Bonsenjo Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 @Родољуб Лазић kada covjek cita knjigu Rat i Biblija svetog Nikolaja, a gledajuci ko je na celu drzave (svi komplet, a ne samo on) i kakvi smo kao narod sa abortusima, dogom, razvratom, podjelama... pocinjem da strahujem da ne izgubimo ne samo Kosovo nego i ostalo. Dok sveti Sava ne zavapi : "Dosta Boze, postedi ostatak" ? Србољуб+ and Стаљиново унуче је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 пре 49 минута, Bonsenjo рече @Родољуб Лазић kada covjek cita knjigu Rat i Biblija svetog Nikolaja, a gledajuci ko je na celu drzave (svi komplet, a ne samo on) i kakvi smo kao narod sa abortusima, dogom, razvratom, podjelama... pocinjem da strahujem da ne izgubimo ne samo Kosovo nego i ostalo. Dok sveti Sava ne zavapi : "Dosta Boze, postedi ostatak" ? Можемо ли и ми да помогнемо светом Сави и осталим нашим Светима који се моле, или да седимо и гледамо шта се дешава са нама и отаџбином? То је питање - шта Црква може (треба) да ради у оваквом тренутку који је врло критичан? То што је Атанасије сад написао и што је Сабор већ неколико пута рекао - да не прихвата признавање (=издају) Косова и Метохије - то је већ виђено. И није донело никакво побољшање. Веровати да ће Вучић због ордена одустати од онога што ради, наивно је. Шта нам, као Цркви, остаје да радимо да бисмо утицали на ток догађаја? Да се молимо? Па да, али то онда захтева да Цркву, веру и Бога схватимо збиља као питање избора између живота и смрти, а не као фолклор, институцију, рутину... Можемо ли, имамо ли снаге и воље за тако преумљење? Bokisd је реаговао/ла на ово 1 https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 Mislim da je krajnje vreme da od e. Atanasija, a i od nekih drugih episkopa čujemo jasan stav u ovom raskolu u pravoslavlju, koji se sve više produbljuje. Cela kuća gori, a mi u našoj maloj sobi pričamo svaki dan o Vučiču i Maksimu. Ne mogu da shvatim da je Vučić, o kome imam gotovo isto mišljenje kao i ep. Atanasije, važnija tema od raskola. Skidam kapu Irineju Bačkom što je jasno i glasno izneo stav po ovom pitanju. E. Attanasije, koji je uvažen i poštovan u celom pravoslavnom svetu, se nije nešto jasno i glasno ogalašavao po ovom pitanju, a njegova reč još uvek ima težinu. Протомајстор, Итака, farisejski.bukvojed and 6 осталих је реаговао/ла на ово 5 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стаљиново унуче Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 пре 2 минута, Вукашин рече Mislim da je krajnje vreme da od e. Atanasija, a i od nekih drugih episkopa čujemo jasan stav u ovom raskolu u pravoslavlju, koji se sve više produbljuje. Cela kuća gori, a mi u našoj maloj sobi pričamo svaki dan o Vučiču i Maksimu. Ne mogu da shvatim da je Vučić, o kome imam gotovo isto mišljenje kao i ep. Atanasije, važnija tema od raskola. Skidam kapu Irineju Bačkom što je jasno i glasno izneo stav po ovom pitanju. E. Attanasije, koji je uvažen i poštovan u celom pravoslavnom svetu, se nije nešto jasno i glasno ogalašavao po ovom pitanju, a njegova reč još uvek ima težinu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 пре 13 часа, Ćiriličar рече Није прошло ни три,четири дана како је Александар Вучић добио Орден од Патријарха Иринеја, и то Крст Светог Саве!, па је одмах пожурио да покаже како се он „бори за Косово“, јер је јавно изјавио: „Нећу да лажем Српски народ: Косово није део Србије!“ Тако га саветује Тони Блер! Рекох већ, можда да орденујемо Тонија Блера, не би ли га како обавезали да промени причу о Косову, не би ли и наш преЦедник променио причу... "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bonsenjo Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 пре 1 сат, Родољуб Лазић рече Можемо ли и ми да помогнемо светом Сави и осталим нашим Светима који се моле, или да седимо и гледамо шта се дешава са нама и отаџбином? Ako svetom Savi i ostalim svetima treba nasa pomoc onda mrka kapa ? , shvatam sta hoces da kazes, ali evo mi zeljno ocekujemo pomoc svetoga Save, Justina, Nikolaja za nase crkvene i licne ne male probleme, a kud ovakvi mi njima jos da pomazemo... Стаљиново унуче and TSCHeTSCHen је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стаљиново унуче Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 пре 43 минута, Golub рече Тако га саветује Тони Блер! Рекох већ, можда да орденујемо Тонија Блера, не би ли га како обавезали да промени причу о Косову, не би ли и наш преЦедник променио причу... Тренутно ми на Космету не одлучујемо,одлучује неко други, по томе није део Србије, али никада нигде није рекао да ми не полажемо право на Космет,мало боље слушајте Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 пре 48 минута, Bonsenjo рече Ako svetom Savi i ostalim svetima treba nasa pomoc onda mrka kapa ? , shvatam sta hoces da kazes, ali evo mi zeljno ocekujemo pomoc svetoga Save, Justina, Nikolaja za nase crkvene i licne ne male probleme, a kud ovakvi mi njima jos da pomazemo... Мислим да ту (у ставу и начину деловања) нема разлике између појединца и колектива. Шта ради свако од нас кад се лично или породично нађе у проблему? Да ли пости, каје се и моли Бога и Свете за помоћ или каже - ако хоће и ако треба, Бог ће ми помоћи. Наравно да радимо оно прво. Не видим зашто бисмо као народ у целини и као Помесна Црква имали другачији став? Јер ми смо у практично истој ситуацији као и Ниневљани у Старом Завету, којима је Јона пророковао пропаст. Па нису рекли - шта да се ради, Божја воља, тако је како је. Него су урадили нешто сасвим другачије, па је и коначни исход био у њихову корист. Итака је реаговао/ла на ово 1 https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bonsenjo Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 пре 1 минут, Родољуб Лазић рече Јер ми смо у практично истој ситуацији као и Ниневљани у Старом Завету, којима је Јона пророковао пропаст. Па нису рекли - шта да се ради, Божја воља, тако је како је. Него су урадили нешто сасвим другачије, па је и коначни исход био у њихову корист. Da, upravo to. Pokajanje. To nam treba, onda cemo o Kosovu. Dakle prvo - pokajte se, onda o Kosovu. A ne obratno kao sto sad radimo - prvo o Kosovu, a kajati se nemamo za sta (mislim kao narod, jer Crkva jos jedina i misli o Kosovu, da nema Crkve mnogi ne bi znali ni da ono postoji, palo im na pamet ne bi) A kajanje je potrebno za abortuse, drogu, razvrat, idolopoklonstvo i kolektivno ludilo u koje je narodno bice upalo kao u zivi pijesak... Православни Србин and Србољуб+ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bonsenjo Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 Hocu reci - episkop Atanasije bi da resava ili da utice na pitanje Kosova. Dobro. Ali polako covjece... Problemi u SPC direktno se ticu episkopa koje je on duhovno podizao ( doduse ne samo njih, ali oni su sad aktuelni) Daj da vidimo da se stvari rijese bez daljih podjela, jer ako se i SPC podijeli i raskoli dzabe nam i Kosovo i sve srpske zemlje zajedno. Ako Crkva opstane i bude jaka, ostaje i Kosovo i sve ostalo... Србољуб+ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 пре 3 часа, Bonsenjo рече @Родољуб Лазић kada covjek cita knjigu Rat i Biblija svetog Nikolaja, a gledajuci ko je na celu drzave (svi komplet, a ne samo on) i kakvi smo kao narod sa abortusima, dogom, razvratom, podjelama... pocinjem da strahujem da ne izgubimo ne samo Kosovo nego i ostalo. Dok sveti Sava ne zavapi : "Dosta Boze, postedi ostatak" ? Или што би рекао један велики српски мислилац: Солунски ратници јесу наши очеви и дедови, а колико смо ми њихови потомци – нека свако упита себе."-Антоније Ђурић Србољуб+, Итака and Драшко је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анка Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 пре 5 часа, Bonsenjo рече Ne znam sto se toliko muci oko Kosova? Ako ce Gospod dopustiti da ga izgubimo ko to moze sprijeciti? I obrnuto - ako odluci da bude nase - ko mu moze stati na put? А да ли је потребно сведочење, став и наша воља. Наше је да се молимо али и да изнесемо став кад је неопходно. На страшном месту постојати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 пре 2 часа, ana čarnojević рече вама човек стварно треба да црта. то што вас неко ложи да се бави расколом је до вас. све ово је искључиво борба унутар СПЦ. Барт је само параван. Вартоломеј је Патријарх канонске Цркве. Ми смо са том Црквом у канонском општењу. Када га рашчине онда је друга песма. може и другачије...вама кућа гори а ви трчите да гасите комшијску. е па Таса зна шта је битно. Гадно је и без рашчињења Вартоломеја ако би до тога икада и дошло.Довољно је што више нигде неће моћи заједно браћа да служе ако се ова ситуација не реши Ми морамо да будемо паметни.Да се сетимо да смо деца Светога Саве и Светога Симеона.Да престанемо да будемо романтици него да се сетимо историје и горког фанарског млека којим смо дојени а исто тако да будемо и са Русима опрезни. Много тешка времена а Срби су баш нашли време да се деле....ништа нисмо научили...ништа. ana čarnojević је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bonsenjo Написано Новембар 8, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2019 @Анка naravno da treba, ali on pretjeruje. Kao da Boga nema nego od nas ljudi zavisi. Sviraj pa za pojas zadjeni. Svi znaju njegovo misljenje, ne mora ga ponavljati svaki dan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Новембар 9, 2019 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2019 On 8.11.2019. at 11:35, Родољуб Лазић рече @Жељко Само да ти скренем пажњу да си фарисејчини, сигурно грешком, дао лајк. Нисам грешком. Увек сам објективан. Н И Н Е, farisejski.bukvojed, Рисбо and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука