Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 11 минута, cloudking рече

pa zato i imamo taj famozni naucni metod

Одлично. Одавде крећеш и пажљиво читаш штаа објављују. Видећеш да већина ствари објављених у медицини генерално уопште не спада у научни метод. Углавном, генетика, молекуларна медицина и све што вуче на ту страну јесте солидна наука, а ово остало ретко. 

Наравно, научни метод није синоним за истину. Можда стварно ради нешто на шта смо набасали случајно. Штавише, многе биљке су се користиле стотинама и хиљадама година пре него што их је медицина преузела и кодификовала у лекове. Али то нема исту епистемолошку вредност и статус као наука. Бесмислено једа се ови статистичари крију иза научног метода кад је очигледно да га уопште не користе. 

Подели на овим сајтовима

Ало бре, они ладно објављују клиничке студије хомеопатских лекова да докажу како не раде. И сад већина људи мисли како су баш те студије битне за показивање тога да хомеопатија не ради, а не чињеница изведена из основне хемије - да је хомеопатски лек заправо обична вода. Толико о медицини као науци. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

Ало бре, они ладно објављију клиничке студије хомеопатских лекова да докажу како не раде. И сад већина људи мисли како су баш те студије битне за показивање тога да хомеопатија не ради, а не чињеница изведена из основне хемије - да је хомеопатски лек заправо обична вода. Толико о медицини као науци. 

Штавише, хомеопате бар имају оповргљиву и прилично оповргнуту теорију да вода има меморију.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, cloudking рече

Kao neko ko se ne bavi naukom ja nemam taj luksuz da nauku izazivam. Ne mogu da budem skeptican van zdrave skepse jer moram da imam nesto za sta cu moci da se "uhvatim" a skepsu i naucno istrazivacke stvari ostavljam naucnicima. Pa ako oni kazu da je nesto tako ja onda verujem da je tako sve dok ne dodje neko ko je naucno skeptican pa pokaze da to mozda i nije tako pa i ja propmenim misljenje. Ne mogu sad da istrazujem svaku naucnu informaciju na koju nalzetim. IMam ja i zivot pored toga sto bih morao svaki dan po ceo dan da stalno iscitavam dosadne naucne studije kako bih dosao do educated guess u vezi sa koronom ili GMO ili 5g ili sletanjem na mars.

Више је него довољно градиво гимназије за неко основно резоновање о многим актуелним научним стварима. 5Г параноју и хомеопатију би гимназијалац морао да зна да раскринка. Наравно, да је школа обавезна, људи би знали физику. Oh wait...

Подели на овим сајтовима

Panika v Pekingu: zaprli šest tržnic. Mutiran virus hitreje prenosljiv.

Zaradi pojava novih okužb so zaradi strahu pred drugim valom okužb v Pekingu zaprli šest večjih tržnic s hrano. Ameriški znanstveniki pa so na sledi, da naj bi bil novi koronavirus z mutacijo še lažje prenosljiv.

Okuženi moški je obiskal tudi tržnico Šinfadi v Pekingu, zaradi česar so zaprli še pet drugih tržnic, ki jih bodo razkužili. Foto: EPA

V Pekingu so odkrili dva nova primera okužb z novim koronavirusom, zaradi česar so zaprli šest večjih tržnic s hrano, ki sta jih moška obiskala. Sprožili so tudi množično testiranje ljudi, povezanih s tržnico, na kateri so odkrili novi koronavirus.

Prvi primer okužbe po dveh mesecih so v Pekingu odkrili v četrtek. Okužena oseba je prejšnji teden obiskala tržnico Šinfadi v pekinškem okrožju Fengtai. Danes pa so potrdili še šest dodatnih novih primerov. Trije okuženi so zaposleni na tržnici, eden jo je obiskal, dva pa delata v Kitajskem centru za raziskovanje mesa. Tudi eden od njiju je bil pred kratkim na tržnici.

Direktor tržnice je sporočil, da so virus odkrili na deskah za obdelavo lososa. Večje trgovske verige so v petek lososa umaknile iz prodaje, nekatere restavracije v mestu pa ga niso stregle. Pristojne oblasti so odredile inšpekcijo svežega in zamrznjenega mesa ter rib v trgovskih centrih in skladiščih.

Tržnico zaprli, razkužili

65680341.jpg

V okrožje Fengtai je bilo poslanih več sto policistov in pripadnikov paravojaške policije, ki so vzpostavili "vojni mehanizem" in "terenski poveljniški center". Foto: EPA

Tržnico so že zaprli, jo razkužili in izvedli množično testiranje vseh, ki so bili tam od 30. maja. Za zdaj so opravili 500 testov, od tega je pozitivnih 45 delavcev s tržnice. Še eno okužbo so odkrili pri zaposlenem na tržnici v okrožju Haidian na severozahodu Pekinga. Ta je povezan z enim od okuženih s tržnice Šinfadi. Nihče od okuženih ne kaže simptomov.

V okrožje Fengtai je bilo poslanih več sto policistov in pripadnikov paravojaške policije, zaprli so tudi devet bližnjih šol in vrtcev, prav tako so preložili vrnitev otrok v osnovne šole po mestu. Odpovedane so bile vse športne prireditve.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

10 hours ago, Juanito said:

Више је него довољно градиво гимназије за неко основно резоновање о многим актуелним научним стварима. 5Г параноју и хомеопатију би гимназијалац морао да зна да раскринка. Наравно, да је школа обавезна, људи би знали физику. Oh wait...

Tesko da bi ti osnovno gradivo iz gimnazije pomoglo da rascivijas pravi info o koroni. :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Juanito said:

Зато нисам ни поменуо корону, него 5г

Pa ono, radio talasi koji su na slicnoj frekvenciji kao i am radio talasi za muzicke radio stanice i koji ne nose dovoljno energije da bi radili bilo sta.
Ja sam tako raskinuo sa jednom devojkom ona se primala na harp, ja pokusao da joj objasnim da su harp radio  talasi upravo to - RADIO talasi, ona trabunjala nesto ja sam je pitao "kako si ti bila vukovac u gimnaziji nije mi jasno osnovnu fiziku ne znas" i to je bilo to :D

Подели на овим сајтовима

14 hours ago, cloudking said:

Ovo sto sad pricas ispada da je nauka prsla, naucni metod bacen kroz prozor a svi protokoli obesmiljeni. Ovo ti ne ostavlja mnogo prostora osim da se uclanis u neku "stop 5g" FB grupu i da se pridruzis akciji jer nauka vise nema nikakav kredibilitet?

Jok, nego je naucni metod tako dizajniran da ne mozes za mesec dana kroz naucni metod da spoznas istinu o necemu. Zato se teorije postavljaju pa testiraju, pa opet testiraju, pa posle jedno par godina testiranja neceg moze da kazemo da nauka zna nesto. Ne postoji instant znanje, samo zato sto je od naucnika.

Svako ko je ocekivao da "nauka zna nesto" posle mesec dana virusa, sa nekom sigurnoscu i cudi se time sto naucnici imaju razlicite ideje - ne razume nauku.

Nisu naucnici sami po sebi neka super bica nego je naucni metod, taj koji ujedini mozgove desetine, stotine ili hiljade naucnika i isptivianja i probiranja njihovih ideja da bi dosao do neceg.

Zato je bitna razlika izmedju "slusati naucnike" i "slusati nauku".

Nauka nije ni malo zakazala, radi tokom kojim treba da ide, zakazali su mediji( i agencije kao WHO ) koji su prenosili sve i svasta, stvako misljenje koje im je donosilo klikove od svakog naucnika bez proveravanja koliko je radova potvrdilo to misljenje.

Naprimer Taiwan je odmah resio da umanji restrikciju saobracaja sa kinom. Videlo se da se tu nesto desava, naucnici  iz WHO su rekli "nema potrebe da se udaraju restrikcije za putovanje ka kini", motivacija da kazu to je verovatno bila sto kina ima dosta kontole nad WHO, cak je i japanski premijer izasao sa kritikom "its not WHO its CHO (chinese health organisation)"

Подели на овим сајтовима

23 hours ago, haveaniceday said:

Svako ko je ocekivao da "nauka zna nesto" posle mesec dana virusa, sa nekom sigurnoscu i cudi se time sto naucnici imaju razlicite ideje - ne razume nauku.

Meni je ovo itekako jasno... Zar nije tema upravo to da su lekari i medicnski strucnjaci u ocima javnosti podbacili jer nisu bili u stanju da daju instant odgovore, pa su jos "zakomplikovlali" situaciju time sto su cesto menjali misljenja?

Da podsetim, meni je ta cesta promena misljenja i preporuka savrseno normalna. Moja kritika je upravo upucena ljudima koji takve ceste promene dozivljavaju kao nekompetenciju. 

Zato su me zbunile Ivicine izjave poput "kad upoznas jednu koronu, upoznao si ih sve", ili da je nepotrebno uvoditi ikakve mere, a sve to izlgeda kao da da je inspirisano upravo tim nemustin hendlovanjem situacije  od strane WHO.

Da li treba WHO od sada gledati kao diskreditovanu organizaciju?

Jewr trenutno imamo dve stvari:
- nema instant odgoovra i normalno je da WHO luta u preporukama i odlukama.
- lutanje u odgovorima je proizvod nekompetencije, visoke politike i diletantizma od strane WHO

• Свиђа ми се 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

43 minutes ago, cloudking said:

Da podsetim, meni je ta cesta promena misljenja i preporuka savrseno normalna. Moja kritika je upravo upucena ljudima koji takve ceste promene dozivljavaju kao nekompetenciju. 

Ako sam ja politicki faktor, socijalni faktor i izjavim nesto sto mozda nije istina a na osnovu tog mog misljenja se skovu neke politike i napravi se prava fakticka steta - ja jesam nekompetentan.

Jer onda nisam naucnik koji radi u bezbednosti akademije na abstraktnim stvarima, vec sam neko ko odlucuje u ime mene i tebe. Postao sam vodja, cije odluke donose direktnu stetu ili korist ljudima.

Kada ja i ti debatujemo nesto... steta je uvek nula. Kada politicari debatuju nesto pa odluce nesto steta moze da bude ogromna a ogromna moze da bude i korist.

Подели на овим сајтовима

54 minutes ago, cloudking said:

Zato su me zbunile Ivicine izjave poput "kad upoznas jednu koronu, upoznao si ih sve", ili da je nepotrebno uvoditi ikakve mere, a sve to izlgeda kao da da je inspirisano upravo tim nemustin hendlovanjem situacije  od strane WHO.

Da li treba WHO od sada gledati kao diskreditovanu organizaciju?

Da. Zato sto su lagali i stitili Kinu, za virus su znali jos od decembra, bili su upozoravani na visoku prenosnost istog od strane Taiwana koj ise odmah izolovao.

Who ti je kredibilan koliko i druge un organzacije, naprimer ona za ljudska prava gde sastanke vodi Saudijska Arabija koja sece ljudima glave za homoseksualizam. Ne znam sto se palite na te globalne politicke organizacije....kao da hocete neki globalni mudri autoritet da nas sve vodi... i bude bezgresan.

Подели на овим сајтовима

36 minutes ago, haveaniceday said:

Kako je kina korumpirala WHO .... ovo obavezno pogledati zasto treba da diskreditujemo WHO

Koji ste to vi? (koji treba da diskreditujete WHO)

Amerikanci žele da ga diskredituju... kako da bi Trampove greške izgledale manje (jer je WHO grešio više)... tako i iz čisto političkih razloga što je jasno iz toga što se u svakom ovakvom tekstu/klipu (a ima ih na hiljade) stalno pominje Tajvan i to kako je nekakva nepravda što nije primljen u WHO... doduše, nikada se u tim klipovima ne pominje zvanično ime Tajvana, da oni koji o istoriji i politici nemaju pojma, mogu da ostanu blaženi u svom neznanju i da fantaziraju o toj "nepravdi"...

A naravno tu je i onaj "Četri noge dobre, dve međunarodne institucije loše" deo...

• Свиђа ми се 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...