Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 3 минута, cloudking рече

Jednostavno je... kad testiras dve trecine slovacke i oduzmes neke kategorije stanovnistva iz testiranja, to ti je model za svaku zemlju na ovom svetu. Mozda nisi znao ali ti mozes ovaj slovacki kljuc da upotrebis da bi izracunao srmtnost od kovida na Madagaskaru na primer... Ili u Zimbabveu...

Nisi u pravu... malo je luđe i od ekstrapoliranja slovačkih cifri na Srbiju... jer je nekom magijom dobio broj asimptomatskih slučajeva u Srbiji...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Avocado рече

Nisi u pravu... malo je luđe i od ekstrapoliranja slovačkih cifri na Srbiju... jer je nekom magijom dobio broj asimptomatskih slučajeva u Srbiji...

Али није лудо и неморално рећи да грип не оставља озбиљне последице, те да је то разлог да га третирамо другачије од короне? Лудило је лоше само кад долази од твојих идеолошких противника, а кад долази од Клауда или групе “Наука” онда је ваљда чиста наука у питању, шта ли.

Подели на овим сајтовима

Шта је ближе истини - да је смртност од ковида одиста ту негде око 0.3% или бар тај неки ред величине или да грип не оставља трајне последице? Који од та две исказа је нетачнији, опаснији и неморалнији?

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Juanito рече

Шта је ближе истини - да је смртност од ковида одиста ту негде око 0.3% или бар тај неки ред величине или да грип не оставља трајне последице? Који од та две исказа је нетачнији, опаснији и неморалнији?

Bezobrazan si, al nema veze  i ja sam ;)

Ja nisam rekao da grip ne izaziva ozbiljne posledice vec da ne izaziva trajne ozbiljne posledice.

Za covid stalno stizu izvestaji o ostecenjima unutrasnjih organa kod pacijenata koji leze teze slucajeve i to po vise meseci nakon sto preleze kovid iako nisu u ugrozneim starosnim grupama, a zapravo... ma znas sta u stvari. Posto ne zelim da verujem odgovoru i koji se sam namece biram da ne kapiram tu patoloski potrebu da se od kovida pravi prehlada... 

I bilo bi super ako bi ste se obojica sabrali da ne sagledavate sve crno belo, pa ako odbijam da kovid posmatram kao osip na tabanu, automatski me svrstavate  u panicara i "obozavaoca" raznih FB grupa i individua.

Peri ruke, nosi masku, drzi distancu i to je sve. Jos malo pa  ce sve ovo da prodje, nervoza ce da ode a nama ce da bude zao sto smo se medjusobno napadali bez razloga.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, cloudking рече

Ja nisam rekao da grip ne izaziva ozbiljne posledice vec da ne izaziva trajne ozbiljne posledice.

Али изазива. Имаш и радове о томе, а имаш и кличнке случајеве.

пре 8 минута, cloudking рече

Posto ne zelim da verujem odgovoru i koji se sam namece biram da ne kapiram tu patoloski potrebu da se od kovida pravi prehlada... 

Али ти не смета да грип, прилично опасну болест, посматраш као прехладу?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Juanito рече

Али ти не смета да грип, прилично опасну болест, посматраш као прехладу?

Ne posmatram ga kao prehladu... zapravo dok se nije pojavio kovid ja nisam uopste bio svestan koliko je  i sam grip opasan (ovo je onaj crno beli pristup u fazonu ako ne mislis da je grip opasan autoamtski mislis da je to neka laganica... ne mislim, ali se gripa ne plasim, kao ni kovida s tim sto me kovid uznemirava a grip ne)

Ali poredjenja gripa i kovida zaista smatram neozbiljnim i valjda ne treba ljudima koji nisu teoreticari zavere ili antimaskeri da se objasnjava u cemu su razlike i koliko su velike.

I da nema nikakvih razlika, sama cinjenica da za grip imamo vakcinu a za kovid nemamo je dovoljna da se kovid makar do pojave vakcine shvati daleko ozbiljnije od bilo kojeg gripa i to da ne pricamo o drugim razlikama.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Juanito рече

Али није лудо и неморално рећи да грип не оставља озбиљне последице, те да је то разлог да га третирамо другачије од короне?

Ne znam tačno kakve sve posledice ostavlja grip... koliko razumem, ostavlja manje ozbiljne posledice, manja je smrtnost i manja je zaraznost... što bi valjda trebalo da bude dovoljno razloga da ga tretiramo drugačije... i što opet ne znači da je svaka od primenjenih mera protiv korone opravdana...

пре 44 минута, Juanito рече

Лудило је лоше само кад долази од твојих идеолошких противника, а кад долази од Клауда или групе “Наука” онда је ваљда чиста наука у питању, шта ли.

Čekaj malo... ti si se pre neki dan bunio oko toga da li kad nešto pišeš treba da vodiš računa o tome da li zaverolozi to mogu pogrešno da protumače, a sad meni zameraš ne nešto što sam napisao, nego nešto što nisam napisao?

Ti ne moraš da vodiš računa kako će se razumeti ono što pišeš, a ja moram da vodim računa o tome kako će se razumeti ako nešto nisam napisao i prokomentarisao?

Prehlađen sam, ne radi mi mozak najbolje i nadam se da sam samo pogrešno razumeo tvoju primedbu...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

Корона?

Ako jeste onda je baš asimptomatska... mislim da je obična prehlada ili upala grla... nemam ni temperaturu...

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, cloudking рече

Ne posmatram ga kao prehladu... zapravo dok se nije pojavio kovid ja nisam uopste bio svestan koliko je  i sam grip opasan (ovo je onaj crno beli pristup u fazonu ako ne mislis da je grip opasan autoamtski mislis da je to neka laganica... ne mislim, ali se gripa ne plasim, kao ni kovida s tim sto me kovid uznemirava a grip ne)

Па то је чиста психологија, нема везе са реалношћу. Поређење грипа и ковида и те како има смисла јер су у питању респираторни вируси са сличним симптомима и идентичо се преносе (немају идентичну стопу преношења, него механизме). То не значи да поређење мора да буде у смеру умањивања опасности од једног и другог вируса. Просто је поређење неизбежно. Пореде их и научници и клиничари и епидемиолози.

ОК, поштујем твоје психолошке проблеме с ковидом. Али знај да ствар у пракси није баш тако једноставна. Свакако да је ковид опаснији за неке групе људе, ал ја нисам убеђен да грип није опаснији за бар поједине за које ковид није. Ја сам за опасности од грипа знао одавно и сваке године помало зентао. Прошле у фебруару сам га први пут имао и није било нимало лепо...

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Avocado рече

Ako jeste onda je baš asimptomatska... mislim da je obična prehlada ili upala grla... nemam ni temperaturu...

Два симптома су код мене лично била различита од прехладе - након пар дана од првих симтома екстремни замор (не можеш га омашити, попењеш се на један спрат и једноставно не можеш даље) и јаке главобоље од којих не може да се спава. У том тренутку, током замора и главобоља, нисам имао ни температуру ни респираторне симптоме. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, fsa рече

"Ekipa, pozdrav iz Kine!

Evo ja im čestitam što su uspeli da suzbiju virus, i čestitam im što nesebično dele iskustvo, i molim ih da sledeći put reaguju malo brže kad krene neka ovako opaka bolest, jer mi na zapadu ne znamo da se čuvamo a i zdravstveni sistem nam nije na nivou Kine.

Evo, iskren komentar na ovo izlaganje dotičnog, vjerovatno zaposlenika Huaweia. Ali promašen, u potpunosti, i objašnava makr djelomično nivo zabluđenosti kod stava da Kinezi nisu dobro reagovali. 

Dakle, dok mi dan danas 8 mjeseci od izbijanja pandemije raspravljamo među sobom da li imamo ili nemamo opasan virus, da li se PCR test radi ispravno ili ne, da li moralno uvesti zatvaranje ili ostaviti švedski model, Kina je kriva što nisu bili brže totalitarniji nego što već jesu, i što uopošte nisu reagovali na vrijeme (koje nikako niko da definiše koje je to vrijeme kada su trebali agilnije reagovati i na koji način da bi zapadnjaci bili zadovoljni i da bi ostali zaštićeni). 
  • Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Juanito рече

Prava smrtnost od kovida je verovatno i ispod 0,3%... problem je što neki ljudi stalno pokušavaju da u poređenjima kovida i gripa mešaju dve različite stvari - case fatality rate i pravu smrtnost... Mlađa je to već radio, detaljno mu je objašnjeno gde greši i sada ponovo pokušava isto...

Dakle, prvi iskaz (kad se stavi u kontekst Mlađine i moje diskusije) je mešanje baba i žaba... nije ni netačan nego prosto nebuloza.

Drugi iskaz je netačan... grip može da ostavi trajne posledice.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Prava smrtnost od kovida je verovatno i ispod 0,3%... problem je što neki ljudi stalno pokušavaju da u poređenjima kovida i gripa mešaju dve različite stvari - case fatality rate i pravu smrtnost... Mlađa je to već radio, detaljno mu je objašnjeno gde greši i sada ponovo pokušava isto...

Dakle, prvi iskaz (kad se stavi u kontekst Mlađine i moje diskusije) je mešanje baba i žaba... nije ni netačan nego prosto nebuloza.

Мислим да људи који то мешају мешају из једног простог разлога - ником није јасно чему тај број уопште служи кад је јасно као дан да је права смртност отприлике 10 пута мања. Има ли тај број икакав значај у пракси? Некако ми се чини да га и власти третирају управо као праву смртност. Мешање CFR и праве смртности не раде само они који желе да умање опасност од короне, него и ови други. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече

Inače, valjda si svestan da će Slovaci tek za 3-4 nedelje znati ko je od ovih novodetektovanih 30k preživeo/umro? Tada ćemo imati približnije informacije o tome kolika je prava smrtnost... i onda će idioti porediti tu cifru sa CFR cifrom za influencu (što naravno nije prava smrtnost za influencu)...

Zamisli da si toliki idiot da mislis da ce detekcija 40 000 asimptomatskih slucajeva nesto znacajno promeniti broj mrtvih i da ce to da promeni bitno ovu statistiku koju sam izneo. 

Stvarno je postalo jadno za koje se ti slamke hvatas ?samo da se drzis naracije "korona je mnogo opasnija od gripa" ...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...