Jump to content

Васкрс и забрана кретања

Оцени ову тему

Препоручена порука

15 minutes ago, Zmaj Pisum said:

Da ne citiram sve....
Prvo, nema etiketiranja, a drugo, zamolio bih da se ne vrši zamena teza. :)

Онда се свађаш са неком тамо групом са којом и мене изједначаваш, па ти то назови како хоћеш, етикетирање или генерализација или како год ти желиш.  Ја нисам видео никог овде да има ставове које си ти навео и исмевао. Али претпостављам да је то твоја слика у глави о овој теми и о ставовима људи о тој теми. Нисам ја дужан да будем трпан у кош са неким твојим групама у твојој глави и слушаш како се свађаш са њима у својим мислима и постовима овде, само зато јер ја имам неки став који те подсећа на њих а при томе и ниси навео шта је то тај заједнички чинилац. Тако да трипут мери једном сецинизам. ;) 

Po pitanju "igranja brojeva" to je veoma "klizav" teren. Statistika može, ali i ne mora da uzme sve parametre u obzir.
U kratko, smrtnost ovog virusa je daleko veća nego kod običnog gripa jer ne postoji adekvatna terapija ni vakcina kao za običan grip (izmedju ostalih problema koji se javljaju).

Статистика била оваква или онаква јесте управо оно чиме се сви воде сада. Чиме плаше људе и чиме оправдавају мере. Можда није 100% тачна али је поприлично тачна за мене док не видим које то параметре није узеле у обзир.  А све то што си научио преко ноћи о корони, ко то каже? Власт, наука, стручњаци? И то је "клизав терен", зар не? 

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/posle-ovog-teksta-vise-se-necete-plasiti-korona-virusa/q8pq0nq?fbclid=IwAR14K6Z_N2XaDMFpFvRsKdDr-QAdbqtSd8zQpZ881tUFvGi4g0O0Tktlhe0

Ево шта су говорили пре само месец и по дана. Исти доктори који ти се сад обраћају преко ТВ-а.

На исти начин је и СЗО чекала свој тренутак да се укључи у причу. Тема захтева доста анализе и опрезности, посматрање из више углова. Да добијемо ширу слику, а не да вређамо и исмевамо једни друге да бисмо испали ми паметнији. Потребни су нам различити углови. Осим ако сте у моду "ћути трпи, не испитуј". И кад бисте видели ту ширу слику можда бисте рекли, чекајте ове меру се претеране, нису доследне.

Ако сте тако пуни компромиса и спремни за компромисе пошто све прихватате редом, ок. Ево компромис: пустите све те храбре људе да оду да се заразе у храмове, пустите их само једном, значи им да оду на Васкрс, отиђите на Васкрс. После тога ће бити 2 дана карантина, рецимо, само ћемо померити дане. Свакако је то све у склопу 6. и 7. недеље које су критичне и имамо дане кад се љду свакако крећу. Правили смо грешке и пропусте већ месец дана организовали чак скупове са више људи, сад смо пазили доста, један дан неће нашкодити толико. Ми свакако епидемију не можемо зауставити, морамо је смањити, ко мисли да нема преноса вируса све време дебело се вара. Циљ је да остане испод неке границе. На крају мора се и колективни имунитет развити. Ово је ванредно стање, па се и ванредно десило да је време највећег хришћанског празника. Боже мој, применићемо све мере које можемо да направимо да ефекат буде што мањи. Ако треба ти људи ће бити пописани. Нека се после тога сматрају зараженим и нек иду у изолацију, кад буде могуће нека се тестирају. Шта кажете?

Него не, лакше је пљувати по свима него предложити неко конструктивно решење или подржати га. И рећи ћемо из карантина: смрти где ти је жалац?!

Naravno, nisam ni za ovakve Vodjine restriktivne, haotične, a nekada i besmislene mere. 
Sa druge strane, kada su Crkva i crkva u pitanju, treba i mora se jasno razgraničiti dihovno od pragmatičnog i suština od forme. 

Мере јесу хаотичне и дубоко политички злоупотребљене. И СПЦ свакако јесте у тешком положају сада да цару да царево а Богу да Божије.

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Zmaj Pisum рече

Ajd i da se složim sa tim, a slažem se ako posmatramo površno. :)
Ali moraš priznati da su banka i prodavnica nešto sasvim drugo nego pun hram ljudi.  U banci i prodavnici, bar ovde kod mene, definitivno se kontroliše "socijalna distanca" od strane zaposlenih (ne dozvoljava se ulaz velikog broja ljudi, opominje se na razmak i sl.). 
Što se posla tiče, ma koliko ljudi da radi, zna se svako poimence pa se shodno tome može (nedaj Bože da se desi) lako utvrditi ko je i kome preneo zarazu,
U hramovima je sve to nemoguće iskontrolisati i propratiti. Mislim, bilo bi lepo da može i da kod ljudi u globalu, postoji dovoljno samosvesti i lične odgovornosti i razumevanja. :)
U tom grmu čuči zeka, bar moje iskustvo to kaže. A kada smo kod banaka i prodavnica, da ima samosvesti kod većine, ona manjina bi napravila haos, a ako bi bilo samosvesti kod svih, ne bi bilo potrebe za čuvarima, radnicima obezbedjenja i slično, već bi sam narod ispoštovao sve što setiče preventive, a time i Veliki Vodja ne bi imao razloga za uvodjenjem ovakvih mera uz policijski čas. :D
Zar nije tako? 

Tako je.

Samo malo dobre organizacije u crkvi, i nema razlike u odnosu na sve ove druge ljudske aktivnosti. Jednostavno to je sve zivot i ekonomija i politika i setnja i kupovina, pa i malo neke opustencije, :pecanje:.... i sve to ne moze da stane jer ako bi ovo potrajalo dugo imali bi lose posledice po celu civilizaciju. Tako i crkva i vera i neko ikonomijsko delovanje isto ne moze da stane.

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Zmaj Pisum said:

U tom grmu čuči zeka, bar moje iskustvo to kaže. A kada smo kod banaka i prodavnica, da ima samosvesti kod većine, ona manjina bi napravila haos, a ako bi bilo samosvesti kod svih, ne bi bilo potrebe za čuvarima, radnicima obezbedjenja i slično, već bi sam narod ispoštovao sve što setiče preventive, a time i Veliki Vodja ne bi imao razloga za uvodjenjem ovakvih mera uz policijski čas. :D
Zar nije tako? 

Ти стварно мислиш да је то разлог због кога је вођа увео полицијски час?

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

Cekaj ne razumem, jel se ti zalazes da se ljudi u crkvi ponasaju kao ovo krdo ili da budu bolji u ovoj situaciji, da ne kazem da sluze za primer?

Takodje, zasto stalno crkvene skupove uporedjujete sa nekim guzvama po gradu, mitinzima, okupljanjima, sopingom po Lidlu, Maxiju, itd.? 

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, draganzzz рече

Cekaj ne razumem, jel se ti zalazes da se ljudi u crkvi ponasaju kao ovo krdo ili da budu bolji u ovoj situaciji, da ne kazem da sluze za primer?

Naravno da sluze za primer,.... ali, da su ovi samo malo vise pazljiviji i to je okey, nema da se zameri predsedniku nista,.... e, tako on i nama da ne zamera i da nas pusti na rane jutrenje i liturgije za Vaskrs ili nesto slicno,...... ako se ispostuje neki moguci dogovor o zastiti ....itd,...

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Давид said:

Онда се свађаш са неком тамо групом са којом и мене изједначаваш

Ne izjednačavam ja tebe nisakim brate niti to radim u svojim pisanijima. :)

10 minutes ago, Давид said:

етикетирање или генерализација или како год ти желиш

Generalizacija DA u nekom obliku i vremenu, etiketiranje NE.  
Ako ne razumeš prvi deo pisanija, onda nemaš dovoljno godina i nisi živeo u nekom periodu. Ako je to u pitanju, konsultuj tatu, mamu ili baku i deku. Oni će ti lako objasniti.

12 minutes ago, Давид said:

неким твојим групама у твојој глави и слушаш како се свађаш са њима у својим мислима

Znaš li kako se u psihijatriji zove ovo što si napisao?

13 minutes ago, Давид said:

Ја нисам видео никог овде да има ставове које си ти навео и исмевао

Naravno da nisi. Treba biti širokih pogleda i razumevanja, ivotnog iskustva i mnogo toga što se uči i stiče. Na koncu, nikada nisam pripadao "identičnoj" masi koja razmišlja po identičom šablonu "kud svi Turci tu i mali Mujo". Svevišnji nas je i stvorio različite. Da je hteo, napravio bi od nas suncokretene, ali nije. :)

17 minutes ago, Давид said:

Статистика била оваква или онаква јесте управо оно чиме се сви воде сада. Чиме плаше људе и чиме оправдавају мере. Можда није 100% тачна али је поприлично тачна за мене док не видим које то параметре није узеле у обзир.  А све то што си научио преко ноћи о корони, ко то каже? Власт, наука, стручњаци? И то је "клизав терен", зар не? 

Igrom slučaja, pored Teologije koju volim, brojevi su mi uža specijalnost pa zbog toga što svašta nešto izlazi u javnost, znam da nisu uzeti svi parametri, a njih ima mnogo i u realnom vremenu, kada se svakodnevno menjaju brojevi, situacije, saznanja o virusu i slično, statistika je veoma nepouzdana i nemoguće je sve parametre obraditi.
Možemo na individualnom nivou razmišljati ili kalkulisati, ali je pitanje, koliko je to tačno.

22 minutes ago, Давид said:

Ако сте тако пуни компромиса и спремни за компромисе пошто све прихватате редом, ок. Ево компромис: пустите све те храбре људе да оду да се заразе у храмове, пустите их само једном, значи им да оду на Васкрс, отиђите на Васкрс. После тога ће бити 2 дана карантина, рецимо, само ћемо померити дане.

Ovo je više nego suludan predlog. 
"Posle će biti 2 dana karantina".... Kada bi to bilo tako, ne bi bilo potrebe za bilo kakvim restriktivnim merama. 
Ne bih da komentarišem dalje taj predlog. Nije za komentarisanje.

27 minutes ago, Давид said:

Ако треба ти људи ће бити пописани.

Kako misliš da "popišeš"? 
Koga?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Naravno da sluze za primer,.... ali, da su ovi samo malo vise pazljiviji i to je okey, nema da se zameri predsedniku nista,.... e, tako on i nama da ne zamera i da nas pusti na rane jutrenje i liturgije za Vaskrs ili nesto slicno,...... ako se ispostuje neki moguci dogovor o zastiti ....itd,...

Pa evo juce Sijakinjic kaze da je juce kod njega u crkvi bio opsti haos, ni reci o maskama ili drzanju distance a onda pred samo pricesce jos veca guzva i disanje za vrat. Totalno opusteno i uobicajeno ponasanje.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, draganzzz рече

Pa evo juce Sijakinjic kaze da je juce kod njega u crkvi bio opsti haos, ni reci o maskama ili drzanju distance a onda pred samo pricesce jos veca guzva i disanje za vrat. Totalno opusteno i uobicajeno ponasanje.

Mislim da Sinod treba da izda saopstenje da se strogo drze mere zastite i discipline u crkvama, kako bi imali mogucnost da trazimo liturgiju za Vaskrs..... to je moje misljenje o tome.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, draganzzz said:

Isti slučaj i ovde... Negacija stvarnosti i neodgovornost pod maskom pobožnosti

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Zmaj Pisum рече

Po pitanju "igranja brojeva" to je veoma "klizav" teren. Statistika može, ali i ne mora da uzme sve parametre u obzir.

''.statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje nista '' Zvonko Mihajlovski - sportski komentator

Slazem se ovom kultnom recenicom doticnog, ali ona je primenjiva - sto se sporta tice - samo na fudbal - u kome mnogo losiji tim po statistickim parametrima moze na kraju izaci kao pobednik, u svim ostalim sportovima je to nemoguce - uvek pobedjuje bolji i njegova statistika je ako ne u plusu, onda bar u procentualno zanemarljivom minusu ( u takvim slucajevima odlucuje tzv faktor srece ili lucidni vanserijski potez ili potezi jednog ili vise aktera nadmetanja )

:skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Давид рече

Ти стварно мислиш да је то разлог због кога је вођа увео полицијски час?

Шта ти мислиш зашто је уведен полицијски час? И шта мислиш да нису уведене мере да ли би у последњих 7 дана било 200-300 заражених дневно или више?

Да се разумемо, ја нисам неозбиљан да тврдим да су све уведене мере адекватне и неопходне, разумно је претпоставити да бисмо без неких мера били у истој ситуацији, или са неким мерама које нису предузете да бисмо били и у бољој ситуацији, али ако не очекујеш идеалну реакцију државе - а имајући у виду каква нам је иначе држава и како су реаговале и реагују и многе друге државе, па и оне које су уређеније од наше, то не треба очекивати - може се рећи да је најважнији циљ постигнут, а то је држање епидемије под контролом. Да ли се то могло урадити са мање колатералне штете, са мање ограничења, са мање дугорочних последица (мада још не знамо да ли ће их и каквих бити), сигурно да јесте, али то не значи да све у свему не треба бити задвољан, под условом да се епидемија стави коначно под контролу и живот врати у нормалну у наредних месец дана.  

Оно што ме највише брине и што ми смета је то што се и у овој ситуацији Устав и право нису поштовали, али нажалост то није ни први ни последњи пут. Али то није везано са епидемију саму по себи, то је већ традиција код нас да се прописи поштују онако отприлике и од случаја до случаја. Људима очигледно то није толико битно, што се показује на изборима. И плашим се да ће се показати и на следећим. Али опет кажем то нема везе са суштином реакције на епидемију.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...