Jump to content

“Švedska teorija ljubavi” – Kako biti napredan i umrijeti sam

Препоручена порука

26.02.2016.

Ladno, standard i samoća – čudna je ta Švedska… Polovinu zemlje čine samci, svaki četvrti čovjek umire potpuno osamljen, a zemlja usto ima i najduže vrijeme prilagodbe za autsajdere – čak je sedam godina potrebno prosječnom imigrantu da pronađe posao i krene se uključivati u život zajednice.

Ne nužno zato što je zajednica toliko zatvorena, nego dobrim dijelom zato što je zajednica samo privid, izgrađen na strukturalnom umrežavanju hiperindividua, štovanju kulta pojedinca do te mjere da čak i obiteljski odnosi utihnu jednom kad se napuni čarobna brojka punoljetnosti.

Čudna je ta zemlja blagostanja, ali uopće nije čudno to da je jedna od najpopularnijih društvenih aktivnosti – volontiranje u traganju za nestalim osobama.

Samoća kao nuspojava modernog življenja i nesretne, izgubljene atomizirane jedinke koje su individualnu slobodu poistovjetile s međuljudskim driftingom predmet su nove fascinacije Erika Gandinija, talijansko-švedske dokumentarne superzvijezde, autora nezaboravne “Videokracije” / “Videocracy” (2009).

Iako osvjedočeni ljevičar, Gandini svojim novim uratkom “Švedska teorija ljubavi” / “The Swedish Theory of Love” (2015) u neku ruku brani strahove i tradicionalne desnice, koja “preorganiziran, učinkoviti sustav temeljen na radu, socijalnoj pomoći i osobnoj autonomiji” vidi kao opasnost, a dezintegraciju obiteljskih struktura kao posljedicu.

Kada je švedska lijeva vladajuća politika prije četrdesetak godina oblikovala stil nordijskog življenja, utabala je put slobode i lagodnog življenja, koji su, eto, rezultirali – samoćom i stravičnom dosadom, društvom u kojem možeš dvije godine ležati mrtav prije nego netko primijeti da te nema.

Gandinijev narativni pristup standardno je sjajan, taman toliko meditativan i stylish da vas uvuče u sliku modernog svijeta, a opet s taman doziranom razinom emotivne krhkosti; atmosferičan i na trenutke spooky.

I pri tome je svašta-nešta pospajao: neizostavne sirijske izbjeglice na učenju novog mentaliteta tu su zajedno s montažom lica muškaraca u masturbacijskoj poluekstazi; prizori umjetne oplodnje kao izišli iz medicinske video propagande susreću osobne ispovijesti i filozofske analize… Rezultat je dobar, intrigantan koktel doku-kronike, sociološke analize i eseja.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Imali smo ovaj film na temi o koroni. 

Film je pravi horor, tj društvo koje prikazuje. Raspadanje jednog društva koje dosegne sve moguće zemaljske blagodati pa ne zna šta će više od sebe i onda pukne na ovakav način. Treba se zapitati, od čega potiče ovo? Od raskidanja tradicionalnih vrijednosti, poput porodice, zajednice, prijateljstva ili je dostizanje vrhunca tih blagodati dovodi do napuštanja tih vrijednosti. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ok, nisam pratila temu o koroni.

Ako urednistvo smatra da je suvisna, neka ukloni.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Danijela рече

Ok, nisam pratila temu o koroni.

Ako urednistvo smatra da je suvisna, neka ukloni.

Ma kakvi, neka je nije se diskutovalo mnogo tako da se može sad.  :drugarstvo:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

ova priča mi se veoma dopala...

PLEZIRMAGAZIN.NET

O Švedskoj može da se čuje svašta. Od toga da je raj za doseljenike, preko činjenice da je jedna od zemalja sa najboljim i najvišim životnim standardom, pa sve do mitova o hladnoći –...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Одгледао. 

Два најјача утиска су ми мишљења шведског хирурга који ради у Етиопији и оног пољског социолога. Не знам их од речи до речи, али ово је суштина:

1. Овде постоје материјалне потребе, али су у Шведској веће духовне потребе, него што су овде материјалне. 

2. На крају пута независности личности налази се велика празнина. 

Мало сам гуглао о оним мапама које помињу у филму и ево шта сам нашао:

WWW.WORLDVALUESSURVEY.ORG

World Values Survey Association

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da svedska puca zbog razbijanja tradicionalne vrednosti porodice i zajednistva. To se desava ne samo kod njih nego svuda. Ljudi se olako odricu drugih ljudi, partnera, prijatelja. Nadju im jednu falinku i odmah traze nekog novog.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, БанеЛ рече

2. На крају пута независности личности налази се велика празнина.

E ovo je lepo receno. Vecini ljudi treba neka stabilna zajednica. Prvenstveno je to porodica, zatim dolaze prijatelji i na kraju je to nacija. Ko je religiozan veliku ulogu u tome igra i crkva.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
On 21.7.2020. at 10:08, Justin Waters рече

Imali smo ovaj film na temi o koroni. 

Film je pravi horor, tj društvo koje prikazuje. Raspadanje jednog društva koje dosegne sve moguće zemaljske blagodati pa ne zna šta će više od sebe i onda pukne na ovakav način. Treba se zapitati, od čega potiče ovo? Od raskidanja tradicionalnih vrijednosti, poput porodice, zajednice, prijateljstva ili je dostizanje vrhunca tih blagodati dovodi do napuštanja tih vrijednosti. 

Potiče od toga da se prvo rasture porodice, pa uništi pojedinac ...

Подели на овим сајтовима

Сама по себи, породица није никаква вриједност. Кроз читаву историју имаш примјере тих породичних "вриједности" и традиције и код незнабожачких народа. Узми нпр. слику из Гибсоновог Апокалипта, гдје читав један народ те породичне вриједности дијели на врху оне пирамиде, традиционално отсијецајући главе и жртвујући неки други народ.

Једино освећена породица представља вриједност, са њеним охристовљеним члановима. И управо охристовљење, а не сама традиција, ту породичну заједницу чини освећеном и даје јој сваку вриједност.

Или нпр. имаш Гебелсову породицу, ако се не варам, и нацистичке породичне вриједности, кад мајка убија (жртвује) своју рођену дјецу, у име тих наводних вриједности.

Уосталом, и Американци, још од Кореје, свуда по свијету бомбама утјерују у кости своје већ традиционалне породичне вриједности (демократију). А и ту има једна упечатљива слика с неког стадиона у Текасасу, пред интервенцију у Ираку. Водитељ тог програма (у кошуљи од америчке заставе) дословно урла у микрофон: "Напићемо се крви, и њих (Ирачана), и њихових жена, и њихове дјеце!" А читав стадион му одобрава и урлају у том истом трансу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...