Jump to content

Vladika Grigorije: Vučiću, ko si ti? Svako jutro ću pred ogledalom reći da se ne slažem s tobom

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Tελώνης рече

100% познајем и тебе, али да не тролујемо више...

Владика Григорије је изузетно интелигентан, мудар, образован, свестран и вјешт у комуникацији. Има све предиспозиције да буде добар епископ и можда патријарх. Само је требало да за епископа буде изабран са 50 година, а не са 32.

Моје мишљење је да епископе не треба бирати прије него што напуне 50 година, а кад напуне 75 - лијепо у пензију. Патријарха не треба бирати прије 65-70. Значи, да је прошао онај предлог Григоријев и других млађих епископа о пензији, данас не бисмо имали ову гунгулу, јер би неки епископи по сили закона били у пензији (рецимо Артемије, па садашњи патријарх...), други млађи би дошли на њихова мјеста и однос снага у САСабору био би друкчији.

Умировљени владика Георгије је изузетно интелигентан, не спорим. Имао је све предиспозиције да буде добар епископ, али је превише љубио сребро и жене... мало више него што обично воле млади...ово за жене је мањи грех, али сребро гга је отрерало у пеМзију!  Иако се заветовао да неће имати ништа у власништву сада има кућу у Канади, коју није он зарадио него вредне руке канадских Срба, тако да је ту кућу укњижио као стар епископ, пензионер. Можда је и заслужио ту кућу, за напоран епископски рад и труд, не спорим, само је супротно монашком завету... 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Одговори 314
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пре сат времена, Golub рече

Умировљени владика Георгије је изузетно интелигентан, не спорим. Имао је све предиспозиције да буде добар епископ, али је превише љубио сребро и жене... мало више него што обично воле млади...ово за жене је мањи грех, али сребро гга је отрерало у пеМзију!  Иако се заветовао да неће имати ништа у власништву сада има кућу у Канади, коју није он зарадио него вредне руке канадских Срба, тако да је ту кућу укњижио као стар епископ, пензионер. Можда је и заслужио ту кућу, за напоран епископски рад и труд, не спорим, само је супротно монашком завету... 

Није једини владика који има куће или станове. Шта ће, скромно, монашки... Значи, ако си владика, можеш жемске да јуриш колико хоћеш (ја бих додао да можеш и мушке, под условом да другом владици нису неки род), али ако си којим случајем око сребра мутио - пада глава.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Tελώνης рече

А што се тиче избора за сарајевског митрополита 12:smeha: пао сам од смијеха кад ми је то један епископ причао. Ево ти још један детаљ који се, по теби, није десио: Григорије је, као администратор сарајевски, покушао да предложи Максима за митрополита, али му патријарх то није дозволио. Тек послије тога се он сам кандидовао и изгубио за, колико ме памћење служи, 2 гласа :D

Чиста измишљотина. Хриз је био једини кандидат за Сарајево јер се трпао да побегне од Качавенде. Иначе болује од Наполеоновог комплекса и животна жеља му је била да постане Митрополит. Да је Максим хтео да буде изабран био би изабран 100 посто. У то време није био компромитован као што је нажалост данас. Истина је да се мали Митрофан из Америке трпао да он дође на то место али Григорије није хтео ни да чује за њега.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Tελώνης рече

Не разумијем!? Григорије је хиротонисан 1999. године - 4 године послије рата. Имао је 32 године.

Нећу да се упуштам у то ШББ-КББ, али није баш здраво за тог епископа да буде биран са 30 година. Једноставно, човјек није довољно зрео да носи такав терет - терет самоће, власти, управљања туђим животима.

Кад је неко млад, па буде изабран за министра, он улази у већ разрађен систем и има војску савјетника који му говоре шта треба да ради. Наше владике се углавном окруже бескичмењацима и климоглавцима који им повлађују и тако настају наше мале папе, који не могу поднијети да неко има било какво своје мишљење, а камоли да је супротно њиховом. Послије 20 година рвања са свештеницима, властима, са својим демонима, тај човјек је потрошен (овдје не мислим нужно на Григорија), а треба да управља епархијом још најмање 25. Шта од таквог човјека=епископа очекивати?

Један епископ, који је млад изабран, причао ми је како га то епископовање више не испуњава (тада је имао 44, а већ више од 10 година је био епископ) и како би он да се окуша и у нечему другом: књижевности, умјетности, другим наукама... Шта рећи ономе који није задовољан тиме што служи Богу и народу, а уз то му је све то добро плаћено и још никаквих трошкова нема?! Нема породицу коју би издржавао, нема трошкова за стан, храну, комуналије, аутомобил - све му је на извол'те, а он опет није задовољан.

Meni, kao laiku, deluje smisleno ovo sto pises ali vi bogoslovi to verovatno bolje znate. Medjutim, treba imati u vidu da je vl. Grigorije bio dole sa tim narodom svo vreme rata. Ne secam se da je bilo drugih kandidata a nisam bas sigurna ni koliko bi Hercegovci i prihvatili nekoga “sa strane”.

Koliko je samo muceni vl. Atanasije imao problema kada je stigao. Ljudi su se hvatali za dugme da ih ne potera maler kada prodju pored  coveka u mantiji. Tezak je to malo mentalitet a vreme jos teze...

Ne mogu bas puno vise da kazem o tome konkretno a i ne zelim jer sam se nekih 4-5 godina pre toga ”diskonektovala” i to da paradoks bude veci bas zbog te (ne)slobode oko koje smo i poceli celu pricu. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Tελώνης рече

Један епископ, који је млад изабран, причао ми је како га то епископовање више не испуњава (тада је имао 44, а већ више од 10 година је био епископ) и како би он да се окуша и у нечему другом: књижевности, умјетности, другим наукама... Шта рећи ономе који није задовољан тиме што служи Богу и народу, а уз то му је све то добро плаћено и још никаквих трошкова нема?! Нема породицу коју би издржавао, нема трошкова за стан, храну, комуналије, аутомобил - све му је на извол'те, а он опет није задовољан.

Ти си неки велики духовник изгледа кад ти епископи поверавају овакве интимне ствари?  Дај просветли нас све светлошћу твог богопознања духовниче.:bu:

Подели на овим сајтовима

Него да се вратимо на тему а она је колико се ја сећам гостовање владике Григорија и оца Вукашина Милићевића код Оље Бећковић у Утиску недеље.

За мене је право освежење било да гледам овакве госте у једној забрањеној емисији каква је ова. Радовао сам се од тренутка када сам начуо да ће гост бити владика Григорије али сам се бојао да то није новинарска патка. Међутим испоставило се да је информација тачна и јако сам се обврадовао због тога. Шта рећи,  Григорије је био фаца као и увек. Лепу плаву мантију је одлично уклопио са плавом позадинином у студију. Дрвена панагија је такође пажљиво изабрана како не би бола очи људима који гледају емисију. Гришо је био опуштен, пун самопоуздања и мудрости и све што је рекао рекао је одлично. Потписујем сваку његову реч. Нарочито ону када је говорио да се у СПЦ флагрантно крши Устав СПЦ и да се не поштују никаква правила. Ту је говорио о безакоњу које на делу готово свакодневно спроводи Бачки Цензор и патријарх кога држи у шаци. Човек је као канцер метастазирао целом СПЦ и ради шта хоће и како хоће. Господу је то мрско да гледа, верујем, а до када ће не знам. Надам се само да неће још дуго.

Владика Григорије је одлично рекао шта има против диктатора и велеиздајника Александра Вучића. Она слина и бескичмењак и дефетиста жели да прода и изда нашим непријатељима Свето Косово и Метохију, Милутинову Грачаницу и Бањску и Стфеанове и Душанове Високе Дечане. Срамота о томе и мислити а камоли бесрамно говорити и лапрдати као што то он чини на својим поданичким телевизијама свакодневно. Мисли ако је купио Синод да је купио Цркву али грдно се вара. Није Патријарх Црква нити је Бачки Цензор Црква. Црква смо сви ми-и она монахиња у Девичу, богословци у Прирену и свака душа жива на северу Косова у Митровици и јужна на Метохији.

Жив је Бог и жива ће бити душа наша!

0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Obozavalac рече

Него да се вратимо на тему а она је колико се ја сећам гостовање владике Григорија и оца Вукашина Милићевића код Оље Бећковић у Утиску недеље.

За мене је право освежење било да гледам овакве госте у једној забрањеној емисији каква је ова. Радовао сам се од тренутка када сам начуо да ће гост бити владика Григорије али сам се бојао да то није новинарска патка. Међутим испоставило се да је информација тачна и јако сам се обврадовао због тога. Шта рећи,  Григорије је био фаца као и увек. Лепу плаву мантију је одлично уклопио са плавом позадинином у студију. Дрвена панагија је такође пажљиво изабрана како не би бола очи људима који гледају емисију. Гришо је био опуштен, пун самопоуздања и мудрости и све што је рекао рекао је одлично. Потписујем сваку његову реч. Нарочито ону када је говорио да се у СПЦ флагрантно крши Устав СПЦ и да се не поштују никаква правила. Ту је говорио о безакоњу које на делу готово свакодневно спроводи Бачки Цензор и патријарх кога држи у шаци. Човек је као канцер метастазирао целом СПЦ и ради шта хоће и како хоће. Господу је то мрско да гледа, верујем, а до када ће не знам. Надам се само да неће још дуго.

Владика Григорије је одлично рекао шта има против диктатора и велеиздајника Александра Вучића. Она слина и бескичмењак и дефетиста жели да прода и изда нашим непријатељима Свето Косово и Метохију, Милутинову Грачаницу и Бањску и Стфеанове и Душанове Високе Дечане. Срамота о томе и мислити а камоли бесрамно говорити и лапрдати као што то он чини на својим поданичким телевизијама свакодневно. Мисли ако је купио Синод да је купио Цркву али грдно се вара. Није Патријарх Црква нити је Бачки Цензор Црква. Црква смо сви ми-и она монахиња у Девичу, богословци у Прирену и свака душа жива на северу Косова у Митровици и јужна на Метохији.

Жив је Бог и жива ће бити душа наша!

0.jpg

E svaka Ti cast brate I prijatelju. Dostojan si slike na niku. Svaka Ti je zlatna u ovom postu. Nastavljamo, molitveno I smerno-ushiceno, onako kako smo naucili od Svetih Srpskih Prosvetitelja I Otaca! 

Po meni I o. Vukasin je bio odlican! Sjajan su tim u Utisku. Hvala Olji sto je imala sluha da ih ugosti I priredi praznik za usi na neke od gorucih tema svakog Srbina.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Стаљиново унуче рече

pa?tačlno ono što sam rekao, čoek ti lepo reko šta će da ti bude

,,Или си луд или ти ноге смрде'' ? 

Из приложенг се види да је , човек лепо рекао да ми ради о глави, спрема олују, и да поред њега нећу остати у СПЦ!!!  још предлаже неке друге алтернативе... (ко утешну опцију!) 

Откуд толика осветољубивост и због чега није ми јасно? Ништа ружно му нисам урадио осим што по неким црквеним питањима имам другачије мишљење од његовог!? 

То што волим Тасу, је изгледа довољно да ме он мрзи!?  али нека, нека иде са милим Богом, штоно би реко мој добри Таса! 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Невероватна политичка ујдурма. Док Црква доживљава један од највећих изазова у историји, у чему учествује еп.Максим и компанија на фанарској страни, поједини људи кроје од политичких прича повез за наше очи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Obozavalac рече

Чиста измишљотина. Хриз је био једини кандидат за Сарајево јер се трпао да побегне од Качавенде. Иначе болује од Наполеоновог комплекса и животна жеља му је била да постане Митрополит. Да је Максим хтео да буде изабран био би изабран 100 посто. У то време није био компромитован као што је нажалост данас. Истина је да се мали Митрофан из Америке трпао да он дође на то место али Григорије није хтео ни да чује за њега.

Ипак ћу бити слободан и вјеровати човјеку ког одлично познајем. За Хриза је све познато и још док је петровачки био. Али ме занима како ти смијеш да пишеш против њега, јер га страна коју заступаш управо покушава врбовати за своје интересе? 

Што више пишеш све више показујеш да немаш појма или да барем имаш погрешне информације.  Баш ће Микрофон из Канаде, у коју се тек углавио, да потеже за Сарајево. Чиста глупост! Опет, како смијеш да пишеш против њега? Он је још један глас који је био у оптицају, само су се заебали са игрицама око Устава.

Сад ћеш рећи да није истина ни то да је Григорије гњавио Лонгина, да он иде у Њемачку, а Григорије у САД на Треће језеро. Е, то би била добитна комбинација: Иринеј Добријевић + Григорије + Максим.

пре 38 минута, Obozavalac рече

Ти си неки велики духовник изгледа кад ти епископи поверавају овакве интимне ствари?  Дај просветли нас све светлошћу твог богопознања духовниче.:bu:

Сад сам одједном духовник :navijanje:

Не буди љубоморан, чоче, добићеш висок претисак. Таман сам мислио да је ова тема завршена, али си се морао јавити са глупавим коментарима.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Tελώνης рече

Није једини владика који има куће или станове. Шта ће, скромно, монашки... Значи, ако си владика, можеш жемске да јуриш колико хоћеш (ја бих додао да можеш и мушке, под условом да другом владици нису неки род), али ако си којим случајем око сребра мутио - пада глава.

Не значи да ако си владика да можеш да јуриш ђемске колико хожеш!? ко је то рекао? ја сам само рекао да му је та страст мањи грех од мутљавине са ловом... некако ми се чини да волети жене и правити им децу је кудикамо мањи грех од волети туђе паре и куповати себи куће је мало жешћи промашај... среброљубље је убило Исуса! 

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Још ће испасти да ће Вучић спасити православље. Пазите шта сам рекао. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Golub рече

Не значи да ако си владика да можеш да јуриш ђемске колико хожеш!? ко је то рекао? ја сам само рекао да му је та страст мањи грех од мутљавине са ловом... некако ми се чини да волети жене и правити им децу је кудикамо мањи грех од волети туђе паре и куповати себи куће је мало жешћи промашај... среброљубље је убило Исуса! 

Да се сложимо да је за једног монаха епископа недопустиво да јури женске/мушке и да им прави дјецу (само жемскама :D) - за ово иде рашчињење, а не пемзија.

Кад је у питању проневјера црквеног новца, онда можемо пола Сабора пемзионисати јер муљају, неки више, неки мање. Једино што мене мучи је: шта ће једном владик(ц)и паре, кад све има плаћено из епархијске касе?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Tελώνης рече

Једино што мене мучи је: шта ће једном владик(ц)и паре, кад све има плаћено из епархијске касе?

Па конкретно у Георгијевом случају да себи купи кућу, иначе да је оставио паре у епархијској каси, Митрофан би то преузео и тако би Георгије остао без крова над главом.... :)))

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...