Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 26. 2. 2021. at 12:26, Bokisd рече

Ja se ne slazem,.... prirodne nepogode Bog popusta i radi grehova,....

Expand  

Aha znači, zapravo Bog u snovi zadržava sve prirodne nepogode, ali tamo gdje e dese "malo je popustio" radi ljudskih grijehova? I onda dolazimo da zaključka da su Japanci i Čileanci zbog zemljotresa ili stanovnici SAD zbog uragana, ili Indije zbog tajfuna više grešni nego stanovnici Islanda ili Švedske koji nikad ne iskuse teške elementarne nepogode. 

Ne znam da li si svjestan da je teška budalaština iznositi tvrdnje da se elementarne nepogode dešavaju ljudima zbog njihove grešnosti. Ova zabluda dolazi iz prošlosti kada ljudi nisu znali za tektonske ploče, niti su mogli da objasne uzroke drugih elementarih nepogoda. i jedino im je ostalo da vjeruju da se radi o natprirodnoj pojavi. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 12:44, Branka62 рече

Npr?

Expand  

.... moze da bude svasta nesto,... promisao Boziji o ljudima i svetu i posebno za svakog coveka je razlicita.... 

A od dela koja se tiču promisla, neka su po blagovoljenju Božijem, a neka po Njegovom dopuštenju. Po blagovoljenju su, naime, ona dela koje su bespogovorno dobra, a no dopuštenju ona koja su rđava. Jer mnogo puta Bog dopušta da i pravednik dopadne bede, da bi tako vrlinu koju ovaj ima skrivenu u sebi pokazao drugima, kao što se desilo sa Jovom. Nekad dopušta da se zbude nešto od onoga što je protivrečno, da bi tim činom koji izgleda protivrečan bilo ostvareno nešto veličanstveno i čudesno, kao što je preko Krsta ostvareno spasenje ljudi. U drugom slučaju dopušta da pravednik nesrećno stradava kako ovaj ne bi otpao od ispravne savesti ili kako ne bi iz sile i blagodati koja mu je darovana zapao u gordoumlje, kao što je bilo sa Pavlom.[3] Poneko biva privremeno napušten radi popravke drugoga, da bi se drugi, gledajući na njega (na njegovo stradanje), vaspitavali, kao što je slučaj sa Lazarom i bogatašem;[4] jer u prirodi nam je da, gledajući nečije stradanje, bivamo prestrašeni. Neko biva ostavljen od Boga i zbog toga da bi se proslavio neko drugi, ne zbog vlastitih grehova ili grehova svojih roditelja, kao što je ostavljen slepi od rođenja da bi se proslavio Sin čovečji.[5] Neko, opet, biva ostavljen da strada, radi revnosti drugoga, kako bi i drugi bili nepokolebivi u stradanju, blagodareći veličanstvu slave stradaoca, nadajući se budućoj slavi i želeći buduća dobra, kao što je kod mučenika. Dopušta se ponekad nekome da padne u sramno delo, radi sprečavanja nekog težeg stradanja; kao što biva kada se neko uzvisi zbog svojih vrlina i uspeha, te mu Bog dopusti da padne u preljubu, kako bi, pošto kroz svoj pad dođe do poznanja vlastite slabosti, bio ponižen i pristupivši ispovedio se Gospodu.

itd..

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 12:56, Justin Waters рече

Aha znači, zapravo Bog u snovi zadržava sve prirodne nepogode, ali tamo gdje e dese "malo je popustio" radi ljudskih grijehova? I onda dolazimo da zaključka da su Japanci i Čileanci zbog zemljotresa ili stanovnici SAD zbog uragana, ili Indije zbog tajfuna više grešni nego stanovnici Islanda ili Švedske koji nikad ne iskuse teške elementarne nepogode. 

Ne znam da li si svjestan da je teška budalaština iznositi tvrdnje da se elementarne nepogode dešavaju ljudima zbog njihove grešnosti. Ova zabluda dolazi iz prošlosti kada ljudi nisu znali za tektonske ploče, niti su mogli da objasne uzroke drugih elementarih nepogoda. i jedino im je ostalo da vjeruju da se radi o natprirodnoj pojavi. 

Expand  

Pa sve sto postoji je pod Njegovim promislom, valjda ako je to sve stvorio i ako je samim time Stvoritelj, zar onda nije ocekivano i da treba da brine i pazi i promislja o toj Svojoj tvorevini koju je i stvorio iz nicega i nistavila i dao joj je postojanje.

Tako da te tektonske ploce ako se pomeraju kod zemljotresa, to je samo posledica, uzrok je naravno u tome sto Bog putem zemljotresa i slicnih prirodnih pojava upozorava ljude da paze na sebe i svoje grehove i slicno.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 13:00, Bokisd рече

.... moze da bude svasta nesto,... promisao Boziji o ljudima i svetu i posebno za svakog coveka je razlicita.... 

A od dela koja se tiču promisla, neka su po blagovoljenju Božijem, a neka po Njegovom dopuštenju. Po blagovoljenju su, naime, ona dela koje su bespogovorno dobra, a no dopuštenju ona koja su rđava. Jer mnogo puta Bog dopušta da i pravednik dopadne bede, da bi tako vrlinu koju ovaj ima skrivenu u sebi pokazao drugima, kao što se desilo sa Jovom. Nekad dopušta da se zbude nešto od onoga što je protivrečno, da bi tim činom koji izgleda protivrečan bilo ostvareno nešto veličanstveno i čudesno, kao što je preko Krsta ostvareno spasenje ljudi. U drugom slučaju dopušta da pravednik nesrećno stradava kako ovaj ne bi otpao od ispravne savesti ili kako ne bi iz sile i blagodati koja mu je darovana zapao u gordoumlje, kao što je bilo sa Pavlom.[3] Poneko biva privremeno napušten

, kao što je slučaj sa Lazarom i bogatašem;[4] jer u prirodi nam je da, gledajući nečije stradanje, bivamo prestrašeni. Neko biva ostavljen od Boga i zbog toga da bi se proslavio neko drugi, ne zbog vlastitih grehova ili grehova svojih roditelja, kao što je ostavljen slepi od rođenja da bi se proslavio Sin čovečji.[5] Neko, opet, biva ostavljen da strada, radi revnosti drugoga, kako bi i drugi bili nepokolebivi u stradanju, blagodareći veličanstvu slave stradaoca, nadajući se budućoj slavi i želeći buduća dobra, kao što je kod mučenika. Dopušta se ponekad nekome da padne u sramno delo, radi sprečavanja nekog težeg stradanja; kao što biva kada se neko uzvisi zbog svojih vrlina i uspeha, te mu Bog dopusti da padne u preljubu, kako bi, pošto kroz svoj pad dođe do poznanja vlastite slabosti, bio ponižen i pristupivši ispovedio se Gospodu.

itd..

Expand  

Verovao ili ne ali sve ovo ja znam. Nego, osim što je npr. ovo 

radi popravke drugoga, da bi se drugi, gledajući na njega (na njegovo stradanje), vaspitavali

Expand  

ili ovo

Neko biva ostavljen od Boga i zbog toga da bi se proslavio neko drugi,

Expand  

meni nezamislivo  za Boga ljubavi, više me je intersovalo kako znaš kada je prirodna katastrofa opomena konkretnoj osobi za (njegove) grehe a kada je to "ko zna za šta je to dobro".

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 13:13, Branka62 рече

Verovao ili ne ali sve ovo ja znam. Nego, osim što je npr. ovo 

ili ovo

meni nezamislivo  za Boga ljubavi, više me je intersovalo kako znaš kada je prirodna katastrofa opomena konkretnoj osobi za (njegove) grehe a kada je to "ko zna za šta je to dobro".

Expand  

Pa predpostavio sam da si upoznata sa time, svi mi u crkvi i vernici smo manje ili vise upoznati sa time.

Sad, drugo je sto ti smatras da je nezamislivo, i opet je trece sta je stvarno sa tim promislom Bozijim i zemljotresom i prirodnim katastrofama, to je nesto slicno i izvodi se iz onoga,.... Јер кога љуби Господ оног и кара...itd....

Ima ovde malo od sv.Jovana Zlatoustog o zemljotresu i promislu:

https://jovanzlatousti.eparhijaniska.rs/index.php/zlatoustova-dela/2015-10-01-15-29-59/237-beseda-posle-zemljotresa#ftnref1

http://www.tertullian.org/fathers/chrysostom_on_the_earthquake.htm

https://azbyka.ru/otechnik/Ioann_Zlatoust/o_zemletryasenii/

Pa, to treba svako da vidi sam za sebe da li je zbog greha ili necega drugog i da izvuce pouku sa sebe i slicno.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 13:39, Bokisd рече

Pa, to treba svako da vidi sam za sebe da li je zbog greha ili necega drugog i da izvuce pouku sa sebe i slicno.

Expand  

Pa dobro, kakvu ti pouku izvlačiš iz toga da Smederevo nije izloženo prirodnim katastrofama? Smederevci su bez grehova (ili makar bez velikih); Bog zaboravio na Smederevce; još nije stigao red na Smederevce (da stradaju za nauk drugima)?

P.S. Mada zvuči kao da se izmotavam, sa ovim pitanjem, ali ne izmotavam se - ozbiljno pitam.

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 13:46, Branka62 рече

Pa dobro, kakvu ti pouku izvlačiš iz toga da Smederevo nije izloženo prirodnim katastrofama? Smederevci su bez grehova (ili makar bez velikih); Bog zaboravio na Smederevce; još nije stigao red na Smederevce (da stradaju za nauk drugima)?

P.S. Mada zvuči kao da se izmotavam, sa ovim pitanjem, ali ne izmotavam se - ozbiljno pitam.

Expand  

Pa, recimo, ima ono da se pametan covek uci na tudjim greskama, tako onda i ovde analogno, neki drugi grad je nazalost pogodjen zemljotresom i mi cemo izvuci zakljucke i pouke i za nas na osnovu toga kako su stradali ljudi tog grada i to je ovo sto kazes, stradanja za nauk drugima.

Ili, ne mora bas i zemljotres, mogu da budu i neke druge prirodne katastrofe koje su pogodile Smederevo pa da se izvuku pouke.

Подели на овим сајтовима

Inace, umesno je da se doda i po neka crta o ranijim poduhvatima na temu logora u Jasenovcu.

Od 1945. do 2000. godine napisano je 1.188 knjiga, 1.544 memoarska zapisa i studijskih clanaka i 108 zbirki dokumenata (prema popisu istoricarke Natase Matausic i oni se nalaze u muzeju Memorijalnog centra Jasenovac).

O sistemu logora Jasenovac snimljeni su od 1945. do 1987. godine sledeci filmovi:

„Jasenovac“ (1945),
„Poruke“ (1960),
„Deveti krug“ (1960),
„Jasenovac“ (1966),
„Djeca iz pakla“ (1967),
„Evandjelje zla“ (1973),
„Krv i pepeo Jasenovca“ (1983),
„Kula smrti“ (1987).

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 26. 2. 2021. at 13:54, Bokisd рече

neke druge prirodne katastrofe koje su pogodile Smederevo

Expand  

Nešto ih baš i nema. Ako me sećanje dobro služi, poslednje što je bilo su poplave pre 4 - 5 godina a i to u okolini. Tako da moje pitanje i dalje stoji

On 26. 2. 2021. at 13:46, Branka62 рече

kakvu ti pouku izvlačiš iz toga da Smederevo nije izloženo prirodnim katastrofama? Smederevci su bez grehova (ili makar bez velikih); Bog zaboravio na Smederevce; još nije stigao red na Smederevce (da stradaju za nauk drugima)?

Expand  

ima ono da se pametan covek uci na tudjim greskama, tako onda i ovde analogno, neki drugi grad je nazalost pogodjen zemljotresom i mi cemo izvuci zakljucke i pouke i za nas na osnovu toga kako su stradali ljudi tog grada i to je ovo sto kazes, stradanja za nauk drugima.

Expand  

Ovo nema veze sa životom:) ( sa ljudskom psihologijom) - nikada ljudi ništa na taj način ne bi naučili  Evo, ti imaš, ako se ne varam, dvoje dece. Da li ti je ikada palo na pamet kažnjavanje deteta koje ništa nije skrivilo da bi iz toga ono drugo , koje je krivo, nešto pametno naučilo. Nadam se, ama ubedjena sam, da tako nešto nikada nisi uradio.

Подели на овим сајтовима

da se pametan covek uci na tudjim greskama

Expand  

Ko je , u primeru sa tvojom decom, pametan te se uči na tudjim greškama? Dete koje je napravilo prestup a ostalo nekažnjenu, i ne smo što je ostalo nekažnjeno već je drugi kažnjen umesto njega ili dete koje nije pogrešilo a kažnjeno je (za tudji prestup)?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...