Jump to content

Joe Biden, 46. predsednik SAD

Оцени ову тему

Bernard

Препоручена порука

пре 16 минута, Bilbija рече

To tako izgleda iz danasnje perspektive, sta je 50km...pola sata autoputem... Do pre 100 godina nije se zenilo i udavalo dalje od susednog sela,

Jedini koji su isli dalje su kolonizatori ali ti nisu imali preteranu zelju da se mesaju sa domorodackim stanovnistvom..

Ako već ne paziš na časovima i nemaš kapacitet da savladaš gradivo ne moraš još i da dobacuješ nebuloze iz magareće klupe...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Avocado рече

Kako si to zamislio uopšte? Kako Havajac ili australijski Aboridžin čiji je predak izašao iz Afrike istovremeno kad i moj i tvoj može da evoluira isto kao Afrikanac čiji preci nisu napustili Afriku?

Лепо. Не видим зашто бих то објашњавао уопште? Је л то нешто немогуће??? Абориџин је отишао сличније окружење африци, приде је можда са собом понео друге мутације. Постоји и неки разлог зашто су европски преци баш отишли у европу, вероватно су носили гене којима више одговара хладније време. 

Цитат

Pa tu je problem... upravo to sve vreme objašnjavam... da su genetske sličnosti grupisane u područjima (ili regionima kao što sam ti rekao), a ne po boji kože tj. rasama.

Само си пропустио једну ствару том свом објшањењу. Боја коже, као и те друге особине, и те како имају везе са регијом. 
Црнци су црни јер живе у топлим и сунчаним крајевима. То условљава њихову боју коже. Регија. 

Регија, оркућење је један од условљавача еволуције. Зато су црнци и европљани еволуирали другачије. Другачија окружења другачије се долази до хране, другачије до витамина д итд. 

Код европљана је агикутлура била много заступљенија, лов много мање, и лов који су европљани користили није био толико сличан афричком.

Са друге стране код африканаца је агрикултура била много мање заступљена, јер је била много тежа, те се лов у ком се плен јури по 10 сати био много више заступљен. 

не знам шта је ту проблематично, али ћеш сигурно наћи нешто.. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Ako već ne paziš na časovima i nemaš kapacitet da savladaš gradivo ne moraš još i da dobacuješ nebuloze iz magareće klupe...

Па лепо ти је човек одговорио, не видим проблем. Зато и дан данас унутар ”раса” (или како већ хоћеш да их зовеш) имамо те неке нације и неке уникатне генетске особине за нацију. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, haveaniceday рече

Па лепо ти је човек одговорио, не видим проблем. Зато и дан данас унутар ”раса” (или како већ хоћеш да их зовеш) имамо те неке нације и неке уникатне генетске особине за нацију. 

Šta mi je lepo odgovorio? Da se ljudi nisu udavali i ženili u selima do kojih možeš da dođeš za dan-dva pešačenja... confused1

I da lje oduvek postojao rasizam kolonizatora iz 16 veka? Pri čemu su i takvi rasistički kolonizatori mešali gene sa lokalnom populacijom...

Lepo mi je odgovorio taman toliko koliko ste obojica pametni... 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Šta mi je lepo odgovorio? Da se ljudi nisu udavali i ženili u selima do kojih možeš da dođeš za dan-dva pešačenja... confused1

I da lje oduvek postojao rasizam kolonizatora iz 16 veka? Pri čemu su i takvi rasistički kolonizatori mešali gene sa lokalnom populacijom...

Lik ti sve vreme objasnajva da je tvoja prica o grupama totalno skretanje sa teme da postoje genetske razlike izmedju grupa ljudi naprimer Evropljana i Afriknaca i da su ove danasnje razlike koje vidimo u rezultatima produkt tih genetskih razlika. 

A ti se sve pravis kao da to nije tacno i skreces u neke 16 teme, jer znas da te argumente rasisti isto koriste. Tu je zapravo najveci uspeh rasista, zakace se za jedan tacan argument i onda vas uspesno prisile da se pravite da taj argument nije tacan, iako je ostalih 99 % argumentara rasista smece zivo. 

Ali uspesno vas prave budale na tom jednom gde se vi pravite da ne postoje rase, pricate neke gluposti po grupama forumima i slicno. 

Ima toliko losih rasistickih argumenta koji su stvarno skodljivi za razliku od "ajde da se pravimo da razlike izmedju crnaca i belaca ne postoje osim boje koze.. .sve ostalo je isto" 

stvarno mi nije jasno kako to ne razumes... 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, haveaniceday рече

Lik ti sve vreme objasnajva da je tvoja prica o grupama totalno skretanje sa teme da postoje genetske razlike izmedju grupa ljudi

Ja sve vreme objašnjavam da postoje genetske razlike između grupa ljudi... samo da nisu grupisane na grupe koje vi smatrate rasama... i nisu unutar tih grupa... grupe A, B, C, D i E imaju svetlu kožu... grupe F, G, H i K imaju još svetliju kožu... grupe D, F i H imaju pretežno plavu kosu, grupe B, E i K imaju pretežnije zelene oči... itd...

Potpuno isto kao što si podelio ljude na rase po boji kože bi mogao da ih podeliš po prosečnoj visini, boji kose, boji očiju, kapacitetu pluća, dužini udova, itd... i ni jedna od tih podela se ne bi poklapala sa podelom po boji kože...

naprimer Evropljana i Afriknaca i da su ove danasnje razlike koje vidimo u rezultatima produkt tih genetskih razlika. 

Ili na primer Austrijanaca i Srba jer su po njemu to dve različite rase... ali su istovremeno i belci rasa koja uključuje Austrijance i Srbe... jer čovek bilbija...

Današnje razlike o kojima pričate (u smislu tehnologije, bogatstva i slično) postoje između najrazličitijih grupa ljudi... postoje mnogo veće ekonomske i tehnološke razlike između Srbije i Nemačke, nego između Nemačke i Japana... to je prosto besmislen argument za priču o tome da postoji nekoliko rasa... niđe veze... bilbijanje...

A ti se sve pravis kao da to nije tacno

Ne pravim se ni za šta... za sve što smatram da nije tačno, kažem da nije tačno i objasnim zašto nije tačno... osim potpunih idiotluka poput ideje da se ljudi nisu ženili/udavali u selo koje je 50km dalje... za takve nebuloze (koje su tebi lep odgovor) mogu samo da se smejem i zavitlavam...

i skreces u neke 16 teme,

Sa koje teme sam skrenuo na koju temu?

jer znas da te argumente rasisti isto koriste. Tu je zapravo najveci uspeh rasista, zakace se za jedan tacan argument i onda vas uspesno prisile da se pravite da taj argument nije tacan, iako je ostalih 99 % argumentara rasista smece zivo. 

Ali uspesno vas prave budale na tom jednom gde se vi pravite da ne postoje rase, pricate neke gluposti po grupama forumima i slicno.

Time što baljezgaju/baljezgate ne pravite nikog budalom osim sebe...

Ima toliko losih rasistickih argumenta koji su stvarno skodljivi za razliku od "ajde da se pravimo da razlike izmedju crnaca i belaca ne postoje osim boje koze.. .sve ostalo je isto"

Koga tu citiraš osim svojih idiotskih straw-mena?

Argument je - postoje brojne razlike između brojnih grupa ljudi, jer su ljudi i slični i različiti po procentu zastupljenosti različitih alela ali te razlike i sličnosti nisu grupisane po boji kože... osim boje kože...

Ama baš niko nije rekao da je sve isto i da svi ljudi imaju iste gene osim boje kože... kad praviš takve straw-mene samo je vidljivo da nemaš valjan odgovor na ono što jeste argument sagovornika...

stvarno mi nije jasno kako to ne razumes... 

Šta si zamislio da ne razumem?

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, haveaniceday рече

Лепо. Не видим зашто бих то објашњавао уопште? Је л то нешто немогуће??? Абориџин је отишао сличније окружење африци, приде је можда са собом понео друге мутације.

Izuzetno je malo verovatno da dve odvojene grupe imaju identične mutacije... u tom smislu je praktično nemoguće...

Постоји и неки разлог зашто су европски преци баш отишли у европу, вероватно су носили гене којима више одговара хладније време. 

Preci su veoma slični, ako ne i isti... nosili su iste gene...  nije niko otišao u drastično drugačije... otišao bi u susednu dolinu... pa iz nje u sledeću... itd... nije niko ko je tada krenuo negde znao da će njegovi potomci završiti na drastično hladnijem ili toplijem mestu...

Само си пропустио једну ствару том свом објшањењу. Боја коже, као и те друге особине, и те како имају везе са регијом. 
Црнци су црни јер живе у топлим и сунчаним крајевима. То условљава њихову боју коже. Регија. 

Регија, оркућење је један од условљавача еволуције. Зато су црнци и европљани еволуирали другачије. Другачија окружења другачије се долази до хране, другачије до витамина д итд.
Код европљана је агикутлура била много заступљенија, лов много мање, и лов који су европљани користили није био толико сличан афричком.

Са друге стране код африканаца је агрикултура била много мање заступљена, јер је била много тежа, те се лов у ком се плен јури по 10 сати био много више заступљен. 

не знам шта је ту проблематично, али ћеш сигурно наћи нешто.. 

Okruženje pravi selekciju... a mutacije su random... pri čemu nisu svi Evropljani živeli u istim uslovima, pa da možeš i da ih po tome grupišeš... život u Skandinaviji je drastično drugačiji nego život u Grčkoj...

Takođe, bela koža nije uopšte nastala u Evropi, niti je nastala među poljoprivrednicima, već među lovcima-skupljačima...

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Avocado рече

Ja sve vreme objašnjavam da postoje genetske razlike između grupa ljudi... samo da nisu grupisane na grupe koje vi smatrate rasama... i nisu unutar tih grupa... grupe A, B, C, D i E imaju svetlu kožu...

Цитат

Argument je - postoje brojne razlike između brojnih grupa ljudi, jer su ljudi i slični i različiti po procentu zastupljenosti različitih alela ali te razlike i sličnosti nisu grupisane po boji kože... osim boje kože...

Ama baš niko nije rekao da je sve isto i da svi ljudi imaju iste gene osim boje kože... kad praviš takve straw-mene samo je vidljivo da nemaš valjan odgovor na ono što jeste argument sagovornika...

Znam ja sta ti objasnjavas, pokusavas retorikom da nam dokazes da "rasa nema smisla jer imas razlike izmedju crnaca", svi smo te to razumeli al irealnost je ta da kada vidis crnca ti automatski znas da je iz afrike poreklom. Vidis crnca u britaniji, znas odakle su njegovi. Znas da nisu britanci, vec su se doselili tamo u poslednjih 100 godina.  Ne treba ti nikakva nauka, ne treba ti nista.

Jednostavno ljudi nisu budale da piju tu retoriku "juznoafrikanci su blizi visini evropljanima nego zapadno afrikanci znaci rase ne postoje".

I ne pravim ja nikakve strawmanove, to sto postoje crnci iz X regije koji su visinski slicni evropljanima ne znaci da "rase" ne postoje. Nazovi ih kako hoces, ljudi sa africkog kontinenta imaju unikatan set osobina unikatan za njih i mi to popularno zovemo "rasa". 

Cinjenica da postoji broj osobina koje se prelivaju ne menja nista. 

I ja sam najnizi u mojoj porodici, imam 183 svi imaju preko 185, pa ne argumentuje neko da sam iz "druge porodice|" jer eto imam dosta slicnih osobina sa drugim porodicama koje nemam sa mojom.... 

Подели на овим сајтовима

Takodje svi imamo oci da vidimo dominaciju crnaca u odredjenim sportovima. Jasno nam je da oni imaju nesto bolje, neke genetske osobine bolje za te sportove. Ne trebaju nam ni nauka, ni genetika, ni neko dubinsko razumevanje da bi to shvatili. 

Znaci da je neka osobina zastupljenija kod crnaca nego kod belaca jednostavno. I obrnuto. 

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, haveaniceday рече

Znam ja sta ti objasnjavas, pokusavas retorikom da nam dokazes da "rasa nema smisla jer imas razlike izmedju crnaca", svi smo te to razumeli al irealnost je ta da kada vidis crnca ti automatski znas da je iz afrike poreklom. Vidis crnca u britaniji, znas odakle su njegovi. Znas da nisu britanci, vec su se doselili tamo u poslednjih 100 godina.  Ne treba ti nikakva nauka, ne treba ti nista.

Jednostavno ljudi nisu budale da piju tu retoriku "juznoafrikanci su blizi visini evropljanima nego zapadno afrikanci znaci rase ne postoje".

I ne pravim ja nikakve strawmanove,

Naravno da praviš... sve ovo gore je strawmen... imaš moju poruku i u njoj ti lepo piše šta je moj stav, možeš da odgovoriš na to... ako imaš odgovor... nema nikakve potrebe da moje stavove i retoriku "prepričavaš" tj. izmišljaš...

Kad god tako pomisliš da moraš da "prepričaš" moj stav da bi odgovorio na njega, to ti podsvest govori da nisi u pravu... :)

пре 32 минута, haveaniceday рече

to sto postoje crnci iz X regije koji su visinski slicni evropljanima ne znaci da "rase" ne postoje. Nazovi ih kako hoces, ljudi sa africkog kontinenta imaju unikatan set osobina unikatan za njih i mi to popularno zovemo "rasa". 

Cinjenica da postoji broj osobina koje se prelivaju ne menja nista.

Onda nisi razumeo ili se praviš da ne razumeš... moj stav je da ne postoje osobine koje se ne prelivaju (osim boje kože)... i da zato nema rasa u biološkom smislu... a ne samo zato što se neke osobine prelivaju...

Dakle ako smataš da postoje, onda navedi koje su to osobine u tom unikatnom setu osobina koje imaju samo crnci?

Takođe, moram opet da te podsetim da crnci kao natives žive i u Aziji, na pacifičkim ostrvima i u Australiji... kad kažeš "ljudi sa afričkog kontinenta imaju... " ne znam da li misliš na sve crnce ili samo afričke...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

To sto ti ne uspevas da ukapiras da su ljudi mnogo manje putovali pre 100 ili vise godina je problem tvog limita. Crteli su se u krugu od dva-tri sela, zenili, udavali, sahranjivali ..

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

A gde su ti se upoznali prababa i pradeda? Na letovanju ili mozda na mobi kadsa su plastili seno skupa. Ne pokusavaj da svoj intelektualni limit nameces drugima. To sto tebi nije jasno da ni danasnjiu seljaci ne idu dalje od najblizeg grada da iznesu robu na pijaci je tvoj problem, pokusaj da zamislis koliko su putovali pre 100-200 godina.

A to da nije bilo rasizma kolonizatora je posebna prica, Spanci su bili zadiovljeni kulturom centralne i juzne amerike, prihvatili su njihovo pismo i jezik i povecali im natalitet. Narocito je Hernan Kortes bio velikodusan.

E  sada tvoje neznanje je razumljivo sasvim ali nemoj ga nametati kao znanje posto to nije.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bilbija рече

To sto ti ne uspevas da ukapiras da su ljudi mnogo manje putovali pre 100 ili vise godina je problem tvog limita. Crteli su se u krugu od dva-tri sela, zenili, udavali, sahranjivali ..

Genije... potpuno je irelevantno... da li su se mutacije kretale tako što snajka ode u sledeće selo koje je 10 km udaljeno ili 50km... nije uopšte bitno za ono što si pokušao da komentarišeš... a naravno da svako zna da su ljudi manje putovali nego danas... i u krugu koji je mnogo manji.... samo ne znam odakle ti ideja da je taj krug manji od 50 km?

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Avocado рече

Onda nisi razumeo ili se praviš da ne razumeš... moj stav je da ne postoje osobine koje se ne prelivaju (osim boje kože)... i da zato nema rasa u biološkom smislu... a ne samo zato što se neke osobine prelivaju...

A kako convinient.. "osim boje koze" jer je to ono bas bode oci.. pa ne moze da se tera retorika, da krenes da trabunjas kako se "i boja koze zapravo preliva" ( a preliva se donekle, imas solidno tamne evropljane i solidno svetle crnce pa budu slicnih nijansi) ali bi bilo bas bas bas glupo da tvrids ove gluposti o boji koze kao sto ih tvrdis o ostalim stvarima.

😂

cak i crnci u americi imaju zezanciju "white man cant jump" verovatno zato sto se "osobine ne prelivaju"... 

prepricavam ti tvoje stavove da ti pokazem koliko besmisleno zvucis.. bukvalno, ali bukvalno se ponasas kao da su sve osobine nesto sto se preliva osim boje koze .. kod boje koze prelivanje prestaje.. da li shvatas koliko besmisleno to zvuci?? Znaci svaki argumet koji imas, samo zameni osobinu o kojoj pricas bojom koze i videces koliko besmisleno zvuci. 

pride.. ja nikada nisam rekao da se osobine ne prelivaju, naravno da se prelivaju svmo si homosapiensi, ne moze da se rodi crnac bez nogu... 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...