Jump to content

СРПСКИ ПРАВНИЧКИ КЛУБ - Има ли нешто труло у држави Шведској?

Оцени ову тему


obi-wan

Препоручена порука

https://srpskipravnickiklub.rs/2020/04/16/ima-li-nesto-trulo-u-drzavi-svedskoj.html

...

16.4.2020. • Бранислав Ристивојевић

branislav-ristivojevic.jpg

Пандемија КОВИД-а која је захватила скоро цео свет довела нас је у ситуацију да можемо да посматрамо различите приступе које имају различите државе у решавању последица које она изазива. Ти приступи варирају у широком спектру од крајње рестриктивних као што је индијски (потпуни полицијски час за милијарду људи) до крајње либералних као што је шведски (контролисано заражавање становништва у сврху постизања имунитета). Будући да је већина здравствених власти реакцијом ближа Индији него Шведској, критика коју шведске власти трпе да се поигравају са јавним здрављем заслужује пажњу. Колико је ова критика основана?

Савремена епидемиологија помаже владама да изврши избор мера здравствене политике које ће предузети у некој пандемији на основу математичких модела који прорачунавају која мера ће имати највише дејства. Ти модели параметре које сматрају релевантним за прорачун траже у карактеристикама болести или друштва у којем она влада. Када је болест у питању недостају сазнања о њеним најелементарнијим карактеристикама, нпр. како се све шири болест (осим капљично), колико вирус преживљава у ваздуху, води или контактним површинама и колико су маске делотворне (нарочито на отвореном). Када су у питању карактеристике друштва од значаја за ове моделе највећи проблем су оне специфичне, које и најбољи од модела не могу да захвате: одговор становништва на болест условљена његовим здравственим, санитарним или прехрамбеним навикама и културом, демографске разлике (структура и распоред становништва) или разлике у друштвеним појавама (структура породице, природа социјалних веза итд.) које су важне за ширење болести итд.

Управо одређене специфичне карактеристике шведског друштва говоре у прилог тезе да њена стратегија није потценила болест. Густина насељености Шведске је 4 пута мања од шпанске и 10 пута мања од италијанске. Има само једну агломерацију (Штокхолм) са око 1,5 милиона становника: остало станоништво живи раштркано у мањим срединама. За разлику од Италије или Шпаније етнички је хомогена (91% становника су пореклом Швеђани) а друштво је у класном смислу егалитарно (скоро 90% људи живи од плате) па нема мањина које у правилу чешће оболевају. Има 20% већи БДП од Италије и 40% од Шпаније, што говори да има здравије становништво (богатство је најважнији социјални чинилац здравља). Породица није проширена (различите генерације не живе заједно), деца се рано осамостаљују, а чест је случај самохраних родитеља, па је просечан број укућана можда и најмањи у Европи. Социјална дистанца између људи је самом културом већ велика јер су људи, у односу на Медитеранце, по природи интровертни.

Податке о свакој појединој карактеристици болести или друштва, тзв. „инпуте“, епидемиолозима достављају клиничари који се на терену боре са болешћу или статистичари. Нажалост, и они су недовољни. Наиме, ова болест је толико нова да математичка епидемиологија скоро да нема с чим да напуни моделе. Они се пуне скоро искључиво подацима из држава које су се већ избориле са болешћу (Кина) па су податке обрадиле или су прве биле на удару болести са толико високим бројем оболелих да постоји обиље, необрађених, података (Италија). Ти подаци имају само ограничену употребну вредност када је у питању рачун за Шведску (или Србију). Као и већина других држава Европе Шведска нема податке за најважнији параметар, а то је број заражених у популацији, јер не ради масовно тестирање.

Закључак је да су параметри модела непотпуни, а подаци недовољни и непоуздани, јер модели не добијају потребне „инпуте“. Из ових разлога нема поуздане процене потребе и делотворности појединих здравствених, социјалних или економских мера.Све ово указује да су предвиђања којaговоре како ће било која земља која не користи полицијски час, да се суочи са хиљадама мртвих, слично Италији или Шпанији, једноставно неоснованa.

Од свих карактеристика болести које модели користе најважнија који недостаје за било какву озбиљну процену ефикасности мера јесте обим болести у популацији. Када би се масовно тестирало знало би се следеће: а) ко је међу онима који немају симптоме болести већ био заражен, односно колико је већ људи имуно на болест; б) колика је стварна смртност код ове болести, односно колико је опасна. Ово су најважније карактеристике болести којeсу неопходнeза закључак да је полицијски час за сво становништво (а то је практично карантин јер су људи затворени) боља мера од контролисаног пуштања да болест циркулише у популацији која није посебно угрожена. Ако је смртност релативно мала, а проценат оболелих без икаквих симптома тј. имуних релативно велик, карантин је бесмислица јер се контролисаним заражавањем тешко достиже граница способности (број фамозних респиратора) иоле уредног здравственог система да лечи оболеле људе. Ова граница се изражава бројем кревета у болницама, а не бројем заражених! Циљ сваке разумне здравствене политике код заразних болести јесте заражавање популације јер је то једини начин за постизање имунитета популације како би се оно вратило редовном животу. Имунитет се постиже било вештачки вакцином, било природним путем. Неко ће приговорити да код друге људи умиру. Наравно, али не треба бити у заблуди да прва нема смртних последица. Будући да сва медицинска средства имају своје котраиндикације у виду оболевања и смрти, рачуницу треба избалансирати смртним исходима изазваним новом вакцином. Она ће бити већа од просечне јер ће вакцина за КОВИД бити развијена и тестирана на брзину, што повећава могућност грешке, па самим тим и контраиндикација у виду смрти.

Ако је делотворна вакцина по свим проценама годину и по далеко, питање на које мора да одговори свака власт која се определи да је чека јесте да ли има луксуз да толико дуго држи становништво у карантину? Шведска ће ако настави да истрајава на стратегији контролисаног заражавања имати релативно брзо достигнут имунитет у већем делу становништва и без вакцине. Државе које спроводе потпуни карантин у виду полицијског часа нису у стању да развију имунитет у становништву па ће самим тим поново бити подложне овој епидемији када се она врати следеће зиме. Тадаће опет морати да уводе полицијски час, што ће опет водити још већем паду у националним економијама јер ће ова мера бити уведена у окружењу последица првог карантина. То су испражњене државне касе и огромне масе свеже незапослених. То је рецепт за потпуну пропаст. Лажна је теза да се овим различитим стратегијама борбе са болешћу бира између становништва и привреде. Потпуни карантин, наиме, потпуно уништава народну привреду јер је потпуно зауставља (овде су даља објашњења потребно само магарцима). Уништена народна привреда води општем сиромашењу становништва, а оно је најважнији и најснажнији фактор сваковрсног, и душевног и телесног, оболевања становништва (ако су овде некоме потребна даља објашњења онда је он већ обермагарац). У коначном свођењу обрачуна потпуни карантин ће имати далекосежнији утицај на смртност популације од контролисаног заражавања. Код карантина народ ће дуго времена умирати од свих могућих болести, код контролисаног заражавања само од једног у кратком року.

Само за оне који аматерски посматрају епидемиологију свака пандемија представља искључиво здравствени проблем. Здравствена политика једне одговорне државе се у првом реду састоји од мера социјалне и економске политике јер свака епидемија има своју социјалну и економску димензију. Државе које предузимају социјалне и економске мере у стању епидемије без правих података о карактеристикама болести са којом се суочавају и без процене дугорочног утицаја тих мера на друштво ће изгубити битку не само са КОВИД-ом већ са свим болестима. Разуман епидемиолог би схватио да у борби са болешћу за коју нема нити вакцине нити лека, избор који неке власти имају није између добра и зла, већ између два зла: брзе смрти малог броја људи или агоније великог.Мање је зло пустити да се болест рашири у општој популацији, а усредсредити ресурсе на заштиту ризичних група у њој, него учинити сву популацију подложну читавом спектру болести које прате сиромаштво.

Свако ко доноси здравствене мере у оваквој ситуацији мора имати на уму да је епидемиологија у првом реду статистика. Тако је она наука великих бројева: становништво је њој на првом месту, појединцима се она не бави. Што се већи део популације заштити имунитетом на што дужи рок, то се боље савладавају трајне друштвене и економске последице епидемија.

Да парафразирам Стаљина: смрт једног човека је трагедија, живот хиљада је успешна епидемиологија.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

5 hours ago, obi-wan said:

Мање је зло пустити да се болест рашири у општој популацији, а усредсредити ресурсе на заштиту ризичних група у њој, него учинити сву популацију подложну читавом спектру болести које прате сиромаштво.

Није никакво зло. То је реалност живота на овом свету.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Е мој докторе права,теби труло у Шведској,а у Србији све процветало,нарочито у твојој области...joooj

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Link to comment
Подели на овим сајтовима

6 hours ago, obi-wan said:

Она ће бити већа од просечне јер ће вакцина за КОВИД бити развијена и тестирана на брзину, што повећава могућност грешке, па самим тим и контраиндикација у виду смрти.

Колико сам сконтао слушајући неке експерте, не ради се о брзини него о томе што већ имамо поприлично података о тој породици вируса из ког је корона. Када је 2002. избио SARS, радило се на вакцини али је SARS нестао сам од себе 2003. и није било потребе да се почне са производњом вакцине. А корона је из исте породице (пуно име коронавируса је SARS-CoV-2) па можемо да искористимо знање које већ имамо и само да га прилагодимо разликама између ова два вируса које су генетски мале. Зато можемо брзо да направимо вакцину.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Da malo uopštimo. Šveđani su pragmatični ljudi, verujem među prvim u svetu u tome. Toliko da se to odražava i na industrijski dizajn. Odražava se na sve.

Naseljenost jako mala. Imaju par zbijenih naseljenesto (najviše oblast Štokholma), zapadni deo srednje Šv. na granici sa Norveškom i par gradova Geteborg, Malme sa par-stohiljada stanovnika. Osim toga, to je "slepo crevo", sever, dakle nema velike cirkulacije. Uzeli su sve u obzir i "razretali". Inače nisu paničan narod - kod nas babe i đedovi opsedaju poliklinike, kod njih se narod, osim težih bolesti leči sam po apotekama.

Evo primer: katar na želuci (začetak čira) - oni su prvi (Astra) smislili tablete (otkrili bakteriju) koje ne leće katar, ali stvaraju zaštitni sloj oko ran(ic)e, da j ekiselina ne grize (šta stvara bolove) i za 28 dana rana zaraste i to je to. Nakon prve tabete nemaš bolove, jer neutraćiše želučanu kiselinu ok rane, Kod nas dosta lekara to nije upratilo, a Astra je pre 20 godina rešila taj problem. Pa muče ljude po gastroskopijama a ne daju ljudima ispravnu terapiju - uglavnom, Švedi to - što je do par godina bilo kod nas pakao i 100 poseta specijalistima - leče sami. Od eu apoteku, kupi tablete  i izleči katar. Po simtomima zna šta je. Mali primer... jer mi živimo učasno nezdravo (na stranu stresovi i dr. što nas ubija). Švede imaju najkvalitetniju industriju hrane na planeti! Imaju najrestriktnije kontrole kvaliteta na svetu. Problem je EU koja je to razvalila, možeš da prodaješ šta hoćeš...pa su oni, lepo, udarili na svoj eproizvode svoju zatavu i imap: švedksa jubuka, švedsko meso, švedski krompir i td., a što je mnooogo skuplje...ali je kvalitet svetski vrh.

Voda iz slavine u Švedskoj je boljeg ukusa i kvaliteta nego flaširana. To nije izmišljotina, to je tako. I nikad je ne hlorišu, nemam pojma šta rade, ali su među prvim u svetu za prečišćavanje otpadnih voda.

Korona, par činjenica, da ne linkujem i ne prevodi, ko oće neka surfa:

  • Državni zavod za statistiku je pustio podatke o dnevnoj smrtnosti od 2015/2020. Mao, jako malo, je veća smrtnost u vreme epidemije koronom, od prosečne. Inače umre oko 250 ljudi dnevno. Bio je jedan kratak period kada je smrtnost bila veća nego u vreme korone.
  • Oni su jako zdrav narod, u vrhu su po dužini života.
  • Imaju inače socijanu distancu - pa kad daš preporuke, a disciplnovan narod, dođe ti skoro ko karantin.
  • ZANIMLJIVO, nikada n epuštaju podatke o strancima, nego generalno, primer: migranti prave haos, ali podaci o silovanjima i kriminalu drugom se ne dele na to ko ih je izvršio (politika). OVAJ put je Zavod za zdravstvo izašao ne sa tačnim podacima, ali je rekla na presu: najveća smrtnost je među osoba inostranog porekkla, i čak navela: Siriju, Somaliju, Ex. Jugoslaviju.
  • Ovo je zanimljivo - neee, ne diskriminišu oni kada leče, to nema gore - ali to je da malo ublaži eventualan bunt - a ima kritika - da se pojačaju mere. To je, onako, mudar potez provučen kroz prizmu "brige".

I najbitnije, zdravsto je bilo među najboljim u svetu, i sad nije loše, ali je užasno kakvo je bilo. Dakle sa kim se poredi? J aporedim sa bivšim, njihovim. E sad, oni su radili sve da ne blokiraju zdravstvo, kao i naši u Srbiji, p aimaju šatre i pomoćne bolnice, vojska ja angažovana i to....o tome skoro niko ne piše. Nisu oni tako pasivni bili, niti su sada.

Ti famozni raspiratori? Pa ionako je velika smrtnost ko na njih dođe, blizu 50%. Sve u svemu, za njihove uslove, i celokupnu situaciju, nije to loše. Umrelo do sada preko 1500 ljudi. Evo link, blog gde je skupljeno sve oko smrtnosti inače....ne razmete, ali pogledajte onaj dijagram sa stubićima, sa crnom pozadinom, strasna dob smrtnosti - mnoooogo stari ljudi umiru...dakle od toga je većina stranaca jer su došli sa lošim zdravqljem inače.

Tako da Švedi nisu glupi....sa druge strane, jesu malo smotani i jako spori, ali "kad uhvate ruku", cepaju u svemu. Sve su to oni prokontali...ali, osluškivali su EU, kada su videli da je haos i otimačina, onda su po svome.

EMANUELKARLSTEN.SE

Statistiska centralbyrån (SCB) har släppt ny data över hur många svenskar som vanligtvis dör, jämfört med hur många som hittills...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Smrtnost po starosnoj dobi:

image.thumb.png.ce3a0d6309bd05d9f312064c9ef46e06.png

 

Dakle ispod 69 godina (kod nas malo ko to doživi inače) je umrlo stotinjak ljudi, Sve ostalo je  prkeo 70. A polovina iznad 80.

E sad, SVI bi trebali da imaju podatke o smrtnosti inače, pa onda da uporede sa koronom i to bi bilo nešto. Ovako ko zna ko od čega umire? Jer čovek od 80 godina, kaže moždani udar? Kakav udar, moglo je biti bilo šta! Došla smrt po svoje - zato se manipuliše ssa ovim virusum. Ni slabijeg virusa ni veće panike, ceo svet stao.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ćiriličar рече

Evo primer: katar na želuci (začetak čira) - oni su prvi (Astra) smislili tablete (otkrili bakteriju) koje ne leće katar, ali stvaraju zaštitni sloj oko ran(ic)e, da j ekiselina ne grize (šta stvara bolove) i za 28 dana rana zaraste i to je to. Nakon prve tabete nemaš bolove, jer neutraćiše želučanu kiselinu ok rane, Kod nas dosta lekara to nije upratilo, a Astra je pre 20 godina rešila taj problem. Pa muče ljude po gastroskopijama a ne daju ljudima ispravnu terapiju - uglavnom, Švedi to - što je do par godina bilo kod nas pakao i 100 poseta specijalistima - leče sami. Od eu apoteku, kupi tablete  i izleči katar. Po simtomima zna šta je.

(malo samo nesto,..... imo sam bolove u zelucu godinama, i na kraju sta da radim, kaze prijatelj dodji u Prokuplje ima dobar cika doktor, radio pre 20 - 30godina kao mlad u Americi sa doktorima koji su otkrili helikopilori bakteriju koja uzrokuje cir na zelucu i dobili Nobelovu nagradu,......i nekako odem, muka me naterala, i cika doktor kaze mora da gutas gatroskopiju da vidim sta, vec jednom pre guto i nekako izdrzim i kaze imas cireve na dvanaestopalacnom kao krateri na mesecu i prepise mi,.... 7 dana tri leka, uzima se dorucak, rucak, vecera,.....  jedan pre, za vreme i posle jela, jaki lekovi obaraju sa nogu, i odem posle desetak dana na kontrolu,.... i kaze opet cika doktor, pa trebao bi opet da gutas gastroskopiju, uf ne mogu bre doco .... kaze voleo bih da vidim kako je stanje, kako oces,.... i progutam nekako :0228_hot:  i kaze sve je okey kao decja guza :D .....tako da, ima ljudi pate se po 10 godina sa cirevima, a moze da se resi za desetak dana, ..... mnogi ne mogu da gutaju ono crevo, ali ima sad nesto preko krvi da se vidi da li ima ova bakterija helikopilori )

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Bokisd Bakterija nastaje na nervnoj bazi, strsovi, brige i to. Da to je to. Napoznatiji lek Lusec (sada j ei on i sva ta grupa lekova na slobodnoj prodaji) , proizvođać Astra Sweden, sada je AstraZenka....on štiti rane da ih ne napada ćelučana i druge kiseline...to je ono što boli....zamisli da ti na ranu sipaju kiselinu....i u kombinaciji ide antibiotik koji ubija bakteriju, smisao teralije je: Lusec ili, kada je izašao period patenta, slični lekovi, ima ih sada milio, štiti ranu od kiselina, atibiotik ubija bakteriju, a rana zarasta SAMA! Od toga i rak mož da se dobije od čireva i sl. Posebno da 12palačnom...ok, moće da se reše, ali problemi strađni...ljudi pate od toga mnogo...gastroskopija je uzas...

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

ABBA je iz Svedske to znam

Ne privlaci me Svedska ali mnogi ljudi koje znam je vole.

Moja mama je isla 68me na leto tamo sa nepunih 18 godina na par meseci i jako joj se svidelo.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Bergman i ABBA

Samo to da je dala Svedska pa puna kapa!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Драшко рече

ABBA...Samo to da je dala Svedska pa puna kapa!

Abba; Roxette (Marie Fredriksson....upokojila se, rak mozga :(, školska drugarica od jedne moje prijateljice dobre....ustvari nikad nisam imao boljeg ni prijatelja ni prijateljicu/sestru, ustvari ona je moj jedini prijatelj iskreni...naravno da nisam poznavao Meri), E-type (https://www.youtube.com/watch?v=svnE-eQVtPM), The Cardigans (https://www.youtube.com/watch?v=u9WgtlgGAgs),  Army of Lovers (malo vise su "škakljivi", osetljivi neka ne klikaju https://www.youtube.com/watch?v=ptfZ3IPkAOY )....to su onako poznati, Švede su najveći "izvoznici" muzike u Evropi, više od Britanaca....mali milion malih nekih bendova po sredini svetskih top-lista...

Izumi koji "drmaju" svetom:

  • pojas u autu
  • komjuterski miš
  • tetra-pak :)

Kompanije: ABB, SKF, Volvo, Skanija, Ericsson, Tellia, AstraZeneca, Swedish steel, Sandvik, IKEA...uzmi samo IKEA-u, H&M (Hennes and Mauritz....bio je u centru Kneza u BG....mada prodaju krpice obične, postali su divovi), Elektrolux, Huskvarna i td.

IKEA - svaki veči grad u svetu, a svaka prestonica u svetu - robne kuće nameštaja po hiljade kvadrata...ceo svet nameštaj. Ikea ima veći promet nego Švedska budžet...mada sve je to u Londonu smešteno ili ko zna gde.

PS: Imaj na umu da ih je doskora bilo 7 miliona, kao i nas...dakle mali narod, a čuda u svetu počinili. I narod koji zna da peva.... ;)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Dooobro 

Lepo

Svako ima neke svoje ljubavi

I treba 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Драшко рече

ABBA je iz Svedske to znam

Ne privlaci me Svedska ali mnogi ljudi koje znam je vole.

Moja mama je isla 68me na leto tamo sa nepunih 18 godina na par meseci i jako joj se svidelo.

68 je to moglo biti malo drugačije, plus tvoja tetka je ipak imala samo 18 godina, do zrelog doba čovjeku se promjeni ukus još par puta dok čvrsto ne dotakne neko tlo koje mu se onda ne izmiče više dok raja života. 

Na tom temelju je i nastala ABBA, Bergman, i ono sve iz kulture što je Švedska iznjedrila...toga nema više. 

72 su krenuli sa tim nekim eksperimentisanjem oko stvaranja "nezavisnosti pojedinca", danas više nisam siguran da li su kadri šta stvoriti na tom polju. Da li je uopšte iko viđe ne samo oni, jer su se vremen drastično promjenila, tehnologija je uzela previše maha, i nastao je razdor u međuljudskim odnosma. Šedi će na kraju još biti i vizionari sa tim svojim projektom "nezavinosti pojedinca", jer ono što su oni uradili slobodno, na kraju će tehnologija da uradi ostatku. 

Inače nevezano za to, također me ni najmanje ne privlači Švedska niti taj dio svijeta. 

 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

68 je to moglo biti malo drugačije, plus tvoja tetka je ipak imala samo 18 godina, do zrelog doba čovjeku se promjeni ukus još par puta dok čvrsto ne dotakne neko tlo koje mu se onda ne izmiče više dok raja života. 

Na tom temelju je i nastala ABBA, Bergman, i ono sve iz kulture što je Švedska iznjedrila...toga nema više. 

72 su krenuli sa tim nekim eksperimentisanjem oko stvaranja "nezavisnosti pojedinca", danas više nisam siguran da li su kadri šta stvoriti na tom polju. Da li je uopšte iko viđe ne samo oni, jer su se vremen drastično promjenila, tehnologija je uzela previše maha, i nastao je razdor u međuljudskim odnosma. Šedi će na kraju još biti i vizionari sa tim svojim projektom "nezavinosti pojedinca", jer ono što su oni uradili slobodno, na kraju će tehnologija da uradi ostatku. 

Inače nevezano za to, također me ni najmanje ne privlači Švedska niti taj dio svijeta. 

 

mama, tetka je jos mladja a vise lici na Svedjanku mada su obe polu Ruskinje :)

Razumem ali....mi volimo ono sto OSECAMO i PREPOZNAJEMO u nekoj zemlji, drustvu....kako god

nigde sad nije bajno, sjajno, i Svedska je zalutala itd... ali sam siguran da svuda ali bas svuda ima ljudi, dobrih i postenih i savesnih! 

Ziv je Bergman, umro nije! :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...