Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 3 минута, Branka62 рече

:scratch_head:

Не смем да пишем о томе да је данашња наука де факто у епистемолошкој и практичној кризи јер ће у томе завереници видети потврду својих ставова? Па како се онда зове кад мораш да се уздржаваш да нешто кажеш да те неко не би погрешно схватио?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Па видите, ја пишем како мислим. Не сигнализирам својим ставоввима да припадам овом или оном крду, нити могу да пишем вако ил нако јер неко сматра да баш тако треба. Шта ћу, такав сам. Апсолутно не делим ниједно мишљење о науци са ирационалном заверолошком екипом, а ако они протумаче погрешно, шта ћу им. Данас на интернету свако нешто погрешно разуме. Нисам сигуран да схватате да сте ме управо позвали да се самоцензуришем.

Ne, ne... samo da (prema mom misljenju) treba da nastimujes nacin na koji formulises odgovore bas iz razloga sto nosis autoritet.

Ja ne moram da se "stimujem" jer mene niko i ne shvata ozbiljno. A nemam ni nesto prava da kao umetnik ikome solim naucnu pamet... ali ti imas.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, fsa рече

:)))

Nije dovoljno protestvovati. Naše laboratorije nemaju kapacitet da testiraju ni 10000 ljudi dnevno, a za "kineski model" u Srbiji treba testirati bar milion ljudi dnevno

Nisam siguran, mislim da ti je matematika malo zeznuta, jer bi za testiranje milion ljudi dnevno znacilo da smo testirali celu srbiju u roku od nedelju dana. Da li su kinezi testirali celu kinu u roku od nedelju dana? 

e to ako su uradili stvarno evo skidam kapu.... 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Не смем да пишем о томе да је данашња наука де факто у епистемолошкој и практичној кризи јер ће у томе завереници видети потврду својих ставова?

Ne kazem da ne smes, smes ti sta oces... vise pricamo o nekom osecaju odgovornosti.

Ja kao umetnik nikad sebi ne bih dozvolio npr da licno misljenje iznosim kao argument. Na primer nikad ne bih rekao "DJoka Djokic je njesra od umetnika" cak i ako to zaista mislim, vec bih rekao da to sto Djoka radi "ne odgovora a mom senzibiltetu i estetici" il tako nesto... Oba su tacna, samo sto ovo drugo ima u sebi i malo odgovornosti prema nacinu na koju ljudi percipiraju umetnost jer bi neko pomislio da je to adekvatan nacin da se izrazava misljenje o umetnosti (cim neko ko se time bavi tako prica) i usvojice kao licni model...

Nije bas adekvatna paralela ali jeste dovoljno da se nazre poJenta

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Juanito рече

Не смем да пишем о томе да је данашња наука де факто у епистемолошкој и практичној кризи јер ће у томе завереници видети потврду својих ставова? Па како се онда зове кад мораш да се уздржаваш да нешто кажеш да те неко не би погрешно схватио?

То и јесте главни проблем. Што дубље наука тоне својим понашањем .. заверолози расту. Јер нормални људи када виде нешто што је глупост, а немају тај идеолошки поглед на науку који неки имају ... кажу ЊТФ!?
Час оду у теорије завере... 

ја не знам како неки виде да је решење у томе да од науке правимо министарство истине...а од експерта по медијима бирократе тог министарства... и да их перемо од глупости сваки пут када лупе глупост јавно. 

једно је имати лош научни рад унутар научне заједнице, ту не треба да сносе одговорност јер је у питању креативна истраживачка средина.. али друго је да ти износиш неке ставове јавно и да се очекујеш одсуство одговорности какво имаш у томе када погрешиш у науци. 

када машинац лоше израчуна тачку пуцања сајле за лифт па се тај лифт сруши он иде у затвор. 

када научник лоше одлучи нешто везано за ову епидемију.. па ништа идемо даље он је научник а океј је да грешиш у науци све док признаш да си погрешио...буквално научници данас траже да доносе одлуке везане за животе људи, али да немају никакву одговорност за одлуке које донесу... 

е па не може то тако... 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Juanito рече

Па како се онда зове кад мораш да се уздржаваш да нешто кажеш да те неко не би погрешно схватио?

A gde si ti pročitao da treba da se uzdržavaš da nešto ne kažeš?

пре 55 минута, Branka62 рече
пре 2 часа, Juanito рече

Ја сам на жалост од њих дигао руке

Ovo i jeste greška. Ne zato što si ti - jedan digao ruke veća zato što sve više ljudi koji imaju šta da kažu diže ruke

пре 56 минута, Branka62 рече
пре 2 часа, Juanito рече

Пишем и говорим увек онако како сматрам да јесте по науци

Naravno.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Juanito рече

Не сигнализирам својим ставоввима да припадам овом или оном крду, 

ако случајно ниси читао..... 
The Vision of the Anointed: Self-Congratulation as a Basis for Social Policy
https://www.amazon.com/Vision-Anointed-Self-Congratulation-Social-Policy/dp/046508995X

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, haveaniceday рече

Како 5г преноси ковид 1000 % знао сам да ће се то испоставити као тачно. 

Bedni amateri su ovi sa 5G

Can Traditional Chinese Medicine provide insights into controlling the COVID-19 pandemic: Serpentinization-induced lithospheric long-wavelength magnetic anomalies in Proterozoic bedrocks in a weakened geomagnetic field mediate the aberrant transformation of biogenic molecules in COVID-19 via magnetic catalysis

• Збуњен 1
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, haveaniceday рече

ја не знам како неки виде да је решење у томе да од науке правимо министарство истине...а од експерта по медијима бирократе тог министарства...

Ja nisam primetio da je ovo veliki problem, odnosno da ljudi zaista to rade.

пре 9 минута, haveaniceday рече

и да их перемо од глупости сваки пут када лупе глупост јавно. 

ne znam sto sad Trampa mesas u celu pricu :D:D :D 

пре 10 минута, haveaniceday рече

када научник лоше одлучи нешто везано за ову епидемију.. па ништа идемо даље он је научник а океј је да грешиш у науци све док признаш да си погрешио...буквално научници данас траже да доносе одлуке везане за животе људи, али да немају никакву одговорност за одлуке које донесу...

Bukvlano lupas gluposti. Naucnici ne odlucuju nista. Naucnici saopstavaju svoje rezultate a politicari su ti koji odlucuju.

Problem nastaje kad neki od tih politicara svesno i namerno guraju svoje agende mimo saveta naucnika pa moramo: да их перемо од глупости сваки пут када лупе глупост јавно. I da krenemo da pljujemo citavu nauku samo da bi nas vodja ocuvao sliku sjajnog  i nepogresivog. Al to su vec komplikovanije bolesti uma...

пре 14 минута, haveaniceday рече

е па не може то тако... 

Gde da zaduzim moju motku? Lelee kako ce gi tepamo! 

#its_ok_to_punch_a_scientist

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, haveaniceday рече

Nisam siguran, mislim da ti je matematika malo zeznuta, jer bi za testiranje milion ljudi dnevno znacilo da smo testirali celu srbiju u roku od nedelju dana. Da li su kinezi testirali celu kinu u roku od nedelju dana? 

e to ako su uradili stvarno evo skidam kapu.... 

Nisi u pravu.

Oni izoluju i u roku od nekoliko dana testiraju SAMO stanovništvo grada/oblasti gde se virus opet javio. Nema potrebe da to rade u ostatku zemlje gde slučajeva lokalne transmisije nema već mesecima.  

Za razliku od Kine, virus ovde nije prisutan samo u pojedinim gradovima već u celoj zemlji i zato bi "kineski model" podrazumevao testiranje svih stanovnika Srbije odjednom, tj. u roku od 7-10 dana... što je neizvodljivo.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, cloudking рече

...

Bukvlano lupas gluposti. Naucnici ne odlucuju nista. Naucnici saopstavaju svoje rezultate a politicari su ti koji odlucuju.

...

.

Hijarahija ide nešto drugacije. Naučnici su bitniji od političara i oni su na drugom mestu po značaju. Zapravo su veoma, veoma značajni. I to svih polja, ali eto da pomenemo, posebno, i naučnike socioloških nauka. Političari su po značaju tek na trećem mestu i oni samo sprovode što se odluči.

Privid je da političari zaista odlučuju, oni su samo tzv. 'frontmeni' i potrošna su (plaćena) roba. Takodje, samo deo nauke je javan i to sve manje. Plus, i od tog javnog više nije lako odvojiti pravu od 'angažovane nauke'.

.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Tristatri рече

.

Hijarahija ide nešto drugacije. Naučnici su bitniji od političara i oni su na drugom mestu po značaju. Zapravo su veoma, veoma značajni. I to svih polja, ali eto da pomenemo, posebno, i naučnike socioloških nauka. Političari su po značaju tek na trećem mestu i oni samo sprovode što se odluči.

Privid je da političari zaista odlučuju, oni su samo tzv. 'frontmeni' i potrošna su (plaćena) roba. Takodje, samo deo nauke je javan i to sve manje. Plus, i od tog javnog više nije lako odvojiti pravu od 'angažovane nauke'.

.

Ja nisam rekao da naucnici nisu znacajni, nego da nista ne odlucuju... Da  naucnici odlucuju borba protiv globalnog otopljavanja bi odavno bila uveliko vodjena na primer, ali posto naftno ofarbani politicari u tome ne vide interes bacili su kosku narodu da je sve to trala baba lan da bi im se uzele "tesko zaradjene pare"....

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, haveaniceday рече

То и јесте главни проблем. Што дубље наука тоне својим понашањем .. заверолози расту. Јер нормални људи када виде нешто што је глупост, а немају тај идеолошки поглед на науку који неки имају ... кажу ЊТФ!?
Час оду у теорије завере...

Проблем са "нормалним људима" у савременим друштвима је што се понашају као размажена деца. Не схватају да они сами чине друштво и да људи попут њих завршавају правне и медицинске факултете и постају лекари, судије, полицајци, политичари, већ се понашају као друштвени паразити који само нешто очекују и сматрају да самим својим постојањем то заслужују. Јер, забога, они раде и плаћају порез, па због тога сваки лекар треба да барата неком савршеном науком, даје савршену дијагнозу и савршен лек и све тако од продавца у радњи до научника у институтима. И кад виде да то није тако, уместо да прихвате да наука није магија него озбиљан производ вишегенерацијског људског умовања који се и даље развија, они падају у заверологије. То једино не одобравам.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...