Кратос Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 On 5. 8. 2015. at 22:10, Deja Vu рече Opisuje zato sto su je pisali Jevreji koji su dosta projektovali svoje karakteristike na Boga. A kako znaš na kojim mestima je jevrejska projekcija a na kojim je realna slika Boga? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 On 5. 8. 2015. at 22:13, Џуманџи рече Ne dovodim ja u pitanje sta ti mislis, samo kazem da ti je Deja Vu vec izobjasnjav'o. Drugih, a ne tebe radi. Pa ne znam de mi je to izobjašnjavao kada nigde nismo pričali na temu evolucije i Boga koji je ljubav.Biće da je kasno pa ti se muti. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 A mozda samo nisi uspeo da povezes. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 On 5. 8. 2015. at 22:15, Kratos рече A kako znaš na kojim mestima je jevrejska projekcija a na kojim je realna slika Boga? Mozes komparacijom Isusa i tih jevrejskih predstava da utvrdis. Znaci ako Isus ne dozvoljava kamenovanje bludnice, a u Starom Bog to strogo preporucuje, jos preti da ce da satere ko to ne uradi, znaci ocigledno imamo kontradikciju jer ne moze se raditi o istom Bogu koji jednom prica jedno, a drugi put drugo. Osim ako je Bog jedan veliki trol, ali to bi znacilo da je citav zivot i ovaj i onaj jedan veliki pakao. Uzmes samo Isusa kao centar i oko njega razvrstavas stvari. Ovo je blize, ovo dalje. Jer Isus je taj Bog, tu na Zemlji, u cetiri oka i koga kad citas bas ulazi u rasprave sa tim bukvalnim tumacima. Sve pre njega je mutno, ko sto neko od svetitelja kaze: Stari je senka, Novi je ogledalo, a buduce doba je istina. Znaci ni ovo sada nije bas cisto i bistro, ali je daleko cistije od onog pre gde se malo toga znalo osim da eto ima neki Bog i da su neki od svestenika i proroka nekako dosli u kontakt sa Njim, imali vizije, On im govorio o Spasitelju, pa onda oni kad su to preneli narodu mnogi od njih shvatili to kao politickog vodju, pa se onda Bog lupio po celu i reko: E sta ja napravi, al neka im bude po slobodi njihovoj jer trebaju sinovima bozjim da se nazovu i da zive vecno i obozeno, iako se nekima to ne svidja jer su koze, al sta da se radi, neka im je po slobodi, ne moze ljubav bez nje. I tu ti je glavna formula. Ljubav -> sloboda. Nema ljubavi bez slobode. To primeni na Boga i polako ce ti biti jasnija. To je osnovna dogma hriscanstva. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 On 5. 8. 2015. at 22:13, Kratos рече Brinem se za tebe jer u stvaranju kroz evoluciju vidiš Boga koji je ljubav i dobrota. Не бири за мене, јер ја верујем да је првобитно стварање било пре Великог праска. Велики прасак је последица Адамовог пада. То је секундарно ,,стварање'' као улазак у пало стање. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 @@Deja Vu, Бог много шта допушта због ,,окорелости срца''. Када би ишао у корен тога, видео Адамов грех као узрок свега у палом стању. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 On 5. 8. 2015. at 22:25, Deja Vu рече Znaci ako Isus ne dozvoljava kamenovanje bludnice, a u Starom Bog to strogo preporucuje Hm, ne bas. Nije sve sto je napisano da je Bog zapovedio zaista On zapovedio. Definitivno treba otvoriti temu o Bogu ljubavi u SZ, narocito mladji imaju velike predrasude. I srljaju u zabludu Markionovu. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 On 5. 8. 2015. at 22:30, Milan Nikolic рече @@Deja Vu, Бог много шта допушта због ,,окорелости срца''. Када би ишао у корен тога, видео Адамов грех као узрок свега у палом стању. On jeste uzrok po tome sto je prekinuo prinosenje tvorevine Bogu, a mogao je da je spasi od stanja smrtnosti, ali svakako nije uzrok fizicko-bioloskih pojava i procesa. Doduse tvoja teorija deluje zanimljivo i daje neki odgovor na to pitanje, ali je isto problematicna sa teoloskog ugla. Jer tvorevina mora od samog pocetka biti odvojena od Boga, ne moze biti u zajednici sa Njim jer bi onda dobili apsurd. On 5. 8. 2015. at 22:39, Џуманџи рече Hm, ne bas. Nije sve sto je napisano da je Bog zapovedio zaista On zapovedio. Pa to sam i kazo bre, sto nisi citala do kraja :bleh: Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Vidjo', no nisam citirala Nikolicev post ispod, sto mi je bila namera , zato zvuci tako. Htela sam reci- nije ni u svemu Adamov greh/dopustenje zbog okorelosti srca. Nesto je i obrnuto (npr. kada se opisuje kako je Izrailj "sve pobio" - to isto svedoce i drugi narodi o Jevrejima, tj. da su oni to ucinili Izrailju (sto je mnogo verovatnije)), dodje mu kao neko negiranje poraza "izabranog naroda". Bunt i konflikt u narodnoj svesti (sasvim malo u Psalmima, jace tek u Knjizi o Jovu)... "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 On 6. 8. 2015. at 8:05, Deja Vu рече On (Adam) jeste uzrok po tome sto je prekinuo prinosenje tvorevine Bogu, a mogao je da je spasi od stanja smrtnosti, ali svakako nije uzrok fizicko-bioloskih pojava i procesa. Doduse tvoja teorija deluje zanimljivo i daje neki odgovor na to pitanje, ali je isto problematicna sa teoloskog ugla. Jer tvorevina mora od samog pocetka biti odvojena od Boga, ne moze biti u zajednici sa Njim jer bi onda dobili apsurd. Проблем је непознавање овога о чему говоримо. Како са научног тако и са теолошког гледишта. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Нико не може гарантовати да Адам није узроковао Велики прасак. Кроз модерну науку дозвољена је таква могућност. Друго, то што је творевина из небића и није у личносном јединству са Богом, не значи да је одвојена од Бога. Постоји воља Божија која је у виду логоса твари темељ творевине. Супротстављање вољи Божијој узрокује смрт. Божански логоси твари имају циљ кретања у личносном сједињењу са Богом, али се могу из непажње уништити - ово уништење о коме говори Максим Исповедник је корен смрти. Смрт је била само потенцијална кроз кретање из небића ка личносном сједињењу са Богом. Творевина пре пада није имала смрт, тачније смрт није била актуелизована него је била потенцијал услед непредвидиве слободе која је дата човеку. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 On 5. 8. 2015. at 22:25, Deja Vu рече Mozes komparacijom Isusa i tih jevrejskih predstava da utvrdis. Znaci ako Isus ne dozvoljava kamenovanje bludnice, a u Starom Bog to strogo preporucuje, jos preti da ce da satere ko to ne uradi, znaci ocigledno imamo kontradikciju jer ne moze se raditi o istom Bogu koji jednom prica jedno, a drugi put drugo. Osim ako je Bog jedan veliki trol, ali to bi znacilo da je citav zivot i ovaj i onaj jedan veliki pakao. Uzmes samo Isusa kao centar i oko njega razvrstavas stvari. Ovo je blize, ovo dalje. Jer Isus je taj Bog, tu na Zemlji, u cetiri oka i koga kad citas bas ulazi u rasprave sa tim bukvalnim tumacima. Sve pre njega je mutno, ko sto neko od svetitelja kaze: Stari je senka, Novi je ogledalo, a buduce doba je istina. Znaci ni ovo sada nije bas cisto i bistro, ali je daleko cistije od onog pre gde se malo toga znalo osim da eto ima neki Bog i da su neki od svestenika i proroka nekako dosli u kontakt sa Njim, imali vizije, On im govorio o Spasitelju, pa onda oni kad su to preneli narodu mnogi od njih shvatili to kao politickog vodju, pa se onda Bog lupio po celu i reko: E sta ja napravi, al neka im bude po slobodi njihovoj jer trebaju sinovima bozjim da se nazovu i da zive vecno i obozeno, iako se nekima to ne svidja jer su koze, al sta da se radi, neka im je po slobodi, ne moze ljubav bez nje. I tu ti je glavna formula. Ljubav -> sloboda. Nema ljubavi bez slobode. To primeni na Boga i polako ce ti biti jasnija. To je osnovna dogma hriscanstva. Pa nije baš da Isus ne dozvoljava,on im više budi savest.I sami ste grešni,činite preljube a osuđujete druge što tako čine.Ne ukoreva on njih zbog poštovanja zakona nego zato što su licemeri.Sami ne poštuju to a od drugih traže i osuđuju ih.Ako bi mi samo Isus bio centar i ako bih pravio tu komparaciju između Isusa i Boga SZ kao zaključak mi se nameće da su to dva potpuno različita Boga.I Isus ima dosta kontradikcija.S jedne strane kaže došao je ne da ukine nego da ispuni zakon i da nijedna titla iz zakona neće nestati i da ko tako nauči biće najveći u Carstvu Nebeskom a s druge sam menja zapovesti u zakonu za koje je rekao da nije došao da ukine. ! Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 On 6. 8. 2015. at 11:40, Kratos рече I Isus ima dosta kontradikcija.S jedne strane kaže došao je ne da ukine nego da ispuni zakon i da nijedna titla iz zakona neće nestati i da ko tako nauči biće najveći u Carstvu Nebeskom a s druge sam menja zapovesti u zakonu za koje je rekao da nije došao da ukine. Opet "amnezija", a? On 27. 7. 2015. at 12:31, Џуманџи рече Zato sto previdjate sta je SVE Hristos podrazumevao pod Zakonom (jer Zakoni i Proroci o Njemu govore). Objasnite ovo: Јер вам кажем, да још и то што је написано: И уврстише га међу бе законике, треба да се изврши на мени; Јер што је о мени писано завршава се. Kakav je ovo zakon (ako je zakon uopste): "Одговори им Исус: Није ли написано у Закону вашему: Ја рекох: богови сте ? Али да се испуни ријеч написана у Закону њихову: Омрзнуше ме ни за што. 'Ajde "i" na ovoj temi "opet" "objasni" kakvi su ovo zakoni (bogovi ste, omrznuse me...) i kako se sprovode. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 On 6. 8. 2015. at 11:12, Milan Nikolic рече Постоји воља Божија која је у виду логоса твари темељ творевине. Da, ali cela tvorevina se krece prema tim logosima. Ono sto pokusavas jeste samo da otklonis te probleme bioloske smrti, da eto nije se umiralo u tom predvelikogpraskovskom vremenu, nego sve bilo sjajno bajno u takvom univerzumu, ali sve je ostalo isto, nema zajednice sa Bogom, nema licnosnog odnosa, sve je isto samo bioloskog umiranja nema. Mislim gde onda razlika? A i ne vidim zbog cega je ta bioloska smrt toliko problem kada u pravoslavlju i nema neko bitno znacenje za razliku od ontoloske smrti koja je prisutna od pocetka. Jer i ti i ja tvrdimo isto - da tvorevina nije na pocetku bila u zajednici sa Bogom. Samo ti hoces krivicu za fizicku promenu univerzuma na Adama, kakva god da je ta fizicka promena, jer ne znam kako se to univerzum mogao promeniti sa Adamovim padom, mogle su samo zivotinje poceti da se jedu medjusobno, ali pre toga su pasle travu. No, kad lav i krava zajednu pasu travu, oni time ubijaju jedno zivo bice i tako se vrtimo u krug. Znaci isto imamo vreme, sve je isto, zvezde sijaju, vrsi se nuklearna fuzija, fisija, komete putuju svemirom, crne rupe privlace sve oko sebe itd. samo eto Adam, Eva i nekoliko bica imaju magicnu zastitu da ne umru. Eto ja ne vidim neku bitnu razliku tog i ovog sada univerzuma osim te neke bioloske besmrtnosti i ubijanja zivih bica medjusobno (osim sto ona pasu travu, ali koga briga za travu). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 6, 2015 Пријави Подели Написано Август 6, 2015 Uostalom, ti problemi sa bioloskim smrcu se mogu jos ovde u palom stanju resiti i za 100-200 mozda i vise godina ako ne bude vecih problema ce to biti reseno, ljudi nece umirati, postace besrmti, a mozda u dalekoj dalekoj buducnosti ako se ikad dosegne do civilizacije 3-4 tipa, ljudi (ili sta ce vec biti ta bica) ce putovati izmedju univerzuma i bice sve u fulu. Ali to uopste ne resava problem ontoloske smrti, i dalje tvorevina i Bog nisu zajedno koliko god covek bio napredan i besmrtan i ziveo kao u raju. I dalje je covek na istom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука