Jump to content

Kako nastaju grešne pomisli

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, grigorije22 рече

Stvar sa celom ovom pričom je u tome što se akcenat isuviše stavlja na mozak. Šta je onda sa dušom i kakva je onda uopšte njena uloga ako se sve svodi na rad mozga? Tu je takođe dovedeno u pitanje i pojam greha onako kako je to Crkva vekovima shvatala.

Шта си ти мислио да кад учиниш неки грех да ти буквало потамни душа, па није више бела, него сивкаста? То су метафоре брате. Душа нема то својство (боју). А за грех не разумем. Како било шта мења чињеницу да је нпр. завист грех? Ако кренеш из зависти да комшији подриваш брак, или да га клевећеш по селу, или му отрујеш кера... то је свакако зло. Не видим како се било шта доводи у питање?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, mirko1929 рече

Не знам зашто Бог не интервенише у свету. Знам да „палост“ није разлог. Библија и предање су пуни божанских интервенција. Зашто је горео Хиландар? Зашто се сручио први кров Аја Софије? Зашто се Христос узнео? Зар није могао да остане да буде глава Цркве на Земљи? На неке ствари је немогуће одговорити.

Pa zbog 'palosti' je i Hristos dosao u svet i to je promisao Boziji.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Bokisd рече

Pa zbog 'palosti' je i Hristos dosao u svet i to je promisao Boziji.

Ма да. Најмудрији људи света се баве проблемом теодицеје, од старозаветних писаца, до Достојевског. И нису нашли одговор. Али, битно је да Boksid не види проблем. Ни ја нисам видео проблем док сам мислио да сви заслужују све најгоре, па ако им се све најгоре и дешава немају зашта да се буне. Али, то је дубоко болестан поглед на свет, који ме је и одвео, докле ме је одвео. Сада кад га више немам, увиђам проблем.

Подели на овим сајтовима

@mirko1929 Покрећеш стару тему одакле зло у свету.

„Ја видјех Сатану гдје спаде с неба као муња“ (Лука 10, 18).

Оно што нам је откривено је да постоје рокови том допуштењу и да је реалност коју очекујемо и овде предокушамо живот будућег века. 

Човеку је разумом немогуће проникнути у допуштења и судове Божије.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Вукашин рече

@mirko1929 Покрећеш стару тему одакле зло у свету.

„Ја видјех Сатану гдје спаде с неба као муња“ (Лука 10, 18).

Оно што нам је откривено је да постоје рокови том допуштењу и да је реалност коју очекујемо и овде предокушамо живот будућег века.

Човеку је разумом немогуће проникнути у допуштења и судове Божије.

Па то није стара тема, него стално актуелна. Ни Писмо не даје одговор, јер се аутори Писма не слажу једни с другима.

Подели на овим сајтовима

Ево тумачења Светог Теофилакта Охридског, које може да се односи и на ову тему:

Цитат

25. У то вријеме одговори Исус, и рече: Хвалим те, Оче, Господе неба и земље, што си ово сакрио од мудрих и разумних, а открио си безазленима.

Дакле, шта каже? „Хвалим Те“ – уместо „благодарим Ти“ – „Оче, што Јевреји који себе сматрају мудрим и искусним у Светом Писму нису поверовали, док су неуки и безазлени[14] поверовали и познали тајне“. Бог је сакрио Своје тајне од оних који су се правили мудрим, не зато што им је завидео или што је желео да их остави у незнању, већ зато што нису били достојни, јер су сами себе сматрали мудрим. Онај, дакле, који себе сматра мудрим и узда се у своје знање, не призива Бога. А Бог ономе који Га не призива, не помаже и не открива му се. Поред тога, Бог из Свога човекољубља многима не открива тајне, како после не би били још више мучени зато што су их познали, а потом презрели.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Вукашин рече

Ево тумачења Светог Теофилакта Охридског, које може да се односи и на ову тему:

То је чест мотив у Еванђељима. Исус се свађа са ученим и поштованим људима, а његову поруку схватају неуки и маргинализовани. У пакет с тиме иде оно да су жене откриле празан гроб. Тако имаш и оно изворно први ће бити последњи и последњи први, да би касније то било ублажено речју многи.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, mirko1929 рече

Ма да. Најмудрији људи света се баве проблемом теодицеје, од старозаветних писаца, до Достојевског. И нису нашли одговор. Али, битно је да Boksid не види проблем. Ни ја нисам видео проблем док сам мислио да сви заслужују све најгоре, па ако им се све најгоре и дешава немају зашта да се буне. Али, то је дубоко болестан поглед на свет, који ме је и одвео, докле ме је одвео. Сада кад га више немам, увиђам проблем.

Pa nema velikih problema u vezi ovoga sto sam spomenuo da je Hristos zbog palosti i palog coveka i dosao u svet, o toj teodiceji pricamo i ima o tome pisanje kod svetitelja, to je u sustini i sredisnja tema vere i Pisma.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, mirko1929 рече

То је чест мотив у Еванђељима. Исус се свађа са ученим и поштованим људима, а његову поруку схватају неуки и маргинализовани. У пакет с тиме иде оно да су жене откриле празан гроб. Тако имаш и оно изворно први ће бити последњи и последњи први, да би касније то било ублажено речју многи.

Речи Христове, не мотив.

Не понаљају се без разлога. Није те човек вређао кад је помињао "мрак непознавања" или тако нешто, већ је то својство нашег палог разума. То што се нама чини да је светлост (разума), лако може бити мрак.

Пут којим се иде је пут уподобљења Христу, Јесте тежак и трновит, али је једини на који се треба враћати.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вукашин рече

Речи Христове, не мотив.

Не понаљају се без разлога. Није те човек вређао кад је помињао "мрак непознавања" или тако нешто, већ је то својство нашег палог разума. То што се нама чини да је светлост (разума), лако може бити мрак.

Пут којим се иде је пут уподобљења Христу, Јесте тежак и трновит, али је једини на који се треба враћати.

Само wave-away све горке истине и решен проблем?

Mи се никада не уподобљавамо Христу. Уподобљавамо се ономе што смо умислили да је Христос.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, mirko1929 рече

Само wave-away све горке истине и решен проблем?

Mи се никада не уподобљавамо Христу. Уподобљавамо се ономе што смо умислили да је Христос.

Jel to mislis da mi nemamo upodobljavanje Hristu..... (pazi sta ces da odgovoris :!: .... :D)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Jel to mislis da mi nemamo upodobljavanje Hristu..... (pazi sta ces da odgovoris :!: .... :D)

Види, Христос је рекао будите мудри као змије...

Енглези и Американци имају мото What would Jesus do? Мој одговор је How the heck would I know? Много ми уображавамо.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, mirko1929 рече

Види, Христос је рекао будите мудри као змије...

Енглези и Американци имају мото What would Jesus do? Мој одговор је How the heck would I know? Много ми уображавамо.

meni deluje da vrdas malo Mirko....  Just_Cuz_19 :D ..... ne pitam te kako mi to licno dozivljavamo..... nego da li mi zaista po veri i Pismu mozemo da se upodobljavamo Hristu.... itd..

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

meni deluje da vrdas malo Mirko....  Just_Cuz_19 :D ..... ne pitam te kako mi to licno dozivljavamo..... nego da li mi zaista po veri i Pismu mozemo da se upodobljavamo Hristu.... itd..

Не врдам уопште, кажем то што мислим. Него реци ти мени како би Исус прошао митарства? Нпр. преједање гле човека изјелице и пијанице, друга цариницима и грешницима, напијање (прави још вина људима који су све већ потрошили), кршење шабата кад он иђаше у суботу кроз усеве ученици његови почеше правити пут тргајући класје, очајање Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио, вређање (има сувише пуно примера да их све наводим, најпознатији је породи аспидини), проклињање да никад више не буде од тебе рода довека, таштина сиромахе увек имате са собом, и кад хоћете можете им добро чинити, а мене немате свагда, срџба начини бич од узица и изагна све из храма, и овце и волове, мењачима просу новце и испретура столове, итд. итд. примера је колико хоћеш.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, mirko1929 рече

Не врдам уопште, кажем то што мислим. Него реци ти мени како би Исус прошао митарства? Нпр. преједање гле човека изјелице и пијанице, друга цариницима и грешницима, напијање (прави још вина људима који су све већ потрошили), кршење шабата кад он иђаше у суботу кроз усеве ученици његови почеше правити пут тргајући класје, очајање Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио, вређање (има сувише пуно примера да их све наводим, најпознатији је породи аспидини), проклињање да никад више не буде од тебе рода довека, таштина сиромахе увек имате са собом, и кад хоћете можете им добро чинити, а мене немате свагда, срџба начини бич од узица и изагна све из храма, и овце и волове, мењачима просу новце и испретура столове, итд. итд. примера је колико хоћеш.

Све ово може да буде проблематично а и јесте било једино фарисјеском светоназору. Христос је био сасвим Бог и сасвим човек, и узео је на себе све човечије и осветио га.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...