Jump to content

Моје молитвено правило

Молитвено правило  

30 члановâ је гласало

1. 1. Имате ли своје молитвено правило?

• Да! (^_^)
      27
    • Не, а баш бих желео/ла... (-_-)'
      2
    • Не и не треба ми. Довољно је ићи на Литургију. (u_u)/
      0
    • Први пут чујем за тако нешто.
      1
  2. 2. Да ли редовно испуњавате молитвено правило?

• Да, уз Божју помоћ...
      13
    • Не али се трудим.
      16
    • Не и не трудим се.
      1

Препоручена порука

прошао сам разне "фазе"

сад поново имам неко молитвено правило, и научио сам неколико молитава из молитвеника, јутарњих........

највише ми прија кад се пред иконама ујутру помолим по том неком правилу (које има пар варијанти)

прија ми и да се молим шетајући кроз парк, у себи, али чини ми се да већу "тежину" има ово код куће пред иконама

у подне се помолим скоро увек (један свештеник нам рече "ујутру у подне и увече")

увече кад се молим, прија ми да клекнем поред кревета и наслоним се на кревет, и тада углавном својим речима и молим се за све што ми је у души и за драге људе и народ на Косову и све који су уневољи, покојне, оне који изађоше пред Господа данас(то сам узео из Браће Карамазових)

кад се увече не помолим, већ заспим у кревету онако уморан , као да се нисам пресвукао и није ми лак сан

деси се да се пробудим у по ноћи и ако се натерам да се помолим, легнем опет и добро заспим

понекад чини ми се само једна реченица молитве, ако је из срца, отвара све

најјачу молитву осећам кад добијем сузе

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 129
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Nemam ni ja neku atmosferu za molitvu bas ali provlacim se. Ujutru , uvece, pa padne neki akatist.

Onda dodje faza kad me mrzi bilo sta da procitam. Uglavnom se koristim kratkim molitvama dok radim brojanicu

Dobro,dobro sad si nas navukla da se hvalimo :10900:

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sve dolazi u obzir i sva sredstva koja su na raspolaganju u svim mogućim i nemogućim prilikama :) jako vremenski varira u različitim vidovima, uključujući i ono 'MoOoliIim te Bože da mi se prsti 'uvate' za kviticu sa pitanjima koje znam!!! :D

Sve u svemu- začin C :D!

Šalim se!

Naravno- slavabogu

Подели на овим сајтовима

Na žalost, ujutru nekako knap ustajem pa uglavnom ne stignem da pročitam jutarnje molitve, mada mi se desi da ih procitam kad dodjem na posao. I to je jedna od stvari koju sam zacrtao da ispravim-da ujutro uvek procitam jutarnje molitve, bar na poslu jer ne valja posao koji se zapocinje bez molitve. Inace, znam da se molim dok se vozim na posao. Znam nekoliko molitava na pamet-za roditelje, za zdravlje, za upokojene... Na poslu ako imam vremena, procitam jos poneku molitvu, recimo jutarnju molitvu sv. Filareta moskovskog. Kod kuce gledam da procitam molitve Sv. vladike Nikolaja-za decu, srpski narod i staresine narodne, onda vecernje molitve, za neprijatelje... Nekad ponavljam Isusovu molitvu.

Подели на овим сајтовима

On 27. 8. 2012. at 18:59, tamo neko рече
понекад чини ми се само једна реченица молитве, ако је из срца, отвара све

Nemam šta za dodati!

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Отац Петар Драгојловић, игуман манастира Врањина на Скадарском језеру, одржао је у препуној сали Општине ''Вождовац предавање на тему „Молите се Богу без престанка“. Између осталог, отац Петар је поручио присутнима да је молитва наука над наукама и уметност над уметностима, али неће бити на корист и спасење ако је човек не „загризе“ и не продре у њену суштину.

O.Petar%20(Dragojlovic).png

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/7/12/09/25_.09.2012._zbor__o._petar_molite_se_bogu_bez_prestanka_vozdovac_2._deo_za_zbor_64kbps.mp3

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Lepo predavanje.

I meni vecernje molitve pred spavanje padaju teze od jutarnjih. Nekada cak veoma tesko pa mi se desi ili da ih preskocim ili ispricam cisto reda radi bez ucestvovanja srca i uma.

Sto se tice Isusove molitve nju obavljam najcesce bez brojanice. Ne znam da li ima ljudi van manastira, pa i u samim manastirima, koji su neprekidno u molitvenom stanju. Mislim da je to jako tesko pogotovu u danasnje vreme.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Hristos je rekao molite se neprestano; a iako mozda ne znas zasto i cemu to ponavljanje istog, samo ti upraznjavaj i osetices dobro i korist koje iz toga proishodi-Carstvo nebesko se na silu zadobija-ne da se molimo samo kad mi to hocemo, kad pozelimo, nego da se prinudjujemo i kad nam nije do molitve, i tad bas posebno; i tako, moli se i moli se...ne moras da znas zasto i da na to trosis dragoceno vreme ovog zivota, umesto toga-delaj-moli se ponavljajuci...kao kad bi se neko baktao po ceo dan ispitivanjima a zasto ljudi moraju da jedu, itd, umesto da spremi nesto za pojesti

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Помаже Бог!

Ова тема заиста завређује мноооого више пажње и одговора, него што их има.

Колико сте сконцентрисани на речи молитве, колико често вам се дешава да вам мисли лутају док се молите и шта радите у таквим ситуацијама (да ли се вратите на исто место или како већ?)? Да ли у својим свакодневним обраћањима Господу помињете и своје ближње, пријатеље...?

Колико се уопште водите оном реченицом из свете Литургије "Сами себе, једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо", а колико се ослањате на себе и сопствене снаге?

Да ли свакодневно читате молитвено правило и који вам молитвеник највише одговара?

Да ли се молите сопственим речима, да ли често разговарате са Господом?

Ух... Мнооого питања, знам... Било би ми драго да поделите своја искуства о нечем толико суштинском и важном за све нас.

Подели на овим сајтовима

Годинама се - након много гооодина правила и осталог - молим само такозваном "Исусовом молитвом", у три варијанте:

"Господе Исусе Христе, помилуј ме грешног."

"Господе Исусе Христе, помози ми немоћном."

"Господе Исусе Христе, просветли таму моју."

То само окрећем и мењам, у зависности од расположења. Ништа друго.

И наравно, богослужења: јутрење, вечерње, бдење - кад могу; Литургија - макар Недељом. Редовно причешће - за то се увек борим. Наравно, за све ово имам благослов свог парохијског свештеника.

... пустиња је тамо где боли ...

Подели на овим сајтовима

Искрено,нисам неки молитвеник,али неке ствари практикујем,ујутро и пред спавање се прекрстим,кад излазим из гајбе "Господе благослови и чувај мене грешног" и обично додам "да опет нешто не зезнем" или тако нешто   :-D

У колима док идем на посао, испада да се највише молим(слава теби...свјати Боже,...пресвета тројица...оче наш ,богородице дејево)...исусова молитва од расположења,мада не само за мене,већ и мени драге особе,и у изузетном надахнућу за оне које нељубим баш много...

Када ми је изузетно тешко, молбени канон пресветој Богородици (у свакој невољи и тузи душевној) који свима препоручујем...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Ујутро, на путу до посла, цијело вријеме се молим, и кад стигнем на посао кад пођем радити, исто.

Онда тек навече кад легнем да спавам, али ту не успијем до краја јер врло брзо заспем.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

Поред молитава и неког правила кога се мање више придржавам, (зависи и од околности), пишем понекад и дневник, као обраћање Богу

То ми јако прија јер се ту највише "празним", имам времена да запишем све што ми падне на памет, да опишем проблем, страх, надање, кајање, жељу, питање........ да "формулишем" молитву својим речима

Препоручујем, јер је опуштајуће, некад кад се ствари запишу добију другачији смисао, чак  се боље и схвати "проблематика"

Наравно дневник чувати од радозналих укућана :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ujutru obavezno a vece preskacem i to nije dobro jer se odrazi na Liturgiju. Pod tim podrazumevam rasejanost i sl.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...