Jump to content

Ima li utehe i za one koji nisu pravoslavci?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jestira,

Srce se ne otvara na javnom forumu, to ti je valjda jasno. Mene predstavljas kao surovog, prostog itd., a u stvari ti si ta koja je zajedljiva i koja na "lep" nacin vredja druge. Vidim da te je post dirnuo u krajnu tacku tvoje sujete, jer si mi detaljno odgovorila, a pri tome se i trudila da me sto bolje uvredis i da mi nabijes osecaj krivice. Ne padam na drame i necu primiti k srcu tvoje reci, jer se vide odakle dolaze. Dok su te svi tesili, gutajuci obezvredjivanje pravoslavlja (sto pokazuje siroko srce svih ljudi ovde), ti si bila "mirna"; medjutim, prvi put, naisavsi na komentar koji ti ne odgovara, pocela si da "bljujes vatru". Da li je to pobozni zivot koji vodis? Dosta su dela, pa da se uverimo u to (a, pokazala si). Uvek nastupas sa: "ja ovo, ja ono, ja sam pobozna on nije itd.", a to me jako podseca na fariseja koji je osudjivao carinika. Da, dete sam - inteligentan sam, nisam lazno skroman, a sto je najbitnije, uvek cu reci ono sto mislim. I, da, nemoj da me svrstavas u grupe i podgrupe. U pravoslavlju jesam, a da li sam dobar pravoslavac? Ne, daleko od toga. No, ja sam bar svestan svojih zabluda i grehova. Ne bi bilo lose da i ti pocnes drugacije razmisljati, iako ne mislim da ti je to cilj. A, ono sto bi bio pravi pogodak za tebe jeste da prestanes da gnjavis ljude ovde. Prvo si obezvredila sve sto ti je svestenik preporucio, a onda si isto postuplia prema ostalima. Ako te ne zadovoljavaju odgovori ovog foruma, probaj negde drugo. Adios  nesiguran

Pazi Bebane, ja sam veoma pogresna osoba za tvoje ciljeve i potrebe. Tek si dosao na forum, a vec teras ljude sa njega. Sa kojim pravom? Zalosno je da jedna tako mlada osoba predstavlja Pravoslavlje na ovaj nacin. Jos je zalosnije da nisi u stanju da kontrolises svoj bes. Zvucis kao da neka zla sila upravlja tobom. Ovakvo nesto ni na svetskim forumima nikada nisam videla. Tolika mrznja i agresija! Kakva god da sam vernica, ja djavolu nikada nisam davala platformu za razgovor samnom i zato ovime zavrsavam bilo kakvu prepisku sa tobom. Ne zaboravi da je Bog jaci od tebe.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Молим вас да престанете са међусобним оптужбама, и да се држите теме.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Морао бих да напишем нешто у својству администратора овог форума, мада сам последњи и крајње незаслужено примио част одговорности те функције.

@Beban и понеки други:

Морамо да се потрудимо да прихватимо чињеницу да овде има и људи који нису православне вере, попут рецимо Јестире. Без обзира на њено неприпадање Цркви, Јестира је била културна и НИЈЕ ВРЕЂАЛА православну Цркву, него је само изражавала своје сумње у саме вернике. Стога, замолио бих да са онима који нису припадници православне вере комуницирају само они људи који за то имају искрену жељу и живце, не с циљем да глуме мисионаре или да покушају да преобраћају овакве људе. Свако има право да посведочи своје веровање или неверовање. Заиста, у свакој критици вере, увек пођимо од себе, пошто само за себе и одговарамо.

@Јестира

Пре свега, желим да изразим поштовање према вашој жељи (за коју верујем да је искрена) да покушате да боље упознате веру у којој сте се, како кажете, родили. Пошто сте већ више пута спомињали да су Ваш проблем с Црквом пре свега људи и верници, морам да Вас питам - зар заиста мислите да православље можете да упознате кроз "вернике"? Био бих, у том смислу, слободан да Вам препоручим књигу коју сам на овом форуму већ више пута препоручивао људима:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Teologija/berdjajev.htm

Мислим да је ово, у неку руку conditio sine qua non уколико желимо комуникацију у којој ћемо се разумети. Такође, био бих слободан да приметим како ми се чини да сте ви до сада свакако читали не само Свето Писмо, него и неку хришћанску литературу, можда протестантског порекла? Да ли сте ви, драга Јестиро, можда већ и тражили утеху у неким другим хришћанским деноминацијама? Или сте већ имали неке разговоре, попут ових, са рецимо суботарима, Јеховиним сведоцима или пентикосталцима? Да ли Вам се, неким случајем, можда учинило да је нека од ових група боље очувала истину јеванђеља од православне хришћанске Цркве? Нико Вам (надам се), не би замерио уколико би ваш одговор био потврдан, али, уколико прихватате учење неке од актуалних протестантских заједница, упозорили бисмо људе да Вас због тога не вређају и да имају то на уму када комуницирају с Вама како не би реаговали на непримерени начин?

Молим Вас да моја питања не схватите као злонамерна и да ми опростите ако Вас је неко од њих увредило. Нисте у обавези да ни мени нити било коме другоме одговарате на питања на која не желите.

nesiguran

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

Jestira ,ako sam te povrijedio izvini! Jesam rekao da preispitas stavove, da razmislis, da se molis Bogu, ali da izaberes zivot u crkvi ti nisam nametao, rekao sam ti da uradis kako ti srce kaze. Molim te nemoj me optuzivati za nesto sto nisam mislio, a ako sam se pogresno izrazio pa si tako shvatila ,ja ti se jos jednom izvinjavam.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

I ja sam prenaglio - ne prilici nekome ko pise na ovom forumu.

Iskrena izvinjenja Jestiro - poslao sam ti i privatnu poruku.

laku noc svima i oprostite na pometnji  nesiguran

Жив био, драго ми је што се свакога дана све више и више јављају људи са правилном црквеном свешћу.

Чујемо се, лаку ноћ.

Подели на овим сајтовима

Морао бих да напишем нешто у својству администратора овог форума, мада сам последњи и крајње незаслужено примио част одговорности те функције.

@Beban и понеки други:

Морамо да се потрудимо да прихватимо чињеницу да овде има и људи који нису православне вере, попут рецимо Јестире. Без обзира на њено неприпадање Цркви, Јестира је била културна и НИЈЕ ВРЕЂАЛА православну Цркву, него је само изражавала своје сумње у саме вернике. Стога, замолио бих да са онима који нису припадници православне вере комуницирају само они људи који за то имају искрену жељу и живце, не с циљем да глуме мисионаре или да покушају да преобраћају овакве људе. Свако има право да посведочи своје веровање или неверовање. Заиста, у свакој критици вере, увек пођимо од себе, пошто само за себе и одговарамо.

@Јестира

Пре свега, желим да изразим поштовање према вашој жељи (за коју верујем да је искрена) да покушате да боље упознате веру у којој сте се, како кажете, родили. Пошто сте већ више пута спомињали да су Ваш проблем с Црквом пре свега људи и верници, морам да Вас питам - зар заиста мислите да православље можете да упознате кроз "вернике"? Био бих, у том смислу, слободан да Вам препоручим књигу коју сам на овом форуму већ више пута препоручивао људима:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Teologija/berdjajev.htm

Мислим да је ово, у неку руку conditio sine qua non уколико желимо комуникацију у којој ћемо се разумети. Такође, био бих слободан да приметим како ми се чини да сте ви до сада свакако читали не само Свето Писмо, него и неку хришћанску литературу, можда протестантског порекла? Да ли сте ви, драга Јестиро, можда већ и тражили утеху у неким другим хришћанским деноминацијама? Или сте већ имали неке разговоре, попут ових, са рецимо суботарима, Јеховиним сведоцима или пентикосталцима? Да ли Вам се, неким случајем, можда учинило да је нека од ових група боље очувала истину јеванђеља од православне хришћанске Цркве? Нико Вам (надам се), не би замерио уколико би ваш одговор био потврдан, али, уколико прихватате учење неке од актуалних протестантских заједница, упозорили бисмо људе да Вас због тога не вређају и да имају то на уму када комуницирају с Вама како не би реаговали на непримерени начин?

Молим Вас да моја питања не схватите као злонамерна и да ми опростите ако Вас је неко од њих увредило. Нисте у обавези да ни мени нити било коме другоме одговарате на питања на која не желите.

isus-sinai

Da, mislim da pravoslavlje mogu da upoznam kroz vernike, jer su vernici ogledalo svoje vere koju nose u sebi. Oni je reprezentuju prema svetu i pokazuju njeno dejstvo u njima. Odavno pre skandala u katolickoj crkvi, svako je mogao da vidi njihove svestenike po ponasanju i govoru da su pedofili, ali niko nije mogao da veruje u to, mene ukljucujuci. Pogledaj Adventiste, koji, veoma slicno Pravoslavcima ne dozvoljavaju vazenje ni jednog drugog misljenja osim svog, pogledaj njuhove zivote - spolja gladac, iznutra jadac, mnogo primera se mogu navesti i ja isto tako gledam vernike i poglavare Pravoslavne crkve da bih videla kakve je vera i sta ona pravi od svojih vernika. Tek onda mogu da zadjem u detalje i da se pozabavim njima. Ljude treba posmatrati, slusati i gledati, na taj nacin se sazna mnogo vise nego iz reci koje mogu da budu istinite, ali i ne moraju. Sigurno si i sam vise puta napravio takvo iskustvo kada si posmatrao ljude po bilo kakvom pitanju.

Ne, do sada nisam trazila utehu u drugim sektama ili verama. Dosla sam ovde impulsivno, ucinilo mi se da je ovo pravo mesto za mene u ovom trenutku, ni sama ne znam zasto, jednostavno stvar osecaja. Veoma dobro poznajem skoro sve sekte i religije koje postoje danas na svetu, jer sam se interesovala tokom svog zivota za tu tematiku. Poznajem kako protestantski, tako i katolicki nacin  razmisljanja i delovanja i mogu na skoro svako pitanje da odgovorim po toj temi. Citam Sveto Pismo na jevrejskom i poznajem originalan Luterov prevod i jos po nesto od toga. To je sve stvar licnog interesovanja i trazienja Boga. Nisam ga nasla ni u jednoj religiji ili sekti, nasla sam ga pored mene I u meni. Priznajem da nisam kod svih bila na bogosluzenjima, ali sam se veoma detaljno upoznala sa njihovim verskim postulatima i ljudima koji pripadaju tim verskim grupama. Sta znam o Pravoslavlju, znam od moje babe i to je veoma malo, jer je ona tu veru posmatrala na drugi nacin od mene. Na zalost, ona vise nije ziva, ali bih joj rado postavila jos neka pitanja za koja sam ranije bila premlada i previse neupucena. Ako hocete na ljubazan nacin da me pitate da li sam provokator, odgovor je - NE! To mi nije namera, sigurna sam da provokatori nastupaju drugacije. Kao sto sam vec jednom napisala, otvoreno mozemo da razgovaramo o svemu, ali na nivou, ne sa uvredama ili udarcima. Da vam odgovorim direktno na vas pitanje, ne mislim da je i jedna protestantska ili bilo koja druga religija ili sekta odrzala istinu bolje ili losije od Pravoslavlja. Ne mislim ni da je Pravoslavlje jedina istinita vera, ali sam imala utisak da se vernici trude da zive na najpobozniji moguci nacin, da su Sveti Oci smerni i mirni ljudi koji se trude da na lep i neagresivan nacin nose Pravoslavlje u svet. Do sada, osim klanjanja svecima, nisam imala nikakve zamerke za Pravoslavlje. Veoma rado cu da pogledam preporuceni link, vec sam naslov mi govori o tome sto zelite da mi kazete, ali smatram da niko ne mora da bude savesen da bi na odgovarajuci nacin prezentirao svoju veru. Ja sam odmah na pocetku priznala da sam potpuno sama, bez ikakve zaledjine crkve, vere ili sekte i slabiji od mene su to iskoristili da bi pokusali demonstraciju svoje fiktivne snage, a drugi su ostali zbunjeni mojom iskrenoscu. Veoma malo ljudi je zaista interesovala moja tuga i moj ocaj i to su pravi vernici, koji nisu nista ispitivali, koji nisu stavljali svoj ego ispred svoje religije, nego su po svojoj savesti i saosecanju pokusali da mi pomognu najbolje sto su mogli. Upravo takve osobe su mi dale snagu da podnesem poslednjih par dana i da ne padnem sasvim u ocaj. Mozda mozete da razumete ostrinu mog nastupa koji je usledio iz ocajanja zbog nepravde koja mi se cini. Ne mislim da nastavim sa time, jer to nije deo meine i mog karaktera, ali kada na ulici vidim da neko sutira coveka koji je na podu, ja cu mu sigurno pomoci, a kako ne bih pokusala sebi da pomognem u takvoj situaciji? Ako nemate nista protiv, volela bih da prodiskutujemo malo o linku koji ste mi poslali cim se upoznam sa njegovim sadrzajem. Veoma sitno je pisano, pa cu ga prekopirati i procitati. Verovatno cu imati neka pitanja I bila bih vam zahvalna ako biste mi na njih odgovorili, naravno i ostali koji poznaju materiju.

Hvala vam sto ste potrazili kontakt samnom da biste razjasnili situaciju, a niste donosili ishitrene i netacne zakljucke, to samo potvrdjuje moj pozitivan utisak koji sam navela gore.

I vas molim, ako zelite da ostanete medju sobom, recite mi to, ja cu se skloniti sa foruma, ne zelim da unosim nemir.

Pozdravljam vas.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...