Jump to content

Моје молитвено правило

Молитвено правило  

30 члановâ је гласало

1. 1. Имате ли своје молитвено правило?

• Да! (^_^)
      27
    • Не, а баш бих желео/ла... (-_-)'
      2
    • Не и не треба ми. Довољно је ићи на Литургију. (u_u)/
      0
    • Први пут чујем за тако нешто.
      1
  2. 2. Да ли редовно испуњавате молитвено правило?

• Да, уз Божју помоћ...
      13
    • Не али се трудим.
      16
    • Не и не трудим се.
      1

Препоручена порука

Моје молитвено правило траје од када сам имао неких 10-11 година и испуњавам га редовно. У почетку се то састојало у читању оче наш пред спавање. Временом се то повећавало, а увео сам и молитву након устајања. Јутарње правило се састоји од молитви својим речима, а пред спавање три Оче наш, три Богородице дјево, Симбол вере плус моје молитве. Временом се уводе одређе промене у зависности од периода кроз који пролазим. Недељом се обавезно чита Свето писмо.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Одговори 129
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 22. 7. 2015. at 18:22, Zvezdas рече
Pomaze Bog braco, zanima me da li se ovo ikome desava i da li ste culi za ovakve stvari? Meni se desava da imam cesto fizicke bolove tokom molitve kao da neki gas krchi u meni znate kad vam crvena krche e isto tako zvuci ali se javlja na levoj strani pa onda u grudima oko bubrega pa cas u stomaku i osecam veliki pritisak na tim mestima gde se to pojavljuje i bolove tu osecam... ovo mi se desva tokom dana najcesce kad se molim ili kad imam ruzne misli (koje cesto nemogu da razlikujem da li su misli ili su reci koje sam ja izgovorio sto me ponekad izludjuje...) Postim uglavnom sve velike postove neretko i sredu i petak ispovedam se (mada nisam odavno...) Inace pre par godina sam prosao kroz strasna iskusenja bio sam tacnije van sebe nisam gotovo nikoga mogo da prepoznam i osecao ogroman strah...dok mi svestenik nije ocitao molitve od Jovana Zlatouste i Vasilija Velikog tokom molitivi mi je bilo tesko ali onda je sve odjednom nestalo momentalno...Neverovatno iskustvo bukvalno dokaz da Gospod postoji...posle molitivi tih sam se oseco kao dete naivno neiskvareno kao pre puberteta dok nisam zagazio u blud ili u rukoblud...Ako bi neko mogo da mi odgovori na ovo pitanje da li ste imali ovakve slucajeve sa fizickim bolovima tokom molitve...Moze svestenik ili neko od vas licno hvala unapred...Cesto citam forum...Svaka cast samo tako nastavite...Slava Bogu!

Brate obrati se parohijskom Svesteniku. Pozz

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Moje jutarnje molitveno pravilo:

Care nebeski

Oce nas - 3x

Bogorodice Djevo - 3x

Simvol vere

Molitva Majci Bozijoj za svaki dan u nedelji

Molitve Svetom Nektariju Eginskom

Jutarnja molitva Svetog Jovana Kronstatskog

Vecernje molitveno pravilo:

Prva molitva iz malog pravoslavnog molitvenika

Oce nas - 3x

Bogorodice Djevo - 3x

Molitva Svetom Andjelu cuvaru

Molitva Svetog Joanikija

Dostojno je

Molitva protiv ruznih pomisli

Molitve Svetom Nektariju Eginskom

Molitva svojim recima

Bas se raspisah. Inace dok nisam bila krstena, sanjala sam sigurno godinu dana ako ne i vise, teske demonske snove. Secam se jednog sna gde mi se neki demon uneo u lice a ja pokusavala da se odbranim sa Oce nas koji tada nisam znala. Bas mi je bilo tesko. Onda sam pronasla u ormanu mali pravoslavni molitvenik, Novi Zavet, Psaltir i krstic iz Jerusalima, sto je tata dobio. Pocela sam da nosim krstic i da citam molitve i pre krstenja. To me je spasilo. Snovi su prestali. Od tada mi se desilo jedno tri, cetiri puta da imam takve snove, a proslo je oko godinu dana. Tako da sam eto ja dokaz kako je velika moc molitve.:)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Да ли неко скраћује своје молитвено правило, ако иде на јутарњу службу, па после када се разбуди, настави ? Зато што је јутро, а пажња је слабија. :) 

Подели на овим сајтовима

Sramota me je da kazem, bila sam samo tri puta na jutarnjoj sluzbi. :blush: A sto je jos gore, uopste se ne secam da li sam odrzala svoje jutarnje molitveno pravilo.:))) Uglavnom se bas trudim, navijem sat i ustanem ranije. Nisam zaposlena, ali kad bih radila, ne znam bas da li bih to moje celo molitveno pravilo odrzala. Verovatno bih ga skratila. :0212_rolleyes:

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  On 4. 11. 2017. at 18:43, Darko95 рече

Postovani,

da li se na svoju ruku sme odrediti molitveno pravilo?

Expand  

Брате, немој себи задавати превелико молитвено правило па га онда временом скраћиват', ако не можеш све да постигнеш. Можда је и најбоље имати кратко молитвено правило, а по цео дан имати Христа у мислима. Људи смо у свету, имамо обавезе и у породици, на послу.. Сећам се да сам једном читао, не знам само где, нити баш све детаље, али, поента је да ако се некада не може молитвено правило испоштовати због обавеза у породици итд. онда је пред Богом и тај рад према нашим ближњима нека врста молитве. Само је битно да нам је Христос увек на памети, увек. Лично нисам питао свештеника за своје молитвено правило јер сматрам да за тако нешто човек осети у своме срцу која му је молитва потребна. Али, један монах ме је посаветовао да се што више молим Пресветој Богородици. Остај са Богом.

Подели на овим сајтовима

On 10. 9. 2017. at 20:53, Nektarija* рече

Sramota me je da kazem, bila sam samo tri puta na jutarnjoj sluzbi. :blush: A sto je jos gore, uopste se ne secam da li sam odrzala svoje jutarnje molitveno pravilo.:))) Uglavnom se bas trudim, navijem sat i ustanem ranije. Nisam zaposlena, ali kad bih radila, ne znam bas da li bih to moje celo molitveno pravilo odrzala. Verovatno bih ga skratila. :0212_rolleyes:

Expand  

Видиш :) баш зато што ми се ујутру мало више спава и јутарње молитвено правило прочитам вече пред спавање, јер, Бог зна да ли ћу се и жив пробудити :) па овако, боље да то прочитам унапред, а и мало дуже одспавам.

Подели на овим сајтовима

On 5. 11. 2017. at 17:44, Darko95 рече

Hvala na odgovorima 

Mislio sam da krenem da praktikujem molitveno pravilo svetog Serafima Sarovskog

Zbog cega je bitno da nam svestenik odredi molitveno pravila, tj. zbog cega nije preporucljivo da ga sami odredimo? 

Expand  

Па генерално због бољег духовног узрастања и послушања. Свештеник који има више духовног искуства ће знати боље од почетника који тек почиње са духовним животом. А и кроз послушање се сузбија гордост, која је доста присутна на почетку духовног живота. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Plavo nebo da li ti je neko rekao da tako moze, da se jutarnje molitveno pravilo cita uvece? Meni je u poslednje vreme mnogo tesko da citam vecernje molitveno pravilo, jako kasno lezem i onda jedva sve iscitam.

Ja sam sebi odredila molitveno pravilo i ponekad mislim da sam trebala da pitam svog svestenika. Citam i akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj, ali nisam trazila blagoslov, ne znam mozda sam trebala.ne_shvata

Подели на овим сајтовима

On 7. 11. 2017. at 21:32, Nektarija* рече

Plavo nebo da li ti je neko rekao da tako moze, da se jutarnje molitveno pravilo cita uvece? Meni je u poslednje vreme mnogo tesko da citam vecernje molitveno pravilo, jako kasno lezem i onda jedva sve iscitam.

Ja sam sebi odredila molitveno pravilo i ponekad mislim da sam trebala da pitam svog svestenika. Citam i akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj, ali nisam trazila blagoslov, ne znam mozda sam trebala.ne_shvata

Expand  

Не знам, мислим да се не требаш оптерећивати да ли за неку молитву требаш питати свештеника или не. То сама осетиш. Наравно, треба га питати за савет, али, опет ти знаш колико си у могућности за тако нешто, за неке дуге молитве итд. Знаш своје обавезе па у складу са тиме се и управљаш. Није исто када човек живи сам и када има породицу, децу.. Све то треба ускладити. Не тражи Бог од нас да по цео дан ''трчимо'' тамо-вамо, а онда увече до касно да читамо молитве. Ујутру треба опет устати и радити, ''трчати'' и трчати.. Наспавати се исто је битно да би човек био одморан и спреман да и нови дан посвети Богу и породици. Некада је довољно и само Оче наш, али, да зато по цео дан у мислима док смо у породичним обавезама имамо Христа на памети. Такође читам акатист Светој Ксенији и благослов нисам тражио. Свака молитва ми је на неки начин ''дошла'' или као савет од ''родбине'' у Христу, било да је то неки мирјанин, свештеник или'ти монах. Касније сам само размотрио да ли њихово читање могу испоштовати. Тешко је некада, навале разна искушења, па ипак, сетим се да је и Господу било тешко да се моли у гетсиманском врту па Га је Анђео Божји крепио, сетим се и да ће ми на дан Суда свака изговорена молитва пуно значити, сетим се.. А то за читање јутарње молитве вече пре.. па обично легнем касно, ујутру због посла треба да устанем рано и онда сам решио да се коригујем по питању молитве, да јутарњу читам увече у наставку вечерње. Наравно и ујутру имам молитву, али, то је врло кратко, молитвица само својим речима. Рекавши свештенику како практикујем он ми је рекао: ''Добра ти је та идеја..''. Ето, то је то.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...