obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 2 минута, Дејан рече Појасни ово не, да не испадне да ја причам како није. Има или ема хијерархије? Naravno da ima. Ne moze da ima Crkve bez jerarhije. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 59 минута, dilic рече Причестио сам и једно дете (оболело) од короне. Исто. И шта?! Ништа. Значи, нема никакве ту опасности. Али, ако човек сумња, онда, кажем, у шуму! Ако сумњаш, онда у шуму! Знате како каже народна пословица: „Чега се плашиш, то те стигне!“.“ Надам се да ће полиција да уради оно што је владика Игнатије требао одавно. Ivan Marković, Zmaj Pisum, ronin and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Управо сада, obi-wan рече Naravno da ima. Ne moze da ima Crkve bez jerarhije. Хијерархије, не јерархије Aandrej је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Какав НАТО, ЕУ, Сорош...нас је један жгољави Кон по систему "или они мантијаи или ја" превеслао, а толики смо "исповедници", и наравно преЦедник који мора бити на позицији "нај" па таман даје и у негативи...још су држали часове теологије по перс-шуљионицама...Бугари имају мање умрлих од вируса, имају мање ригорозне мере и Борисов говори да му не пада на памет да затвара храмове... Није ни чудо, јер док је сав планетарни свет, ако не у храму, оно и код телевизора, наш прецедник се хвали (коме се хвали кад све друге куди, јер је једини) како он недељом ради. Недељеом се буде у храму...па и они који не буду некако "славе" ту Божију заповест да се након 6 дана рада...али прецедник мора 7! Страшно је то, али нека буде Синоду поука са ким има посла...јер то је менталитет да помаже другоме како он мисли да треба, то поприма обрисе патологије...може цео БГ у кордоне да стави да обезбеди шаку хомосексуалаца (немам ић против њих) али не може хришћанима да обезбеди пар сати....куку на кога смо спали. Треба свако ко је крштен да на сваки начин након овога буде против таквог председника. Не усмислу немира, него у смислу политичких убеђења - СВАКИ крштен човек треба да одрекне свој глас председнику државе који на МОЛБУ Патријаха и Синода НЕЋЕ да обезбеди народу да оде у миру пар сати само, и буде на најважнијем му верском обреду (да искористим тај офуцани израз). СВИ крштени Срби треба да одрекну глас Александру Вучићу након овога. ЈЕР технички је изводљиво да народ оде на Службу и да се испоштују мере заштите уз готово минималан ризик! СВИ треба да му одрекну глас за век векова као лидеру народа! Ето, ја сам непрестано бранио легалистички став, али и ово је легализам - ни за најмрснији сендвич, ни за каву демагогију, ни за каву фунцију - ко је крштен после вога треба да му одркне глас као лидеру народа! Из простог разлога јер је МОГА технички да то обезбеди! ekdikos_apomahis је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Управо сада, Дејан рече Хијерархије, не јерархије Pa razume se. Kako bi uopste moglo bez toga? Ne vidim da je iko to i igde osporio. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 8 minutes ago, Дејан said: Појасни ово не, да не испадне да ја причам како није. Има или ема хијерархије? Ako se odnosi na crkvu, tu nema hijerarhije, već jerarhije, a to daleko menja stvar u medjusobnim odnosima i "komadovanju". Problem nastaje, jer je naša crkva preuzimajući u 19. veku ruski bogoslužbeni poredak, neke stvari malo više bukvalizovala, pa je npr. poslušanje pretvorila u despotizam što nije tačno i suprotno je kanonima Vaseljenskih Sabora. Zato nam se i dešava mobing u kliru, a poslušanje prihvata kao bespogovorno naredjenje pa nekada i kmetovski odnos nižeg ka višem činu u jerarhiji. Mnogo toga treba da se ispravi, ako već nije kasno. ronin је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Управо сада, obi-wan рече Pa razume se. Kako bi uopste moglo bez toga? Ne vidim da je iko to i igde osporio. А смејемо се Несторовићу... Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Управо сада, Дејан рече А смејемо се Несторовићу... Ko je Nestorovic? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 2 минута, Zmaj Pisum рече Ako se odnosi na crkvu, tu nema hijerarhije, već jerarhije, a to daleko menja stvar u medjusobnim odnosima i "komadovanju". Problem nastaje, jer je naša crkva preuzimajući u 19. veku ruski bogoslužbeni poredak, neke stvari malo više bukvalizovala, pa je npr. poslušanje pretvorila u despotizam što nije tačno i suprotno je kanonima Vaseljenskih Sabora. Zato nam se i dešava mobing u kliru, a poslušanje prihvata kao bespogovorno naredjenje pa nekada i kmetovski odnos nižeg ka višem činu u jerarhiji. Mnogo toga treba da se ispravi, ako već nije kasno. То је тако само код нас и Русији, или свуда? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 8 minutes ago, Дејан said: То је тако само код нас и Русији, или свуда? Kod nas je jako izraženo, na žalost. Kod Rusa je situacija daleko bolja. Oni su na vreme rešili taj problem i ako se samo po negde dešavaju ekscesi. To se jasno može videti na primeru Tkačova i onog Karelina. Pišu šta hoće, vladaju se protivno svim instrukcijam arhijereja, ali u njihovm Tipiku ne može ptrijarh ili episkop da im tek tako stavi neku zabranu ili epitimiju. Grci su takodje liberalniji po tom pitanju, bar koliko ja znam. Fanar isto. Kod Grka čak i mirjani kao služitelji Crkve veoma lako i jasno stavljaju kontru ako nešto nije kako treba. U svakom slučaju, nema tog despotizma. Čak u ono davno vreme, dok sam boravio u Atini, prevarih se i rekoh episkopu "Despoti", mal što nisam popio šamar. Ali se izgalamio debelo na mene, kako ne znam da je u Crkvi samo jedan Despot, a to je Hristos P.S. Despot-Vladika Дејан, Justin Waters and ronin је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 12 минута, Zmaj Pisum рече Zato nam se i dešava mobing u kliru, a poslušanje prihvata kao bespogovorno naredjenje pa nekada i kmetovski odnos nižeg ka višem činu u jerarhiji. To nije zato sto prosto postoji hijerarhija, jer nje ima i medju andjelskim cinovima. Problem je u posvetovnjacenom dozivljaju hijerarhije. Uostalom, ti si to isto napisao, samo se mozda nisi odrazio kako valja. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 2 минута, Zmaj Pisum рече Kod nas je jako izraženo, na žalost. Kod Rusa je situacija daleko bolja. Oni si na vreme rešili taj problem i ako se samo po negde dešavaju ekscesi. To je jasno može videti na primeru Tkačova i onog Karelina. Pišu šta hoće, vladaju se protivno svim instrukcijam arhijereja, ali u njihovm Tipiku ne može ptrijarh ili episkop da im tek tako stavi neku zabranu ili epitimiju. Grci su takodje liberalniji po tom pitanju, bar koliko ja znam. Fanar isto. Kod Grka čak i mirjani kao služitelji Crkve veoma lako i jasno stavljaju kontru ako nešto nije kako treba. U svakom slučaju, nema tog despotizma. Čak u ono davno vreme, dok sam boravio u Atini, prevarih se i rekoh episkopu "Despoti", mal što nisam popio šamar. Ali se izgalamio debelo na mene, kako ne znam da je u Crkvi samo jedan Despot, a to je Hristos P.S. Despot-Vladika Значи ако се не допада епископу твоје понашање не може да те шутне у неку селендру? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 1 minute ago, obi-wan said: To nije zato sto prosto postoji hijerarhija, jer nje ima i medju andjelskim cinovima. Problem je u posvetovnjacenom dozivljaju hijerarhije. Uostalom, ti si to isto napisao, samo se mozda nisi odrazio kako valja. Ako tako tumačiš, složiću se sa tobom. Ipak više volim termin jerarhija, a za angelske činove hijerarhija. Velika je razlika izmedju angela i ovozemaljskih vladara i "vladara", pa se lično ne usudjujem da to poredim na takav način. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 6 minutes ago, Дејан said: Значи ако се не допада епископу твоје понашање не може да те шутне у неку селендру? Veoma teško. Za to mora da postoji debeo razlog. A i to nije uobičajeno da se na takav način kažnjavaju klirici. Bar ja nisam čuo za takvu praksu. Kada popa brljavi, to se radi ipak malo drugačije, a ne da ga šalju negde, gde može opet da brljavi. Stom razlikom, što u gradu parohijani mogu da se bune, a u selima bi popu omlatili očas posla. Kod nas u selu ćute, kod Grka seljak ne ćuti. I sasvim je drugačiji odnos sveštenik-mirjanin. Daleko prisniji, bliskiji. Dok popa služi, Ok. ljubiš ruku i krst. Kada se služba završi, onda mu kažeš šta imaš i to je to. Nema "snishodjenja" ili ti uvlačenja. obi-wan and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 35 минута, Zmaj Pisum рече Zapad je poznat i ne skrivaju se informacije. Ili hoćeš da kažeš da je sve to matrix? Запад је познат по гнусним и безобразним лажима, бруталним медијским полуистинама, колосални статистичким манипулацијама...што би веровали Западу. Ја им не верујем ништа. Брутална диктатура предвођена зликовачким режимима Ангеле Меркел и Емануела Макрона као и других... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука