Aandrej Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Распоред богослужења у храмовима Епархије бачке о Васкрсу 2020. – Епархија бачка EPARHIJABACKA.INFO Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког г. Иринеја, Епархија бачка Српске Православне Цркве објављује распоред богослужења за... Bar za Veliki Petak se moze uklopiti. Nadam se da ce tako biti i po selima. Mada ono vecernje u podne... ali hvala vladiki Ireneju sto izlazi u susret Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 58 minutes ago, Јанко said: Причешће како Црква благослови, најбезболније због атеизиране господе која гледа шта радимо а не иде на Литургије - као на Јаковљевој. Потпуно погрешно је додворавати се свету. Поновићу, свету нико није угодио. Немам ништа против промене начина причешћивања, ако то долази од самих верника, изнутра. Можемо се причешћивати помоћу чашица за ракију, ил кинеским штапићима. Ако постоји ваљан разлог, и унутрашња потреба. То је ствар договора, техничка ствар. Ал увођење измена да би се додворило свету изван цркве је погрешно. Шта се њих тиче шта ми радимо? Као кад би ми паметовали како треба да се врше оргије, ил гласање у комбинату... Протомајстор and Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jovanstanic Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 39 minutes ago, Desiderius Erasmus said: Pa to... a poenta je da Pričešće nije neutralisalo efekte rđe, ili otrova u slučaju trovanja... Priča je komplikovanija od toga jer ima dva sloja. Prvi, očigledniji sloj, je ljudski faktor, dakle, sveštenik se pričestio darovima koji su bili kontaminirani otrovom (neki oksid ili drugo jedinjenja bakra) i otrovao se. Neko bi čak to probao da objasni time da je sveštenik nedostojan i da se zato otrovao tj. taj sveštenik bi se otrovao i u bilo kojoj drugoj prilici a ne samo bakrom sa putira. Čak i da takvo suđenje ikome prihvatimo to nije kraj priče jer taj ljudski faktor možemo i da isključimo i da dođemo do drugog sloja priče. Ako pričešće automatski dezinfikuje sve patogene organizme sa putira i kašičice (bilo tako da uništava sve mikroorganizme bilo samo patogene) kako je onda uopšte putir mogao da zarđa tako da postane otrovan, bez obzira ko će piti iz njega? Dakle, ako postoji ne-patogeni ne-otrovni automatizam u delovanju pričešća na putir i kašičicu onda je putir trebalo da zarđa na neki ne-otrovan način ili da ne zarđa uopšte. Ali vidimo ne samo da je putir zarđao nego još i na otrovan tj. patogen način. A ako je to tako zašto bi postojala neka razlika za patogene viruse? Jer i otrov od bakra i virus škode telu kroz biohemijske procese, razlika je samo u hemijskom mehanizmu koji dovodi do destruktivnog delovanja na telo. A ako ne postoji neki automatizam u zaštitnom (bilo anti-virusnom, anti-bakterijskom ili anti-oksidativnom) delovanju pričešća na hramovne sasude onda ne možemo da kažemo: niko se neće u hramu zaraziti ničim jer je to sveto mesto. Hram jeste sveto mesto ali smo pre svega hram mi a ako pričešće ne dezinfikuje automatski nas same tj. ne isceljuju sve nas od svih (zaraznih) bolesti na svakom pričešću onda ne možemo da očekujemo takvo automatsko dejstvo ni na zidani hram ili sasude u njemu. Neko bi rekao: Ali hram je svetinja a mi smo grešni. Da, ali u tom istom hramu pred pričešće čujemo da su ti grešni sveti i da im se daje svetinja. Mi, geršni a sveti, onda kažemo da je jedini svet Hristos. Ali mi smo njegovo Telo. A ako bukvalno shvatimo dezinfekciju pričešća onda mi kao Telo ne bi smeli bukvalno nikada da se razbolimo od bilo kog virusa, jer bi taj virus bio u nama automatski dezinfikovan. A vidimo da to nije tako. Desiderius Erasmus, Срђан Шијакињић and Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ronin Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 мало сам збуњен овим данашим саопшењем... Како ово схватити... останите код куће са породицом или дођите па шта буде !? Ово оставља простора за различито тумачење Протомајстор and stevanjuric је реаговао/ла на ово 2 „Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!” Византијска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 2 минута, jovanstanic рече Priča je komplikovanija od toga jer ima dva sloja. Prvi, očigledniji sloj, je ljudski faktor, dakle, sveštenik se pričestio darovima koji su bili kontaminirani otrovom (neki oksid ili drugo jedinjenja bakra) i otrovao se. Neko bi čak to probao da objasni time da je sveštenik nedostojan i da se zato otrovao tj. taj sveštenik bi se otrovao i u bilo kojoj drugoj prilici a ne samo bakrom sa putira. Čak i da takvo suđenje ikome prihvatimo to nije kraj priče jer taj ljudski faktor možemo i da isključimo i da dođemo do drugog sloja priče. Ako pričešće automatski dezinfikuje sve patogene organizme sa putira i kašičice (bilo tako da uništava sve mikroorganizme bilo samo patogene) kako je onda uopšte putir mogao da zarđa tako da postane otrovan, bez obzira ko će piti iz njega? Dakle, ako postoji ne-patogeni ne-otrovni automatizam u delovanju pričešća na putir i kašičicu onda je putir trebalo da zarđa na neki ne-otrovan način ili da ne zarđa uopšte. Ali vidimo ne samo da je putir zarđao nego još i na otrovan tj. patogen način. A ako je to tako zašto bi postojala neka razlika za viruse? A ako ne postoji neki automatizam u zaštitnom (bilo anti-virusnom, anti-bakterijskom ili anti-oksidativnom) delovanju pričešća na hramovne sasude onda ne možemo da kažemo: niko se neće u hramu zaraziti ničim jer je to sveto mesto. Hram jeste sveto mesto ali smo pre svega hram mi a ako pričešće ne dezinfikuje automatski nas same tj. ne isceljuju sve svih od svih (zaraznih) bolesti na svakom pričešću onda ne možemo da očekujemo takvo automatsko dejstvo ni na zidani hram ili sasude u njemu. Neko bi rekao: Ali hram je svetinja a mi smo grešni. Da, ali u tom istom hramu pred pričešće čujemo da su ti grešni sveti i da im se daje svetinja. Mi, sveti, onda kažemo da je jedini svet Hristos. Ali mi smo njegovo Telo. A ako bukvalno shvatimo dezinfekciju pričešća onda mi kao Telo ne bi smeli bukvalno nikada da se razbolimo od bilo kog virusa, jer bi taj virus bio u nama automatski dezinfikovan. A vidimo da to nije tako. Koliko sam shvatio, vernici koji smatraju da se preko Pričešće ne može zaraziti ne kažu da Pričešće dezinfikuje kašičicu, nego da čini patogene neškodljivim po ljudsko telo. Jer, kako će instrument kojim primamo Telo i Krv Onoga Koji je Lekar duše i tela da nam naškodi? Pritom, ja i verujem da onaj ko dostojno, sa verom i preispitivanjem, prilazi Pričešću zaista i neće biti zaražen. Ali, da li to možemo postaviti kao generalno pravilo, čak i za one koji nedostojno prilaze Pričešću? jovanstanic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 1 минут, ronin рече мало сам збуњен овим данашим саопшењем... Како ово схватити... останите код куће са породицом или дођите па шта буде !? Ово оставља простора за различито тумачење Треба узети у обзир и изјаву/интервју који је патријарх дао за Блиц. Ту каже, отприлике, иако се без дилеме могу организовати сви услови да људи дођу безбедно, ипак ћемо изаћи у сусрет властима и лекарима и остати код кућа. Слободан Грујић је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Пре сат времена, Aandrej рече Moze neko od teologa i meni ovo da razjasni, posebno ovaj deo: Lepo je doći na velike praznike u crkvu, ali ovo je izuzetan jedan momenat u našemu životu. Možemo se mi Bogu moliti i u svome domu. Не разумем, зато сам и питао друге. Зашто стално сви спинују са тим својим, мојим, вашим, породичним домом, као супституцијом цркве (=Свети храм, дом Господњи, дом хлеба, Божији дом, кућа молитве, богомоља)? Испашће да су Витлејем, Горњица, Голгота, Гроб Господњи, Гроб Мајке Божије, Света Софија, Жича, Студеница, Хиландар, Газиместан, или Острог мање битни од неког тамо астала на Дедињу за којим седи председник са својом најновијом породицом и туца се јајима? Страшно је докле смо ми дошли. Zmaj Pisum, ekdikos_apomahis and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jovanstanic Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 4 minutes ago, Desiderius Erasmus said: Koliko sam shvatio, vernici koji smatraju da se preko Pričešće ne može zaraziti ne kažu da Pričešće dezinfikuje kašičicu, nego da čini patogene neškodljivim po ljudsko telo. To je isto, virus je biohemijski takav kakav je i škodi telu. Može da se spreči uništenjem ili da se izmeni tako da više nije škodljiv ali to više nije taj virus. Isto važi i za otrove, jedini način da ne budu otrovni je da se unište ili da se pretvore u oblik koji nije otrovan a to onda više nije taj otrov tj. hemijsko jedinjenje nego nešto drugo. Može i treće a to je da virusi i otrovi prolaze kroz telo kao pod nekon zaštitom i ne reaguju sa njim a kada izađu onda nastave po starom. Ali to mi zvuči malo čarobno a i nepotrebno jer Bog može jednostavno da ih uništi pre pričešća i to je to. Ali sa bakarnim putirom i otrovom to se nije desilo a trebalo bi da se desi ako je zaštita (od svih patogena) automatska. 11 minutes ago, Desiderius Erasmus said: Jer, kako će instrument kojim primamo Telo i Krv Onoga Koji je Lekar duše i tela da nam naškodi? Tako što mu pripisujemo svojstva koja on nema niti je za to namenjen. Tako kada bi gledali ne bi trebalo da bude moguće da duhovnik ili sveštenik naškodi duhovnom čadu ili verniku budući da je on taj koji ga pričešćuje. A znamo da se to dešava. Da ne navodim sada neke afere koje smo imali... Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 2 минута, Протомајстор рече Не разумем, зато сам и питао друге. Зашто стално сви спинују са тим својим, мојим, вашим, породичним домом, као супституцијом цркве (=Свети храм, дом Господњи, дом хлеба, Божији дом, кућа молитве, богомоља)? Испашће да су Витлејем, Горњица, Голгота, Гроб Господњи, Гроб Мајке Божије, Света Софија, Жича, Студеница, Хиландар, Газиместан, или Острог мање битни од неког тамо астала на Дедињу за којим седи председник са својом најновијом породицом и туца се јајима? Страшно је докле смо ми дошли. Ne. Patrijarh hoće da kaže da u ovakvim, vanrednim, okolnostima, od svojih domova treba da načinimo svoje kućne bogomolje. Tako ja to razumem. Слободан Грујић, Жика, ronin and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Пре сат времена, Desiderius Erasmus рече Svakako, samo, eno, Đurović navodi istorijske slučajeve kada su ljudi bili i trovani sipanjem otrova u Pričešće, i umirali, kako prirodni zakoni i nalažu. A on se sam - kaže - jednom otrovao jedući na kraju Liturgije Pričešće iz Čaše koja je krenula da rđa. Kakvi primeri. Ne zna covek gde ce od ovakve argumentacije. ... Протомајстор and Давид је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Управо сада, obi-wan рече Kakvi primeri. Ne zna covek gde ce od ovakve argumentacije. ... Primeri ko primeri. Ili reci da nisu istiniti, ili nam reci kako se to uklapa u tvoju tezu da se preko Pričešća nikako ne može naškoditi ljudskom zdravlju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 1 hour ago, Bokisd said: Ne mogu ja sve ovo, ... ozbiljno,... malo se iskljucujem iz ovih diskusija do posle Vaskrsa, srecan Vaskrs svima,... И ја мислим да је то најпаметније сада кад улазимо већ у други део страсне седмице. Сачувати колико-толико мир. А после ванредног стања да се осврнемо хладне главе и са још неких информација, па да бар почистимо ове анти-уставне власти, иначе нам се не пише добро на свим фронтовима. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Evo kako se propoveda za vreme policijskog casa! ? Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 Пре сат времена, Дејан рече То да не може је наше ирационално веровање, зато их плаши. Iracionalno? Isto kao sto im je iracionalno verovanje u Vaskrsenje, pa nam se zato mnogi od njih rugaju? A ne plasi ih guranje u gomilama po marketima? Vl. Irinej Backi je izdao juce odlicno saopstenje - Crkva se pridrzava propisa, za razliku od drugih, pa joj se opet uskracuju osnovna prava. Пре сат времена, Дејан рече Да погодим, ако будем питао зашто је то тако, одговор ће бити да иду избори у Србији ускоро Ne, nisam mislio uopste samo na nasu javnost. Mislio sam na medije uopste u svetu, jer je kod mnogih zavladao potpuni verbalni i svaki drugi primitivizam. Пре сат времена, Дејан рече Аха, значи епископат треба да је готово савршен. Ne. Hristolik ne znaci da je neko savrsen. Hristolik je onaj ko se upodobljava Hristu, okrenut je ka Njemu, krece se ka njemu, ma koliko mana imao. Hristolikost zraci iz coveka, i prosto privlaci ljude kao magnet. Dobar primer je bas vl. Atanasije - sa mnogo cudnih licnih osobina, koje mnogi ne odobravaju. Ali covek hristolik, neprestano okrenut ka Hristu. Otuda je njegova rec tako dobro prihvacena - jer je ziva i zivotvoreca. Предраг М and Протомајстор је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 15, 2020 Пријави Подели Написано Април 15, 2020 пре 10 минута, Desiderius Erasmus рече Primeri ko primeri. Ili reci da nisu istiniti, ili nam reci kako se to uklapa u tvoju tezu da se preko Pričešća nikako ne može naškoditi ljudskom zdravlju. Evo, postavio sam ti rec svetog coveka. Odatle pocni. I to nije moja teza - nikad necu da vas ostavim na miru za takva podmetanja. To je svedocenje Crkve. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука