Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода: Нико се не причешћује принудно већ добровољно!

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, obi-wan рече

Inace...

... ovime u stvari tvrdis da Svetinja jos kako prenosi zaraze, sto nas vraca na moju poruku od pre neku stranu...

A ako kojim slucajem mislis da je ovo nekakav oblik snishodjenja - tu tek masis totalno. Ovo nije nista drugo nego duh koji "ne veruje da je Isus Hristos... koji je duh antihristov... za koga ste vec culi da je u svetu..."

Znaci, vidi nekako uskladi svoje vidjenje, jer je vrlo protivrecno samom sebi.

Da ili je Telo i Krv, pa ne prenosi nikakve zaraze, da ili nije, pa cemo da menjamo kasike da se ne zarazimo.

Prvenstveno sam mislio na kašičicu, mada mi sad pade na pamet da neko ovde reče kako se Evharistija može uplesniviti. Kako to objašnjavaš?

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 108
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

Ma, nisu. :) Ponavljam, ne govorimo o Pričesti kao takvoj, već o ovom načinu pričešćivanja (iz iste kašičice).

...

Jesus-facepalm.jpg.83b307cb8485929221fa58debd074964.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Desiderius Erasmus 

Ako je Svetinja kao-takva - Svetinja, kakve onda veze ima sa kojom kasikom je uzimas? Ako je broj kasika vazan, onda ti ne verujes da je to Svetinja.

Ili `ajde ovako. Nema kasike. Pricescujemo se, zamislimo to na trenutak, kao u ranoj Crkvi, kao i popovi danas - svi uzimamo Hleb u svoje ruke, i svi pijemo iz jedne Case, bez posrednog alata. Cim je prvi zarazeni gucnuo iz Case, po ponocnoj logici nekih, zaraza je morala da predje u Casu.

1) Pijes iz Case koja je zarazena, ili nije zarazena; ne postoji sredina. Da li ces da pijes, ili ne?

2) Popovi su u oltaru, jedan od njih je zarazen. Pricescuju se i danas ovako. Zarazeni jeste ili nije zarazio Casu. Da li onda uopste menjanje kasika ima ikakvog smisla? Zar ne uvidjas koliko je ovakav stav pre svega logicki pomeren u pamet i apsurdan, da ne idemo dalje jos u samu sustost nase (zive) vere?

Ako neko misli da moze da se zarazi na bilo koji nacin preko te Case, taj uopste i ne treba da prilazi, dok god ne ispravi svoje misljenje.

"Jer sud sebi jede i pije, ne razlikujuci Tela i Krvi Gospodnje od obicnog jela".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1) Pijes iz Case koja je zarazena, ili nije zarazena; ne postoji sredina. Da li ces da pijes, ili ne?

Pijem, isto kao što se i sad pričešćujem iz iste kašičice, ali to ne znači da Crkva ne bi trebalo u vreme epidemije da razmišlja o alternativnim načinima pričešćivanja. Nego me ono oko uplesnjivanja Evharistije baš interesuje: da li je to tačno i, ako jeste, kako to objasniti?

Подели на овим сајтовима

Inace, meni licno posle dugog i dubokog razmisljanja confused1, sve sto nam se desava sa koronom, dosao sam do nekih uvida Just_Cuz_19 da ovo danas mozda i jeste nesto u smislu onoga sto sam naveo od sv.Dionisija Aleksandrijskog, kada je u njegovo vreme vladala velika i vrlo smrtonosna kuga u Rims. carstvu i samoj Aleksandriji, .... i koji je napisao da je to vreme i sama kuga, i smrt sto nosi sa sobom, posluzilo radi "obrazovanja i ispita" za hriscane toga doba.

Tako nekako mi deluje i sada, pa, licno ispitujem svoju veru i savest kao hriscanim, sta verujem i kako verujem u Boga i na osnovu nekih odgovora i idem, prvo u grad i medju ljude (jer mi mere opreza koje postujem ne garantuju bas 100% da necu da se zarazim nekako, nego mora malo i neka vera i pouzdanje u Boga da ce biti sve u redu, i onda licno sam sve uradio sto sam mogao u vezi korone i onda kako da Bog,...),.....tako i za pricesce gde mi licna vera i savest nekako 'kazu' i nemam strah od zaraze kroz pricescivanje kakva je praksa danas u crkvi.

Ali, znam, da svako ima slobodu i svoju savest i licnu veru u Boga i sam za sebe stoji svim tim stvarima pred Bogom i ako zeli da se pricesti drugacije, licno nemam problema i sam bi se povinovao takvoj praksi.

To je to neko moje sto imam, ....idem na temu o Adamu, .... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Бата  Оби, не знам зашто си толико запенио,мање више сваком литуријском вернику је јасно шта за нас значи причешће,али да ли ти капираш да 90% наших  суграђана ,комшија,пријатеља, немају тај став,нити имају представу о "телу и крви Христовој"а тај проценат ће вероватно остати до свршетка света.

Њима смо ми у овом тренутку преносиоци заразе, људи су уплашени,немају (нажалост) утеху у светом путиру,Христу уопште.

Е сад,ако је теби циљ да се бусаш у груди хришћанске,како ето ти имаш лека,а друге ко шиша,машимо поенту и у том смислу треба наћи неки компромис,ето рецимо да не преносе уживо на тв-у ,како се тамо неки затуцани хришћани причешћују на улици из исте кашике...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Desiderius Erasmus рече

Pijem, isto kao što se i sad pričešćujem iz iste kašičice, ali to ne znači da Crkva ne bi trebalo u vreme epidemije da razmišlja o alternativnim načinima pričešćivanja. Nego me ono oko uplesnjivanja Evharistije baš interesuje: da li je to tačno i, ako jeste, kako to objasniti?

Nisi mi odgovorio na pitanje - sta ce ti alternativni nacini ako si tvrdo uveren da pristupas Svetinji nad svetinjama?

...

Ne, nikad nisam cuo ili video da se Svetinja uplesnivi. Ako bi to bio slucaj, postavljaju se pitanje kako je uopste do toga moglo da dodje, kad odlicno znamo da se Svetinja UVEK u nadjubljoj poboznosti upotrebljava do kraja, ma koliko je ostalo posle ljudi koji joj prilaze. Ona nije namenjena za zimnicu i da stoji u tegli, nego da se uzme odmah i sad, jer se naredne sluzbe osvecuje nova.

Ona koja se cuva za bolesnike stoji samo do sledece liturgije, koja je najdalje za sedmicu, sto opet sasvim obesmisljava ovakve tvrdnje.

Znaci, `aj da se manemo tog rekla-kazala, ovih dana me po fb bombarduju "znalci" svega i svacega takvim provalama da vec imam svrab od toga.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Desiderius Erasmus рече

Pijem, isto kao što se i sad pričešćujem iz iste kašičice, ali to ne znači da Crkva ne bi trebalo u vreme epidemije da razmišlja o alternativnim načinima pričešćivanja

Ovo je jednako kapitulaciji pred Sotonom, zar ne vidiš? :mahmah:

Kako može neko da se razboli jer pije iz posude u kojoj se nalazi krv Hristova?

Ako ne veruješ da je to stvarno krv Hristova onda uistinu ne veruješ te nema nikakvog smisla da praktikuješ taj najobičniji ritual, relikt prošlosti, stvar folklora, sujeverje itd.

Budi, dakle, kao Kalvin (ali nemoj da sproviš privatnu inkviziciju).

Ili kao Cvingli (ali nemoj da daviš anabaptiste).

:pcelica:

Подели на овим сајтовима

Nisi mi odgovorio na pitanje - sta ce ti alternativni nacini ako si tvrdi uveren da pristupas Svetinji nad svetinjama?

Zato što se Svetinja nad svetinjama unosi putem određenih predmeta. A ni među teolozima ne postoji jedinstven stav da li se preko tih predmeta može preneti zaraza. A u vreme epidemije rizik treba svesti na minimum. Eto, tako nekako.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Tumaralo. рече

Ovo je jednako kapitulaciji pred Sotonom, zar ne vidiš? :mahmah:

Kako može neko da se razboli jer pije iz posude u kojoj se nalazi krv Hristova?

Ako ne veruješ da je to stvarno krv Hristova onda uistinu ne veruješ te nema nikakvog smisla da praktikuješ taj najobičniji ritual, relikt prošlosti, stvar folklora, sujeverje itd.

Budi, dakle, kao Kalvin (ali nemoj da sproviš privatnu inkviziciju).

Ili kao Cvingli (ali nemoj da daviš anabaptiste).

:pcelica:

Pa jel si pročitao tekst koji je Đurović postavio?

Pogotovu što je naveo citate svetaca koji su savetovali mere opreza?

Da ne idemo opet u to Šta je Pričešće a šta nije...

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Поштујем сваку одлуку Синода, али да се мењају богослужбене праксе због притиска јавности - није добро. Плашим се да се не створи смутња код верника. Зато ми је ово саопштење Синода од данас ОК. Уноси мир и отклања недоумице код верника.

Свети Атанасије Велики каже: Знај да треба да служиш не времену, већ Богу. Тако да, нећемо се по Блицу равнати. Лепо је рекао отац @Иван Ц. - боље и да нас закатанче него да због Новости, Блица и осталих правимо спрдачину и уносимо немир међу вернике.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Зосима рече

Бата  Оби, не знам зашто си толико запенио,мање више сваком литуријском вернику је јасно шта за нас значи причешће,али да ли ти капираш да 90% наших  суграђана ,комшија,пријатеља, немају тај став,нити имају представу о "телу и крви Христовој"а тај проценат ће вероватно остати до свршетка света.

Њима смо ми у овом тренутку преносиоци заразе, људи су уплашени,немају (нажалост) утеху у светом путиру,Христу уопште.

Е сад,ако је теби циљ да се бусаш у груди хришћанске,како ето ти имаш лека,а друге ко шиша,машимо поенту и у том смислу треба наћи неки компромис,ето рецимо да не преносе уживо на тв-у ,како се тамо неки затуцани хришћани причешћују на улици из исте кашике...

Nisam ja brate zapenio, znas i sam da ja uvek pisem manje-vise slicno, vec dekadu unazad.

Medjutim, ja sam ucitelj Crkve (kad sad promislim - ne znam kol`ko je uopste bilo pametno da se time i bavim), i imam odgovornost visestruko vecu od bilo koga od vas ovde. Kad je potreba, ja ne smem samo da cutim, premda veliku vecinu tema ovde izbegavam vec danima, i `fala velikome Bogu - nemam uopste nameru da se na njih vracam.

Ali ovde sam us`o da odgovorim bas na tvoju poruku sa prve strane, i eto ovaj desiderius me zadrza.

Uglavnom, ovo sto ja pokusavam da kazem je kukanje na glas, nikome nikakvo licno osudjivanje.

I ono najvaznije: sta mislis, kako ce slaboverni da reaguje, kad ono sto je susti Centar poboznosti, mi sa duzim stazom pocnemo da izbegavamo iz nekakve bojazni? Da li ce to da ih ohrabri i privuce Svetinji, ili ce da ih odbije?

Pazi, ovde nema niceg licno naseg, ne govorimo o licnom podvigu ili veri ili cemu vec - to neki pokusavaju da tako predstave, i tako se sakriju iza te tvrdnje - ovde je rec o samom Temelju nase vere, koji ne zavisi od nase licne poboznosti, nego je takav kakav jeste uvek i doveka.

Mi smo svi uvek neizmerno slabi i nemocni, ali mi ljude ne zovemo u Crkvu nas radi, nego radi Jakoga.

Ne, ako sad zatajimo i ako se sablaznimo o Svetinju, tim bljutavim stavom odbicemo mnoge od Nje mozda i trajno.
A "tesko, tesko onom koji sablazni jednog od ovih malih".

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Desiderius Erasmus рече

Zato što se Svetinja nad svetinjama unosi putem određenih predmeta. A ni među teolozima ne postoji jedinstven stav da li se preko tih predmeta može preneti zaraza. A u vreme epidemije rizik treba svesti na minimum. Eto, tako nekako.

Pa recimo da si zamenio kasiku, ali je jedan pop zarazen i pio iz Case, iz koje se mi posle pricescujemo. Hello, ima li koga kod kuce?
I opet - ne gutas ti kasiku, nego Svetinju, jer kasika sluzi Njoj, ne obrnuto.

Mislim, ono, mene licno bas briga kako ce ko stvarno da se ponasa, "ja rekoh i spasih dusu svoju", ali prosto ne verujem kakvo cerecenje logike ljudi primenjuju da bi nekako uglavili sebe i svoje misljenje u ono sto misljenju ne podleze nikad.

Подели на овим сајтовима

Pa recimo da si zamenio kasiku, ali je jedan pop zarazen i pio iz Case, iz koje se mi posle pricescujemo. Ima li koga kod kuce?
I opet - ne gutas ti kasiku, nego Svetinju, jer kasika sluzi Njoj, ne obrnuto.

Mislim, ono, mene licno bas briga kako ce ko stvarno da se ponasa, "ja rekoh i spasih dusu svoju", ali prosto ne verujem kakvo cerecenje logike ljudi primenjuju da bi nekako uglavili sebe i svoje misljenje u ono sto misljenju ne podleze nikad.

Да. То је ствар срца. Зато и треба оставити закључано унутра, осим можда вас свештеника, који осећате обавезу да реагујете.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Вукашин рече

Да. То је ствар срца. Зато и треба оставити закључано унутра, осим можда вас свештеника, који осећате обавезу да реагујете.

Ja nisam svestenik. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...