Jump to content

Васкрс и забрана кретања

Оцени ову тему

Препоручена порука

Испашће на крају допуна оне шале: од свих Срба најгори су Хрвати, а најбољи су Бугари.

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Zmaj Pisum said:

Ako smem sebi da dozvolim cinizam, rekao bih da su "najveseliji" oni, koji do juče nisu znali da "ubodu" crkvu ni na geografskoj karti, a danas, sanćim, hoće da izginu zbog Vaskršnje liturgije i vaskršnjeg pričešćivanja, kao da je Vaskršnja liturgija nešto "Svetija" od ostalih liturgija tokom godine i kao da je Vaskršnje pričešćivanje isto "Svetije" od svih ostalih pričešćivanja.
Razmatraju se teme oko kazni, pa kao "baš me briga" da li je kazna 50 ili 150 hiljada (ubedjen sam, kada bi ih ošajdarili po džepu kukali do neba da se čuje) ili ih "nije briga" ako bi zaglavili apsanu od pola do dve godine, koliko su "stameni" u veri. Nekako sam ubedjen da bi svi redom, u apsanu nosili Bibliju da misionare (sic!), a ne bi angažovali advokate da ih vade iz buvare jer je strah pregolem da se sapun ne ispusti. 
Pa ako je tako, a nije, da onda izbacimo iz bogoslužbene prakse one manje svete liturgije i pričešća i da usvojimo ove više svetije, Božić i Vaskrs, pa da izgnemo oko teme da li je svetija Božićna ili Vaskršnja liturgija, gde ćemo ući u teološko filozofske rasprave, na primer "Da li bi Hrstos pobedio smrt svojim Vaskrsenjem da se nije rodio". 

Етикетирање може да се примени у оба смера, уосталом и примењује се. То мислим да не захтева неки посебан напор и генијалност. Сместиш људе у једну корпу који већ хејтујеш из ху разлога и оплетеш по њима ђутуре. И одбациш све што говоре онако догматски у комплету.

За мање свете литургије нећу ни да коментаришем, отишао си стварно предалеко и почео већ сам са собом се свађаш ко Вучић у недостатку дијалога.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Давид said:

Етикетирање може да се примени у оба смера, уосталом и примењује се. То мислим да не захтева неки посебан напор и генијалност. Сместиш људе у једну корпу који већ хејтујеш из ху разлога и оплетеш по њима ђутуре. И одбациш све што говоре онако догматски у комплету.

За мање свете литургије нећу ни да коментаришем, отишао си стварно предалеко и почео већ сам са собом се свађаш ко Вучић у недостатку дијалога.

Ajde!!! :))

Подели на овим сајтовима

43 minutes ago, Zmaj Pisum said:

Samo ti pa ti :)
A šta ako kašlju i kijaju drugi?
Ako ti neko dodirom nanese virus na odeću, ruku, pa onda ti i ne znajući preneseš nekome trećem?
Ima još mnogo primera "Kako i zašto" kada se definitivno zna da virus može opstati na metalu i duže od 12 sati, a na plastici i nekoliko dana, pa shodno tome, možeš biti pasivi nosioc virusa i potencijalni prenosioc virusa, a da to i ne znaš pa budeš baš to "Skoči-virus". :)

Али да ли се ти овако понашаш и у сезони обичног грипа? Он такође може да се пренесе још док нема симптома. Лицемерно је сад правити лудим све људе који се не мире тако лако са овим забранама а није нам никад у животу пало на памет да применимо те мере сами, раније у сличним околностима. Из бриге према ближњима. Једно је позивати на непослушност, али сасвим друго здраворазумски проматрати донете одлуке и расуђивати. Имам осећај да се плашите да је таква врста преиспитивања заправ хуљење на Цркву и најнепријатељскији акт према цркви и гори од свега што се сада дешава. Ако мислите тако, знајте да просто није. Не морате етикетирати и сасећи свако размишљање у корену које вам се учини погрешним. :)

Ево само на брзину што сам изгуглао податке за ову годину везано за грип. Пре првог регистрованог случаја корона вируса у Србији. Зашто тада нису затворени храмови проактивно као што неко рече. Тад ниси бринуо за ближње, децу и старије?

До 24. фебруара на територији Србије пријављено је укупно 134.028 оболелих од обољења сличних грипу, а 47 особа је умрло од последица грипа АХ1Н1 И АХ3Н2 , саопштено је из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Из Института додају да се бележи опадајући тренд обољења сличних грипу у већини округа.

Од 18. до 24. фебруара пријављено је 11.850 случајева обољења сличних грипу, регистрован је у свим узрасним групама, а највећи број оболелих бележи се код деце старости до четири године.

http://www.politika.rs/scc/clanak/423896/Smanjuje-se-broj-oboleih-od-gripa

Извињавам се што делим текст са сајта политике, тамо има много прорежимских текстова, али не хватам се са њима у коло, пазим.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Zmaj Pisum рече

Ako smem sebi da dozvolim cinizam, rekao bih da su "najveseliji" oni, koji do juče nisu znali da "ubodu" crkvu ni na geografskoj karti, a danas, sanćim, hoće da izginu zbog Vaskršnje liturgije i vaskršnjeg pričešćivanja, kao da je Vaskršnja liturgija nešto "Svetija" od ostalih liturgija tokom godine i kao da je Vaskršnje pričešćivanje isto "Svetije" od svih ostalih pričešćivanja.
Razmatraju se teme oko kazni, pa kao "baš me briga" da li je kazna 50 ili 150 hiljada (ubedjen sam, kada bi ih ošajdarili po džepu kukali do neba da se čuje) ili ih "nije briga" ako bi zaglavili apsanu od pola do dve godine, koliko su "stameni" u veri. Nekako sam ubedjen da bi svi redom, u apsanu nosili Bibliju da misionare (sic!), a ne bi angažovali advokate da ih vade iz buvare jer je strah pregolem da se sapun ne ispusti. 
Pa ako je tako, a nije, da onda izbacimo iz bogoslužbene prakse one manje svete liturgije i pričešća i da usvojimo ove više svetije, Božić i Vaskrs, pa da izgnemo oko teme da li je svetija Božićna ili Vaskršnja liturgija, gde ćemo ući u teološko filozofske rasprave, na primer "Da li bi Hrstos pobedio smrt svojim Vaskrsenjem da se nije rodio". 

Više gluposti na jednom mestu nisam davno procitao. Gospodi Boze... 

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Bokisd said:

Licno mislim da je ovo i neka mala proba sta mozemo ocekivati kada na red dodje priznanje KiM od strane Vucka i ekipe

Да, лепо си приметио. Мислим да садашњим понашањем губимо кредибилитет да приговоримо за било шта. Можемо да кажемо само Амин, на сваку његову.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Давид said:

Ево само на брзину што сам изгуглао податке за ову годину везано за грип. Пре првог регистрованог случаја корона вируса у Србији. Зашто тада нису затворени храмови проактивно као што неко рече. Тад ниси бринуо за ближње, децу и старије?

Da ne citiram sve....
Prvo, nema etiketiranja, a drugo, zamolio bih da se ne vrši zamena teza. :)
Po pitanju "igranja brojeva" to je veoma "klizav" teren. Statistika može, ali i ne mora da uzme sve parametre u obzir.
U kratko, smrtnost ovog virusa je daleko veća nego kod običnog gripa jer ne postoji adekvatna terapija ni vakcina kao za običan grip (izmedju ostalih problema koji se javljaju).
Naravno, nisam ni za ovakve Vodjine restriktivne, haotične, a nekada i besmislene mere. 
Sa druge strane, kada su Crkva i crkva u pitanju, treba i mora se jasno razgraničiti dihovno od pragmatičnog i suština od forme. 

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Aandrej said:

Više gluposti na jednom mestu nisam davno procitao. Gospodi Boze... 

Šta je po tebi ovde glupost?
Pre nego nekoga ili nešto proglasiš "glupim", tekst treba pažljivo pročitati i razumeti.
Mogu da ti objasnim, ali ne mogu da razumem u mesto tebe. :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zmaj Pisum said:

Samo ti pa ti :)
A šta ako kašlju i kijaju drugi?
Ako ti neko dodirom nanese virus na odeću, ruku, pa onda ti i ne znajući preneseš nekome trećem?
Ima još mnogo primera "Kako i zašto" kada se definitivno zna da virus može opstati na metalu i duže od 12 sati, a na plastici i nekoliko dana, pa shodno tome, možeš biti pasivi nosioc virusa i potencijalni prenosioc virusa, a da to i ne znaš pa budeš baš to "Skoči-virus". :)

Зашто би неког додиривао на Литургији, ил неко мене додиривао?

И на крају, што се ти бринеш? Ти нећеш ни доћи, па нема ризика да се заразиш. Не може да “скочи” на тебе ако си у кући. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Ђорђе Р said:

Зашто би неког додиривао на Литургији, ил неко мене додиривао?

Slučajno, u prolazu u samom hramu ili dok dolaziš ili odlaziš npr.

Naravno da neću jer mi je prvi hram na 2 kilometra od kuće u sred centra grada, a autobusa nema. A i ne plaća mi se onolika kazna jer para nemam, a ne ide mi se ni u apsanu.  :)
Ako te ne nahvataju, ti slobodno idi, nemam ništa protiv, daleko bilo. :)

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ђорђе Р рече

Да, лепо си приметио. Мислим да садашњим понашањем губимо кредибилитет да приговоримо за било шта. Можемо да кажемо само Амин, на сваку његову.

Upravo tako, gubimo snagu sa svim ovime, ima indicija da je pod okriljem policijskog sata vec montirana prva 5G mreza u Barajevu.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zmaj Pisum рече

Kako neko može da zna da li je "zdrav"?
Ako je zaražen, a nema simptome, može kao nosioc virusa u periodu inkubacije kada nema simptoma bolsti, zaraziti veliki broj ljudi bilo gde, na bilo kom mestu. 
Ili si ubedjen, da čim neko nahvata virus, odmah se simptomi bolesti manifstuju? 
Malo čudno razmišljanje jer ne verujem da baš nemaš ideju šta je virus, šta je preiod inkubacije, šta je opšti "nosioc" virusa.

E, bre bratko Zmajce, .... pa, onda nemoj da izlazis ni u prodavnicu, banku ili cak i na posao - gde sve ima veliki rizik od nekoga koji je u periodu inkubacije (ko da je neko inkubirano jaje... :smeh1:), pa, opet uz mere zastite sve to mora da funkcionise i onda tako i za church.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Bokisd said:

E, bre bratko Zmajce, .... pa, onda nemoj da izlazis ni u prodavnicu, banku ili cak i na posao - gde sve ima veliki rizik od nekoga koji je u periodu inkubacije (ko da je neko inkubirano jaje... :smeh1:), pa, opet uz mere zastite sve to mora da funkcionise i onda tako i za church.

Ajd i da se složim sa tim, a slažem se ako posmatramo površno. :)
Ali moraš priznati da su banka i prodavnica nešto sasvim drugo nego pun hram ljudi.  U banci i prodavnici, bar ovde kod mene, definitivno se kontroliše "socijalna distanca" od strane zaposlenih (ne dozvoljava se ulaz velikog broja ljudi, opominje se na razmak i sl.). 
Što se posla tiče, ma koliko ljudi da radi, zna se svako poimence pa se shodno tome može (nedaj Bože da se desi) lako utvrditi ko je i kome preneo zarazu,
U hramovima je sve to nemoguće iskontrolisati i propratiti. Mislim, bilo bi lepo da može i da kod ljudi u globalu, postoji dovoljno samosvesti i lične odgovornosti i razumevanja. :)
U tom grmu čuči zeka, bar moje iskustvo to kaže. A kada smo kod banaka i prodavnica, da ima samosvesti kod većine, ona manjina bi napravila haos, a ako bi bilo samosvesti kod svih, ne bi bilo potrebe za čuvarima, radnicima obezbedjenja i slično, već bi sam narod ispoštovao sve što setiče preventive, a time i Veliki Vodja ne bi imao razloga za uvodjenjem ovakvih mera uz policijski čas. :D
Zar nije tako? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...