Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

Forgetovah nekaj...

Kaže uvaženi (i budući nobelovac) Nebojša (vidi gore): Текст је написан од стране магистра електротехнике и специјалисте за квантну науку…

Čuo sam i znam za svakakve specijaliste, ali za "specijalistu za kvantnu nauku" jošte nijesam čuo. 

More bit` da je to jedan od `nakih "specijalista" kao što je to, recimo, Dipak Čopra, skriboman koji proizvodi laku fiction-faction (više fikšn, al` ajd) literaturu, i to po jedan kilogram dnevno. 

(Brajan Koks, fizičar, izazvao je Čopru da prvo reši Šredingerovu jednačinu, a zatim neka priča o "isceljivanju", omiljenoj mu temi. Možda bi takav izazov trebalo uputiti i onom Nebojšinom "specijalisti za kvantnu nauku" i hortikulturu u svezi koronavajrusa)

Подели на овим сајтовима

Let’s Zoom Xi. He has questions to answer

SOMDN47PSZPBVOL3HDJMUJUWEA.JPG

First, what exactly was going on in Wuhan that led to the initial emergence of Sars-CoV-2? If the virus originated from a bat at one of the disgusting “wet” markets (where wildlife intended for human consumption is sold alongside chicken and beef), which your regime inexplicably has not shut down, that is bad enough. But if it originated because of sloppy practices at the Wuhan branch of the Chinese Centre for Disease Control and Prevention, that is worse. It is insanity for research on potentially lethal zoonoses such as coronaviruses to be going on in the heart of a vast metropolis like Wuhan.

Second, how big a role did the central government play in the cover-up after it became clear in Wuhan that there was human-to-human transmission? We now know there were 104 cases of the new disease, including 15 deaths, between December 12 and the end of that month. Why was the official Chinese line on December 31 that there was “no clear evidence” of human-to-human transmission? And why did that official line not change until January 20?

Third, after it became clear that there was a full-blown epidemic spreading from Wuhan to the rest of Hubei province, why did you cut off travel from Hubei to the rest of China – on January 23 – but not from Hubei to the rest of the world?

Now, I don’t expect straight answers to these questions, any more than we got straight answers from the Soviet Communist Party after Chernobyl.

But I do think we need keep asking them, if only to vaccinate ourselves against the other kind of virus currently emanating from China – the viral disinformation that Xi has learnt from his Russian pal President Vladimir Putin how to spread through the internet.

China has a problem. It is not The Three-Body Problem, which reminds us that the Chinese people are capable of great literature, just as Chinese researchers are capable of great science.

China’s problem, like Russia’s before 1991, is the One Party Problem. And so long as a fifth of humanity are subject to the will of an unaccountable, corrupt and power-hungry organization with a long history of crimes against its own people, the rest of humanity will not be safe.

©Niall Ferguson/The Sunday Times, London

https://www.theglobeandmail.com/opinion/article-lets-zoom-xi-he-has-questions-to-answer/

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Pinocchio's Half Brother said:

Forgetovah nekaj...

Kaže uvaženi (i budući nobelovac) Nebojša (vidi gore): Текст је написан од стране магистра електротехнике и специјалисте за квантну науку…

Čuo sam i znam za svakakve specijaliste, ali za "specijalistu za kvantnu nauku" jošte nijesam čuo. 

More bit` da je to jedan od `nakih "specijalista" kao što je to, recimo, Dipak Čopra, skriboman koji proizvodi laku fiction-faction (više fikšn, al` ajd) literaturu, i to po jedan kilogram dnevno. 

(Brajan Koks, fizičar, izazvao je Čopru da prvo reši Šredingerovu jednačinu, a zatim neka priča o "isceljivanju", omiljenoj mu temi. Možda bi takav izazov trebalo uputiti i onom Nebojšinom "specijalisti za kvantnu nauku" i hortikulturu u svezi koronavajrusa)

Addendum

Kada zagovornici kvantnog **woo-a bivaju izloženi dejstvu neuralne energije u interakciji sa njenim prirodnim bozonskim poljem, to za rezultat ima stvaranje jednog kretena i dva neurona. Kreten ima poluživot od 42 godine.

(Tribute to Douglas Adams)

**Woo - je termin za pseudonačna objašnjenja koja dele mnoge zajedničke karakteristike, i koja su najčešće previše dobra da bi bila istinita (nastranu što su nenaučna). Termin je veoma uobičajen među piscima skepticima. Woo se prepoznaje po tome što voli da se "oblači" u naučne krpice (ali ne i u njenu suštinu) dok razmatra naučne koncepte.. i rabi anegdotalne dokaze i reči koje zvuče "naučno". 

Подели на овим сајтовима

20 hours ago, Ćiriličar said:

Наш народ је недисциплинован и то је то

Не наседај на ову причу. Наш народ није уопште мање дисциплинован од других. Ево, погледај шта се радило и шта се још увек ради у нпр. Великој Британији. Влада препоручи свима да максимално избегавају окупљања и да носе маске ако већ морају да буду у гужви. Резултат - пабови пуни до врха, сви паркови пуни, људи се окупљају ко да није ништа, аутобуси и возови дупке пуни, нико нема маску. И онда им пукне филм и уведу законске забране.

А код нас је колико, пар хиљада људи прекршило полицијски час (меру која нигде није уведена осим код нас) од почетка. У држави од преко 7 милиона људи.

Код нас је проблем јер се у почетку, када су забележени први случајеви, овоме приступало потпуно ноншалантно, пре свега из политичких разлога. А онда је направљена друга катастрофална грешка: дозвољено је стотинама хиљада наших из иностранства да се врате у Србију без икакве контроле, карантина и самоизолације. Многи од њих су били из разних заражених подручја широм Европе и они су углавном донели вирус овде. А ако се епидемији не приступа максимално озбиљно од почетка, јако је тешко касније обуздати је, какве год мере да се предузму.

Наравно, увек и свуда има будала које не схватају ништа и намерно чикају судбину, али такви су свуда мањина.

И још једна битна ствар која се ретко помиње: овде се људи кажњавају ако изађу на улицу док је пол. час, пензионери ако уопште мрдну из куће. Пропагира се 24/7 да сви десе кући док се ово не заврши. За то време фирме типа Јура, Леони и сличне које запошљавају хиљаде људи раде пуном паром. Људи су набијени у халама, без икакве заштите. Рај за преношење заразе. Прети им се отказом ако не дођу на посао, људи радије ризикују отказ него да се заразе. Ево већ пар недеља је тако, прве недеље су поштовали забране рада и мере, иза тога не. Ово знам од многих људи из више градова из прве руке. И где је држава, где је инспекција рада? За ово сигурно није одговоран недисциплинован народ.

Подели на овим сајтовима

WWW.INDEX.HR

THE WASHINGTON Post nahvalio je novozelandski pristup koronavirusu - zatvaranje granica za strance i fokusiranje na...

Izgleda da su Kinezi i ove savjetovali

Цитат

Što je Novi Zeland napravio?

Novinarka Washington Posta opisala je kako je Novi Zeland tako brzo uspio dovesti koronavirus pod kontrolu. 

Novi Zeland je, naime, već 19. ožujka zatvorio svoje granice za strance, što je bila velika odluka jer tu zemlju svake godine posjeti oko 4 milijuna ljudi.

Premijerka Ardern savjetovala se sa stručnjacima koji su kazali kako se mora uvesti potpuna karantena. Bili su zabrinuti zbog situacije u Španjolskoj i u ostatku Europe.

Četiri dana kasnije, 23. ožujka, Ardern je kazala da cijela zemlja ima 48 sati kako bi se pripremila na potpunu karantenu. Tada su na Novom Zelandu bila svega 102 slučaja koronavirusa.

Totalna karantena značila je da svi moraju četiri tjedna ostati u svojim kućama, osim ako moraju do dućana ili se bave ključnim zanimanjima poput zdravstva.

Novinarka Washington Posta napominje kako je odgovor zemlje na koronavirus ujedinio građane. Ljudi su prijavljivali kršenje mjera karantene, a čak se i glavna oporbena stranka suzdržala od kritiziranja ovog pristupa.

Novi Zeland je najveći broj oboljelih u jednom danu zabilježio 2. travnja i od tada broj zaraženih pada iz dana u dan. Preminula je jedna starija žena koja je imala kronične bolesti.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@GeniusAtWork GW,

Ja volim naš narod i makar mentalno stradam kad i on strada. Vidi, ako ja sebe uporedim sa nekim velikim bezbožnikom i grešnikom, onda ja sebi mogu reći kako sam divan, krasan, podvižnik, hrišćanin i sl. Ali, iako sam loš pravoslavac, ja imam pravoslavnu perspektivu, a ona je sledeće. kada gledam grešnike, onda osuđujem greh ne njih, ali se n eporedim sa njima, jer tada bih opravdavao svoje grehe i slabosti.

Nego, nama su uzori Svetitelji. Ne umišljamo da smo ni blizu njih, ali sa njima mi merimo nas kako bi sledujući za njima dosegli makar mrvu njihovih vrlina.

Tako i ovo što pišeš. Ja sam uporedio Srbe, nas, sa Rusima i nikim drugim. Mada, ne znači to da su Rusi sveci, a Srbi šljam, nego samo u ovom kontestu discipline i kolektivne svesti koju Srbi nemaju.

Sve je relativno kod čoveka (posebno naroda kada generalizujem(o)). Tako, recimo, ruski kolektivizam, i to što se sada pokazalo kao vrlina u epidemiji/pandemiji u održenim trenucima može biti ubitaćno. Koliko ja znam istoriju (ne znam je mnogo u detalje, ali je znam površno i široko) mislim da ne postoji ni jedan narod u svetu koji je porušio skoro sva svoja svetilišta i pobio toliko svojih sveštenika (svih Činova). Dakle....

Svaka priča im svoj kontest. Svaka konstaticija ima svoju repliku i kontrargument. No stvari treba da gledamo ograničeno u određenim kontestima ponekad - a ponekad šire. Ovde je priča bila površna, tako je treba i uzeti.

Srbi da su, generalno, kao Rusi, ne bi opstali na našim prostorima gde se sudaraju civilizacije: istok i zapad; islam i hrišćanstvo; pravoslavlje i rimokatolicizam/protestantizam.

To, ova zadnja rečenica, je širi kontest, a ostalo je onaj površni, aktuelni.

Ipak, nije to samo ili-ili. Ne bi nama škodilo da malo pokupimo pozitivnih strana od više naroda. Ja Vučića, iskrno, ne štimam, ali, recimo, kada on nezgrapno govori o protestantima, razumem ja njega - jer treba nama malo i tog protestantskog racija; ruskog kolektivizma, ali ne po cenu da izgubimo naš bunt, želju za slobodom po visoku cenu - ali nikako po svaku cenu.

Po onoj "treba biti spreman stići i uteći, i na strašnom mestu postajati". Samo sam hteo da se pojasnim...da ne polemišemo. I slažem se uveliko sa tim što kažeš. Mnogo smo stradali, a mnogo bez potrebe, zaista. Iz perspektive carstva Božijeg to stradanje naše verovatno je umnogome napunilo Raj, ali....nije cilj života ovde stradanje. Poebno bespotrebno. Stradanje je krajnja cena i venac slave. Ne treba ga izbegavati radi sitnih interesa prodavati Raj, ali ne treba se ni razbacivati ni sa svojim ni sa našim životim.

Uzeo sam Ruse za primer, jer smo ista krv, isti nam je "hardver", ali očito da radimo na različitim OS-ima. Ne bi se ja menjao ni sa kim, pa ni sa njima - Srbija je najlpša zamlja na svetu. Njena lepota se, najčešče, može istinski sagledati iz perspektive tzv. dijaspore. Ne kao nostalgija, nego kao spoznaja, i kad u čoveku prorade oni Jungovi arhetipovi....kada "vidi" i pretke i podneblje dušom, a ne očima.

I nije to samo subjektivno, nego zato jer je osveštana zemlja - krvlju mučenika i svetinjama i oltarima Bogu. Malo to ima koji narod. A imamo to pomalo i radi toga kavi smo - no trebamo suzbijati te negatovne projave na sociološkim ravnima u miru. Od predkosvoske bitke to dana današnjeg mi smo razdeljeni, samo nas nesreće ujedinjuju donekle. To ima voju ogromnu cenu. Uzrok tome nije vrlina, nego gordost. Moramo poštovati starije, pa institucije, pa dalje...pogledaj opoziciju! Vučića ne drži na vlasti njegova sposobnost rajska, nego slaba i nikava opozicija.

Primer samo jedan: episkop blagoslovio da se narod pričećuje. A doktor teologije - ajde da čovek napiše tekts, da se izmuči 4-5 sati kopajuči po izvorima, pa citirajući Oce i primere iz Predanja, pa onda treba sve to pravospisno ispraviti, interpunkcija, samolektorstvo - na tviteru u 5 reči, a tviter je pljuvaonica nad pljuvaonicama, dakle u nagoroj kafančugu i pijaci, naš doktor ožeže: "Ali to je jako opasno"!

E, vidiš, to smo ti mi. Nema veze šta rade Švedi, Anglikanci....pa šta nas briga, da se tešimo njihovim omaškama? Zato i jesmo ovakvi često jer smo sevilno pokupili od drugih ono što ne valja. To nam je posebno milo. Malo sam odužio, ali stalo mi je, ne da pobijem tvoje mišljenje, nego što smo ovakvi.

Eto, onaj momak u Valjevu što je umro, Bog da ganaseli u rajska naselja - samo radi njega vredelo je biti u karantinu cela zemlja mesec dana. Pa divni vladika Milutin...i td.

Подели на овим сајтовима

Ali sve je to fašizam, naime prijavljivati, denuncirati, klevetovati druge ljude. To je ta opasnost i koja treba da nam daje da mislimo: Šta smo spremni da uradimo, zbog straha?! Dete se udavi u vodi - zabranimo plivanje svima? Moroni kašljaju drugima u lice? Ovo ne znači da smo svi takvi. Zamislite, ja isto ne ližem klozet šolju :)

Kako je onima koji su izgubili svoja radna mesta, svoje plate? Ovde u Austriji to bi 400.000 ljudi, skoro pola miliona. Imam najmanje dve kolege iz Češke koji ne mogu u Beč jesu granice zatvorene, Dušana i Sanju (Česi a tako se zovu), svaki dan su dolazili amo pošto Češka nije daleka; sad, eto, ne mogu: karantin, zatvorena granica. Nekima treba plata, imaju porodicu, dom, račune da plaćaju...

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

"Direktorka Instituta Olgica Nedić je kazala da su nadležni krenuli sa nabavkom neophodnog materijala za rad, navodeći da je njihova laboratorija spremna za razvoj novog ELISA testa.

„Istraživači su se organizovali, sagledali smo sopstvene zalihe i potrebe, tako da smo spremni za rad čim stigne neophodan specifičan materijal“, rekla je Nedić.

Naučni saradnik INEP-a Sergej Tomić rekao je za Tanjug da ELISA test omogućava detekciju prisustva antitela u krvi osobe, odnosno pomaže lekarima da utvrde, da li je organizam trenutno izložen ili je nekad bio izložen specifičnom infektivnom agensu, odnosno bakteriji, virusu i drugo.

Test će, prema njegovim rečima, omogućiti identifikaciju osoba koje su se uspešno izborile sa infekcijom i sada mogu donirati krv u lečenj bolesnih od KOVID-19.

„Moguća je transfuzija plazme osoba koje imaju mnogo specifičnih antitela u krvi u bolesnike čiji imunski sistem ne proizvodi dovoljno zaštitnih antitela samostalno“, objasnio je Tomić.

Ona kaže da će test omogućiti ispitivanja u cilju procene izloženosti populacije infektivnom agensu, procenu trajnosti imuniteta kod osoba nakon prvobitne izloženosti virusu ili vakcinacije, detekciju akutne infekcije i kvaliteta imunskog odgovora, otkrivanje poremećaja u radu imunskog sistema.

On dodaje da test ne može pouzdano kao druge metode kao na primer metoda detekcije virusa metodom PCR iz brisa grla i ždrela utvrditi da li je neko trenutno zaražen, već detektuje prvenstveno da li je neko razvio imunski odgovor, odnosno antitela, na tu infekciju i kakav je kvalitet takvog imunskog odgovora.

Tomić podseća da u odbrani od infekcije, ključnu ulogu imaju antitela koja sprečavaju da virus uđe u ćelije domaćina i olakšavaju njegovo uništavanje.

„Nakon uklanjanja virusa iz organizma, antitela nastavljaju da štite domaćina od iste infekcije u narednom periodu života“, objašnjava Tomić.

Direktorka Institua napominje da se još uvek ne može govoriti o kapacitetu proizvodnje ili eventualnom izvozu.

„Naš proizvodni kapacitet je veliki u tehničkom smislu, ali da prvo stignemo do prototipa testa, pa ćemo dalje procenjivati“, dodala je Nedić.

Inače, Institut za primenu nuklearne energije je naučni institut, u sastavu Univerziteta u Beogradu i ima više od 40 godina iskustva u proizvodnji imunodijagnostičkih sredstava različitog formata.

Do sada je proizveo oko 300 proizvoda i komponenata namenjenih za imunološka, endokrinološka i onkološka ispitivanja. INEP je svojim testovima nekad snabdevao Jugoslaviju, a danas laboratorije u Srbiji.

„Ovakve situacije potvrđuju da je neophodno negovati nacionalne kapacitete za proizvodnju, kojima se može odgovoriti brže na potrebe i uz manja finansijska sredstva, a nacionalnom proizvodnjom se obezbeđuje veća nezavisnost od svetskog tržišta koje, izgleda, teško zadovoljava ovoliku potrebu za konkretnim testovima“, istakla je Nedić.

Kako ističe, ovo nije prva situacija u kojoj se pokazalo da je nacionalni proizvođač testova ključan. Do sada je proizveo oko 300 proizvoda i komponenata namenjenih za imunološka, endokrinološka i onkološka ispitivanja. INEP je svojim testovima nekad snabdevao Jugoslaviju, a danas laboratorije u Srbiji.

„Ovakve situacije potvrđuju da je neophodno negovati nacionalne kapacitete za proizvodnju, kojima se može odgovoriti brže na potrebe i uz manja finansijska sredstva, a nacionalnom proizvodnjom se obezbeđuje veća nezavisnost od svetskog tržišta koje, izgleda, teško zadovoljava ovoliku potrebu za konkretnim testovima“, istakla je Nedić.

„Prilikom sankcija 1993. godine, laboratorija INEP-a koja je akreditovana i radi po rešenju Ministarstva zdravlja je bila jedino mesto u zemlji gde su se mogle uraditi specifične analize hormona i tumor markera, zahvaljujući tome što smo proizvođači“, ukazala je Nedić."

STUDIOB.RS

Krizni Štab i Vlada Srbije podržali su predlog Instituta za primenu nuklearne energije(INEP) da Srbija razvije spostveni ELISA test...

Подели на овим сајтовима

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Obratite pažnju na ovo:

EN.WIKIPEDIA.ORG

Deadly second wave

The second wave of the 1918 pandemic was much deadlier than the first. The first wave had resembled typical flu epidemics; those most at risk were the sick and elderly, while younger, healthier people recovered easily. By August, when the second wave began in France, Sierra Leone, and the United States,[96] the virus had mutated to a much deadlier form. October 1918 was the deadliest month of the whole pandemic.

Kriva epidemije za Britaniju. 

1918_spanish_flu_waves.gif

Epidemija je počela u januaru 1918 trajala je do kraja 1920..znači skoro 2 pune godine. U početku su najviše stradali bolesni i stariji, dok su se mlađi, zdraviji oporavljali. Međutm, virus je mutirao u mnogo smrtonosniji oblik, da bi na jesen 1918 doslovno desetkovao sve živo na planeti, što se može vidjeti iz grafikona za Britaniju. 

Dakle slično se odvija i sad...umiru mahom stariji i bolesni...virus će utihnuti tokom ljeta, jer će se preseliti na južnu hemisferu. U toj svojoj putanji može da mutira u nešto mnogo gadnije i da se na jesen vrati na sjevernu hemisferu i napravi dar mar. 

Mučna je godina za svijet, a možda i ona naredna. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Dakle slično se odvija i sad...umiru mahom stariji i bolesni...virus će utihnuti tokom ljeta, jer će se preseliti na južnu hemisferu. U toj svojoj putanji može da mutira u nešto mnogo gadnije i da se na jesen vrati na sjevernu hemisferu i napravi dar mar. 

Претпостављам да што се мање људи зарази мање су шансе да мутира. Зато је најбоље остати кући и не јуначити се.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...