Jump to content

Episkop Grigorije: Nikada nisam bio u saglasnosti sa Vučićevom ideologijom

Препоручена порука

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Православни Србин рече

И резултат је био да смо изгубили Косово у том рату и да смо добили резолуцију која уопште не каже да је Косово Србија.

(brate vrlo je jednostavno - onda bi Zapad to jednostavno iskoristio i preneo pregovore u UN i priznalo bi se nezavisno albansko KiM i ono bi postalo clanica UN.... ovako od nas traze saglasnost da KiM postane clanica UN i sama rezolucija to ne dozvoljava ... i zato i na kraju krajeva traze od nas da potpisemo neki drugi papir o nezavisnosti KiM....)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Предраг М рече

колико се уопште међународно право спроводи у пракси на терену?

Pravo pitanje.... mislim da se postuju neke bas osnovne norme (zasad) i da je legalizam jos uvek sustina delovanja Zapada...i zato i od nas traze neki papir da potpisemo preko kojeg cemo da priznamo KiM..... zasad imamo tapiju na KiM....

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Све то стоји, али јако битно је схватити да резолуција истовремено каже да је све то ,,привремено" до коначног решења статуса и инсистира да се уважава ,,право на самопредељење народа" на Косову. Уосталом, ево један текст који о резолуцији говори из сасвим другачијег угла: 

BLOG.B92.NET

Prenosim tekst Orhana Dragaša zato što mislim da je veoma važan u smisli razbijanja predrasuda i opismenjavanja onih koji...

Rezolucija 1244, naše "Sveto pismo", kaže da je mir narušen "aktima nasilja protiv stanovnika Kosova" koje su, dakle, počinile vladine snage, kao i "teroristički akti bilo koje strane". Ista ta rezolucija, naš plot za koji se držimo već dve decenije, na mnogo mesta daje rešenja za Kosovo iz Sporazuma u Rambujeu, koji je Srbija trijumfalno odbila da potpiše. Ipak, prihvatila ga je naknadno, kroz delove Rezolucije 1244 i posle uništavanja zemlje u tromesečnom bombardovanju.

Tačno je, Rezolucija 1244 uvažava suverenitet i teritorijalni integritet tadašnje SRJ, ali i traži "potpuno poštovanje" Sporazuma iz Rambujea! I upravo u tom sporazumu predviđa se da se za Kosovo, posle isteka tri godine, pokreće međunarodni mehanizam koji će utvrditi njegov konačni status. I pogledajte na osnovu čega – "volje naroda, mišljenja relevantnih autoriteta, Helsinškog završnog akta i učešća svih strana u sprovođenju Sporazuma u Rambujeu". Dakle – volje naroda Kosova (Albanci), principa samoopredeljenja (Helsinški završni akt). I otuda Rezolucija 1244 može biti sasvim legitimino "Sveto pismo" i za kosovske Albance i njihovo proglašenje nezavisnosti, kao i za sve one u svetu koji su tu nezavisnost priznali.

Размисли о овоме. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

i zato i na kraju krajeva traze od nas da potpisemo neki drugi papir o nezavisnosti KiM....

Који други папир? То је прича власти више за замлаћивање људи, потписали ми или не, за њих је та прича завршена. 

Упропатио нас је Милошевић, Боксид, са својом политиком. Упропастио. Да је био мало мудрији и према народу одговорнији, могло се Косово сачувати. Као и Крајина. Као и све остало. 

Можемо ми да се држимо те резолуције ко пијани плота, видимо да за нас и што се тиче самог Косова, слаба вајда. Боки, ту резолуцију су направили управо они који су нас бомбардовали, сигурно је нису направили тако да одговара нама, већ њима. Ево, поставио сам ти текст где ти човек у детаље објашњава како је поента те резолуције да се оправда НАТО агресија за Србију. И како резолуција нигде не цементира Косово у саставу Србије. То је главна ствар. 

Остало је све у тумачењу- за њих, резолуција је испоштована, за нас није. Али, све то врло малог значаја има, веруј ми. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Desiderius Erasmus рече

Ja sam čitao i, koliko se sećam, afirmiše se teritorijalni integritet SRJ (čiji pravni naslednik je Srbija)... ALI do konačnog rešenja statusa Kosova. A takođe se garantuje i pravo Albanaca na samoopredeljenje. Tako da... na neke delove možemo da se pozivamo, ali neki nam baš i ne idu u prilog.

Тачно. Плус, то што се, практично, правда НАТО агресија. 

Никад нисам рекао да нам у тој резолуцији ништа не иде у прилог, иде, али далеко је то од тога да она цементира Косово у Србији и да нам је толики гарант да се од ње, овде, буквално прави права митологија. 

Рекох већ, писали су је они који су нас бомбардовали, сигурно не нама у прилог, већ њима. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Православни Србин рече

Најлакше је рећи тако ,,ти ништа не знаш", а онда отићи и не објаснити где се то греши.

Објаснио сам у поруци коју не знам да ли си видео, нема потербе да се опет развачимо.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

@Православни Србин Rezolucija 1244, naše "Sveto pismo", kaže da je mir narušen "aktima nasilja protiv stanovnika Kosova" koje su, dakle, počinile vladine snage, kao i "teroristički akti bilo koje strane". 

јел сам ја добро разумео? овде се тврди да су владине снаге нарушиле мир? 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Предраг М рече

@Православни Србин Rezolucija 1244, naše "Sveto pismo", kaže da je mir narušen "aktima nasilja protiv stanovnika Kosova" koje su, dakle, počinile vladine snage, kao i "teroristički akti bilo koje strane". 

јел сам ја добро разумео? овде се тврди да су владине снаге нарушиле мир? 

Тачно. Резолуција 1244 каже да су ,,владине снаге" тј. снаге Србије и СРЈ нарушиле мир на Косову, својим ,,актима насиља против народа Косова".  И захтева се да Србија одмах прекине са тим ,,насиљем против народа Косова"

То пише у резлуцији 1244, али и у свим претходним резолуцијама на које се она позива.

Сад ти процени колико то нама иде у прилог, нешто нисам баш сигуран. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Православни Србин рече

Rezolucija 1244, naše "Sveto pismo", kaže da je mir narušen "aktima nasilja protiv stanovnika Kosova"

осуђујући све акте насиља против становника Косова као и терористичке акте било које стране

што ће рећи да се подједнако осуђују учесници у сукобу.

пре 10 минута, Православни Србин рече

Ista ta rezolucija, naš plot za koji se držimo već dve decenije, na mnogo mesta daje rešenja za Kosovo iz Sporazuma u Rambujeu, koji je Srbija trijumfalno odbila da potpiše.

Не у потпуности, опет сам објаснио горе.

пре 11 минута, Православни Србин рече

ali i traži "potpuno poštovanje" Sporazuma iz Rambujea

Неистина. Тражи "узимање у обзир" споразума из Рамбујеа на два места, а на терћем "узимајући у потпуности у обзир споразуме из Рамбујеа и принципе суверености и територијалног интегритета СР Југославије и других земаља у региону, и демилитаризацију ОВК ".

пре 14 минута, Православни Србин рече

Dakle – volje naroda Kosova (Albanci), principa samoopredeljenja (Helsinški završni akt).

Зато кажем да није довољно да гледаш ТВ или читаш Пешчаник у тумачењу међународних споразума. Хелсиншки споразум управо у потпуности афирмише принцип очувања суверенитета и територијалног интегритета као темељ безбедности Европе. Ал да би тумачио све финесе тамо терба да положиш минимум Међународно јавно право, Управно право и још пар испита. А то опет подразумева да мораш и оне друге испите.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Evo kako bosanski franjevac,teolog i publicista vidi proslavu 800 godina autokefalnosti SPC.On ne samo da kritikuje nagradjene,nego i patrijarha Pavla.Mi smo svet krajnosti,crno-belog pogleda na svet i ljude.Za neke je sasvim ok da se Kosovo odvoji od Srbije,dok taj isti princip drugde  ne važi.Srbija je Kosovo počela da gubi u vreme bivše SFRJ,kada Srbije nije ni bilo i koja je svedena samo na nekakav bledi geografski pojam,Srbije svesne svog identiteta nije ni bilo.U takvoj Srbiji mogla je da prodje i Miloševićeva priča.Srpski narod je tokom svoje istorije pravio krupne istorijske greške i logično je da se ne može proći bez posledica.Srbija svesna svog identiteta i kao deo evropske civilizacije,kulture, nije nemoguća misija.Historia magistra vitae est-poznata latinska sentenca,no kako smo je mi kao narod razumeli.Mi još čitamo diskutabilne istorijske čitanke i udzbenike.

Tekst iz "Oslobodjenja"

3342140-1300.jpg
WWW.OSLOBODJENJE.BA

Kad tamjan izađe iz crkve, počinje zaudarati.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Православни Србин рече

за њих је та прича завршена. 

Da, i pitanje je da li tu više išta može da se uradi. A i da može, pitanje je da li bi nama odgovaralo da imamo opet Kosovo u svom sastavu. 

Srbija je opustela. Svi se sele u Beograd ili se sele iz zemlje. U selima je ostao još po koji penzos. A kako će biti za 50 godina, možemo samo da zamislimo. Bićemo etnička manjina u sopstvenoj zemlji. 

Možda je Milan St. Protić u pravu kad kaže da sad, dok nas neko nešto još koliko-toliko pita, treba da damo saglasnost da se Kosovu da stolica u UN, a da nam EU, NATO i SB UN daju pismene garancije da više neće biti promena granica Srbije. I da pomognemo tim nesrećnicima sa Kosova da se presele u te puste krajeve Srbije, i da im se tu pomogne da nešto započnu i ujedno ožive malo te krajeve.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Запад се понаша као наркоман у тешкој кризи, не вреде ту никакве њихове гаранције.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Milan Nikolic рече

Запад се понаша као наркоман у тешкој кризи, не вреде ту никакве њихове гаранције.

Pazi, ništa na ovom svetu nije sigurno i pouzdano, ali je svakako bolje imati pismene garancije Saveta bezbednosti nego nemati ih. A velike sile će se kad-tad dogovoriti i bez nas, jer se velike sile uvek dogovore. 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...