Jump to content

Све то красно, похвално, позитивно о православљу, католичанству и протестантизму

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 2 weeks later...
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Danas je praznik glavnog češkog patrona svetog Vaclava koji je kanonizovanim svetiteljem i u Pravoslavnoj Crkvi Češke i Slovačke te u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi a njegove ikone se nalaze i u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini. Svatý Václave - oroduj za nás.

SVATÝ VÁCLAV 28. ZÁŘÍ 935 - INSPIRACE - M21

Brandýs n L - Stará Boleslav 27.9.2015 průvod - relikvie

PRŮVOD S OSTATKY SV. VÁCLAVA 27.9.'15 St.Boleslav

Старочешский Святовацлавский гимн (Svatováclavský chorál)

Kanonizace svaté Anežky České - Svatováclavský chorál

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Hodova Misa (seoska slava) na Kijovsku dio Morave, region odakle je moj pradjeda porijeklom). Na prva dva videa i slici - omladina u nošnjama kleči/stoji pred oltarom,  ustvari tada biva crkva puna omladine u nošnjama. Na trećem videu je hodova (slavska) Misa u Lipovi na Hornjacku (susjedni region) Te druge trake koje nose mladenci (momci) se zovu "ćirilometodské štole" - "epitrahilj" svetih Ćirila i Metodija. Pošto su Moravani bili njima direktno evangelizirani tako to predstavlja trajnu uspomenu u narodu na njihovu Misiju na Velikoj Moravi zakomponovanu u moravsku narodnu nošnju, mnoge običaje, tradicije i folklor uopšte. Na četvrtom videu je hodova Misa u Uherskom Ostrohu (Ostrogu dakle, i mi imamo Ostrog na Moravi) a na posljednjem petom videu su hodi (crkvena slava - patron sela ili mjesta) u Šardicama gdje je ustvari tačno moj pradjed rodjen. Od desete minute je hodova Misa a možete pogledati cio video jer prikazuje cijelo to slavlje od priprema pa do kraja a kome se žuri može kliknuti na ovaj link http://bit.ly/2dj6TMn i tamo će doći ravno na  kraj tih priprema na tu hodovu Misu u Šardicama čemu prethodi oblačenje nošnje što je duga i vrlo komplikovana procedura i za muške, o ženskima da i ne spominjem, oblačenje sa češljanjem i ostalim traje i dva sata.

Ovdje na linku iznad videa možete vidjet fotogaleriju slika i video sa hodove Mise u Ježovu takodjer na Kijovsku:

http://www.jezov.cz/fotogalerie/mse-v-kostele/

Hodova Misa u Ježovu:

http://bit.ly/2eaUdFW

12107851_10205497905303404_7008228767427

Подели на овим сајтовима

Váoční koncert v Hluku 8.1.2012, Morava CZ

HLUK 2012: Hudební krása na hodové mši svaté, Morava CZ

HLUK 2012: Hodová mše svatá, přinášení darů, Morava CZ

BIŘMOVÁNÍ na SLOVÁCKU: ukázka z biřmování v Uherském Ostrohu v září 2013, Morava CZ

Straňanské hody 2013, Morava CZ

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

CRNA GORA- Moravski folkloristi iz mjesta Kijova odakle je porijeklom moj pradjed u posjeti pravoslavnom manastiru Morača i njegovoj okolini.

ČERNÁ HORA - Kyjovští folkloristi na návštěvě v pravoslavném monastýru MORAČA a jeho okolí

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • 3 months later...
On 31. 3. 2017 at 23:20, Dominika рече

Melodija Heruvimskoj, ali zapadno pojanje ;)

Ista stvar Heruvimskaja od Kastorskog ali ovaj hor, takodjer zapadni, katolički je to savladao mnogo bolje i uspješnije nego taj iz tog videa gore. Osim toga ne radi se o prepjevu, i muzika i tekst su originalni. Mnogo zavisi od toga kakav je taj hor tj. na kojem umjetničkom tj. izvodjačkom  nivou. Taj video sam našao već s tim takvim natpisom "Kатолический церковный хор -- Херувимская Касторскаго" na ruskom internetu (nalazi se na VK npr.) ali nije pisalo koji je tačno to hor i odakle je porijeklom tj. iz koje je zemlje. Inače ja sam imao nekad dosta loše mišljenje o prepjevima ali mi je jedna studentkinja Muzičke akademije, sada operska pjevačica dosta argumentovano objasnila da prema njima tj. prepjevima i sličnim interpretskim intervencijama ne treba biti tako zahtjevan i strog. Izmedju ostalog je to jedan takav način odavanja časti "tribute" originalu i uglavnom kao tako to treba shvatit, ne radi se o nekakvim zlim namjerama već upravo suprotno.

Kатолический церковный хор -- Херувимская Касторскаго

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...