Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

Jesus is God – Prophecies

• Divine Messiah predicted in the Old Testament
    Isaiah 7:14: “Therefore the Lord himself will give you a sign: The virgin will be with child and will give birth to a son, and will call him Immanuel.”1

“Immanuel” literally means: “God with us.” See also Matthew 1:23; Jesus was “God with us.”

• This Messiah would be born a human son, but have a higher nature
    Isaiah 9:6: “For to us a child is born, to us a son is given, and the government will be on his shoulders. And He will be called Wonderful Counselor, Mighty God, Everlasting Father, Prince of Peace.”

This was a radical statement coming from a monotheistic Jewish prophet -- especially calling a human being “Mighty God”; but one that God fulfilled centuries later in Christ.

• A couple hundred years later, but still more than half a millennium before Jesus walked the earth, more was predicted about the Messiah’s divine nature
    Daniel 7:13-14: “There before me was one like a son of man, coming with the clouds of heaven . . . He was given authority, glory and sovereign power; all peoples, nations and men of every language worshiped him. His dominion is an everlasting dominion that will not pass away, and his kingdom is one that will never be destroyed.”

“Son of Man” was the primary title Jesus used for Himself -- and this passage shows that this was a clear and strong claim of deity. And in Mark, the earliest of the four Gospels, He also included the unmistakable phrase, “coming on the clouds of heaven” and applied it to Himself (Mark 14:62). His listeners got the point, refused to believe it, and added it to their reasons to try to kill Him.

Jesus is God – His Earthly Ministry

• The baby Jesus worshiped by the Magi
    Matthew 2:11: “On coming to the house, they saw the child with his mother Mary, and they bowed down and worshiped him.”

Along with being led to the site where Jesus was born, these Magi were apparently informed by God about Jesus’ divine identity, and so they responded appropriately by worshiping Him.

• Jesus accepted worship from His disciples
    Matthew 14:32-33: “And when they climbed into the boat, the wind died down. Then those who were in the boat worshiped him, saying, ‘Truly you are the Son of God.’”

In a Jewish culture, only the one true God can be worshiped; their actions show that they acknowledged Jesus as being divine. And Jesus didn’t correct them or say, “Don’t you realize that I’m just a mortal prophet? Stop worshiping me!” Rather, He accepted their worship, knowing He really was God in human flesh.

• Jesus’ claim about Himself
    John 8:58-59: "‘I tell you the truth,’ Jesus answered, ‘before Abraham was born, I am!’ At this, they picked up stones to stone him, but Jesus hid himself, slipping away from the temple grounds.”

This is a powerful double claim from Jesus: first, that He pre-existed His human birth and was actually alive and present (as God) before Abraham; second, that His title was “I am” -- which was the same title used for Jehovah God in Exodus 3:14. His listeners again got the point, and picked up stones to execute Him!

• Another of Jesus’ claims of deity
    John 10:30-33: “‘I and the Father are one.’ Again the Jews picked up stones to stone him, but Jesus said to them, ‘I have shown you many great miracles from the Father. For which of these do you stone me?’ ‘We are not stoning you for any of these,’ replied the Jews, ‘but for blasphemy, because you, a mere man, claim to be God.’”

It couldn’t be clearer than it is here: Jesus’ highly educated listeners understood His claim of deity. They only had two possible responses: to humble themselves and bow before Him as the Magi and the disciples had done earlier, or reject His claim and judge Him as a blasphemer. Unfortunately they chose the latter option. But notice that Jesus doesn’t argue with their accusation, because it was accurate. He really was claiming to be God!

• Thomas’ response to the resurrected Jesus
    John 20:27-29: “Then He said to Thomas, ‘Put your finger here; see my hands. Reach out your hand and put it into my side. Stop doubting and believe.’ Thomas said to him, ‘My Lord and my God!’ Then Jesus told him, ‘Because you have seen me, you have believed; blessed are those who have not seen and yet have believed.’"

This disciple realized, because of Jesus’ resurrection, who Jesus really was -- and humbly worshiped Him and declared His true identity: “My Lord and my God!” Jesus not only accepts this declaration, but blesses all of the disciples -- and all of us today -- who come to the same realization and place of humble worship.
  • Jesus is God – He is Worshipped

• Jesus accepted worship prior to His ascension
    Matthew 28:16-17: “Then the eleven disciples went to Galilee, to the mountain where Jesus had told them to go. When they saw him, they worshiped him; but some doubted.”

Note that Jesus was worshiped at His birth, throughout His ministry, after His resurrection, and again here -- right before His physical ascension into heaven. His divine nature, as a member of the Godhead (along with the Father and the Holy Spirit), was never questioned by Him or by those who really knew who He was and followed Him.

• Paul’s understanding as an apostle and leader of the church
    Colossians 1:15-16; 2:9: “He is the image of the invisible God, the firstborn over all creation. For by him all things were created: things in heaven and on earth, visible and invisible, whether thrones or powers or rulers or authorities; all things were created by him and for him. . . . For in Christ all the fullness of the Deity lives in bodily form. . .”

And in Titus 2:13-14 Paul refers to him as “our great God and Savior, Jesus Christ, who gave himself for us to redeem us. . .”

Paul’s letters were some of the earliest Christian writings, with most of them actually pre-dating the four Gospels -- yet they make some of the strongest statements concerning the first church’s clear understanding of Jesus as the Creator; God in human form.

• Jesus will be worshiped by every creature in heaven Revelation 5:13-14: “Then I heard every creature in heaven and on earth and under the earth and on the sea, and all that is in them, singing: ‘To him who sits on the throne and to the Lamb be praise and honor and glory and power, for ever and ever!’ The four living creatures said, ‘Amen,’ and the elders fell down and worshiped.”

The last book in the Bible points prophetically to the time where every living creature will know and acknowledge that Jesus, the “Lamb of God, who takes away the sin of the world” (John 1:29) is also the God who we must praise, honor, and worship -- and certainly was not a mere mortal whose identity needed upgrading by Constantine (Roman emperor) hundreds of years after He walked this planet!

•  

Jesus is God – Why this matters so much
    But Jesus and His followers made the truth very clear, as we’ve seen in the pages of the earliest records, concerning who He was and is -- and how imperative it is that we understand and embrace that truth. Look at His sobering words about the vital importance of His identity.

• “I am the light of the world. Whoever follows me will never walk in darkness, but will have the light of life. . . .

“But you have no idea where I come from or where I am going. . .You do not know me or my Father. . .I told you that you would die in your sins; if you do not believe that I am the one I claim to be, you will indeed die in your sins.”

“. . .Even as He spoke, many put their faith in him. To [them] Jesus said, ‘If you hold to my teaching, you are really my disciples. Then you will know the truth, and the truth will set you free.’"
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Agnostik__ рече

"Od Jovana na sedam crkva koje su u Aziji: blagodat vam i mir od Boga koji jeste, koji bjese i koji dolazi, i od sedam duhova, koji su pred prestoljem njegovim, i od Isusa Hrista, koji je Svjedok vjerni, prvenac iz mrtvih, I Gospodar nad carevima zemaljskim.

Да ли ће се ишта промијенити ако овако то кажем? Од Јована на седам цркава које су у Азији: благодат вам и мир од Бога који јесте, који бјеше и који долази, и од седам духова, који су пред престољем његовим, и Сина који јесте, који бјеше и који долази и Свједок је вјерни, првенац из мртвих, и Господар над царевима земаљским.

Или се треба слијепо држати слова, чак и кад не разумијеш о чему је ријеч?

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Agnostik__ рече

Pravoslavac sam, medjutim

... 

Симбол вере је установљен на Васељенском сабору. Године 325. одржан је Први Васељенски сабор у Никеји. Ширење Аријеве јереси било је непосредан разлог за сазивање Првог Сабора. Арије је био александријски свештеник, чије је јеретичко учење сматрало да Син Божији није Бог, једносуштан Оцу, већ створено Биће, најсавршеније од свих створених бића. Да би сачували чистоту Науке Христове од разних јеретичких учења, Свети Оци су на Првом Сабору саставили првих осам чланова Симбола вере. На Другом Васељенском сабору у Цариграду одржаном 381. године додата су још четири члана Симбола вере.

СИМБОЛ ВЕРЕ

Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца небе и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз кога је све посатло;

Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи с десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостослку Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин.

WWW.CRKVAUB.RS

Црква Христа Спаситеља у Убу, насељеном месту и седишту истоимене општине, освећена је 2011. године, као...

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Desiderius Erasmus рече

Poenta je u tome, Agnostiče, da je teologija jako ozbiljna stvar i da je jedan tako ozbiljan dogmat, kao što je ovaj o Sv. Trojici, toliko složen, utvrđen, potvrđen i promišljen kroz vekove od celokupnog Tela Crkve da se ne može osporavati pomoću par istrgnutih citata po forumima. To bi bilo kao da hoćeš da ti neko na forumu dokazuje teoriju kvantnog polja ili nešto slično.

Znači, ako hoćeš da razumeš taj dogmat, moraš da zasučeš rukave, pa ozbiljno da iščitavaš spise onih koji su ga i definisali, kao što bi i za neku naučnu teoriju morao ozbiljno da prostudiraš šta su rekli oni koji su je i definisali. Parcijalna citatologija i pamfletologija tu ništa ne pomaže. Ali, ni samo iščitavanje ti tu neće biti od pomoći ako se ne uključiš u liturgijski život Crkve, jer to nije znanje od ovoga sveta, pa da može da se razume pukim čitanjem. Možda ti zaista nisi ni jehovista ni adventista, zapravo verovatno nisi, ali ti je pristup takav. Imam ja drugare adventiste, dobri su k'o 'lebac, ali im se "teologija" svodi na citate (i to dopola pročitane). Kada, na primer, pričaju o stanju duše posle smrti, navedu jedan stih iz Priča Solomonovih i Propovednika, a potpuno zanemare (gurnu pod tepih) sve ostalo što u Pismu na tu temu piše.

Daklem, dođider u Crkvu, uključi se u Njen život, pa navali na Oce 3. i 4. veka, i vremenom će ti se razbistriti neke stvari. Ajd u zdravlje! ;) 

Ne brini, izucio sam ja kako se pojavio taj dogmat, kako se razvijao to kroz istoriju crkve, nemoj misliti da nisam.

Ja sam pretpostavio kakve cu odgovore dobijati od vas, jer takve odgovore pravoslavci pretezno daju. Ti mene optuzujes da trgam citate iz konteksta, a zapravo bi to radite, jer i ne znate kontekst, jer i ne citate bibliju. Vidis kako sam maloprije dokazao da se rijeci 'Onaj koji jeste, koji bjese i koji dolazi' odnosi na Boga Oca, i za to je bilo samo potrebno procitati cijelo prvo poglavlje, ali @ekdikos_apomahis je to prosto ignorisao i istrgao poslednji stih iz tog poglavlja, i to je ono sto cete vi raditi stalno, a kada bi recimo uzivo pricali, ne bi mi trebalo dugo da vam pokazem da uopste ne razumijete ono sto posavljate, nego postavljate na prvu, sa predubjedjenjem neke doktrine.. to mi se desavalo skoro godinu dana. 

Sjecam se kad je jedan pravoslavac (onako se bas gordo postavio prema sagovorniku kao sto neki i ovde rade) poveo disusiju sa starjesinom jehovinih svjedoka preko skype, gdje smo nekad vodili disukusije svi zajedno (bilo nas je iz vise denominacija). Svima je bilo ocigledno kako je prvi samo vrtio isti obrzaca stihova izvucenih iz konteksta bez razumijevanja istih i kasnije se sramno povukao jer se ispostavilo da on uopste nema razumijevanje SZ i da ga nije citao, te je zato potpuno profulio i NZ.

Tako da, za ono sto si ti optuzio mene, ja zapravo optuzujem neke od vas, jer dugo vec tematski proucavam bibliju, a vi prestanite trgat shitove iz kontektsa i busati se u prsa nenzanjem.

A sada cu tebi postaviti ono sto sam postavio @ekdikos_apomahis i s obzirom na to da je on ognorisao to sto sam postavio, a tako nesto sam i ocekivao, zelim da ti objektivno pogleda i das zakljucak na osnovu citavog poglavlja:

"Od Jovana na sedam crkva koje su u Aziji: blagodat vam i mir od Boga koji jeste, koji bjese i koji dolazi, i od sedam duhova, koji su pred prestoljem njegovim, i od Isusa Hrista, koji je Svjedok vjerni, prvenac iz mrtvih, I Gospodar nad carevima zemaljskim. Onome koji nas ljubi i opra nas od grijeha nasih krvlju svojom, i ucini nas carstvom, svestenicima Bogu i Ocu svome, Njemu slava i moc u vijeke vijekova. Amin. Evo, on ide sa oblacima i ugledace ga svako oko, i oni koji su ga probili, i zaplakace sva plemene zemaljska. Da! Amin. Ja sam Alfa i omega, govori Gospod Bog koji jeste, koji bjese i koji dolazi, Svedrzitelj." (otk 1:4-8)

Da dodam; inace, on je upotijebio ovaj stih, a ja ga samo anvodim u kontekstu. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, ekdikos_apomahis рече

Небитно је да ли ћеш понављати или не. Користиш аргументацију Јеховиних свједока, манипулишеш са преводима... Сумњаћу док ме год не разувјериш.

U redu, ali to je tvoj problem, a ne moj. Ne moram ti nista dokazivati, posebno ako se pokazes nedokaznim. To sto trazim od vas da svoja ucenje potvrdite Svetim Pismom, ne znaci da sam protestant. Sami oci su na vaseljenskim saboravima to isto radili. A to sto sagledavam stvari trenutno iz drugog ugla, i napadam vasa ucenja, ne znaci da napadam vas, tako da nema razloga za netrpljeivost. 

Пријатељу, не можеш се постављати за арбитра у спору између себе и друге особе (овдје мене). Елем, наравно да је мени битно. Ти си сам увео тему превода. Очигледно да их ниси ни погледао, очигледно је да не знаш грчки. Само ми није јасно шта си хтио показати? Да постоје разлике у приступу преводилаца из 19. и 20. вијека? Ко би само наслутио... Како год, ништа ти ниси показао сем да не знаш грчки (што наравно није битно за спасење, али кад већ отужујеш синодску комисију за погрешан превод... докажи како је то погрешан)

Uglavnom, hocu da kazem da se 'logos' pominje u Pismu preko 3000 puta, te da 'logos' u prologu Jovanovom moze biti protumacen na razlicite nacine, a ne samo na nacin da se odnosi na peegz Isusa, u redu? 

Није проблем да се ми задржимо на "нком стиху", али пријатељу, ти ми наа Томине ријечи одговараш цитатом из Петокњижја, а потом из Откровења... Ајде онда да се вратимо на Тому. Сем тога, о каквом ти контексту говориш кад прескачеш вријеме, књиге, језике преводе?

Ja ti opet ponavljam, ti jednostavno ne poznajes SZ i jevrejski nacin razmisljanja i jedva cekam da to shvatis pa da te bude sramota sto se tako gordo postavljas prema meni. Zasto sam skocio sa toga na petoknjizje? Zato sto ti sagledavas sve na grcki nacin, i onda imas krivu sliku o SZ. Ne razumijes da je bog titlula i da ozncava nekog mocnog. S razlogom sam ti naveo primjer kada je Bog Otac postavio Mojsija da bude bog faraonu. Prouci taj primjer, porazmisli onda o tome da to jeste titula, i shvati sta je zapravo Toma, monoteista, koji cita svaki dan semu izrael rekao.

Као прво, пусти главе и стихове, ту подјелу су увели париски штампари у Средњем вијеку. Као друго, зашто би се поменуо Бог Отац поново на крају, кад је претходна реченица о Христу?

Ἰδοὺ ἔρχεται μετὰ τῶν νεφελῶν, καὶ ὄψεται αὐτὸν πᾶς ὀφθαλμὸς καὶ οἵτινες αὐτὸν ἐξεκέντησαν, καὶ κόψονται ἐπ' αὐτὸν πᾶσαι αἱ φυλαὶ τῆς γῆς. ναί, ἀμήν. Ἐγώ εἰμι τὸ Ἄλφα καὶ τὸ *)=ω, λέγει κύριος θεός, ὢν καὶ ἦν καὶ ἐρχόμενος, παντοκράτωρ.

Zato sto dolaskom Isusa Hrista, dolazi i Bog Otac, i carstvo nebesko i svi andjeli..

Ti si taj koji je iscupao stih iz konteksta a ja ti stavljam citav kontekst i dokazujem ti da si pgrijesio, i ako si razuman, priznaces gresku makar po ovom pitanju.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Agnostik__ рече

Ja sam pretpostavio kakve cu odgovore dobijati od vas, jer takve odgovore pravoslavci pretezno daju. 

Takve odgovore mislim da ćeš uvek i dobijati od pravoslavaca: dođi i uključi se u život Crkve, da bi i opitno i razumski shvatio dogmate. Jehovistički metod ne vodi nikuda.

пре 10 минута, Agnostik__ рече

jer i ne znate kontekst, jer i ne citate bibliju. 

Pričaš gluposti. Čitamo je, ali ne na jehovistički način.

пре 11 минута, Agnostik__ рече

A sada cu tebi postaviti ono sto sam postavio @ekdikos_apomahis i s obzirom na to da je on ognorisao to sto sam postavio, a tako nesto sam i ocekivao, zelim da ti objektivno pogleda i das zakljucak na osnovu citavog poglavlja:

"Od Jovana na sedam crkva koje su u Aziji: blagodat vam i mir od Boga koji jeste, koji bjese i koji dolazi, i od sedam duhova, koji su pred prestoljem njegovim, i od Isusa Hrista, koji je Svjedok vjerni, prvenac iz mrtvih, I Gospodar nad carevima zemaljskim. Onome koji nas ljubi i opra nas od grijeha nasih krvlju svojom, i ucini nas carstvom, svestenicima Bogu i Ocu svome, Njemu slava i moc u vijeke vijekova. Amin. Evo, on ide sa oblacima i ugledace ga svako oko, i oni koji su ga probili, i zaplakace sva plemene zemaljska. Da! Amin. Ja sam Alfa i omega, govori Gospod Bog koji jeste, koji bjese i koji dolazi, Svedrzitelj." (otk 1:4-8)

Ovo je prilično jednostavno.

U 8. stihu kaže: "Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj." 

A onda u nastavku vidiš Ko je Taj Gospod Svedržitelj:

"Bejah u duhu u dan nedeljni, i čuh za sobom glas veliki kao trube koji govoraše: Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Poslednji; i šta vidiš napiši u knjigu, i pošlji crkvama koje su u Aziji: u Efes, i u Smirnu, i u Pergam, i u Tijatir, i u Sard, i u Filadelfiju, i u Laodikiju. I obazreh se da vidim glas koji govoraše sa mnom; i obazrevši se videh sedam svećnjaka zlatnih, i usred sedam svećnjaka kao Sina čovečijeg, obučenog u dugačku haljinu, i opasanog po prsima pojasom zlatnim. A glava Njegova i kosa beše bela kao bela vuna, kao sneg; i oči Njegove kao plamen ognjeni; i noge Njegove kao bronza kad se rastopi u peći; i glas Njegov kao huka voda mnogih; i držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvezda, i iz usta Njegovih izlažaše mač oštar s obe strane, i lice Njegovo beše kao što sunce sija u sili svojoj. I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji, i Živi: i bejah mrtav i evo sam živ va vek veka, amin. I imam ključeve od pakla i od smrti." (10-18)

Dakle, samo pročitaš nekoliko narednih stihova i vidiš na Koga se misli. Zato ti kažem: jehovističko čupanje stihova i parcijalna citatologija ne vode ničemu.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Agnostik__ рече

Sjecam se kad je jedan pravoslavac (onako se bas gordo postavio prema sagovorniku kao sto neki i ovde rade) poveo disusiju sa starjesinom jehovinih svjedoka preko skype, gdje smo nekad vodili disukusije svi zajedno (bilo nas je iz vise denominacija). Svima je bilo ocigledno kako je prvi samo vrtio isti obrzaca stihova izvucenih iz konteksta bez razumijevanja istih i kasnije se sramno povukao jer se ispostavilo da on uopste nema razumijevanje SZ i da ga nije citao, te je zato potpuno profulio i NZ.

Ovo su klasične apokrifne priče koje su popularne u tim zajednicama: došao gordi pravoslavac, pa se pokazalo da ne zna ništa, a predstavnik naše sekte je zasijao. Trebalo je da ubace i motiv deteta u priču; nešto kao: došao gordi pravoslavac, a naše dete ga posramilo postavivši mu par pitanja iz Biblije. Dakle, to su događaji iz rubrike nije se desilo (barem ne na izloženi način). Pre će biti da je čovek otišao kad je video da je tu uzaludno bilo šta pričati.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Ovo su klasične apokrifne priče koje su popularne u tim zajednicama: došao gordi pravoslavac, pa se pokazalo da ne zna ništa, a predstavnik naše sekte je zasijao. Trebalo je da ubace i motiv deteta u priču; nešto kao: došao gordi pravoslavac, a naše dete ga posramilo sa par pitanja iz Biblije. Dakle, to su događaji iz rubrike nije se desilo (barem ne na izloženi način).

Desio se, a moze se desiti opet recimo ako ti dodjes u tu grupu pa da pricamo o tome, a ne pisemo.

Problem je ovako sto ti radis ono za sta me optuzujes. Ovo poslednje sto si postavio je smjesno, a ono prvo ignorisao potpuno. Rekoh ti ja.. postavite se tako gordo a nisi procitao SZ vise od dva puta, ali eto, ako bude prilike, mozemo sve to provjeriti.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Desiderius Erasmus рече

Takve odgovore mislim da ćeš uvek i dobijati od pravoslavaca: dođi i uključi se u život Crkve, da bi i opitno i razumski shvatio dogmate. Jehovistički metod ne vodi nikuda.

Pričaš gluposti. Čitamo je, ali ne na jehovistički način.

Ovo je prilično jednostavno.

U 8. stihu kaže: "Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj." 

A onda u nastavku vidiš Ko je Taj Gospod Svedržitelj:

"Bejah u duhu u dan nedeljni, i čuh za sobom glas veliki kao trube koji govoraše: Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Poslednji; i šta vidiš napiši u knjigu, i pošlji crkvama koje su u Aziji: u Efes, i u Smirnu, i u Pergam, i u Tijatir, i u Sard, i u Filadelfiju, i u Laodikiju. I obazreh se da vidim glas koji govoraše sa mnom; i obazrevši se videh sedam svećnjaka zlatnih, i usred sedam svećnjaka kao Sina čovečijeg, obučenog u dugačku haljinu, i opasanog po prsima pojasom zlatnim. A glava Njegova i kosa beše bela kao bela vuna, kao sneg; i oči Njegove kao plamen ognjeni; i noge Njegove kao bronza kad se rastopi u peći; i glas Njegov kao huka voda mnogih; i držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvezda, i iz usta Njegovih izlažaše mač oštar s obe strane, i lice Njegovo beše kao što sunce sija u sili svojoj. I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji, i Živi: i bejah mrtav i evo sam živ va vek veka, amin. I imam ključeve od pakla i od smrti." (10-18)

Dakle, samo pročitaš nekoliko narednih stihova i vidiš na Koga se misli. Zato ti kažem: jehovističko čupanje stihova i parcijalna citatologija ne vode ničemu.

Tim nacinom ne mozes postici nista. Postavio sam cijelo prvo poglavlje koje u sustini govori o:

"Od Jovana na sedam crkva koje su u Aziji: blagodat vam i mir od Boga koji jeste, koji bjese i koji dolazi, i od sedam duhova, koji su pred prestoljem njegovim, i od Isusa Hrista, koji je Svjedok vjerni, prvenac iz mrtvih, I Gospodar nad carevima zemaljskim.

Da li ti vidis ovde dvije osobe? Jedna je Bog Otac koji jeste, koji bijese i koji dolazi a druga Isus Hrist..  Sada po klasici, ti ovo ignorises iako te sama logika navodi na jasan zakljucak jer se ne moze drugacije shvatiti osim ovako; ti prelazis na drugo poglavlje i opet isto radis, pa kad protumacimo to, jer ti ne tumacis jer i ne citas, ti ces otici na trece.. to se stalno desava sa nekim ko po obrascu izvlaci stihove iz kontekta. 

Zato ti kazem: Bolje ti je pocni citati i proucavati nego sto to ne radis

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Agnostik__ рече

Desio se, a moze se desiti opet recimo ako ti dodjes u tu grupu pa da pricamo o tome, a ne pisemo.

Problem je ovako sto ti radis ono za sta me optuzujes. Ovo poslednje sto si postavio je smjesno, a ono prvo ignorisao potpuno. Rekoh ti ja.. postavite se tako gordo a nisi procitao SZ vise od dva puta, ali eto, ako bude prilike, mozemo sve to provjeriti.

Znaš kako, na razgovore sa Jehovinim svedocima ne bih išao sve i da me obaspeš suvim zlatom. Muka je to duhu, koja nikakvim parama ne može da se plati.

Nego, ti ne odgovori na ono što napisah (a što je, po tvojim rečima, smešno). Dakle, pročitaš nekoliko narednih stihova i vidiš da je Isus Gospod Svedržitelj. Možete u so da se premetnete, ali je to prosto tako.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

Znaš kako, na razgovore sa Jehovinim svedocima ne bih išao sve i da me obaspeš suvim zlatom. Muka je to duhu, koja nikakvim parama ne može da se plati.

Nego, ti ne odgovori na ono što napisah (a što je, po tvojim rečima, smešno). Dakle, pročitaš nekoliko narednih stihova i vidiš da je Isus Gospod Svedržitelj. Možete u so da se premetnete, ali je to prosto tako.

Danas moram uciti programiranje, sto ce mi oduzeti mnogo vremena, pa cu manje odgovarat, ali cu ipak odgovarat.. nego, trebao bi i ti meni da odgovoras, a ne samo da skaces s jednom stiha na drugi. Nemoj to raditi. Ignorises moju analizu prvog poglavlja koja je odgovor na tvoje cupanje stiha iz tog poglavlja. Mozemo li po redu?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Smaragdni kamičak рече

... 

Симбол вере је установљен на Васељенском сабору. Године 325. одржан је Први Васељенски сабор у Никеји. Ширење Аријеве јереси било је непосредан разлог за сазивање Првог Сабора. Арије је био александријски свештеник, чије је јеретичко учење сматрало да Син Божији није Бог, једносуштан Оцу, већ створено Биће, најсавршеније од свих створених бића. Да би сачували чистоту Науке Христове од разних јеретичких учења, Свети Оци су на Првом Сабору саставили првих осам чланова Симбола вере. На Другом Васељенском сабору у Цариграду одржаном 381. године додата су још четири члана Симбола вере.

СИМБОЛ ВЕРЕ

Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца небе и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз кога је све посатло;

Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи с десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостослку Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин.

WWW.CRKVAUB.RS

Црква Христа Спаситеља у Убу, насељеном месту и седишту истоимене општине, освећена је 2011. године, као...

Pa u redu, ako se to ne smije provjeriti, onda treba prenkinuti diskusiju i vjerovati.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Agnostik__ рече

Tim nacinom ne mozes postici nista. Potavio sam cijelo prvo poglavlje koje u sustini govori o:

"Od Jovana na sedam crkva koje su u Aziji: blagodat vam i mir od Boga koji jeste, koji bjese i koji dolazi, i od sedam duhova, koji su pred prestoljem njegovim, i od Isusa Hrista, koji je Svjedok vjerni, prvenac iz mrtvih, I Gospodar nad carevima zemaljskim.

Da li ti vidis ovde dvije osobe? Jedna je Bog Otac koji jeste, koji bijese i koji dolazi a druga Isus Hrist..  Sada po klasici, ti ovo ignorises iako te sama logika navodi na jasan zakljucak jer se ne moze drugacije shvatiti osim ovako; ti prelazis na drugo poglavlje i opet isto radis, pa kad protumacimo to, jer ti ne tumacis jer i ne citas, ti ces otici na trece.. to se stalno desava sa nekim ko po obrascu izvlaci stihove iz kontekta. 

Zato ti kazem: Bolje ti je pocni citati i proucavati nego sto to ne radis

I posle se pitaš zašto ljudi neće da raspravljaju sa vama. Pa zato što je to kao zidu da se govori.

Zar je moguće da kada čitaš da Gospod Svedržitelj kaže za Sebe da je "Alfa i Omega, Početak i Svršetak", pa onda odmah u narednim stihovima vidiš da se za Isusa kaže da je "Alfa i Omega, Prvi i Poslednji"... tvoj misaoni aparat ne može da poveže da je Isus Taj Gospod Svedržitelj (što, naravno, ne znači da i Njegov Otac isto nije Gospod Svedržitelj)?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...