Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

пре 2 минута, obi-wan рече

Da si zaista pravoslavan, nikad ne bi dosao ni blizu takvog utiska. "Jer se drvo po plodovima poznaje."

Opa, citirao si Sveto Pismo. :pivo:

Ucenik svetog Siluana, Sofronije (vjerovatno sam pogrijesio ime) je jedno vrijeme bio izvan crkve jer je trazio istinu koju nije bilo lako pronaci, i prolazio je razna iskusenja, i svako onaj koji trazi, on ce i grijesit, i sumnjat i preispitivati..

A ovi drugi, ili su potpuno nezaiteresovane ljencine pa nece nikada uraditi navedeno, nego ce slijepo vjerovati autoritetima ili su vjerski fanatici, ali to je posebna tema..

Da, drvo se po plodovima poznaje, ali te necu ni pitati sta si pod tim mislio, jer me i ne zanima. Tvoju 'plodovi' mi postaju sve ocigledniji. :ok:

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Ah, moj utisak je suprotan :D, ....ali, onda recimo pravo pitanje je kako su apostolski ucenici i njihovi naslednici verovali u Isusa i sv.Duha u odnosu na Boga Oca, pa mozda u poslanicama ima nesto.

Ali, da li prihvatas nesto od svetih otaca koji su pisali o tim stvarima, na primer, naveo si neke reci sv.Jovana Zlatoustog o tumacenju Pisma i pravim dogmatima kao nesto pozitivno - pa da li onda prihvatas kako Jovan tumaci dogmate i veru koja je zapisana u Pismu ?

Pa ako sagledam sve poslanice apostola Pavla, jer njih ima najvise, on vrlo jasno ispovjeda vjeruju u jednoga Boga Oca i Isusa Hrista mesiju, osim ako se ne uzme par nekih stihova koji mogu biti protumaceni dvosmisleno.

Pitanje je da li se to sto on kaze moze dokazati.. ja ne mogu da se uvjerim argumentima, mogu jedino da prihvatim 'nazor'.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Agnostik__ рече

Opa, citirao si Sveto Pismo. :pivo:

Ucenik svetog Siluana, Sofronije (vjerovatno sam pogrijesio ime) je jedno vrijeme bio izvan crkve jer je trazio istinu koju nije bilo lako pronaci, i prolazio je razna iskusenja, i svako onaj koji trazi, on ce i grijesit, i sumnjat i preispitivati..

A ovi drugi, ili su potpuno nezaiteresovane ljencine pa nece nikada uraditi navedeno, nego ce slijepo vjerovati autoritetima ili su vjerski fanatici, ali to je posebna tema..

Da, drvo se po plodovima poznaje, ali te necu ni pitati sta si pod tim mislio, jer me i ne zanima. Tvoju 'plodovi' mi postaju sve ocigledniji. :ok:

"Zavodjenje za goles planinu", kao sto je i bilo za ocekivanje; tako tipicno za subotare. Ajd` u zdravlje.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

"Zavodjenje za goles planinu", kao sto je i bilo za ocekivanje; tako tipicno za subotare. Ajd` u zdravlje.

Nisam subotar, ali kako god.. nema koristi od naseg razgovora, tako da je bolje da ga prekinemo. Sve najbolje.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Agnostik__ рече

osim ako se ne uzme par nekih stihova koji mogu biti protumaceni dvosmisleno

Пар стихова? Двосмислених? Ти мора да се шалиш или тролујеш.

Да нису то ових пар стихова?

"Благодат вам и мир од Бога Оца нашега и Господа Исуса Христа."
"И да очекујете Сина његова с небеса, којега подиже из мртвих, Исуса, који нас избавља од гњева који долази."
"Исус Христос је исти јуче и данас и у вијекове."

Запази, он не каже да је само Христос исти у векове тј. вечан (па да кажемо да је то прихватљиво јер је ипак Син Божији, макар и титуларно). Он каже да је и Исус, обичан човек, вечан у векове. Ту пада у воду прича да је он ето неки човек, рођен на посебан начин, којег је Бог посветио и кроз њега чинио чуда као кроз представника. Обичан представник није вечан као Бог, Исус Христос јесте.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Agnostik__ рече

Nisam subotar, ali kako god.. nema koristi od naseg razgovora, tako da je bolje da ga prekinemo. Sve najbolje.

Uospte i ne moras da budes nominalno i formalno, ali po duhu i gledanju na Pismo jos kako jesi.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, ekdikos_apomahis рече

Кад већ причамо о Јовановом јеванђељу, зашто не почети од почетка?

Ἐν ἀρχῇ ἦν λόγος, καὶ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν λόγος. οὗτος ἦν ἐν ἀρχῇ πρὸς τὸν θεόν. πάντα δι' αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἕν. γέγονεν

У почетку бјеше Логос (Ријеч), и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог. Он бјеше у почетку у Бога. Све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.

Mislio sam preci ovaj argument posle Jov 10;30, ali s obzirom da je vecina to ignorisalo, hajde da predjemo na ovo. Prvo, nemas pravilan prevod, nego prevod prema kontekstu. Tu zapravo pise 'Ona (rijec) je u pocetku bila kod Boga i sve je preko nje (rijeci) postalo'..  Medjutim, oni koji pod pojmom logosa smatraju preegzistentnog Isusa, prevode to prema takvom uvjerenju, iako tako ne pise. Sve je stvar kako tumacis pojam logos, o tome su napisane knjige i mnostvo teorija.

пре 31 минута, ekdikos_apomahis рече

Или кад Св. Јован Богослов описује сусрет Васкрслог Господа са Св. ап. Томом:

ἀπεκρίθη Θωμᾶς καὶ εἶπεν αὐτῷ, κύριός μου καὶ θεός μου. λέγει αὐτῷ Ἰησοῦς, Οτι ἑώρακάς με πεπίστευκας; μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες.

И одговори Тома и рече му: Господ мој и Бог мој! Рече му Исус: Зато што си ме видио, повјеровао си; блажени који не видјеше а вјероваше.

Jednostavno, u jevrejskoj kulturi, bog je titula i oznacava nekog ko je mocan ili ko je na uzvisenijem polozaju. Sudije su bili bogovi, Mojsije je bio nazvan bogom: "Rece Jahve Mojsiju: 'Vidi, ja sam te postavio kao boga za faraona.." (Iz 7;1)  Prema tome, Isus jeste bog (odnso neko ko je postavljem na visok polozaj),  ali izgleda da apostoli uce o jednom istintom Bogu (Jov 17;3)

Toma je bio monoteista koji je svaki dan citao semu Izrael  "Čuj Izraele, Gospodin je naš Bog, Gospodin je jedan". Moguć je i prijevod «Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, Gospodin jedini!» koji izrazitije pokazuje monoteističku vjeru u jedinoga Boga, Boga živoga (usp. Pnz 5,26)"  

Uproedi to sa Pavlovom izjavom: "Da vam Bog Gospoda Isusa Hrista.." (Ef 1;17) Bog Isusa Hrista? Ovo bi bilo totalno konfuzno i sablaznjujuce.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Agnostik__ рече

Da, tako izgleda, ali okolnost je takva da na ovaj nacin moram voditi diskusiju.

Jes`, jes`, muka je to velika kad `oces da uklopis neuklopivo...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, ekdikos_apomahis рече

Брате, зашто не признаш да си Јеховин свједок? Само они могу да напишу овакву глупост. Грчки текст који сам цитирао, (Нестле Алан, 27 издање каже дословно: "И Бог бјеше Логос".

Исто тако код Томе:

ἀπεκρίθη (одговори) Θωμᾶς (Тома) καὶ (и) εἶπεν (каза) αὐτῷ (Њему тј. Исусу), κύριός μου (Господ мој) καὶ θεός μου (и Бог мој)

Samo procitaj sta sam napiso za titlu Bog na temelju pisma.. a dalje mozemo komentarisati treci dio prvog stiha 'Bog bjese Logos', gdje se zapravo opisuje da je rijec bozanske prirode po gramatickoj konstruckiji o cemu vjerovano nisi nikad nista procitao, a da jesi, shvatio bi da vrlo lako mozes biti ti taj koji je neupucen pa valja gluposti, ali neki to ne shvate, a neki shvate posle.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Agnostik__ рече

Mislio sam preci ovaj argument posle Jov 10;30, ali s obzirom da je vecina to ignorisalo, hajde da predjemo na ovo.

Немој да пређемо на ово јер Јов 10, 30 нисмо завршили.

Jednostavno, u jevrejskoj kulturi, bog je titula i oznacava nekog ko je mocan ili ko je na uzvisenijem polozaju.

Али не само то, јер "рече Господ Господу мојему..." итд. Сам Исус то тумачи Јеврејима тако да је он Господ тј. Син Божији.

ali izgleda da apostoli uce o jednom istintom Bogu

Не, читај прву Солуњанима.

Toma je bio monoteista koji je svaki dan citao semu Izrael

Значи када је Тома рекао васкрслом Исусу који се појавио ниоткуда "Господ мој и Бог мој" он је то рекао само као титулу а онда му је Исус рекао да су блажени они који поверују у ту титулу иако нису видели Христа? Зашто би било нешто посебно поверовати у титулу која се за многе користила у СЗ? Нису видели ни Мојсија ни судије па су веровали.

"Da vam Bog Gospoda Isusa Hrista.." (Ef 1;17) Bog Isusa Hrista? Ovo bi bilo totalno konfuzno i sablaznjujuce.

Не, јер је и човек, и као човек се обраћа Богу Оцу да га мимоиђе чаша.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ekdikos_apomahis рече

Пише пише:

Јеванђеље по Јовану 1, 14:

Καὶ λόγος σὰρξ ἐγένετο (И Логос постаде тијело) καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν (буквално разапе шатор међу нама, тј настани се са нама), καὶ ἐθεασάμεθα τὴν δόξαν αὐτοῦ (и угледасмо славу Његову, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρὰ πατρός (славу Јединородног од Оца), πλήρης χάριτος καὶ ἀληθείας (пун милости и истине).

Da, znam.. ali postoje razne teorije o tome ko/sta je logos, pa ako pocnem o tome, samo cu vas dodatno iznervirati. Opet, i da je tako to ne mora u krajnjem slusacu dokazivati da je on Bog, nego moze biti isto onako kako je Arije tvrdio, da je on najuzvisenije bice koje se utjelovilo, ali ne i Bog.

Kako shvatas to 'jedinorodni', ako mogu i ja nesto pitati?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Agnostik__ рече

Pa ako sagledam sve poslanice apostola Pavla, jer njih ima najvise, on vrlo jasno ispovjeda vjeruju u jednoga Boga Oca i Isusa Hrista mesiju, osim ako se ne uzme par nekih stihova koji mogu biti protumaceni dvosmisleno.

Pitanje je da li se to sto on kaze moze dokazati.. ja ne mogu da se uvjerim argumentima, mogu jedino da prihvatim 'nazor'.

A, sto samo ap. Pavle, zasto ne Dela Apostolska ili drugi apostoli i poslanice. Mislim, uzeti kompletno sve iz Pisma kako bi videli da je Isus zaista Sin Boziji i Bog i da je sv.Duh takodje Bog i da sva tri Lica u sv.Trojici ucestvuju u nasem spasenju i zbog toga i verujemo u sv.Trojicu.

Kako mislis 'nazor', sta to znaci u smislu ove price oko toga sta tacno stoji u Pismu u vezi bozanstva Isusa i sv.Duha.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...