Jump to content

Ima li utehe i za one koji nisu pravoslavci?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa Hristovi ucenici su nastavili tako da cine i tako se cini sve sa koljena na koljno do danas, po tome se vidi sta je Hristos mislio. "ovo je tijelo moje ,koje se lomi za vas" ,je ujedno i prorocanstvo da ce stradati za nas, a i oznacava da se Hristos dijeli svima nama ,da bi u Njemu postali jedno. Oprosti sestro Jestira ,ali nemoj svaki put kada ja iznesem svoj stav da to gledas kao napad na tebe. Isto kao i ti i ja imam pravo na licni stav ,ili da pratim svetootacki stav smej.gif . Nisam rekao da ces goreti u paklu ,jer nije moje da ti ja odredjujem pakao ,moje je samo da se molim Bogu da odes u raj. :)

Ne razumes, mislila sam da diskutujemo, a ne da napadamo jedan drugoga. Pa tako smo se dogovorili, zar ne? Postavila sam ti direktna pitanja, nikakva ironija, nikakav sarkazam. Valjda ne moram to svaki put da naglasavam. Boziji sledbenici su hrabri ratnici, a ne mimoze. (Ovo je bila ironija). Nadam se da mozemo da diskutujemo argumentovano, bez da moramo jedan drugome da se izvinjavamo za svaku rec. Ako mislim da si me uvredio, ja cu te pitati da li si to mislio, isto tako i ti uradi, da li moze tako? Inace necemo nigde stici sa nasim razgovorom koji rasplinjava ono o cemu diskutujemo.

Nisi mi odgovorio na pitanja, nego prepricavas ljudske interpretacije. Sa time ne mogu da se zadovoljim, jer mene interesuje sta Bog zeli, a ne sta COVEK zeli i kako on to razume. Izvini ako sam ti tezak sagovornik, ne mogu da podnesem to mesalje Bozijeg i ljudskog, granice vise uopste ne postoje i niko vise ne zna sta je Bog rekao, a sta je covek interpretirao. Da li cemo da citamo Bibliju bukvalno ili slikovito? Ne moze da se cita pola-pola kako se kome svidja. Da se kaze: "moje telo se lomi za vas" u smislu stradanja, znaci slikovito, da se ignorise bukvalna cinjenica da mu ni jedna kost nije slomljena, a sa druge strane da se reci uputstva kako treba jesti i piti uzimaju bukvalno zdravo za gotovo.

Moje pitanje o paklu je bilo vise upuceno tebi kao predstavniku Pravoslavne vere, nego kao licnosti. Da li Pravoslavci misle/veruju da neispunjavanje rituala vodi postenog coveka u pakao?

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Nekako kad kažeš ritual, meni to nema smisla, mi nemamo RITUAL kao takav, ono što ja zamišljam pod tim terminom svodi se na slijedeće - ritual je nešto što radimo, ne sa nekim posebnim razlogom, nego eto zato što tako volimo ili smo navikli. U Pravoslavlju ne postoje rituali kao takvi, sve što se radi u Crkvi ima svoj smisao, mjesto i vrijeme, kako i zašto se obavlja, i razlog što je najvažnije. Nije Pričest npr. samo nešto što se tako radi jer se radilo od davnina, i to može da potvrdi svako ko se istinki pripremio za to, ko se pokajao - to olakšanje nikakav ritual ne može da izazove. Izvinjavam se što ovako upadam u diskusiju, a nisi meni postavila pitanje.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Nekako kad kažeš ritual, meni to nema smisla, mi nemamo RITUAL kao takav, ono što ja zamišljam pod tim terminom svodi se na slijedeće - ritual je nešto što radimo, ne sa nekim posebnim razlogom, nego eto zato što tako volimo ili smo navikli. U Pravoslavlju ne postoje rituali kao takvi, sve što se radi u Crkvi ima svoj smisao, mjesto i vrijeme, kako i zašto se obavlja, i razlog što je najvažnije. Nije Pričest npr. samo nešto što se tako radi jer se radilo od davnina, i to može da potvrdi svako ko se istinki pripremio za to, ko se pokajao - to olakšanje nikakav ritual ne može da izazove. Izvinjavam se što ovako upadam u diskusiju, a nisi meni postavila pitanje.

Taman posla da se izvinjavas. Zahvalna sam ti za misljenje. Pod ritualom smatram obred koji crkva ili pojedinac obavlja zato sto njegova religija to smatra za potrebno u cilju ispunjavanje religioznih potreba vernika.

To olaksanje o kome govoris moze da bude i autosugestija ili ako prethodi ispovest, olaksanje savesti.

Ja ocekujem od vernika da imaju cvrst stav i temeljno znanje kako i zasto nesto rade ili veruju, jer prihvatanje vere po "nasledju" ne razumem kao prihvatanje Boga svojim zivotom, iskustvom i karakterom.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Мени се чини да је дискусија и онако отишла у погрешном правцу.

Драга Јестиро, ако сте приметили, у претходном посту сам нагласио да говорим као АДМИНИСТРАТОР форума, пошто је дошло до одређених несугласица на које ми морамо да реагујемо. Пре свега, хвала Вам на стрплењу за нас и искрености коју сте до сада показали. Такође, поновићу став администрације  smej.gif да су код нас добродошли сви људи, без обзира на оно у шта верују/не верују, све док, попут Вас, одржавају пристојност у комуникацији. С друге стране, немојте ни Ви да замерате оним људима које Ваше виђење Господа Исуса Христа, православне Цркве и свете тајне Евхаристије (која за нас заиста не претставља пуки ритуал, него саму суштину наше "црквености" која поништава све разлике међу нама). Верујем Вам када кажете да немате намеру да било кога намерно вређате. Зато сам и замолио оне људе које ће неправославно гледиште на Цркву можда увредити, да се за добро нашег форума уздрже од коментара на овој теми - колико видим, Ви сте једино овде присутни? Ако Вам не смета моја радозналост, питао бих Вас, да ли сте можда погледали и друге теме на нашем форуму, посебно оне о светој тајни Евхаристије (овде их имамо доста  smej.gif)?

Биће ми заиста драго да заједно прокоментаришемо заиста суштински значајну књигу Николаја Берђајева, О САВРШЕНСТВУ ХРИШЋАНСТВА И НЕСАВРШЕНСТВУ ХРИШЋАНА, коју сам и ВАма али и свима који је нису прочитали, горе препоручио. О другим верама би се могло и расправљати, али, Христова вера је таква да њу једноставно НИЈЕ МОГУЋЕ спознати кроз вернике. Берђајев то много лепше и детаљније објаснава, али, ето док не прочитате (одлична идеја за копирање  smej.gif), рекао бих пар речи на ту тему, као својеврстан увод. Пре свега, сви апостоли осим светог Јована Богослова су се разбежали пред распеће, а Петар чије је вера у Христово месијанство била чврста као "камен" га се три пута одрекао у току исте ноћи када је Господ ухапшен. Дакле, "слабости" верника почињу већ од самих апостола и сведоче да смо сви ми несавршени људи који, у мери својих могућности, покушавамо да следимо најсавршенију поруку коју су људи икада примили - спасителну Икономију Љубави. Нашу неспособност да уподобимо сопствене животе било каквој правичности поништава наше учешће у светој тајни Евхаристије, где сваки пут Христос пострадава, васкрсава и својом жртвом пред Оцем нашим небеским искуплује сва наша безбројна сагрешења (ево, само колико смо у последње време згрешили према Вама  :cheesy:).

Без обзира на сву различитост и недоследности нас православних верник, Господ Христос нам је оставио обећање не да ће се уселити у наша срца (таквих речи у канонским Јеванђељима нема  smej.gif), него да оснива Цркву своју "коју ни врата пакла неће надвладати." Такође, његове речи да ће "бити с нама у све дане до свршетка света" управо се односе на свету тајну Евхаристије - Литургијски смислотворни догађај који се дешава само у православној Цркви. На другим местима на форуму, већ смо имали солидне расправе о могућностима спасења неправославних, па, пошто сте тако насловили ову Вашу тему, предложио бих Вам да мало погледате и те расправе како се сада овде не бисмо понављали. У сваком случају, драго нам је што сте с нама и што нас прихватате, упркос нашим несавршеностима.  smej.gif

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Моје саучешће. Покушаћи и ја да Вам напишем неколико реченица.

То су отприлике тезе које Православна веронаука по плану и програму обрађује у првом разреду средње школе.

Можда ће Вам звучати сувопарно а можда и сазнате нешто ново.

Личност.

Начин познања ствари (предмета):

Одређивање граница времена и простора у којима се предмет налази, утврђивање тачног изгледа предмета, одређивање својства материјала од ког је предмет направљен, и још једна особина која је карактеристична за наше време: употребна вредност предмета.

То је све шта можемо сазнати о некој ствари.

Уколико би, док ми нисмо у кући, неко узео наш рачунар и на исто место поставио други, са истим својствима, са истим фајловима, са истим огреботинама; вративши се кући и севши за сто да решимо неку своју потребу ми не бисмо ни приметили да је то други рачунар.

Да ли на исти начин можемо познати личност?

Пример: На једној раскрсници саобраћај регулише полицајац и то сваког дана када се враћамо са посла. Како га познајемо? Време, простор, изглед, употребна вредност. Ако би сутра дошао други са истим изгледом (близанац рецимо) и са истом техником регулисања саобраћаја, ми разлику не бисмо приметили. Мислили бисмо да је то тај исти. Међутим, ако би он отишао кући свог колеге (или брата), већ од врата би његова деца видела да то није њихов отац. Зашто? Ми смо га познали као ствар а они као личност.

Начин познања личности:

Када неког слободно заволимо онда он за нас постаје личност. Шта то значи? Значи да нам његов идентитет не дају његове физичке особине или начин на који може да нам буде од користи, већ љубав према њему. И што је још битније: и нама идентитет даје та љубав. Како то? Кад неког волимо па се од њега раздвојимо ми осетимо као да је део нас отишао - престао да постоји. Најдрастичнији пример је пример мајке која изгуби дете, јер се мајчинска љубав сматра највећом. Онда она не само да осети да је део ње престао да постоји, већ осећа да више уопште не постоји. Њен живот више нема смисла. И могу онда научници да говоре о кружењу материје и теолози о Рају и милости Божијој; мајку боли па боли. Зашто је то тако? Зато што смо позвани да постојимо као личности. Такви смо створени. Да бисмо заиста постојали, да бисмо осећали да смо живи, потребан нам је други кога ћемо слободно волети. Тај други нам даје идентитет.

Друга ствар - човек се не мири са смрћу. За човека смрт је непријатељ. Чиме се бави медицина? Спречавањем смрти. Шта би сви волели да пронађу? Лек од смрти. Шта стварају уметници? Дела за која мисле да ће продужити њихово постојање.

Дакле потребан нам је други, и потребан нам је лек од смрти, не зато што смо захтевни већ јер смо за то створени.

Ко је та личност која нас воли, поштује нашу слободу и нуди нам лек од смрти?

:cheesy:

Не верујем да Вам ове речи могу бити утеха, али можда Вас приближе Оном кога ми Хришћани славимо и у чије речи утехе верујемо. Нико од верујућих људи не може рећи да нема било какво искуство које бисмо подвели под неизрециво. Сваком од нас Бог је у неком тренутку положио руку на срце - на интелектуално несватљив и неизрецив начин. Понекад се трудимо да другима пренесемо то искуство али када ће се и како Бог јавити неком ко Га тражио то зависи само од Њега.

поздрав

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

Koliko je svaki moj odgovor ljdska iterpretacija ,toliko je i tvoj. Ja se licno nisam sreo sa Bogom, u toj mjeri da bi ti mogao reci iz licnog iskustva"Bog to zeli i to je Njegova volja"! Tako da ces na to pitanje morati traziti odgovor od Boga licno ,jer svo moje znanje ,moze biti zasnovano samo na osnovu svetih otaca i njihovog bogopoznanja, a to je za tebe ljudska inerpretacija. Znaci, izvini ali ja ti ne mogu reci ,pitaj sama. Ako ti covjek prica Bozije ,onda se mora mijesati Bozije i ljudsko, a to znaci da ti ni jedan covjek ne moze dati odgovor kojim bi ti bila zadovoljna. Bibliju ne tumacimo mi pravoslavni pola pola ,nego kako nam tumaci sveto predanje, jer je Biblija previse komleksna da bi joj odredili tumacenje ovako ,ili onako. To sto Hristova kost se nije slomila odnosi se na raspece , a ne na pricesce i to jasno stoji u Sv. Pismu. Mi pravoslavci se ne bavimo time sta ce Bog uraditi sa onima koji nisu pravoslavni, hoce li u pakao, to nije nase da kazemo ,nego Bozije. Mi treba samo da se molimo za cijeli svijet ,pa i za one koji nisu pravoslavni. Sto znaci, ako se brines sta ce biti sa tobom ,ne pitaj nas ,nego Boga i dobices Bozije ,a ne ljudske odgovore.

Подели на овим сајтовима

Јастира, прими моје саучешће! Жао ми је што ти је пресељење брата на онај свијет, проузрочило толику бол. Е, да ако би Бог дао, да и добијеш живу ријеч утјехе, због које си и дошла овдје код нас.

Пази, поприлично су ми излапјела свјетовна знања, али канда ми се задржало у сјећању да Сартр негдје рече, да када дођемо код некога по савијет, већ самим избором савјетодеавца, ми уствари знамо какав одговор можемо да очекујемо. Е, па сад, ако је у многочему и промашио, Сартру за оволико повјерујмо. Већ и ови досадашњи постови показују, поприлично, како Православни Хришћани раѕмишљају о смрти, тачније, о животу. Ништа Богу драгом лакше, него да ти пошаље утјеху и да те узнесе све до станишта твога брата, па да лијепо видиш како му је, само када би ти порадила и сама на томе, барем за толико колико си порадила да стекнеш широко образовање, што је из твојих постова очигледно.

Подели на овим сајтовима

Опрости, нешто сам негдје мрднула и овај дио поруке прође, а да нисам завршила. Ми, Православни Хришћани, држимо да је овај свијет, тек једна велика утроба у којој зријемо за живот у духу, за живот у Христу. Оно што из твојих постова, на више мјеста, ипак провејава, то је твоја представа да све што има да се догоди, икада, било би добро да се догоди, ипак, овдје; и брата, Господ да удостоји да се врати - у овај свијет, да га васкрсне - у овом свијету, јер овај свијет је - твој свијет. Док год не промијениш свијетом, бојим се да није могуће да дође до икаквог покрета набоље, у твом срцу. Не мислим, не дај Боже, да кидишеш на себе или да умреш, мислим да срце и мисли усмјериш на Царство Небеско.

Видим да на више мјеста говориш о томе да је твој брат био честит човјек и за себе исто тако наводиш. Вјеруј ми да ја, за саму себе, за своју рођену дјецу, не бих смјела да ставим руку у ватру и да тако нешто тврдим. Колико је свако од нас гријеха учинио у тајности, колико је наших гријехова потиснуто из сјећања. Није згорега, да се ти, ипак, молиш Господу да опрости брату за његова сагрешења (немој ни да се бавиш испитивањем о којим би гријесима могла бити ријеч) и да га помилује, а моли Га и теби да помогне да сазријеш за живот вјечни. И чекај! Стрпљен - спашен!

А, исто тако, кад год ти се плаче - плачи, пали свијеће, причај о брату са својима и потруди се да свој живот, ипак, што прије доведеш у уобичајени ток, јер жалостимо и ми наше драге, својом жалошћу. Кроз молитву ћеш, вјерујем, ипак највише осјећати блискост са братом. Бог да те утјеши!

Подели на овим сајтовима

jer prihvatanje vere po "nasledju" ne razumem kao prihvatanje Boga svojim zivotom, iskustvom i karakterom.[/u]

Estera.draga sestro ...

Gospodnji putovi su cudni ... on nas salje u sjvet , da svjedočimo i navjestamo Rijec Bozju .. Mada nam to neki puta nije jasno , zasto to , zato tu , i kako ?

Ja cu ovdje iznesti svoj stav ... a ne ocekujem da se ti ili bilo tko drugi slaze s tim ..

Ja sam porjeklom hrvatica - zato sto su mi roditelji bili to ..

Ja sam katolkinja , zato sto su mi roditelji bili to ... Od krstenja sam bila uključena u vjeru i Crkvu .. mojih roditelja ...

Ja nosim prezime , mojih roditelja ... cak i po nasledju zakona , imam prava imovine naslijediti ...

Ja ne mjenjam moje prezime .. ja sam ponosna na njega ... pa tako i na vjeru .. ( udala sam se i dobila drugo prezime , ali mi je svetinja .. jer i ono ima obiteljske korijene .. )

Moje obiteljsko stablo vjere , je pustilo korjene , koje trazi da se to stablo njeguje .. obrezuje i sve sto je dodatno potrebno , da bi donijelo zdrave plodove ...

Stablo koje ima korjen , moze da zivi xxxx godina , stablo koje se posječe u korijenu , nema vise ploda ...

Ti mozes da posadis novo stablo , koje ce donositi nove plodove .. ali to nije tvoja djedovina ..

Tako ja sretoh i upoznah Boga , od malih nogu ...

Moji nisu imali Bibliju ... ali su usmeno prepricavali s koljena na koljeno , iu Crkvi sam svaki puta cula citanja Evandjelja ... i Rijec Bozju ....

Ja sam s tim odrasla ... tu ja sretoh i upoznah Boga ... bez mnogo kompliciranja ... i neke posebne znanosti i i tumacenje.. ... upoznah ga i osjetih da je ON ZIV MEDJU NAMA ... i sta mi vise treba ... isus - Sinai

Подели на овим сајтовима

@ Sasa:

Nije tacno da koliko je tvoj odgovor ljudska interpretacija, toliko je i moj. Ti reprezentujes jednu religiju i njeno ucenje. To ucenje sadrzi puno toga sto su ljudi sami interpretirali i ti to prenosis dalje. Za mene ne postoje dogme, jer su to ljudi izmislili, a ne Bog, za tebe one postoje. Ako ti kao vernik ne znas sta je Bozija volja, jer ga nisi "sreo", pitam se sta ti trazis u toj veri? Pa ja imam isusktvo sa Bogom, a nisam ni u jednoj religiji, a ti ga nemas? Jer da si sreo Boga, imao  bi i iskustvo sa njim. Tvoje znanje koje imas nije dovoljno za diskusiju samnom, na zalost. Ja zivim medju ljudima, zato i pitam ljude koji za sebe kazu da imaju veru u Boga. Oni imaju i razlog zasto imaju tu veru u Boga, jer je vera ono sto nas po Bibliji razlikuje od zivotinja. Nemoj se ljutiti na mene, uvidjam da sam pretezak partner za diskusiju sa tobom i nemoj mi uzeti za zlo moje argumente i razmisljanje, nije mi namera bila da te uznemirim u tvom verovanju, jer ti sâm najbolje znas sta je dobro za tebe. Pozdravljam te srdacno i zahvaljujem ti se na dosadasnjoj diskusiji.

@ Evdokija:

Hvala ti na saucescu. Lepo si to rekla "preseljenje na onaj svijet". Kada bih ja tako mogla to da gledam, mislim da bih bila manje zalosna, ali za mene je on otisao u nepovrat, on mi je oduzet i to je ono sto me tako boli…. Sartr kiao izraziti ateista, o Bogu nije rekao nista pametno, osim sto ga je optuzivao da ga nema, ali to za savetodavca imas pravo, mozda sam upravo zbog toga ovde, jer, napisala sam da sam dosla po instinktu ovde, a ne sa ciljem. Ali, covek je covek, i ne bi bio covek da ne navodi vodu na svoju vodenicu, kako sa jedne strane, tako i sa druge. Moje obrazovanje nije bitno, ono je rezultat mog interesovanja. Vekovima su katolickoj crkvi smetali obrazovani ljudi, jer su oni postavljali pitanja kao i ja, kao i svaki covek koji ne samo srcem, nego i razumom zeli da veruje u Boga. Smetali su im zato sto nisu mogli na istom nivou da im daju odgovore na njihova pitanja. Ali, danas su se vremena valjda promenila i crkva moze da razgovara na vise nivoa sa vernicima i sa ljudima sa strane koji imaju pitanja, bez da je odmah u pitanju klimanje ili propast celog sistema.

Nigde nisam napisala da trazim ili zelim da Bog vaskrsne mog brata, ja sam samo ocajna zato sto je dozvolio da on umre, to su dve potpuno razlicite stvari. Kazes da niko ne moze da tvrdi za drugoga da je cestit. Dobro, za sebe mozda i ne mogu, to je u ocima drugog, ali ja se TRUDIM da zivim posteno, tako sam napisala. Moj brat nije bio savrsen, daleko od toga. Ali ja sam na mnogo sitnica ("male lisice"), koje cine krupnice  videla njegovo postenje. Ja nisam niciji ispovednik ili kotrolor da bih mogla da kazem ima jedan ili dva greha, ili oni su laksi ili tezi, ali utisak koji je on ostavljao kao covek, prema njegovom ponasanju i delovanju je takav da je on posten covek. I ti sama jako dobro znas da li su tvoja deca postena ili ne, jer znas kako si ih vaspitala i kao majka mnogo bolje poznajes svoju decu, nego ja svog brata, ali da li sebi zelis da priznas da ona mozda i nisu postena, pa zato relativiras "stavljanje ruke u vatru", to je vec drugo pitanje, o kome ovde nije rec. Ja za svog brata tvrdim da je bio posten, jer se nepostenje ne ogleda u tome da on opljacka banku ili ubije nekoga. Nepostenje se vidi na najmanjim sitnicama, slucajnim primedbama, nehoticnim postupcima. To je ono o cemu ja govorim da to kod svog brata nisam videla, pa opet, to njega ne cini savrsenim, ali ga cini postenim pred svetom i u mojim ocima. Za ono o cemu ti govoris je Bog nadlezan i tu ja nemam sta da trazim, niti da razmisljam o tome. Ali, pogledaj ovu sliku, da li na moru djubreta, trulezi i otpada moze da nikne jedan lepi, zdravi cvet koji cini da sva ta trulez okole postane nevidljiva? Ja tvrdim da ne moze, jer tako je i sa njim da je on gresan, pokvaren i zao, to bi moralo da se vidi, a ne samo da se vide njegove dobre strane koje ne mogu da niknu na pokvarenosti koja bi postala nevidljiva zbog jedne njegove ljubazne reci. Da li me razumes na sta mislim? Kao sto sam rekla, za sebe ne mogu da kazem nista, jer moj utisak o meni nije relevantan za ovaj svet, neka svet sâm donese utisak o meni, ali neka to bude pravilan utisak, a ne utisak sopstvenih zelja i nezanja.

Ja mu palim svecu, na njegovom grobu je jedna velika, debela sveca koja gori nedelju dana, pa je onda promenimo, ali da li mi verujes da ja ne znam zasto mu palim tu svecu. Moj razlog je da on vidi da mislim na njega, ako je negdeu mojoj blizini, palim je i zbog sebe, da sebe utesim tako sto makar to mogu da uradim za njega u njegov spomen, ali neki verski razlog za to, ja nemam. Ne znam zasto Pravoslavci pale svece, ali znam zasto katolici to rade. Oni na taj nacin otkupljuju mir duse na onom svetu. Ali katolici su oduvek, jos sa svojim "oprostajnicama" u srednjem veku pravili poslove sa mrtvima i sa Bogom u svoju korist.

Lepo si to rekla, dovesti svoj zivotu u obicajeni tok, to mi jos nikako nije moguce, sve dokle god se svaki put rasplacem kada pomislim na njega. Stalno mi izlaze slike njega u bolnici kako se jadan borio za svoj zivot i kako je mene poslednju video, jer smo bili svi u poseti kod njega, moji su izasli napolje, jer je vreme posete proslo, a ja sam se vratila, jer se on zakasljao i nisam mogla da ga ostavim takvog, govorila sam mu umirujuce da ce sve da bude u redu, i da ce da ozdravi, da se nista ne brine, govorila sam mu o planovima za njegovu negu i ozdravljenje i da cemo da se vidimo sutra opet… Onda se malo smirio i sestra je dosla da se pobrine o njemu, a ja sam morala da odem… Sutra ujutro su mi javili da je umro i ja sam ga videla jos jednom, mrtvog… Smrt i zlo su odneli pobedu…. Nista od onoga sto sam mu rekla nije bilo istina, kako se pokazalo….

@ Andrej:

Imate pravo, diskusija je otirla u pogresnom pravcu, jer smo promasili temu zbog onog nesrecnog javljanja od Bebana. Ja sam napisala svoje misljenje o mom verovanju i to je izgleda bilo interesantnije diskutantima od moje teme. Ne zameram ljudima koji veruju to sto veruju, ali ja imam pitanja zasto to veruju sto veruju, da bih ih bolje shvatila. Ne razumem kako ljude moze da uvredi nepravoslavno gledanje na crkvu, jer je sâm apostol Pavle rekao da smo svi isti, da nema ni Grka ni Jevrejina… i tako dalje. Kakvi su to vernici koje uvredi nepravoslavan pogled na svet? Sta bi apostol Pavle rekao na njihovom mestu?

Razumem vas da zelite da skinete teziste sa ove teme, ali ja sam se ovde javila, jer je naslov podfiruma "Razgovori", a meni je trenutno potreban razgovor. O specificnim temama sada nemam toliko snage da razgovaram, pa su i moji odgovori malo vise sturi i kraci, nego sto bi bili da razgovaramo o odredjenoj crkvenoj temi. Ako bismo mogli u nasoj diskusiji da skinemo teziste sa mene i mog verovanja i da se vratimo na postavljenu temu, ja bih svima bila zahvalna. Naravno da cu rado da se javim  i na druge teme, kada budem bila za to u stanju, ali ako neko zeli moj odgovor po ovom ili onom pitanju, neka me uputi na odredjenu temu. Nije mi bila namera da vernici pocnu sebi da postavljaju pitanja koja ja sebi postavljam i time uzdrzmaju svoju veru. Ja postujem svaku religiju, ali ne moram da se slozim sa svakim misljenjem i pogledom. O Berdjajevu sam obecala da cemo razgovarati, pustite me da prodje jos sutrasnji dan, to je mesec dana od smrti mog brata… Ne mogu da verujem da je jos danas pre samo mesec dana bio ziv, da sam gledala njegove uplasene okice i da sam mislila da ima nade za sve… A danas je pod zemljom… i sva nada je pokopana sa njim…  Hvala vam sto me trpite u svojoj sredini, vidim i sama da trazeci svoj mir medju vas unosim nemir, a to je poslednje sto zelim…

@ Ognjen:

Vi mi pisete o filozofskoj tezi licnosti, u moje vreme, to se ucilo u gimnaziji kao deo osnovnog obrazovanja. Mozemo o tome da raspravljamo na drugoj temi, da ne bismo ovde otisli predaleko. Mene vise interesuje to sto ste pisali o smrti i o coveku koji trazi lek od smrti. U covecijem bicu je usadjena potreba da se bori za zivot i sama ta potreba uzrokuje trazenje leka protiv smrti. Mnogi su taj lek nasli u religiji. Ja nisam. Ja sam u njoj nasla lek za ovaj zivot, ali za smrt… To jos ne mogu da razumem… Da li je iko ikada razumeo smrt osim Boga? Filozofi kazu da je smrt deo zivota, ali zasto je onda tako tesko prihvatamo? Ja znam da se sve u zivotu ima svoju cenu, ali da je cena samog zivota smrt, to mi je prilicno tesko da razumem. To ne mogu da objasnim time da je Isus umro za nase grehe, jer je plata za greh smrt. Zasto onda iko umire na ovom svetu, ako je On vec umro za nas, zasto moramo duplo da platimo svoje grehe, Njegovom i nasom smrcu? Ali, i to je druga tema koja ce nas mozda odvesti predaleko sa postavljene teme. Poslusajmo administratora, ja duboko verujem u hijerarhiju kako na nebu, tako i na Zelji, pa i na ovom forumu i potrudicu se da ne rasplinjavam sopstvenu temu vise.

@ Kaja:

Administrator jeste reagovao, samo ja ga izgleda nisam razumela na pravi nacin.

Ja ne sadim nikakvo novo stablo, niti osnivam novu religiju. Ja dozivljavam Boga na svoj nacin, kao sto ti dozivljavas Boga na svoj. Jedina razlika u nama je sto je tebi potrebna crkva, jer sama ne znas ili ne umes da stojis u ovom svetu, dok meni nije potrebna crkva. Tebi je lakse nego meni, jer ti uvek mozes da se oslonis na svoju bracu i sestre u veri, ja to ne mogu. Sama si napisala: "sta mi vise treba", ja postujem tvoj stav, jer si nasla ono sto TEBI treba, ali to ne znaci da je to ono sto MENI treba. Da ne bismo dalje rasplinjavali ovu temu stavljajuci mene u centar, molim te da se vratimo na postavljenu temu.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Ovo sve me podsetilo na jedan slican dogadjaj. Naime, jednoj mojoj poznanici je umro brat, a ona je vec zakoracila u zivot bez osnivanja sopstvene porodice, tako da joj je on bio sve. A, poznato nam je misljenje da sestre uvek vise vole bracu nego braca sestre. Isto tako je pitala vernike oko sebe kako i zasto je Bog to dopustio? I isto je dobijala pregrst umirujucih i divnih odgovora, iskrenih, od svega srca, ali nista. Sto je najtuznije - do tada je redovno ucestvovala na Svetim Bogosluzenjima i slusala rec Boziju. I posle toga - nikad vise. Nekad se zapitam, kako to da ljudi veruju od malih nogu i slusaju o iskusenjima i o delima Bozijim i sve to prihvataju, a onda odjednom prekinu sve to samo zato sto je njih snaslo isto ili slicno  iskusenje.

No, ne usudjujem se da odgovorim Jestiri: vec me upozorila u PP da joj ne pisem, jer mi nikada nece oprostiti, a i zbog toga sto je ona ovde najpametnija (ovo stvaaarno mislim) i niko joj nije dovoljno dobar sagovornik, i niko ne razume zasto i sam veruje u Boga, a i plasim se da se sva moja vera u Boga ne poljulja, jer ona tako snazno iznosi argumente.

U motivacionim posterima sam naisao na jedan inzvanredan:

MUDRI JOS UVEK TRAZE BOGA! Well done!  0203_cool

Подели на овим сајтовима

. Ja ne zelim da pripadam ni jednoj veri, ali zelim da razgovaram sa ljudima koji pripadaju nekoj veri, jer razumevajuci njih i njihov pogled na svet, pokusavam da razumem Bozije postupke. .

Iskreno receno ,takvog sam misljenja i ja..Slobodu svakog covjeka postivam,prihvacam njegovo misljenje,a li se ne slazem uvjek s tim..

Da li vi znate gde prestaje Bozija rec, a gde pocinje ljudska u vasoj veri? Vidite, to je moj najveci problem zasto ne zivim zivotom pravoslavke, jer covek previse toga govori u ime Boga i svako misli da ima pravo na to. Pa i "vicarius filii dei" uzima sebi za pravo da to radi, a znamo koliko stete je svaki od njih naneo ovom svetu.

„Jao vama farizeji, jao vama zakonoznanci“ veli Isus.Oni,koji citaju Bibliju mogu to procitati svaki dan..i sta.? Mozemo misliti da su to rijeci ondasnjeg doba i vremena..koje s nama nema nikakve  veze,a mozemo ih shvatiti i kako zelimo, sto najcesce u praksi radimo,a ne onako kako su zaista zapisane.....Farizeji  u ono doba su bili  dohovne vodje..koje su vodile svoj narod..E,eto i danas u Crkvi ima mnogo propusta i  danas je nastao kao u tumacanju Biblije i ispravnosti Religije ...Zato.?

Jer vecina od nas ima jako ljepo misljenje o sebi ,Boz' sacuvaj...da sam jedan kao  „ONI“

Evo ja se izvinjavam javno u ime Katolicke crkve,koja je nanijela stetu i tebi i drugima...Izvini draga sestro...

Samo ne zaboravi i mene boli kada diras u ono sto je meni sveto..a na ovoj temi ,itekako se vidi da ti je  KC...trn u oku...jer su grijesnici...nisu kao neki..

Ne bih nikada pitala Boga, odakle mu pravo da to radi... pa on moze da radi sta hoce... moje je da verujem da je to i za moje i za bratovo dobro... Ali, praksa izgleda drugacije... Tesko je to razumeti i istovremeno gledati pijane, drogirane, ljude koji su digli ruke od sebe i od zivota, kako jos uvek zive, ljude koje sam videla u bolnici posle mozdanog udara, starce koji puse na terasi i oni su jos uvek zivi, a moj brat koji nikada nije ni pio, ni pusio, mlad i dobar covek, zeljan zivota, on vise nije ziv... Kako da ne budem zavidna i ljubomorna na ceo svet onda?

„Puno je bolje upaliti makar i jedno malo svjetlo nego li proklinjati tamu.“ Bog ljubi svakog covjeka jednako..Bog ljubi covjeka vise i od tebe i mene...Bog ljubi i grijesnika...Bog ne ljubi covjekovog  GRIJEHA..

Da, mislim da pravoslavlje mogu da upoznam kroz vernike, jer su vernici ogledalo svoje vere koju nose u sebi. Oni je reprezentuju prema svetu i pokazuju njeno dejstvo u njima. Odavno pre skandala u katolickoj crkvi, svako je mogao da vidi njihove svestenike po ponasanju i govoru da su pedofili, ali niko nije mogao da veruje u to, mene ukljucujuci.

"Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen“ (Iv 8, 8)Rekla bih ja isto tako i ovdje. “...stadoše odlaziti jedan za drugim počevši od starijih.”.S tim zelim reci,gdje ima dima ima i vatre..Samo,svi dobro znamo da smo grijesnici..Svi znamo da smo zarobiti  danasnjim Medijima i svjetom..Ako uzmemo gresnicu uz Evandjelja..Gresna,i u njoj je muka ,nelagodna ,ponizena..ai smatra se nedostojnom Kristove blizine..Danas medju nama ima mnogo koji su uvjereni da su ispravni,to jest po Bozjoj volji..Ona zna sve svoje slabosti,prepoznala ih je iako je znala da je medju svojim narodom odpisana..

Njezin grijeh im nije bio..da priskoce joj u pomoc..nego da se pokazu,kako su oni netko i nesto ,odnosno da odskoce u vlastitim ocima..A,Krist nas uci da budemo savresei,kao  sto je OTAC NAS..To je ono sto je „IN“ sto bi i danas medju nama trebalo biti mjerilo,a ne predrasude i ogovaranja..

Zasto je Isus pisao u pjesku...zasto..?Trebao bi danas doci ,da ovdje itekako zapise...mozda ne u pijesku nego u medijima..Isus ,ne navodi njihove grijehe..ne raspravlja se s njima o tome..nego sutnja,i zapisane rijeci govore i danas... : „Tko je od vas bez grijeha neka prvi na nju baci kamen“ (Iv 8, 7)

To vrijedi i danas,to vrijedi za sve ovo..sto je ovdje zapisano i u medijima..i svako upiranje prstom u drugoga...samo da dokazemo,kako smo bolji..??

Zar mi nismo neka vrsta farizeja..?Isus je tu pokazao novi put..da bi se slavilo i ljubilo Oca Nebeskoga i  postivao i ljubio,svakog covjeka,odnosno bliznjega.. „Isus se uspravi i reče joj: „Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?“ Ona reče: „Nitko, Gospodine.“ Reče joj Isus: „Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješit“ (Iv 8, 10-11).   S njome i mi danas priznajemo Isusa za svoga Gospodina.I pored toga sto smo gresnici ,svjesni smo svoje gresnosti ..Zahvaljujemo ,sto nam daje drugu sansu i svaki puta novu sansu ,i molimo da ne budemo tako okrutni sudci svojih bliznjih..i truditi se ukloniti svoje grijehe..

Pogledaj Adventiste, koji, veoma slicno Pravoslavcima ne dozvoljavaju vazenje ni jednog drugog misljenja osim svog, pogledaj njuhove zivote - spolja gladac, iznutra jadac, mnogo primera se mogu navesti i ja isto tako gledam vernike i poglavare Pravoslavne crkve da bih videla kakve je vera i sta ona pravi od svojih vernika.

Danas,kada  se slusaju razgovori po medijima, radiju, televiziji, novinama, ispada tako da  svaki sugovornik zna bolje ne samo od mene,nego i sta je za mene najbolje.. i sta bi trebalo uciniti da nam bude bolje..Tko jos raspravlja o svoj obitelji,tko jos ili tko ce svoju sramotu i sramotu obitelji iznesti u javnost..?Tko ce biti ponosan na svoju sramotu..?Covjek losim govorom zagadjuje  odnose medju ljudima,zbog nepostenja i ogovaranja..tko se jos pita..sta kaze BOG na to..?Kako su nam samo puna usta dobrote,kada se treba pokazati pred drugima..( u nekim slucajevima  prema  drugima mozemo i ????.) a  da sami nismo nista bolji,nismo prvo pomeli svoje dvoriste,i ostavili cistocu,odnosno odstranili prvo smece kod sebe..u tome smo slicni Faizejima..IMAMO JEDNO MJERILO ZA SEBE A DRUGO ZA SVE DUGE...sve sami pravednici i k tome jos vazni..? Takvo nase ponasanje je BAHATOST..Trulez ,koja razara nutrinu i vjeru svakog covjeka u njegovoj nutrini..Zato je Isus i rekao,da su to ,nezametljivi golubovi..mislis da je covjek,a ono trulez iznutra..

Poznajem kako protestantski, tako i katolicki nacin  razmisljanja i delovanja i mogu na skoro svako pitanje da odgovorim po toj temi. Citam Sveto Pismo na jevrejskom i poznajem originalan Luterov prevod i jos po nesto od toga.

. Da vam odgovorim direktno na vas pitanje, ne mislim da je i jedna protestantska ili bilo koja druga religija ili sekta odrzala istinu bolje ili losije od Pravoslavlja. Ne mislim ni da je Pravoslavlje jedina istinita vera, ali sam imala utisak da se vernici trude da zive na najpobozniji moguci nacin, da su Sveti Oci smerni i mirni ljudi koji se trude da na lep i neagresivan nacin nose Pravoslavlje u svet. Do sada, osim klanjanja svecima, nisam imala nikakve zamerke za Pravoslavlje.

Isto tako slicno  drugi  su prepoznali i u Isusovo vrijeme: „Učitelju, tako govoreći i nas vrijeđaš“, rekli su mu zakonoznanci.I,sta bi..ON je i njima dao do znanja ,na ono sto ne valja..

Potvrdio im je ono sto nisu htjeli vidjeti kod sebe..i da nista nisu bolji od drugih..Zasto je rekao.."jao vama"u Evandjelju..ON nas pozviva na poniznost ,uzajamno milosrdje..Zeli da postanemo svjesni svojih propusta,svih predrasuda  i svojih slabosti..U sebi trazimo sve "naj-naj" a za drugoga nemamo ni trunka samilosti..Trazimo da drugi budu uvjek i u svemu spremni,a da sami ne moramo to uciniti... „Tovarite na ljude terete nepodnosive, a sami ni da ih se ni jednim prstom dotaknete“. To su rijeci upucene i nama danas..da budemo solidarni ,jer ovaj svjet nece nitko drugi uciniti boljem,ako ga mi sami ne ucinimo...Ako vjerujemo zaista u BOG,onda  moramo svima zeljeti bolje sutra,i svatko sa svojim talentima,doprinosi vec danas..i ti i ja i  oni..SVI..znaci treba ciniti,a ne govoriti...

Moje obrazovanje nije bitno, ono je rezultat mog interesovanja. Vekovima su katolickoj crkvi smetali obrazovani ljudi, jer su oni postavljali pitanja kao i ja, kao i svaki covek koji ne samo srcem, nego i razumom zeli da veruje u Boga. Smetali su im zato sto nisu mogli na istom nivou da im daju odgovore na njihova pitanja. Ali, danas su se vremena valjda promenila i crkva moze da razgovara na vise nivoa sa vernicima i sa ljudima sa strane koji imaju pitanja, bez da je odmah u pitanju klimanje ili propast celog sistema.

Mozes li mi odgovoriti,od kud ti znas.sta katolicima smeta,i tako nesto tvrditi…Da su im smetali obrazovani ljudi…?

Evo ja se usudim javno reci,da nisam na istom nivou s tobom,nisam studirala Teologiju ni Bibliju…i nista mi to ne smeta..jer pred Bogom smo svi isti..

Draga Estera,bilo bi dobro,kada bi ovdje na forumu i ovoj temi,mogla da izostavis  katolike i katolicku Crkvu…jer kako se vidi,oni ti nisu na korist..Zbog toga bi ti bila jako zahvalna…

Kako sam rekla,postujem tvoju slobodu,tvoj izbor…pa ostanimo zajedno u Gospodinu…

Подели на овим сајтовима

Братијо са ЖРУ: Размислите сада како је тешко променити себе и разумећете колико мало шансе имате док покушавате да промените друге. Не битно да ли су у питању атеисти, будисти, Мухамединци, Јестира... Објаснио је један рок стар: "Пити пиво је лако. Разбити хотелску собу такође је лако. Али, бити Хришћанин, бити ИСПРАВНИ ВЕРНИК ПО ЦРКВИ, е то је тежак позив. То је прави бунт!" Неки то једноставно никада неће моћи да прихвате, и њиховом отпору не бих сметао

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Јестира овдје дошла по неке одговоре, па братија само покушава да их да, е сад хоће ли их она прихватити или неће - то је већ њена слободна воља.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...