Jump to content

Секс пре брака

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 часа, nikola a рече

Bilo bi ti korisno da pažljivo čitaš poruke na koje odgovaraš jer to pokazuje da poštuješ sagovornika. Nisam pomenuo nikakvog monaha.

Osim toga rasuđivanje ti je svakako promašeno tj. ne mora ništa da znači. Monah može da ima ženu u mislima. A to može da bude i gore nego da je stvarno (tajno) ima. Jer sa stvarnom ženom može da ima ljudski odnos pa i neslaganje i da ga to vuče ka shvatanju da mora da se odluči u životu šta hoće i prema sebi i ljudima i Bogu. Sa ženom u mislima je uvek sve super i zarobljava se u fantazijama što može da znači da je daleko i od rešenja bilo čega u životu i od Boga.

Pricitao sam pazljivo pa shodno tome i odgovorio, jer je odgovor na tvoje pitanje monah. 

Obicni ljudi se ne zanose oko toga, brinu da zive lepo, da ne grese mnogo, i da su koliko toliko Bogu ugodni. 

A monasi mnogo vise paze, podvizavaju se i suzdrzavaju. 

Ne moze, jer onda ne bi bio monah, bio bi u braku, a te "fantazije" vise leze sizofrenicarima. 

Imas Ruski film tri price na Yutubu, pa pogledaj, i onda mi javi da li pogresno rasudjujem ili ne. 

Brak je uzajamno davanje, postovanje i razumevanje i dogovorno uzdrzavanje. 

A ne filozofiranje. 

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Vasilije. рече

Jeste slepci, jer gledate splavarke, klaberke..., 

Na ta mesta gde takve mogu da se gledaju, mi i ne zalazimo, pa i ne možemo ds ih gledamo i da hoćemo. A nećemo. Pošto su one aktivne noću, ni vreme nam se ne poklapa, jer mi u to doba moramo da se odmaramo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bojan* рече

Na ta mesta gde takve mogu da se gledaju, mi i ne zalazimo, pa i ne možemo ds ih gledamo i da hoćemo. A nećemo. Pošto su one aktivne noću, ni vreme nam se ne poklapa, jer mi u to doba moramo da se odmaramo.

Neki put moraju da funkcionišu i u sred dana, među normalnim svetom i onda možete da ih gledate.

Подели на овим сајтовима

On 29.7.2020. at 11:46, nikola a рече

On očigledno krši Pavlovu zapovest da se ne odvaja od žene bez dogovora sa njom. Džaba mu post kada raskida brak.

Znači ako žena hoće seks, onda mora da bude seks, a post, vera i sve ostalo pada u vodu. Inače ode brak.

On 29.7.2020. at 11:46, nikola a рече

Jeste, post je kada si sebičan i misliš samo na sebe i svoj "duhovni" "nivo".

Ne. Post je provera istrajnosti i spremnosti da se ide pravim putem.

Подели на овим сајтовима

LOLAMAGAZIN.COM

Sjećam se još uvijek majčinih riječi – odnesi svoje piće sa sobom u...

Sin jednog svestenika... 

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bojan* рече

Znači ako žena hoće seks, onda mora da bude seks

Mora dogovorno. Ako nema dogovora onda nema ni braka.

пре 3 часа, Bojan* рече

Post je provera istrajnosti i spremnosti da se ide pravim putem.

A prav put je da žena ili muž otkače onog drugog bez da se sa njom oko toga dogovori?

Zbog nekih koji bi da idu takvim putevima u bračnim pravilima SPC se kaže da ako supružnik godinu dana odbija seks (osim zbog opravdanih zdravstvenih razloga) ovaj drugi ima pravo na razvod.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, nikola a рече

Zbog nekih koji bi da idu takvim putevima u bračnim pravilima SPC se kaže da ako supružnik godinu dana odbija seks (osim zbog opravdanih zdravstvenih razloga) ovaj drugi ima pravo na razvod.

Za ovo nisam znao. Slazem se u potpunosti. Ko nece da se seksa sa muzem/zenom (osim iz opravdanih zdravstvenih razloga), trebao je u manastir da ode, a ne da maltretira bracnog druga.

Подели на овим сајтовима

Брачна правила СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ (БП)

"Превара или заблуда о неспособности за вршење брачне дужности (§ 27 т. 5) чини брачну сметњу, ако та неспособност онемогућује сам полни сношај и ако је таква неспособност постојала већ у часу склапања брака и остала трајна. Неспособност за само оплођење не чини брачну сметњу."

"оба брачна друга обавезна су подједнако на међусобну љубав, верност и помоћ; на међусобно праштање и заједничко подношење свих тегоба насталих у браку; брачни друг не може своме брачном другу ускратити вршење брачне дужности осим за време болести, трудноће и, по међусобној сагласности, за време поста и молитве;"

"Брак се може развести због такве моралне покварености брачног лица, која потпуно онемогућује животну заједницу, достојну тајне брака. Узима се да таква морална поквареност постоји, ако брачно лице: 2) ако стално не врши брачну дужност из потпуне обести, а у току од најмање једне године;"

http://www.rastko.rs/bogoslovlje/bracna-pravila/index.html

Подели на овим сајтовима

On 29.7.2020. at 14:17, Smaragdni kamičak рече

Tema je:

nit monasi, nit bračnici, nit žirafe. Ne spamujte. 

Tema se promenula 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, djordje.pesic рече

Ko nece da se seksa sa muzem/zenom (osim iz opravdanih zdravstvenih razloga), trebao je u manastir da ode, a ne da maltretira bracnog druga.

Мислим да ово брачно правило нема везе само са овим побожним сценариом, који је и ретко када аутентичан.

Годину дана без секса може да представља и подлогу за озбиљну сумњу на прељубу. Поготово када је реч о млађим сексуално активни(ји)м људима. Осим тога неко може такву прељубу да маскира управо постом. Мислим да су мањак и лош квалитет секса један од најважнијих знакова због којих неки посумњају на прељубу. Поготово ако око секса нема искрене и потпуно отворене комуникације међу супружницима.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Сексуални захтеви су данас компликованији и можда већи него у прошлим временима и зато имам став да секс пре брака није нужно проблем у озбиљним везема јер се тиме пар боље упознаје. Али поред тога мислим да је потребно да пре брака вежбају и одређено уздржање по договору да би видели како обоје и на то реагују.

Осим нечије жеље да поштује оно што он мисли да Црква каже о сексу ово питање се своди на питање: Колико је потребно да се неко упозна пре брака?

А то питање доноси још једно: Колико људи зна пре брака шта је у браку битно?

Одговори су индивидуални и зато мислим да није пожељно да се за све људе црта иста линија докле и какво упознавање би требало да буде.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Rabbi рече

Samo da nevina udje u brak i da zna dobru baklavu napraviti, ostalo će se korektovati. 

Али ако млада улази невина мора и знам баклаву мотати и млад да улази невин и да море њиву изорат и сабит литру вина и кило јањетине!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...