Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

Tvrtko...

Procitaj...mozda shvatis da u tom komentaru kako je ona gradska lepotica, a ti nisi ima mnogo vise ovog osecanja nego sto mislis...

Zavist se, najčešće, vezuje uz lepotu, novac, moć, uspeh i slavu. Ali, vrlo česta je i zavist na: plemenitost, unutrašnji mir, kreativnost, sreću.

Zavist je jedan od najžešćih emocionalnih otrova. Znamo da kažemo kako nekoga: "izjeda zavist" ili da će "pući od zavisti" jer, zaista, zavist je takva da izjeda i uništava – i prema spolja i prema unutra. Mada se smatra jednim od sedam smrtnih grehova, zavidnoj osobi nema pomoći od moralisanja. Etiketirati nešto lošim, grešnim ili poremećenim, ne dovodi do razrešenja, već samo do još dubljeg potiskivanja.

Uzroci i oblici zavisti

Epicentar zavisti je osećaj inferiornosti. To je jad zbog odvojenosti od onog kakvi bismo želeli biti i onog kakvi jesmo. Iz tog jada izvire razoran osećaj kojem je cilj uništenje osobe koja ima "ono što ja nemam" ili uništenje "onog što ta osoba ima". Zavist može biti uobičajena i benigna (npr. tinejdžer koji zavidi prijatelju na novom mobilnom telefonu), može biti nešto ozbiljnija, ali i dalje svakodnevna i prihvatljiva (npr. devojka koja zavidi prijateljici na srećnoj vezi), a može biti i sasvim patološka (npr. pedofil koji detetu zavidi na nevinosti). 

Zavist se pojavljuje u puno nijansi. Svi se povremeno nađemo u situaciji u kojoj se osećamo razočaranima zato što neko blizak (zbog zavisti) nije u stanju da se raduje našem uspehu ili sreći. Ili, obrnuto, ostajemo zatečeni sopstvenom nemogućnošću učestvovanja u zadovoljstvu drugih. Takva nemogućnost divljenja, zahvalnosti i saosećanja (često nesvesno) stvara sve gore mišljenje o samom sebi. Što u sebi nosimo više potisnute zavisti, to smo manje u stanju primiti pažnju i ljubav, jer se duboko u sebi smatramo lošim i strahujemo da to nećemo moći da uzvratimo.

Zavist može, ukoliko se otrgne kontroli, da postane veliki životni problem. Ovakvo ponašanje i ovakva osećanja lako mogu da dovedu do disbalansa u odnosima sa drugim ljudima. Pre ili kasnije neko više neće biti u stanju da vam toleriše to što ne delite njegove radosti, nekome će zasmetati to što ste tu samo kada je loše i slično. Isto tako i vi se možete osetiti napušteno, ostavljeno i izdano ukoliko ljudi koje smatrate bliskim nisu u stanju da se raduju sa vama i dele ono dobro isto koliko i ono loše.

Što u sebi nosimo više potisnute zavisti, to smo manje u stanju primiti pažnju i ljubav, jer se duboko u sebi smatramo lošim i strahujemo da to nećemo moći da uzvratimo.

..

http://www.akademijauspeha.com/clanci_svi/Zavist%20i%20podsmeh.html

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јелена011 рече

Vala meni nije jasno kako od svih ljudi pojedinima si ti kost u grlu...

A lepo si rekao i pricao o celibatu i o tome kako se nosis sa aseksualnoscu, kako se hranis i spavas, odnosno kako zivis maltene bez svega toga i opet ispade zigolo :)))

Ma Jeco opusteno, nije ni bitno šta je ko i kako shvatio, jer zašto bih ja bio bitan  nekome na forumu ili u životu realno pa se smara i cita moje poruke . Možda je procitao usput na nekoj temi koju je pratio i to prihvatio sto je skroz u redu, jer sam ja napisao. Sto se tiče asexualnosti može da se pročita dosta toga na netu ako nekoga zanima, ali ok, nije ni jednostavno, mada sto se mene lično tiče  nije mi bitno da li me neko razumije ili ne. Generalno malo kome sam ja bitna osoba u zivotu, hehehehehe da bi obracao paznju na mene a jos manje na moja pisanja na ZRU. :) Ljudi su slobodni da obraćaju paznju i citaju ono sto im se svidja što i podrzavam.:):):)

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, kordun рече

ja ti brate zelim da volis nekog toliko da ne racunas jel on tebe voli jednako ili nikako

Ja to sebi ne zelim, zato sto takva ljubav izaziva bol i patnju. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

Ja to sebi ne zelim, zato sto takva ljubav izaziva bol i patnju. 

to je samo jedna od varijanti, nije pravilo, ljubav moze biti i obostrana, bitno je da se ne kalkulise ko koga koliko voli jer onaj ko to radi zapravo ima ljubav upitne vrijednosti, zapravo voli ponajvise sebe

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Ayla рече

gradivo si napamet naučio. Ok, sad mi je jasno.

Бојим се да ти заправо ништа није јасно. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Ћириличар рече

Ноуп, ти не разумијеш :D

Ne znaš koja je paralela između Zigfrida i Ahila (odgovor je bio netačan)...
Znam i razumijem, ali naučićeš i ti...kad porasteš i sazriš. Sve u svoje vrijeme.

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, kordun рече

to je samo jedna od varijanti, nije pravilo, ljubav moze biti i obostrana, bitno je da se ne kalkulise ko koga koliko voli jer onaj ko to radi zapravo ima ljubav upitne vrijednosti, zapravo voli ponajvise sebe

Naravno da ne treba kalkulisati. S kalukalacijom nema ni pozrtvovanosti koja je jako bitna u skladnoj i stabilnoj vezi cak i ako dvoje nisu na jednakim talasnim duzinama sto se tice ljubavi, jedno ima mozda vise jedno manje ljubavi. O varijanti u kome jedna strana voli do bola, druga nista, necu ni da pomisljam. Ljudi umiju biti mazohisti, desava se takva ljubav nesumnjivo je. Ne bih nikad nikome rekao da treba da bude mazohista prema sebi. Ko moze da izadje iz tog nesrecnog kaveza, neka izadje ko ne moze neka bude boem i svako je zadovoljan. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ayla рече

Ne znaš koja je paralela između Zigfrida i Ahila (odgovor je bio netačan)...
Znam i razumijem, ali naučićeš i ti...kad porasteš i sazriš. Sve u svoje vrijeme.

Молим? Нетачан? Бласфемија! Хереза! Која је то онда паралела? 

Подели на овим сајтовима

Evo, ako može tekst malo da pomogne....svi će sebe pronaći ....

I Ćiriličar i Justin....ima za svakoga opis....ja rekoh malo da pomognem ....

Prvi od ovih puteva vodi do sveca, do mu čenika duše, do samopredaje Bogu. Drugi vodi do razvratnika, do mucenika nagona, do samopredaje truleži. Gradanin pokušava da živi u prijatno temperiranoj sredini izmedu ova dva puta. On se nikada nece predati niti podati ni zanosu ni askezi nikada nece postati mucenik, nikada pristati da bude uništen naprotiv, njegov ideal nije da se preda, vec da održava sopstveno Ja, njegova stremljenja nisu uperena ni prema svetosti ni prema njenoj suprotnosti, sve što je bezuslovno njemu je nesnosno, on hoce da služi Bogu, ali i zanosu, hoce da ima vrline, ali i da mu je dobro i udobno na zemlji. Ukratko, on pokušava da se naseli u sredini izmedu krajnosti, u umerenoj i povoljnoj zoni bez žestokih bura i oluja,u cemu i uspeva, ali na racun onog životnog i osećajnog intenziteta koji pruža život usmeren prema bezuslovnosti i prema krajnostima. Intenzivno se može živeti samo na racun sopstvenog Ja, a gradanin ništa više ne ceni nego svoje Ja (koje je, doduše,razvijeno samo rudimentarno), i prema tome postiže samoodržanje i sigurnost na racun intenziteta.Umesto da sumanuto bude opsednut Bogom stice mirnu savest, umesto naslade prijatnost, umesto slobode udobnost, a umesto smrtne vatre ugodnu temperaturu. Zbog toga je građanin, po svom bicu, stvorenje sa slabim životnim pogonom, plašljivo, te je lako upravljati njime, jer se boji svakog davanja samog sebe. Zato je on namesto moci postavio vecinu, namesto sile zakon, namesto odgovornosti postupak glasanja.  Hese /Stepski vuk /

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Justin Waters рече

O varijanti u kome jedna strana voli do bola, druga nista, necu ni da pomisljam. Ljudi umiju biti mazohisti, desava se takva ljubav nesumnjivo je. Ne bih nikad nikome rekao da treba da bude mazohista prema sebi. Ko moze da izadje iz tog nesrecnog kaveza, neka izadje

..што пре то боље, јер кад се годинама нагомила патња, бол, пропраћена гневом ето ти несрећног човека.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Данче* рече

..што пре то боље, јер кад се годинама нагомила патња, бол, пропраћена гневом ето ти несрећног човека.

niej bas tako, eto ti sile od covijeka, eto ljudine kome je krst koji tegli postao blag, dok ovi drugi lelujaju ko pocetnici, pazeci dje ce nogom da udare, ne znaju sta propustaju, treba biti hrabar covijek, ne kalkulator, treba imati vjeru u sebe i u Boga

Подели на овим сајтовима

covjeku je neophodno trpljenje, jer oplemenjuje dusu, onaj ko nije spreman na trpljenje, taj i niej za velike stavri, pa ni za velike ljubavi, on o velikoj ljubavi moze citati u romanima samo i nece je ni shvacati

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...