Jump to content

Архиепископ охридски Јован: Самостална македонска црква била би штетна за православље

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 часа, Вилер Текс рече

А онда испод ислива излив мржње коју не можеш сакрити. И није ти први пут, константно то радиш према православнима уопште под неким велом српских интереса. 

Тригерују га Руси и свака ситуација где Срби тобоже не знају своје место. Има фетиш Ђинђића, ЕУ и НАТО. О спорним и опасним темама, као што су нпр. Република Српска, Срби у ЦГ и генерални став о СПЦ се мудро не изјашњава, јер би ту већ дошао под лупу модерације и редовних чланова. Уз то је слаб дискутант, а то надокнађује емотивном везаношћу за оно што пише. Тешко је проценити, може бити све од Срба са екс-Б92 форума, до некога ко је намерно то ставио у идентитет како би лакше писао оно што пише, а и мотивација је нејасна јер би провокатор био мало одважнији. Лично, претпостављам да је неко кога привлаче садржаји који га нервирају и да зато баца поглед на овај форум, а да се регистровао кад већ нешто није могао да оћути, па том приликом смислио прикладан ник. "Руске губерније" и ова тема где је апсолутно несвестан да ариепсикоп Јован није Србин него "Северњак" који се такође залаже за аутокефалију МПЦ али без вађења очију са Србима, само су ми то потврдили.

Подели на овим сајтовима

Arhiepiskop je svesno ili nesvesno instrument politike, i to ne makedonske što bi bilo opravdano i prirodno, već politike strane crkve i države. I to je tragedija jer se činjenica da postoje Makedonci kao nacija i Makedonija kao država beskupuloznom mržnjom želi zanjekati pritiscima, negiranjem postiže se samo to da se medju Makedoncima stvara mržnja prema svemu srpskom i što dolazi iz Srbije i to je prirodan ljudski nagon za odbranom od etničke segregacije i mržnje jer zašto bi Makedonci trebali biti Srbi ako se osecaju Makedoncima zašto im se negira sve sem jezika to ne mogu čak ni Srbi ipak je jezik drugačiji od našeg. Podržavam i Makedonce u daljem razvoju drzave identiteta i crkve na kraju jer to je i stav crkve kojoj ja pripadam KC je i posetom Makedoniji pape Franje dala vetar u ledja makedonskoj stvari i na to sam ponosan jer Makedonci nam ništa drugo ne mogu biti već bratski slovenski narod i prijateljska država a ne surpotno idući na ruku idejama bugarskih radikalnih ekstremista koji zele da sakriju svoje tursko poreklo i prisvoje identitet jednog slovenskog balkanskog naroda i njegove slavne istorije sebi.

Kada bi ti Srbi malo izašli iz ljusture jednoumlja i videli prave zle namere Bugara , onda bi znali da nama Srbima Bugari negiraju ali sve , baš sve, svaki članak i na jalovoj Bg vikipediji o Srbiji obavezno počinje "bugarskog porekla..." "posrbljeno.." "srpske laži..." "srpska okupacija.." i sl bilo bi vam muka. Dok Makedonci imaju izrazito pozitivan stav o Srbima, bar većina.

Подели на овим сајтовима

Нико не жели ништа "занијекати" (или зањекати). :)

Не расправљам сад са тобом, јер имам поприличан утисак (али још не 100%-тни) да је то узалудно, пишем ово ако неко од браће Северњака ово буде читао. Од распада СФРЈ, Србија никад није негирала ниједан педаљ македонске границе, македонску државност, македонску националност, нити македонски језик. Према етничкој македонској заједници у Србији, никад ниједан акт асимилације није предузела, него је још финансијски помогла и њено одржање (македонски колонисти на југу Баната). Од црквеног питања се дистанцирала, поштујући секуларност државе (у "Северној", показало се да држава није секуларна, већ да је црква испод стола заправо државни пројекат). Приче о негирању су тешки булшит, који би, ваљда, испрепадане Србе да не испадну "националисти" требало да уплаши и отера у правдање, али џаба, јер, што рече Бора Ђорђевић, - нема (више) комуниста.

То је нешто у чему су српска држава и српски народ, у целини и укључујући чак и великосрбе, чисти као суза. У Србији не постоји релевантан политички субјект који ишта од горе наведеног негира. Чак и "најдеснија" странка у Србији, Шешељева СРС, у свом највећем напону снаге увек је истицала да признаје македонску нацију и македонску државу и истицала своје пријатељске, а не освајачке, емоције према њој.

Али оно што Срби не треба и не смеју да раде, то је да због политичке стварне садашњости негирају прошлост, и да се хватају у лудо македонско коло по ком су у Македонији били окупатори и по ком, током 1000 година, Срби нити су постојали у Македонији, нити су ишта оставили и сличне небулозе. Ко се у то коло ухвати, слободно нека у исто време запева да су и Пећ и Призрен не само сад албански, него да су такви били и кроз историју.

Расизам према Бугарима (или Грцима), овде не пропагирај. Истина је, Северњаци у свом лудилу често не знају кога више мрзе, да ли Бугаре или Грке, и да су Срби ван те конкуренције, али ја стојим иза оног горе написаног: сва модерна непријатељства са Бугарском потичу због неслагања по питању присуства Србије у Вардарској Македонији - српског присуства тамо више нема, ефикасније су нас очистили браћа Македонци него небраћа Бугари, мислим да на основу тога треба више радити на закопавању ратне секира са Бугарима, него на привољавању некога ко је био, јесте, и увек ће бити: брат и савезник Хрвата, Бошњака, националних Црногораца и косовских Албанаца, а Срба и Србије нигде и никад. Не народ и не просечан македонски Петар или Јован који капира шта се ради, него њихова држава и све оно што ту државу одржава: служба, интелигенција, идеологија.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, SrbinKatolik рече

Arhiepiskop je svesno ili nesvesno instrument politike, i to ne makedonske što bi bilo opravdano i prirodno, već politike strane crkve i države. I to je tragedija jer se činjenica da postoje Makedonci kao nacija i Makedonija kao država beskupuloznom mržnjom želi zanjekati pritiscima, negiranjem postiže se samo to da se medju Makedoncima stvara mržnja prema svemu srpskom i što dolazi iz Srbije i to je prirodan ljudski nagon za odbranom od etničke segregacije i mržnje jer zašto bi Makedonci trebali biti Srbi ako se osecaju Makedoncima zašto im se negira sve sem jezika to ne mogu čak ni Srbi ipak je jezik drugačiji od našeg. Podržavam i Makedonce u daljem razvoju drzave identiteta i crkve na kraju jer to je i stav crkve kojoj ja pripadam KC je i posetom Makedoniji pape Franje dala vetar u ledja makedonskoj stvari i na to sam ponosan jer Makedonci nam ništa drugo ne mogu biti već bratski slovenski narod i prijateljska država a ne surpotno idući na ruku idejama bugarskih radikalnih ekstremista koji zele da sakriju svoje tursko poreklo i prisvoje identitet jednog slovenskog balkanskog naroda i njegove slavne istorije sebi.

Које глупости причаш, ниси ни свестан. Еп. Јован само причао о Цркви ( о чему ти очигледно благе везе немаш) и да македонци који траже аутокефалију нису зрели ни достојни да је добију јер је из погрешног разлога и на погрешан начин траже.

Чију политику подржаваш није ни чудо што блатиш по СПЦ. Шта имаш да кажеш о политици твоје цркве у НДХ, мислиш ли да се ту нешто променило па ће у Македонији бити на правој страни?

Зашто из ватикана не открију архиве да свет сазна ко је подржавао усташе и нацисте, ко је први признао Хрватску након распада СФРЈ? Да ли је за тебе Степинац блажен и да ли би га признао за свеца ако твоја црква то учини?

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, SrbinKatolik рече

Zanijekati. Jako rado koristim i u misnom slavlju i ovako izraze bratskog i voljenog hrvatskog naroda koji mi je toliko drag i u srcu braca smo po veri i to kazem s ponosom.

Такав сам дојам и имао. Што би Крушевљани рекли за земљаке који крену да обрћу на београдски, "гОвориш, гОвориш, па се заје*Еш". :mahmah:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...