тврди да би буквално све било доступно буквално свима, него да би далеко више ствари било доступно далеко већем броју људи. То је разумна тврдња и емпиријски поприлично добро подржана. Мени је најбољи доказ Србија - MRI без икаквих субвенција и осигурања кошта пар стотина евра код приватника. То је за просечног Амера сића, а код њих је MRI пар хиљада или пар десетина хиљада долара. Зашто? Па зато што радиолог са дипломом и лиценцом не може тек тако да отвори потпуно самосталну и независну приватну клинику и да дијагностикује као што може у Србији.

Kod nas inače postoje skoro ludački uslovi za otvaranje privatnih klinika, spec. bolnica i ordinacija, nego inspektori nisu toliko pažljivi, naši ljudi znaju kako da to zaobiđu i kazne/naknade štete nisu takve kao u Americi...

Recimo većina privatnih zdravstvenih ustanova koje se kod nas reklamiraju kao "klinike" ili čak imaju tu reč u zvaničnom nazivu, nisu klinike jer ne ispunjavaju uslove, nego su opšte ili specijalističke bolnice i ordinacije... pri čemu i za to ispunjavaju sve uslove samo dok prođe inspekcija i dobiju uverenje o uslovima... 

Evo ti pravilničić ;) o uslovima:

http://paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_blizim_uslovima_za_obavljanje_zdravstvene_delatnosti_u_zdravstvenim_ustanovama_i_drugim_oblicima_zdravstvene_sluzbe.html

Teško da razlike u ceni između nas i njih mogu da se objasne regulacijama... pre će biti u specifičnom odnosu sa osiguravajućim kućama i odsustvu regulacija tog odnosa...

Цитат

Идеологија даље тврди да је за онај мањи део који неће моћи да приуште, а којих ће увек бити, постојати добровољна помоћ и да ће бити људи и организација вољних да то учине.

https://news.harvard.edu/gazette/story/2009/09/new-study-finds-45000-deaths-annually-linked-to-lack-of-health-coverage/

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Teško da razlike u ceni između nas i njih mogu da se objasne regulacijama... pre će biti u specifičnom odnosu sa osiguravajućim kućama i odsustvu regulacija tog odnosa...

To bi bila i moja laička teorija - kako možemo da nemamo pare prosto za opremu, institucije i plate lekarima koji pokrivaju sve one kojima treba lečenje, i plus plate onima zaposlenim u birokratiji koja ovo reguliše, ali imamo pare za osiguravajuća društva, njihove radnike i ogromne profite, koji onda plaćaju lekarima i klinikama usluge po cenovniku? A cenovnik se napumpa da se izvuku pare, dok se osiguravajuća društva bore da što manje isplate, svi jureći što veći profit... a pitanje je gde su interesi pacijenata u svemu tome.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Аурор рече

Ma svi ste apsolutno divni, šta ti je :)

Daće Bog živu glavu da izvučem...

Не трипуј се. Теби длака неће да фали све док је то твоје безазлено и наивно, за разлику од појединих других.

Ти на овом форуму можеш можда свашта да доживиш, али никад да будеш жртва.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Paradoksologija рече

To bi bila i moja laička teorija - kako možemo da nemamo pare prosto za opremu, institucije i plate lekarima koji pokrivaju sve one kojima treba lečenje, i plus plate onima zaposlenim u birokratiji koja ovo reguliše, ali imamo pare za osiguravajuća društva, njihove radnike i ogromne profite, koji onda plaćaju lekarima i klinikama usluge po cenovniku? A cenovnik se napumpa da se izvuku pare, dok se osiguravajuća društva bore da što manje isplate, svi jureći što veći profit... a pitanje je gde su interesi pacijenata u svemu tome.

Па неко је направио такав систем. Проблем је што људи, због страха од болести и смрти, желе да одговорност пребаце на неког другог. И онда се покушава да сваки наш контакт са лекарима буде што "индиректнији". То је разумљиво што се тиче психологије...

Али је потпуно сулудо кад је у питању економија. Лако је закључити да свако удаљавање купца и онога који пружа производ-услугу, свако компликовање, значи само већу цену и мању доступност тог производа-услуге.

И све критике се онда односе на тај извитоперени систем.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Па неко је направио такав систем. Проблем је што људи, због страха од болести и смрти, желе да одговорност пребаце на неког другог. И онда се покушава да сваки наш контакт са лекарима буде што "индиректнији". То је разумљиво што се тиче психологије...

Али је потпуно сулудо кад је у питању економија. Свако може лако да закључи да свако удаљавање купца и онога који пружа производ-услугу, свако компликовање, значи само већу цену и мању доступност тог производа-услуге.

И све критике се онда односе на тај извитоперени систем.

Ma sve je to ok.

Pojednostaviti što više, izbaciti sve gluposti i birokratska presipanja iz šupljeg u prazno, ne znam ima li nekog ko je protiv toga. I osiguravajuća društva su gomila plaćeničkog posredništva, samo što su privatna.

Ali osmisliti način da se udruženim snagama omogući da ljudi, a posebno deca, ne umiru od lečivih bolesti zbog nedostatka novca. To je elementarni civilizacijski minimum. Možemo da razgovaramo o tome koji je najbolji i najefikasniji način da se to ostvari, svakako.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

Ali osmisliti način da se udruženim snagama omogući da ljudi, a posebno deca, ne umiru od lečivih bolesti zbog nedostatka novca. To je elementarni civilizacijski minimum.

То је посао за хуманитарне организације, цркве итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Paradoksologija рече

Ma sve je to ok.

Pojednostaviti što više, izbaciti sve gluposti i birokratska presipanja iz šupljeg u prazno, ne znam ima li nekog ko je protiv toga.

Hmmm... ima... bolnice i osiguravajuća društva i političari koje ovi finansiraju... čik pogodi ko najviše troši para na lobiranje?

http://www.investopedia.com/investing/which-industry-spends-most-lobbying-antm-so/

Цитат

Ali osmisliti način da se udruženim snagama omogući da ljudi, a posebno deca, ne umiru od lečivih bolesti zbog nedostatka novca. To je elementarni civilizacijski minimum. Možemo da razgovaramo o tome koji je najbolji i najefikasniji način da se to ostvari, svakako.

Ne može. Nije u skladu sa dogmom.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...