Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему


Guest свештеник Иван

Препоручена порука

  • Гости

Може ли неко да преведе ово?

 

http://www.poa-info.org/vesti/2014/08/20140822.html

 

 

22.08.2014

Отворен одговор на едно измамничко писмо
 

Поглаварот на расколниците г. Стефан, испратил писмо до канонските православни Епископи во кое го клевети Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован и упатува закани до него и до останатите Епископи на Православната Охридска Архиепископија.

Во оваа прилика го објавуваме одговорот на Високопреосвештениот Митрополит Сисаниски и Сијатиски г. Павлос од Црквата на Елада, во којшто, помеѓу останатото, овој Митрополит на г. Стефан му го предочува и следново: и во путирот пред кој „служите“ не се наоѓа Крвта Господова, туку крвта на вашиот брат кого го убивате и таа крв засекогаш ќе ве оддели од Канонската Црква.

 

 

 

До:

оној што незаконски го држи тронот

на Архиепископијата Охридска и

што лажно ја води непостоечката Македонска Црква

г. Стефан

 

г. Стефане,

со изненадување и болка, и без да ви го побарам, го примив писмото со кое се обидувате да го оправдате неоправдливото и се нафрлате против единствениот Канонски Епископ Охридски г. Јован.

Згора на сѐ, тргнувате со една мала измама. Пишувате: „во прилог Ви ги доставуваме информациите за криминалните активности...“.

Кога г. Стефане ви испратив писмо, па да итате да ми одговорите? Зошто би испратил писмо до вас, кога не го признавам вашето црковно постоење и лажната црква што ја водите ја сметам како црковно непостоечка? Кој ви кажа дека ве сметам за валидно лице за да побарам од вас информации?

Се обидувате на овој измамнички начин да постигнете едно непосредно признавање и да оставите да се смета дека јас или било кој друг Архиереј од Црквата на Елада разговара со вас. Вашиот начин со измама изобилува.

Единствената вистинска причина за прогонот на Охридскиот Јован е дека тој е единствениот Канонски Епископ, којшто е признат од сите Православни Цркви. Значи, се обидувате во содејство со државата да го уништите. Зборувате за негово расчинување. Зар може една црква којашто НЕ е Црква да избира или да расчинува? Црквата не е куклен театар.

Што се однесува на обвинувањата и пресудите, не заборавајте дека со слични одлуки судот на беззакониците го осуди, го затвори и го распна Господа.

Митрополитот Јован не припаѓа на јурисдикцијата на една непостоечка црква, туку на Патријаршијата Српска. Црковно, никаква власт немате над него.

Вие се наоѓате во црковно неопределена состојба. Вие на неканонски начин се одделивте од вашата мајка Црква, Патријаршијата Српска, и се обидувате насилно да постигнете признавање.

Се обидувате со силата на државата и со наместени, лажни судења да го скршите Митрополитот Јован, но и оние кои го следат на канонскиот пат, изрекувајќи закани во вашето писмо против нив. Единственото, според вас, нивно „беззаконие“ е дека не ве следат, почитувајќи ги теологијата на Црквата и нејзиниот канонски поредок и предание.

Се претставувате за Архиепископ на една непостоечка црква, но и во путирот пред кој „служите“ не се наоѓа Крвта Господова, туку крвта на вашиот брат кого го убивате и таа крв засекогаш ќе ве оддели од Канонската Црква.

Сите низ светот, коишто протестираат против гонењето на Охридскиот Јован не очекуваат од вас да добијат информации, којшто сте соучесник во неговото уништување. Во историјата на Црквата, однесувања какво што е вашето, се познати. Тоа се однесувања на беззаконици наспроти праведните.

Вашиот лажен облик, што го нарекувате „Македонска Црква“ е експозитура на една држава која ја узурпира вистината и историјата и нема никаква врска со Црквата Христова.

Колку што вие ќе ја продолжите вашата безбожна тактика и неканонскиот ваш пат, колку што ќе опстојувате да го кинете хитонот Христов од светски причини, колку што ќе „благословувате“ еден фалсификат како доказ на вашата „државна“ доблест, зборот ваш ќе скита низ воздухот, вашата „христијанска“ вера ќе биде идеологија, а гонењето на Митрополитот Охридски Јован ќе биде печат на вашата нечовечност. Значи, вашето писмо јавно го враќам како неприфатливо.

Со болка,

 

+ Митрополит Сисаниски и Сијатиски Павлос

посветено на споменот на вечнопамјатниот мој претходник

од Сијатиста Архиепископ Охридски Зосим

Извор: http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/26102-2014-08-21-21-04-11

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Адресирано:


Ономе који незаконито држи трон


Архиепископије Охридске и


ономе који лажно води непостојећу Македонску Цркву


г. Стефану


 


Г. Стефане,


са изненађењем и болом, и без да га тражим, примио сам писмо којим се трудите да оправдате неоправдиво и нападате јединог канонског епископа охридског г. Јована.


Поврх свега, почињете са једном малом преваром. Пишете: „У прилог вам достављам информације о криминалним активностима...“.


Када сам вам г. Стефане послао писмо, па да журите да ми одговорите? Зашто бих послао писмо вама, када не признајем ваше црквено постојање и лажну цркву коју водите доживљавам као црквено непостојећу. Ко вам је рекао да вас сматрам валидним лицем да бих од вас затражио информације?


Покушавате овим преварантским начином да постигнете једно непосредно признање и да оставите простор да се схвати како ја или било који други архијереј Грчке Цркве разговара са вама. Ваш начин преварама изобилује.


Једини истински разлог за прогон охридског Јована је тај што је он јединствени канонски епископ, који је признат од свих Православних Цркава.


Дакле, трудите се уз садејство са државом да га уништите. Говорите о његовом рашчињењу. Зар може једна Црква која НИЈЕ Црква да изабира или да рашчињава? Црква није луткарско позориште.


Што се односи на оптужбе и пресуде, не заборавите да је сличним оптужбама суд безаконика осудио, затворио и разапео Господа.


Митрополит Јован не припада јурисдикцији једне непостојеће Цркве, већ Српској Патријаршији. Црквено, никакву власт немате над њим.


Ви се налазите у црквено неопредјељеном стању. Ви сте се на неканонски начин раздјелили од ваше мајке Цркве, Српске Патријаршије, и трудите се насилнички да постигнете признавање.


Покушавате силом државе и намјештеним, лажним суђењем да сломите митрополита Јована, али и оне који га слиједе на канонском путу, изричући пријетње њима у вашем писму. Јединствено, по вама, њихово безакоње се састоји у томе што вас не слиједе, поштујући теологију Цркве и њеног канонског поретка и предања.


Представљате се као архиепископ једне непостојеће цркве, али и у путиру пред којим „служите“ се не налази Крв Господња, већ крв вашег брата кога убијате и та крв ће вас заувијек раздвојити од Канонске Цркве.


Сви у свијету, који протествују против гоњења охридског Јована не очекују да од вас добију информације, који сте саучесник у његовом уништавању. У историји Цркве, понашање као што је ваше, је познато. То је понашање безаконика наспрам праведникâ. Ваш лажни облик, који називате „Македонска Црква“ је експозитура једне државе која је узурпирала истину и историју и нема никакве везе са Христовом Црквом.


Онолико колико ћете ви продужити са вашом безбожном тактиком и неканонским путем, онолико колико ћете истрајавати у цијепању Христовог хитона из свјетских разлога, колико ћете „благосиљати“ један фалсификат као доказ ваше „државне“ врлине, утолико ће ваша ријеч лутати у ваздуху, ваша „хришћанска“ вјера ће бити идеологија, а гоњење митрополита охридског Јована ће бити печат ваше нељудскости.


Дакле, ваше писмо јавно враћам као неприхватљиво.


Са болом,


+ Митрополит сисанијски и сијатијски Павле


посвећено у спомен вечнопамјатном мом претходнику


из Сијатиста Архиепископу Охридском Зосиму

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

 

Oвакве речи су одавно морале да се чују и то из уста наших високих Црквених достојника. Поновићу цитат који би трбало да одјекне у учима сваког верујућег приврзаника расколничке ''мпц'' : 

 

У путиру пред којим „служите“ не налази се Крв Господња, већ крв Вашег брата кога убијате и та крв ће Вас занавек раздвојити од Канонске Цркве.

 

 

+ Митрополит сисанијски и сијатијски Павле

 

الحرية أو الموت

Link to comment
Подели на овим сајтовима

         

 

У путиру пред којим „служите“ не налази се Крв Господња, већ крв Вашег брата кога убијате и та крв ће Вас занавек раздвојити од Канонске Цркве.

 

                                       siatistis.jpg               

                                                                                    + Митрополит сисанијски и сијатијски Павле

 

الحرية أو الموت

Link to comment
Подели на овим сајтовима


 

Охридска Архиепископија – жртва злодјела вјерске мржње (видео)
 
 

skola1-720x375.jpg


Хелсиншкиот комитет за човекови права на Р. Македонија, во соработка со Институтот за мир и човекови права од регионот Долна Нормандија, Франција, организираше Летна школа за млади со фокус на кривичните дела направени поради етничка или верска омраза.
 
На отварањето, со поздравни говори се обратија проф. Д-р Гордан Калајџиев – Претседател на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Р. Македонија, г-ѓа Лоренс Оер – Амбасадор на Франција во Р. Македонија и Ивана Димитрова – претставник на Децентрализираната соработка меѓу регионот Долна Нормандија и Р. Македонија.


 
 
На покана на претставниците на Хелсиншкиот комитет за човекови права, а со благослов на Викарот на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, Неговото Преосвештенство Епископот стобиски и Местобљустител струмички г. Давид, учество во оваа школа зеде јеромонахот Иринеј од Православната Охридска Архиепископија.
 
Учеството на Православната Охридска Архиепископија беше во делот од програмата предвиден за разговор со жртвите на злосторствата од верска омраза.
 
skola2-300x225.jpg
 
Јеромонахот Иринеј ги пренесе искуствата од придружбата на Неговото Преосвештенство Епископот брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко, кога на кавадаречките гробишта, на погреб на припадник на Православната Охридска Архиепископија, беа нападнати од приватно обезбедување, испратено од страна на МПЦ. Притоа, присутната полиција немо го следеше нападот, а ниту еден од припадниците на МПЦ јавно не се огради од тоа злосторство, направено заради верска омраза. Личното сведоштво, поткрепено со известувања, фотографии и видео снимки од насилството и прогонот оставија силен впечаток, а студентите од Франција во разговорот констатираа дека иако и во нивната земја постоеле различни верски спорови, никогаш државната власт не заземала страна во овие спорови, а уште помалку, пак, ги употребила државните органи, полицијата и судот, за да издејствува насилно решавање на верски спор.
 
Учесниците во школата, студенти од Р. Македонија и Франција, имаа можност одблиску да се запознаат со државниот прогон врз верска основа, како и со насилствата што ги преживуваат претставниците на канонската Црква во Р. Македонија, Православната Охридска Архиепископија, а особено нејзиниот Претстоител, Архиепископот охридски г.г. Јован.
 

Извор: Охридска архиепископија

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Може ли превод?

 

 

Охридска Архиепископија – жртва злодчина из верске мржње

Хелсиншки комитет за људска права у Р. Македонији, у сарадњи са Регионалним Институтом за мир и људска права из Доње Нормандије у Француској, организовао је омладинску Летњу школу фокусирану на кривична дела учињена из етничке и верске мржње.

На отварању,  поздравним говором су се обратили проф. Др Гордан Калајџиев – Претседник  Хелсиншког комитеа за људска права у Р. Македонији, гђа Лоренс Оер – Амбасадорка Француске у Р. Македонији и Ивана Димитрова – претставник Децентрализоване сарадње између региона Доња Нормандија и Р. Македоније.

 

 

На позив претставника  Хелсиншког комитета за њудска права, а  благословом Викара Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована, Његовог Преосвештенства Епископа стобијског и Мјестобљуститеља струмичког г. Давида, учешће на овом скупу узео је јеромонах Иринеј из Православне Охридске Архиепископије.

Учешће Православне Охридске Архиепископије заузело је место у делу програма предвиђеном за разговор са жртвама  злочина на основу верска мржње.

 

Јеромонах Иринеј је пренео искуства са погреба једног верника Православне Охридске Архиепископије,на кавадарачком гробљу, када је заједно са Његовим Преосвештенством Епископом брегалничким и мјестобљуститељем битољским г. Марком, био нападнут од приватног обезбеђења, испраћеног од стране МПЦ. Притом, присутна полиција немо је посматрала напад, а нико од припадника МПЦ, није се јавно оградио од овог злочина, учињеног из мржње на верској основи. Лично сведочанство, поткрепљено извештајима, фотографијама и видео снимцима  насиља и прогона, оставило је снажан утисак, а студенти из Француске су током разговора констатовали да иако и у њиховој земљи постоје различити верски спорови, државна власт није никада заузимала страну у њима, а још мање, да је икада употребила државне органе, полицију или судство, како би издејствовала насилно решавање верских спорова.

Учесници  школе, студенти из Р. Македоније и Француске, имали су могућност да се изблиза упознају са државним прогоном на верској основи, као и са насиљем које преживљавају претставници  канонске Цркве у Р. Македонији, Православне Охридске Архиепископије, а посебно њен Претстојатељ, Архиепископ охридски г.г. Јован.

Извор: Охридска архиепископија

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

الحرية أو الموت

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је, на својој проширеној седници 26. августа текуће године, донео одлуку да покрене црквеносудски поступак против aрхиепископа Стефана, поглавара „Македонске Православне Цркве“, која се налази у расколу са Православном Црквом, због упорног остајања у расколу, нехришћанског учешћа у прогону aрхиепископа Јована, канонског поглавара aутономне Охридске Архиепископије, и његовог свештенства, монаштва и верног народа, као и читавог низа других антиканонских активности.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ово је интересантно.

 

Ако знамо да СПЦ не признаје МПЦ (а знамо), како се онда може покренути "црквеносудски поступак" против неког ко није у Цркви и ко није Црква нити њен део?

Или се овим признаје да ипак јесте?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Н А Ј З А Д .. 

 

Саопштење за јавност
26. Август 2014 - 14:34

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је, на својој проширеној седници 26. августа текуће године, донео одлуку да покрене црквеносудски поступак против aрхиепископа Стефана, поглавара „Македонске Православне Цркве“, која се налази у расколу са Православном Црквом, због упорног остајања у расколу, нехришћанског учешћа у прогону aрхиепископа Јована, канонског поглавара aутономне Охридске Архиепископије, и његовог свештенства, монаштва и верног народа, као и читавог низа других антиканонских активности.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

 

http://spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_11

الحرية أو الموت

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ово је интересантно.

 

Ако знамо да СПЦ не признаје МПЦ (а знамо), како се онда може покренути "црквеносудски поступак" против неког ко није у Цркви и ко није Црква нити њен део?

Или се овим признаје да ипак јесте?

Zar nije negde pominjano da je to slicno Artemijevom slucaju ili se ja to lose secam? :.mislise.

 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је, на својој проширеној седници 26. августа текуће године, донео одлуку да покрене црквеносудски поступак против aрхиепископа Стефана, поглавара „Македонске Православне Цркве“, која се налази у расколу са Православном Црквом, због упорног остајања у расколу, нехришћанског учешћа у прогону aрхиепископа Јована, канонског поглавара aутономне Охридске Архиепископије, и његовог свештенства, монаштва и верног народа, као и читавог низа других антиканонских активности. Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

Pa zar oni nisu već jednom isključeni iz Crkve?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...