Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

sta je sa slucajem ako jedan od supruznika razmislja kao ti a drugi da je to blud i da treba cuvati cistotu tela i ne preterivati, da norma mozda do 10 puta godisnje jer u suprotnom sve vise od toga je preterivanje ...

чуј, нисам ја духовник, могу да ти пружим само призму догађаја шта би ја сад и како, ал свако двоје има свој начин да постигну мир у заједници.

пази, прво то нису само моје мисли а и није само моја памет јер сам и ја учио од светог Дамаскина о природности брачног односа из овог дела:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Damaskin.htm

а што се тиче застрањивања у јерес манихејства, зна се како - прво у четри ока, па онда редом - ал сто пута поновити први корак ако треба:

15. Ако ли ти сагреши брат твој, иди и покарај га међу собом и њим самим; ако те послуша, добио си брата свог.

16. Ако ли те не послуша, узми са собом још једног или двојицу да све речи остану на устима два или три сведока.

17. Ако ли њих не послуша, кажи цркви; а ако ли не послуша ни цркву, да ти буде као незнабожац и цариник.

18. Јер вам кажем заиста: шта год свежете на земљи биће свезано на небу, и шта год разрешите на земљи биће разрешено на небу.

19. Још вам кажем заиста: ако се два од вас сложе на земљи у чему му драго, зашто се узмоле, даће им Отац мој који је на небесима.

20. Јер где су два или три сабрани у име моје онде сам ја међу њима.

21. Тада приступи к Њему Петар и рече: Господе! Колико пута ако ми сагреши брат мој да му опростим? До седам пута?

22. Рече њему Исус: Не велим ти до седам пута, него до седам пута седамдесет.

опет, ако је проблем са твоје стране, можда он тебе трпи?  0110_hahaha

а пре свега да обоје пазите на свето причешће, а не на упражњавање односа, па се ваља трпети Христа ради ради светиње брака и љубави према Богу и најближем ради. онда мера дође сама јер је средина права ствар - ал се треба обоје да потруде.

а има и разних нестрпљивости, па да се не упрља однос због тога.

у браку је за све потребно двоје, иначе ниједно неће бити.

брак је одраз снаге, воље и жеље да се обитава у љубави а прељуба и развод су изрази беспомоћи и слабости.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Цитат

брак је одраз снаге, воље и жеље да се обитава у љубави а прељуба и развод су изрази беспомоћи и слабости.

0102_laugh 0110_hahaha

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Цитат

Прељуба је грех неслободног са неслободном, односно мужа који има закониту жену, са женом која има свог мужа, или пад слободног са заузетом, или обрнуто.

Прељуба је повреда и скрнављење туђе и своје брачне постеље. Ако су оба лица неслободна онда обоје истовремено скрнаве и своју и туђу постељу, не чувајући у свом законитом браку веру и љубав...

Владика Антоније

Шта мислите о прељуби и како би сте реаговали да вам се нешто тако деси,

да ли она утиче на здравље човеково и

да ли је има данас више ниго икад и све друго што вам падне на памет.

Нисам жењен, али ипак да прозборим коју: не знам да ли утиче на здравље, али сигурно да ствара једну другачију психолошку (а и духовну) атмосферу код прељубника, хтео он то да призна или не; данас је вероватно више има него у претходним временима, већина данас то сматра и нормалним, чак познајем и људе који живе у "браку" а и једно и друго имају "везе са стране" и то обоје прихватају компромисно!!!  greengrin-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0102_laugh' />

Чини ми се да бих веома тешко поднео да будем "рогоња", тј. да жена шврља около (једном или сто пута, сасвим је све-једно), и нисам сигуран да би то прошло без озбиљнијих последица (мислим на раскид брака, а и да останем у браку (рецимо због деце) тешко да би однос са таквом "супругом" остао непромењен). Зашто? Зато што не видим смисао таквог брака. Ако те неко "вара", онда то није једино у чему ће те варати. Не бих могао да имам поверење у такву личност, или барем не у потпуности. А живети са сталном сумњом је, мислим, мучно.  smej.gif

Е сад, да сам дам некакав повод прељуби, или ја да будем први прељубник па онда од жене да искам верност - то, боме, није у реду.  0110_hahaha

Све у свему: то је једно лично резоновање у садашњем духовном стању и "узрасту". Сваки напредак у истинској љубави, која би у брачном животу поднела и такво страдање без роптања, поздрављам и пижељкујем свакоме.

пс. Елем, неко написа да нема мушкарца који није прељубник. Па онда вероватно нема ни жене која није прељубница? Ако је то тако, онда брак - барем код хришћана - губи онај карактер који је задобио унутар Цркве, чини ми се. И у том случају је сасвим оправдано што, барем до скора, нисам имао неку жељу да се женим - зашто себе свесно да доводим у стање које нипошто не желим?  0110_hahaha

ὥσπερ ἦν τοῦτο τὸ κλάσμα διεσκορπισμένον ἐπάνω τῶν ὀρέων καὶ συναχθὲν ἐγένετο ἕν, οὕτω συναχθήτω σου ἡ ἐκκλησία ἀπὸ τῶν περάτων τῆς γῆς εἰς τὴν σὴν βασιλείαν

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

:) prstgore

prstgore  dada

обема  :drugarstvo:

ваши мужеви треба да се радују  prstgore dada

Подели на овим сајтовима

све може да се опрости, па тим опростом и однос да постане бољи а људи човечнији.

љубав није само трпети другог, врло лако постане радост  :drugarstvo:

ал мора човек да буде мудар јер све постане разумно, а где има разума нема избора - правац Господ. prstgore

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

:) dada

:)  dada

обема  :drugarstvo:

ваши мужеви треба да се радују  prstgore dada

:bla: Па ја се надам да се мој радује. Нека воли он мене и нашу породицу колико ја волим њега и нашу породицу па ће и Богу бити мило.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Прељуба је грех неслободног са неслободном, односно мужа који има закониту жену, са женом која има свог мужа, или пад слободног са заузетом, или обрнуто.

Прељуба је повреда и скрнављење туђе и своје брачне постеље. Ако су оба лица неслободна онда обоје истовремено скрнаве и своју и туђу постељу, не чувајући у свом законитом браку веру и љубав...

Владика Антоније

Шта мислите о прељуби и како би сте реаговали да вам се нешто тако деси,

да ли она утиче на здравље човеково и

да ли је има данас више ниго икад и све друго што вам падне на памет.

Не знам заиста шта бих урадила, зависи од околности, али вероватно бих отишла. Можда бих први пут опростила, али сваки следећи-заиста не. Не верујем ни да би он мени опростио тако нешто.

Утиче на здравље дефинитивно-па колико има полно преносивих болести: сида, хепатитис, сифилис, хламидија итд. Ни кондоми нису поуздани. А тек хумани папилома вирус који изазива рак грлића материце?  То је што се тиче медицинске стране. А што се тиче духовне стране, грех води у болест, а болест у смрт. Тиме је све речено.

Треба чувати породицу, брак и љубав највише на свету и избегавати оваква искушења колико год је то могуће.

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Цитат

Не знам заиста шта бих урадила, зависи од околности, али вероватно бих отишла. Можда бих први пут опростила, али сваки следећи-заиста не. Не верујем ни да би он мени опростио тако нешто.

Утиче на здравље дефинитивно-па колико има полно преносивих болести: сида, хепатитис, сифилис, хламидија итд. Ни кондоми нису поуздани. А тек хумани папилома вирус који изазива рак грлића материце?  То је што се тиче медицинске стране. А што се тиче духовне стране, грех води у болест, а болест у смрт. Тиме је све речено.

Треба чувати породицу, брак и љубав највише на свету и избегавати оваква искушења колико год је то могуће.

Све си лепо рекла.  319.gif

Подели на овим сајтовима

mislim da je vrlo bitno sprečiti ... jer lečiti u ovoj situaciji ide stvarno teško...  možda bi dosta brakova i preživelo da se na vreme pričalo... otvoreno

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Цитат

link=topic=1336.msg331231#msg331231 date=1293318568]

mislim da je vrlo bitno sprečiti ... jer lečiti u ovoj situaciji ide stvarno teško...  možda bi dosta brakova i preživelo da se na vreme pričalo... otvoreno

319.gif 1405_love

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

link=topic=1336.msg331231#msg331231 date=1293318568]

mislim da je vrlo bitno sprečiti ... jer lečiti u ovoj situaciji ide stvarno teško...  možda bi dosta brakova i preživelo da se na vreme pričalo... otvoreno

319.gif 1405_love

1405_love  1405_love

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...