Jump to content

Избори 2020 (21. Јун)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 20 минута, Bilbija рече

ali bez pomoci "drzave", banaka, kredita, sistema koji se bazira na stampanju novca, kreditiranju itd nikada ne bi postigli uspeh koji su postigli.

eh, da nije drzave da stampa novac, niko nikad ne bi mogao kafanu da otvori.. drzava je za sve zasluzna njozi 'fala....

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bilbija рече

Naravno treba uzeti sve u obzir a ne izvlaciti iz konteksta pojedine elemente i na osnovu njih graditi misljenje ili pokusavati uticati na misljenje drugih. Ali ima jos jedna stvar koju treba uzeti u obzir a koja je i najbitnija . kulturni predlozak jedne populacije, kulturu ponasanja, rada, itd. Ne mozes porediti sistem u Srbiji sa sistemom u Nemackoj i samo na osnovu politike tih zemalja izvoditi zakljucak. Moras uzeti u obzir i nemacku disciplinu, radnu disciplinu i srpsku bahatost i javasluk. Pa ce ti biti jasnije zasto mi ne napredujemo podjednako kao Nemacka i zasto nemacki VW ide i posle 40 godina a srpska zastava izaadje( kada je izlazial ) iz fabriuke vec zardjala ..

Tu nema nikakvog uticaja izbor politicker stranke ... Vucic, Seselj, Djindjic, Milosevic.. nista se tu ne bi promenilo...

Pa da... rekao bih da sam uzeo sve to u obzir pri zaključivanju da zlatno doba koje si ti pokušao da predstaviš ne postoji... bez obzira na pojedine elemente koje si ti hteo da istakneš, koji se nominalno poboljšavaju, kad se uzme sve u obzir (a naročito rast duga koji će naša deca otplaćivati), rezultati su loši... nisu katastrofalni ali nisu ni blizu dobrih...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

Pa da... rekao bih da sam uzeo sve to u obzir pri zaključivanju da zlatno doba koje si ti pokušao da predstaviš ne postoji... bez obzira na pojedine elemente koje si ti hteo da istakneš, koji se nominalno poboljšavaju, kad se uzme sve u obzir (a naročito rast duga koji će naša deca otplaćivati), rezultati su loši... nisu katastrofalni ali nisu ni blizu dobrih...

Sto nema ikakve veze sa Vucicem i izborima. Jer kod nas nema izbora vec ideoloskog sukoba koji nikakve veze nema sa eventualnim ekonomskim uspehom ili neuspehom Srbije. I tako ce biti jos nekoliko decenija, dok se Srbi ne opismene i ekonomski i politicki. Kada budu zali da kada im neko kaze da ce uci u EU za 2 godine samo da isporuce Milosevica da je taj hohstapler ili kada im obecava plate od 1000 evra samo da njega izaberemo da je klosar koji racua na naivost biraca, kada neko vredja gradjane zbog njihove politicke opredeljenosti da je taj nepristojno djubre itd. Ka tome se ide polako, ne ide to preko noci, treba 1-2 generacije da zive u demokratskom sistemu, prihvate pristojnu politicku borbu i pocnu zastupati politicke ideje kao pristojan svet i u medjuvremeu ce prihvatiti i druge obrazce ponasaja koji su pozitivi, tu mislim na rad, poslovnu disciplinu, postovanje zakona ... a odlican pocetak bi bio da pocnu da ulaze kod lekara redom, kako dolazde u cekaonicu a ne da "samo esto pitaju" ..

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, haveaniceday рече

e zekara @Bilbija ne bih da ti rusim sneska posto si finu malu teoriju tu skovao, al postojali su bankarski krediti, pozajmice i akcionarska drustva mnogo pre formiranja FIAT valute.... ono, jedno 100 godina zlatnog standarda je sve to postojalo...

A jesi li se pitao zasto je ukinut zlati stadard?

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, haveaniceday рече

eh, da nije drzave da stampa novac, niko nikad ne bi mogao kafanu da otvori.. drzava je za sve zasluzna njozi 'fala....

Evo, ako ti ne treba drzava ja imam odlican plan. Treba otvoriti fabriku elektricnih automobila. Projektovati proizvodnju od ekih 50 000 komada mesecno, 3-4 modela, model za grad, porodicnu liju, SUV ... Eto. Ti bi to mogao bez pomoci sistema, baaka, drzave ...dovoljno je samo da prodas zlatne rezerve koje imas u podrumu i funansiras izgradju i proisvodnju ..

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Bilbija рече

ili kada im obecava plate od 1000 evra samo da njega izaberemo da je klosar koji racua na naivost biraca

Мислиш на овог?

Цитат

Predsednik Srbije je istakao da je cilj da 2025. godine prosečna plata bude 900 evra.

линк

пре 31 минута, Bilbija рече

kada neko vredja gradjane zbog njihove politicke opredeljenosti da je taj nepristojno djubre itd

Овај?

Цитат

Vučić je odgovarajući na pitanje o brojnim kriitikama na društvenim mrežama povodom posete i fotografisanja sa bolesnim dečakom na Institutu za majku i dete rekao da su autori tih kritika predstavnici lažne elite koju je nazvao "društvenim talogom".

линк

Подели на овим сајтовима

Чисто за оне који се ложе на јачање државе, демократије, европског пута Србије и сличног: на званичном сајту Министарства одбране Председник Републике се ословљава титулом врховног команданта Војске Србије, која не постоји нигде у Уставу Србије

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, GeniusAtWork рече

Мислиш на овог?

Овај?

Mislim na primitivce koji nazivaju sendvicarima ili botovima nekoliko miliona pristojnih gradjana srbije samo zbog njihovog simpatisanja SNS-a. To je taj agresivni balkanski metalitet podrzavan od pacijenata poput "opozicionih" lidera Obradovica i drustva... Ali zavrsili su nakon ovih izbora. Valjda su shvatili koliko su marginalni i da deluju samo blagoiritirajuce bez ikakvog politickog uticaja... na srecu svih Srba a i sire... Takvima je mesto na nekom vasaru da zabavljaju posetioce umesto mecki,... :)) 

I na drustvo oko DS-a od pre dve decenije , tada su obecavali hiljade evrica platu, ulazak u EU za dve godinne i slicne idiotluke... Vucic je znatno realniji i posteniji...

A da ne pominjem DS danasnji, oni su vec za prevaspitavanje ...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bilbija рече

Evo, ako ti ne treba drzava ja imam odlican plan. Treba otvoriti fabriku elektricnih automobila. Projektovati proizvodnju od ekih 50 000 komada mesecno, 3-4 modela, model za grad, porodicnu liju, SUV ... ... Eto. Ti bi to mogao bez pomoci sistema, baaka, drzave ...

Tebra, odluci se da li pricas o drzavi ili bankama. Sa kim se raspravljas i o cemu, dogovri se sam sa sobom, pa moze da nastavimo.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Bilbija рече

I na drustvo oko DS-a od pre dve decenije , tada su obecavali hiljade evrica platu, ulazak u EU za dve godinne i slicne idiotluke... Vucic je znatno realniji i posteniji...

ja sam taman hteo da se slozim sa tobom da su oni vucibatine, al ti si mor'o da kazes da je vucic "znatno realni i posteniji" i tu si zezn'o sve... ?

Sad ja kapiram, nisi ti nikad voleo seselja al si mrzeo djindjica...

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, haveaniceday рече

Ne mozes. Stampanjem novca si samo stvorio inflaciju, nisi kreirao nove pare. Recimo drzava imala 100 maraka, dostampala jos 100 maraka time je stvorila 100 % inflacije i sve je sada skuplje za 100 %.
Iako ima vise novca u brojkama, svaki proizvod u bih ( i svaka plata) sada kosta duplo vise. Ako je burek kostao 10 maraka, sada kosta 20 maraka itd...

To je samo teorijski, kad ne uzimaš u obzir i mnoge drug parametre. 

Imaš 100 dolara, i imaš dva barela nafte koju neko mora kupiti samo za dolare, odštampaš 100 dolara pustiš ih u opticaj i nema inflacije. 

Dok god možeš da proizvodiš (ili kao u sličaju nafte postoji kao prirodni resurs) nešto što će neko kupovati za valutu u kojoj je nominovana cijena, ne može biti inflacije, tj inflacije koja šteti ekonomiji. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Justin Waters рече

To je samo teorijski, kad ne uzimaš u obzir i mnoge drug parametre.  Imaš 100 dolara, i imaš dva barela nafte koju neko mora kupiti samo za dolare, odštampaš 100 dolara pustiš ih u opticaj i nema inflacije.

Au brate mili.... okej, u pravu si. Ako imas dva barela nafte i prodas ih to ponistava inflaciju nekom magijom...

Цитат

Dok god možeš da proizvodiš (ili kao u sličaju nafte postoji kao prirodni resurs) nešto što će neko kupovati za valutu u kojoj je nominovana cijena, ne može biti inflacije, tj inflacije koja šteti ekonomiji. 

care, inflacija sama po sebi ne steti ekonomiji skoro uopste, cak i ima pozitivne efekte(zato se i bilbija uhvatio za nju toliko), problem sa inflacijom je sto steti stednji i stvara veliku razliku izmedju bogatih i siromasnih. Bogati imaju faktore proizvodnje koje inflacija ne pogadja a siromasni rade za plate koje inflacija pogadja...

Inflacija vise steti drustvu nego samoj ekonomiji, jer stimulise potrosacko ponasanje i ono sto zovete potrosacka kultura.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...