Jump to content

ĆIRILICA SVUDA - OD FAKULTETA DO RAČUNA I POTVRDA: Šta piše u nacrtu zakona koji je Vučić predao Dodiku?

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

On 4.9.2021. at 11:22, cloudking рече

Pogleda li ti onaj etnofiletizam sto sam ti predlozio pre neki dan?

Ti ne samo da si nikakav patriota nego ce ispadne i da si nikakav pravoslavac kad praktikujes jereticke stvari...

Не бих рекао да је то етнофилетизам јер је св. Сава наш отац нације и бити Србин значи поштовати завештање светог Саве и Светосавља, дакле Бога и српске културе јер је нераскидиво повезана са Богом. Ко ово не схвата тај је Србин само на папиру и грађанском праву.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Просечан србенда рече

Не бих рекао да је то етнофилетизам јер је св. Сава наш отац нације и бити Србин значи поштовати завештање светог Саве и Светосавља, дакле Бога и српске културе јер је нераскидиво повезана са Богом. Ко ово не схвата тај је Србин само на папиру и грађанском праву.

E, nemoj meni da objasnjavas ove stvari, vidi sa teolozima na ovom forumu. Oni su meni objasnili da je izjednacavanje nacije i vere jereticko...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

On 3.9.2021. at 19:23, cloudking рече

I ovo kenjate nepodnosljivo. U jugi je folklor svake drzave pojedinacno i negovan i ohrabrivan. Tito je vise para davao za folklorne projekte i negovanja tradicije nego sve vlade posle njega zajedno... ukljucujuci i tvog Vucica.

Nego naciJonalstine nisu smele da pevaju "ko to kaze ko to laze" po kafanama pa zato sad provejava ta glupost o tome kako se u jugoslaviji ubijao nacionalni identitet republika.... trt.

Убијао се идентитет. Деца су у школама приморавана да слушају атеистичке бљувотине. Укинута је веронаука. СПЦ-и се ломила кичма, одузимала имовина. Ко је ссавио славу или ишао у цркву је био обележаван и шиканиран. Свештеницима је било забрањивано да проповедају ван храмова или да држе часове веронауке. Били би они још гори према Цркви али нису могли због света јер ипак је црвена револуција била много пре њих. Лажима о Драгољубу Михаиловићу су кривотворили историју а историја је део културе ваљда. И зашто да се не пева ко то каже ко то лаже и марширала краља Петра гарда?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, cloudking рече

E, nemoj meni da objasnjavas ove stvari, vidi sa teolozima na ovom forumu. Oni su meni objasnili da je izjednacavanje nacije i vere jereticko...

Није то само ствар вере јер можеш ти да будеш и атеиста али да поштујеш веру својих духовних предака. Није то изједначавање вере и нације него ствар културе

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Просечан србенда рече

Није то само ствар вере јер можеш ти да будеш и атеиста али да поштујеш веру својих духовних предака.

Babe i zabe. Jedno je postovanje vere a sasvim drugo izjednacavanje vere i nacije. 

A druga stvar, kakve veze ima ateizam sa nacionalnim identitetom? Ateizam ima veze sa religijom a religija i nacionalni identitet nemaju bas mnogo veze osim ako nisi etnofiletista (osim u istorijsko-kulturoloskom smislu).

пре 10 минута, Просечан србенда рече

Убијао се идентитет. Деца су у школама приморавана да слушају атеистичке бљувотине.

Kakve veze ima ateizam sa srpskim identitetom? Ja sam ateista. Znaci li to da nisam  Srbin? Ako da, molim objasni.

пре 11 минута, Просечан србенда рече

Укинута је веронаука. СПЦ-и се ломила кичма, одузимала имовина.

Ovo je tacno. Kao sto rekoh, (a bolje da ponovim dok se ono lazljivo djubre nije pojavilo da mi tumaci moje postove umesto mene) komunizam je zlo.

пре 12 минута, Просечан србенда рече

Ко је ссавио славу или ишао у цркву је био обележаван и шиканиран.

Ovo nije tacno. Ja ne poznajem nikoga ko nije slavio slavu a hteo je. Kao klinac sam stalno isao i kod obojice deda na slave a i oni su me vodali po selu po tudijim slavama. Period 80-ih.

Ko je slavio slavu nije mogao da racuna na bilo kakvu sluzbu u komunistickoj partiji ili napredovanju u poslovnoj karijeri u tom politickom smislu. Obican narod je slavio sta je hteo.

пре 18 минута, Просечан србенда рече

И зашто да се не пева ко то каже ко то лаже и марширала краља Петра гарда?

Devedesete su ti odgovor na to pitanje. Zbog potrebe da se pevaju takve pesme jugoslavija nije mogla vise da postoji. Sad kad se raspala sad napokon mozete da ih pevate sasvim slobodno. Ja se samo nisam siguran da je cena koja je za tu slobdu placena adekvatna.

A ovo pitanje mozes da pretreses sa haveaniceday... i on se isto tako pita sta je lose u tome da se promovise ideja velike srbije. ISto tako su se pitali mnogi pre 30 godina i zanimljivo posle kad su poceli ratovi njima i dalje nije bilo jasno sto se svi ti ljudi ljute zbog takvih ideja? PA ko ne voli da mu komsijska zemlja peva o tome  da ce da im vadi oci kasikama zato sto zele da prave veliku drzavu na racun njihove... ludi ljudi skroz... pa jos uzmu da ratuju zbog otga... svasta. ( i jos nas  u tom ratu pobede. I to svi. Svi nas pobede. Svako s kim smo hteli da pravimo veliku srbiju nas je iprasio po guzici a evo sad ce isto da nam se desi i od crnogoraca.)

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, cloudking рече

Babe i zabe. Jedno je postovanje vere a sasvim drugo izjednacavanje vere i nacije.

Па о томе ти и причам, Вилер не заговара етнофилетизам.

A druga stvar, kakve veze ima ateizam sa nacionalnim identitetom? Ateizam ima veze sa religijom a religija i nacionalni identitet nemaju bas mnogo veze osim ako nisi etnofiletista (osim u istorijsko-kulturoloskom smislu).

У овоме се слажем и већ сам објаснио да не мораш да будеш верник али да би био Србин мораш да поштујеш српску културу која је нераскидиво повезана са Богом и Црквом. Ако неко не поштује културу своје нације, како може себе да назива припадником исте. Тако су се многи комунисти и Југословени били одрекли свога Српства па њихова деца када се распаде КСХС И СФРЈ нису знали шта су ни шта је Српство и то нас и дан данас мучи.

Ovo nije tacno. Ja ne poznajem nikoga ko nije slavio slavu a hteo je. Kao klinac sam stalno isao i kod obojice deda na slave a i oni su me vodali po selu po tudijim slavama. Period 80-ih.

Ko je slavio slavu nije mogao da racuna na bilo kakvu sluzbu u komunistickoj partiji ili napredovanju u poslovnoj karijeri u tom politickom smislu. Obican narod je slavio sta je hteo.

периодом осамдесетих је атеистички комунизам почињао да слаби. А ја ето знам да је мом једном пријатељу који је седамдесет седмо годиште, учитељ завртао уши јер је ишао у Цркву на дан светог Саве и тамо рецитовао песмицу. То је било на селу. А како је учитељ сазнао, па рекао му је дежурни удбаш који је пратио ко долази у цркву. 

Обичном народу су испирали мозак да Бог не постоји и било је ретроградно да се иде у цркву. Реци ми како то да су сад цркве релативно доста посећеније у односу на комунистички период и зашто је било укинуто да школе обележавају дан Св. Саве?

Kakve veze ima ateizam sa srpskim identitetom? Ja sam ateista. Znaci li to da nisam  Srbin? Ako da, molim objasni.

Већ сам рекао да је Српство нераскидиво везано за Цркву јер је св. Сава отац нације први Српски архиепископ. Култура је изведена из речи култ. Значи култ наших предака нам даје идентитет и то тррба поштовати па макар неко био и атеиста. И оно што сам навео да су кривотворили историју како би сами себе прогласили за култ, деловање Цркве да елеминишу и што више је ограде од утицаја на државу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Просечан србенда рече

У овоме се слажем и већ сам објаснио да не мораш да будеш верник али да би био Србин мораш да поштујеш српску културу која је нераскидиво повезана са Богом и Црквом. Ако неко не поштује културу своје нације, како може себе да назива припадником исте. Тако су се многи комунисти и Југословени одрекли били одрекли свога Српства.

Delimicno se slazem, uz vrlo konkretnu opasku da je tradicionalizam nesto sto ubija kulturu. Tradicionalizam ima tendenciju da kulturom naziva odredeni ograniceni deo istorije u potpunosti negirajuci daleko veci uzorak onoga sto je bilo i pre  i posle. Za Konzervativce tradicija je opanak, crkva, sabor, poselo, hleb i so, sajkaca, ocila, prase s jabukom, slavski kolac... A u istorijskom smislu ti motivi predstavljaju tek promil onoga sto cini kulturnim presekom jednog "Srbina". 

Da podsetim da Srbi nisu oduvek bili ni hriscani. Zasto smo odbacili taj deo srpske tradicije i istorije? I to je veliki deo nasih identiteta i svaki pravi tradicionalista i patriota ne bi smeo da gradi identitet srbije samo na nekom ogranicenom uzorku koji ne ukljucuje na primer i takve stvari. A samom srpskom identitetu nista nije smetalo to sto smo kompletno odbacili nesto sto je bilo integralni deo tadasnjeg identiteta i prosto smo samo napravili novi, pravoslavni, i srpski identitet je nastavio da postoji promenjen. Isto bi se desilo i kad bi pravosalvna komponenta nestala iz zivota srba. Naravno samim pravosalvcima je tava misao kataklizmicna ali u realnosti, da nema pravoslavlja srbi bi napravili neki drugi identitet i nastavili da postoje bez ikakvih smetnji...

E sad, tradicionalisti i konzervativci to itekako dobro znaju, i bas zato i insistiraju na tome da je najsnazniji srpski dentitet upravo onaj koji je tesno vezan sa crkvom. Klasicna propaganda zarad ocuvanja licnih afiniteta. Nista drugo. Manipulacija, ne zarad odrzavanja ideniteta vec radi osiguravanja mesta crkvi u tom vozu... 

Ovo sve ne znaci da crkva nema svoj znacajan istorijski udeo da me zlobnici ne tumace pogresno. 

пре 14 минута, Просечан србенда рече

периодом осамдесетих је атеистички комунизам почињао да слаби. А ја ето знам да је мом једном пријатељу који је седамдесет седмо годиште, учитељ завртао уши јер је ишао у Цркву на дан светог Саве и тамо рецитовао песмицу. То је било на селу. А како је учитељ сазнао, па рекао му је дежурни удбаш који је пратио ко долази у цркву. 

Ovo su druge stvari. Ja pricam o sistemskim stvarima... pojedinacni aktovi individualaca tog tipa su ocekivani. 

пре 17 минута, Просечан србенда рече

и што виш ограде од утицаја на државу.

Crkva nema sta ni da trazi u drzavi ili da vrsi ikakav uticaj na nju. To, koliko ja znam, nije ni misija crkve a ni njen poso.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, haveaniceday рече

Pa lepo, pricas da je umetnos sve da je sloboda da je svako umetnik itd. I onda pljujes po jednoj formi umetnosti. Osudjujes je, unizavas, i stavljas u hijearhijsku skalu. Ne dozvolajvas slobodu. I ljudima koji pricaju da im je to dobra umetnost pricas da ne znaju sta je umetnost, da su zatucani itd ostale gluposti.

Kako bi rekli amerikanci "you cant have your cake and eat it too" e to ti hoces sa umetnoscu. DA ti budes arbitraza ko se razume koliko u umetnost i ko je koliko umetnik ali ujedno da siris pricu kako je svako umetnik, i svako izrazavanje je umetnost, i nema bolje i losije umetnosti. 

А где је он то тачно пљувао по некој уметности? Једина расправа на ту тему које се сећам је она од пре неколико година када сте ти, Аурор и екипа форсирали идеју да постоје објективни критеријуми по којима се утврђује шта јесте а шта није уметност. И да је по тим критеријумима западна уметност супериорна у односу на све друге. И ту исто нико није пљувао по било коме или било којој уметности, само су вам људи објашњавали зашто та идеја није тачна.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, cloudking рече

Da podsetim da Srbi nisu oduvek bili ni hriscani. Zasto smo odbacili taj deo srpske tradicije i istorije? I to je veliki deo nasih identiteta i svaki pravi tradicionalista i patriota ne bi smeo da gradi identitet srbije samo na nekom ogranicenom uzorku koji ne ukljucuje na primer i takve stvari. A samom srpskom identitetu nista nije smetalo to sto smo kompletno odbacili nesto sto je bilo integralni deo tadasnjeg identiteta i prosto smo samo napravili novi, pravoslavni, i srpski identitet je nastavio da postoji promenjen. Isto bi se desilo i kad bi pravosalvna komponenta nestala iz zivota srba. Naravno samim pravosalvcima je tava misao kataklizmicna ali u realnosti, da nema pravoslavlja srbi bi napravili neki drugi identitet i nastavili da postoje bez ikakvih smetnji...

E sad, tradicionalisti i konzervativci to itekako dobro znaju, i bas zato i insistiraju na tome da je najsnazniji srpski dentitet upravo onaj koji je tesno vezan sa crkvom. Klasicna propaganda zarad ocuvanja licnih afiniteta. Nista drugo. Manipulacija, ne zarad odrzavanja ideniteta vec radi osiguravanja mesta crkvi u tom vozu... 

Наравно да нису били одувек хришћани.

Не бих рекао да је прехришћански период у потпуости одбачен. Остала је народна ношња, као и народна кола, песме, церемоније свадби итд.  Али паганизам као срж старог култа је одбачен јер је просто народ увидео да је поштовање кипова и многих "богова" лажан култ, стигла је блага Христова вест која је преовладала. 

Православље никада неће нестати јер има много снажније корене од паганизма. Пагани у ствари нису ни знали у шта верују, данас је популаран један, сутра други бог...све је то била магла у поређењу са Христовом Црквом. Па сигурно би Срби наставили да постоје.

пре 49 минута, cloudking рече

Ovo su druge stvari. Ja pricam o sistemskim stvarima... pojedinacni aktovi individualaca tog tipa su ocekivani. 

Како ово нису системске ствари што сам написао? Па шта је тај удбаш тражио испред храма и за кога је радио ако не за државу?

пре 51 минута, cloudking рече

Crkva nema sta ni da trazi u drzavi ili da vrsi ikakav uticaj na nju. To, koliko ja znam, nije ni misija crkve a ni njen poso.

Мисло сам на утицај Цркве у народу који сачињава државу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Просечан србенда рече

Мисло сам на утицај Цркве у народу који сачињава државу.

Drzavu ne sacinjava pravoslavni narod, nego gradjani Srbije.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, GeniusAtWork рече

А где је он то тачно пљувао по некој уметности? Једина расправа на ту тему које се сећам је она од пре неколико година када сте ти, Аурор и екипа форсирали идеју да постоје објективни критеријуми по којима се утврђује шта јесте а шта није уметност. И да је по тим критеријумима западна уметност супериорна у односу на све друге. И ту исто нико није пљувао по било коме или било којој уметности, само су вам људи објашњавали зашто та идеја није тачна.

Evo ovde:

Цитат

E da. I Hrvate sijemo estradom. I tamo se nase pevaljke dosta slusaju dok kod nas hrvatskih bas nesto i nema toliko. Tu i tamo. Ali zasto? Zato sto je to jedina umetnost (uslovno receno) koja se razvijala u povoljnoj klimi za to, bivala podsticana i finansirana. Isto to moze da se uradi i sa filmom, pozoristem, televizijom... 

Znaci naziva narodnjake "ulosvno receno umetnoscu" , dakle postavlja standard sta je umetnost a sta nije, stavlja umetnosti u hijearhijsku skalu.

Znaci ako tvrdis da je svako to izrazavanje umetnost, od mazanja menstrualne tecnosti po platnu, onda ne mozes da pricas da su narodnjaci "uslovne receno umetnost"

Ne znam kako ne vidis ocigledno licemerje u stavovima, valjda ne zelis da ga vidis, pojma nemam. Prosto povezujem stavove na dve razlicite teme ali u slicnom okviru. umetnost.. na temi o "evropskoj umetnosti" prica o jednom principu, a onda taj princip odbaca.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, haveaniceday рече

A gradjani srbije su vecinom pravoslavni... ergo.... ;)

I zato smo i izmislili demokratiju da svakakve budale ne pocnu sebi da daju za pravo da druga ljudska bica tretiraju na neki poseban nacin samo zato sto su vecina, a sto i radite cim vam se ukaze prilika, kako nas vec uci istorija......

Подели на овим сајтовима

Evo ovde:

Znaci naziva narodnjake "ulosvno receno umetnoscu" , dakle postavlja standard sta je umetnost a sta nije, stavlja umetnosti u hijearhijsku skalu.

Znaci ako tvrdis da je svako to izrazavanje umetnost, od mazanja menstrualne tecnosti po platnu, onda ne mozes da pricas da su narodnjaci "uslovne receno umetnost"

Ne znam kako ne vidis ocigledno licemerje u stavovima, valjda ne zelis da ga vidis, pojma nemam. Prosto povezujem stavove na dve razlicite teme ali u slicnom okviru. umetnost.. na temi o "evropskoj umetnosti" prica o jednom principu, a onda taj princip odbaca.

- klaud mi odseeeeko noooooguuu!!!!!

- gde bre, pokazi?

- evoooo

- pa gde ne vidim!

- evo ovdeeeeee... pogledaaaaaaj... odsecena nogaaaaa

- ovo je raskrvavljena zanoktica?

- pa toooooo!   Nooogaaaa celaaaaaaaaaaa! Ubi gaaaaaaaaaaaa!

Ok, ako se povratim sebi od smeha da lepo pitam... dakle... khm... ovo je za tvoje pojmove pljuvanje po umetnosti? "Znaci naziva narodnjake ulosvno receno umetnoscu":))

Ne ozbiljno te pitam. Jel sam te dobro razumeo? To se u tvom svetu kategorise kao pljuvanje  po umetnosti?:D 

Za nekoga ko opravdava nasilno upadanje u galerije i pravljenje materijalne stete perema necemu sto "nije umetnost" ovo zvuci prilicno ... pa, ako kazem "licemerno" bojih se da cu te time pohvaliti :D 

Slusaj... mora se smiris malo. Toliku zelju imas da me izvredjas i pljujes da si zagubio kompas kredibiliteta. OVo sto radis vec neko vreme je stvarno strasno :D 
Ja kazem dobar dan ti mi kazes "aha! JEste videli, pozeleo je dobar dan a zna se da su srbi najvise klani po danu, to znaci da mrzi srbe!:))

Ja kazem "ne lupetaj haveaniceday" ti kazes "aha! Evo! To je taj liberalizam! Ovo je znak da zeli da me ubije i da zapali sve crkve zato sto mrzi srbe i pravoslavce i crkvu i patrijarha i cirilicu i malu milicu na nosi....:)

Подели на овим сајтовима

Prosto povezujem stavove na dve razlicite teme ali u slicnom okviru. umetnost.. na temi o "evropskoj umetnosti" prica o jednom principu, a onda taj princip odbaca.

Majke mi nije vise cak ni zabavno citati kako haluciniras :D

Samo jedna istina ovde postoji a to je da si poceo da uobrazavas stvari jer ces za dupe da se ujedes sto nemas vise nikakav argument a nakon sto su svi videli kolika si lazovcina i talog. I sad kad nastavaljas  s ovim lazima malo bude mucno... oseca se covek nekako... tuzno. Kako kad vidis povredjeno kuce koje se batrga a jadno ne zna ni gde je ni sta mu se desilo, pa ti prosto zao kad ga gledas tako bespomocno

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...