Jump to content

Episkop Grigorije: Nikada nisam bio u saglasnosti sa Vučićevom ideologijom

Препоручена порука

пре 9 часа, Православни Србин рече

Видиш да не знаш. Главна суштина и поента те резолуције је да се оправда агресија НАТО на СРЈ. Она је зато и донета. 

Друга ствар је да она успоставља ,,привремено стање" и ,,политички процес" до ,,коначног решења статуса Косова". Дакле, за ту резолуцију статус Косова је упитан, он није решен него тек треба да се реши. Дакле, она формализује привремено стање које ће трајати до коначног решења.  Кад су Шиптари прогласили независност, они су позвали на резолуцију и рекли ,,статус је решен" и процес је завршен. Ми то нисмо признали, али велике силе јесу. И то је то. 

Да, резолуција може да се чита и овако и онако, зато у суштини она нама ништа и не значи и никакав нам гарант није. Понављам, она је скоро комплетно преписан споразум из Рамбујеа, који по теби ,,нико не би прихватио". 

Не знаш ни ти. Ништа од свега што си написао везе нема. Ниси читао ни Р1244 ни предлог споразума из Рамбујеа (са оба анекса), нити се разумеш у међународно јавно право. 

Није доста да гледаш ТВ да би могао да тумачиш међународне документе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

пре 12 часа, Православни Србин рече

Идиотска демагогија и популизам којом је комунистички скот покушавао да оправда своју злочиначку политику према сопственом народу. Трагично је, драги мој Боксид, да си насео на тај популизам. 

Ваљда исто и Мадуро прича својима: ,,Не нападају Венецуелу због Мадура, него Мадура због Венецуеле". И тако се оправда што су он и Чавез упропастили земљу. 

И не дешава се исто- после Милошевића итекако су престали да нам отимају територије и све што је рађено. Да је Ђинђић поживео, уверен сам да би се другачија песма певала, чак мислим да је упитно и то да би Косово прогласило независност. 

Kad sam ti video nik, mislio sam da si neka kvazinacionalistička zadribalda, a ono imaš začuđujuće zdravorazumske stavove. Svaka čas'! 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, RYLAH рече

Не знаш ни ти. Ништа од свега што си написао везе нема. Ниси читао ни Р1244 ни предлог споразума из Рамбујеа (са оба анекса), нити се разумеш у међународно јавно право. 

Ja sam čitao i, koliko se sećam, afirmiše se teritorijalni integritet SRJ (čiji pravni naslednik je Srbija)... ALI do konačnog rešenja statusa Kosova. A takođe se garantuje i pravo Albanaca na samoopredeljenje. Tako da... na neke delove možemo da se pozivamo, ali neki nam baš i ne idu u prilog.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Муфтија Зукорлић је "замрнуо" мисију оџе и бацио се у политику, сад је велика фаца у Србији...а чим га Марић зове...

Онда је опет, из политике, конкурисао за Рејса у БиХ, али га је Кавазовић дотукао, тако да Зукорлић остаје у "ћирилици", у Србиј. Небитно, хтедох рећи, штета (а можда и не) што наши епископи не могу да "замрзну" епископство и улете понекад у политику...рецимо вл. Григорије...чуо сам да је средио добро ЗХ епархију, а куражан је и не преже да каже шта мисли...да се оснује јаку странку па да среди Србију, да је демократизује. А иде му добро и са медијима...мислим да би био успешан политичар.

Оног СДСовца, Вукадиновић, како се зваше...гањали су се по судовима, падале су анатеме...ено сад су на истој страни...лепо је кад се људи престану свађати...

Подели на овим сајтовима

I ja mislim da bi vl. Grigorije bio fantastican politicar a i biznismen. To je i pokazao u vise navrata. Da li je i koliko ostao u nekim etickim okvirima tim prilikama, zaista ne znam. Ali ako cemo iskreno, na Balkanu tesko sta moze da se napravi (ekonomski) nezavisno od politike.  Tako da je dilema otprilike ili ne radi nista ili se spremi na neke kompromise.

Koliko samo papira i dozvola je potrebno da sagradis jednu garazu, a kamoli tolike crkve, manastire, vinarije, hotele a ne moze se poreci da je sve to napravljeno tokom njegovog rukovodjenja eparhijom.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, RYLAH рече

Polako bre, nije cilj da proveravamo koliko ko zna nego da razmenimo informacije. Ti si pravnik pa nam reci svoje misljenje.Ima li u tim sporazumima kakvog kukuruza za nas, nesto za sta bi se mogli “uhvatiti”. Da li je moguce odliziti nekako celo to pitanje dok se ne saberemo i da li bi to bilo dobro? Kako bi ti poboljsao trenutni zivot Srba na Kosovu. Ako nesto kritikujes, osnovni je red da izneses neki protiv-predlog ili kako li se to vec zove/kaze.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, florenntina рече

Koliko samo papira i dozvola je potrebno da sagradis jednu garazu,

Ја сам горе мало и иронију користио, али небитно...сад озбиљно...неки дан бјаех у БГ и сад на Славији код фамозне фонтане, идем одоздо из Немањине, журио, и пешачки прелаз, горе према храму, одвојили од кружног тога предалеко, и сад сав народ, да не иде горе високо, онако "пресече"...иде народ, а идем и ја...на другој страни, али скроз тамо преко (две улице ту иду ка горе, ка храму, не три) где је био паркинг за возила што паук носи, седе браћа и издалека, има их доста,  хватају пацијенте...маскирали се у гужви и рокају...казна је 2500 динара за прелазак ван пешачког...нема шта, узми потврду, плати....има и странаца, неки Индијац комјутераш, онако отмен расправља се...нема милости, плати или пасош остаје...неколико њих "приводи" прекршиоце, каопастири овце, а двојица пишу...лепо организовано, да буде ефикасно :) 

Поинт је јасан....лепимо гранитне плоче силиконом на Тргу републике а ако сирома' претрчи ван пешачког 20 евра. Треба достићи ЕУ стандарде..."не радимо ми то ради ЕУ, него ради нас" :))...још само кад би знали који су то "ми"?

Подели на овим сајтовима

Postoje faze karcinoma i fizickog i drustvenog. Da ne sirim pricu, iz ove faze gde smo mi, mogli bi bar za pocetak prestati tapsati! Sto rece ona poslovica “kada upadnes u rupu, prvo sto treba da uradis jeste da prestanes da kopas”!

Подели на овим сајтовима

@florenntina Не да да изменим, мали ПС: Владика Григорије ће ревидирати своје ставове након пола деценије у Швабији. Он је дубок човек, али има један проблем, он Запад зна из теорија, сад га упознаје из владичанског трона....много другачије изгледа демократија у Немачкој када је гледаш са бауштеле.

Владика Григорије гледа Запад и демократију са сентименталниоћу. Знао он како функционипе велика политика, али не зна, поооојма нема, како се то одражава на малог човека. Након 5 година у Немачкој, и даље ће бити против Вучићевих идеологија...али ће видети колико је погубна Тадићева била и идеологија и методологија....а искрено, и АВ и Тадићу, и Меркеловој и Макрону...идеологије су исте...Систем у којем смо сви, везе нема са идеологијом...идологија је само средство испирање мозаг...но не можеш Немца или Шведу да пљачкаш скроз, мораш да му даш макар 2000 евра месечно....слабо Григорије зна а и слабо сма поштује демократију...биће добар кад ка протестанстка мало измрви макар пола деценије...

Срби никако да укапирају да морамо ми да се мењамо - свест, па онда даље....да би сменио АВ мораш имати критичну масу људи...то не капира опозиција никако....то је Курта и Мурта...

Подели на овим сајтовима

Moguce, nisam bas upoznata sa njegovim stavovima. Da budem iskrena, meni su njegovi intervju i onih par knjiga sto sam nesto kao citala vecinom bili neinteresantni tako da nisam uspela da dodjem do neke originalne ideje ili stava da bih mogla formirati misljenje... Otkud znam...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Desiderius Erasmus рече

Ja sam čitao i, koliko se sećam, afirmiše se teritorijalni integritet SRJ (čiji pravni naslednik je Srbija)... ALI do konačnog rešenja statusa Kosova. A takođe se garantuje i pravo Albanaca na samoopredeljenje. Tako da... na neke delove možemo da se pozivamo, ali neki nam baš i ne idu u prilog.

Афирмише се на неколико места интегритет СРЈ (која је тада била субјект међународног права и једини могући носилац суверенитета и интегритета), чији је следбеник Србија, што значи да се та афирмација преноси на интегритет Србије. Успоставља се обавеза повратка свих расељених, а Косову даје статус широке аутономије (оно на шта се Коштуница позивао за време бечких преговора. Пословично, прекасно.). То су само неке од ствари. Не гарантује се право на самоопредељење у самој резолуцији, иако се тамо наводи да ће да се "узме у обзир" (никад потписани и ратификовани) споразум из Рамбујеа где се спомиње референдум после неколико година самоуправе. Опет, у Додатку 1 се се опет екслицитно наводи да ће у обзир у потпуности да се узму и споразум из Рамбујеа и начела суверенитета и територнијалног интегритета.

Оно што некако провејава кроз целу резолуцију, иако се нигде експлицитно не наводи, јесте да ће статус на крају опет морати да се потврди у Савету безбедности, што подразумева договор великих сила. То је оно што су Албанци и они који их подржавају апсолутно хтели да избегну и зато су кренули овим путем, да једноставно признају независност и покушавају да се учлањују у међународне организације. 

Супротно ономе што се овде прочитало, Албанци и они који их подржавају Резолуцију 1244 не спомињу или кад је спомену кажу да је она апсолутно анахрона и да је више једноставно не треба примењивати. 

пре 2 часа, florenntina рече

Polako bre, nije cilj da proveravamo koliko ko zna nego da razmenimo informacije. Ti si pravnik pa nam reci svoje misljenje.Ima li u tim sporazumima kakvog kukuruza za nas, nesto za sta bi se mogli “uhvatiti”. Da li je moguce odliziti nekako celo to pitanje dok se ne saberemo i da li bi to bilo dobro? Kako bi ti poboljsao trenutni zivot Srba na Kosovu. Ako nesto kritikujes, osnovni je red da izneses neki protiv-predlog ili kako li se to vec zove/kaze.

Није поента у томе да се проверава колико ко зна, него кад неко апсолутно ауторитативно наступа према неком другом а греши скоро у потпуности. Само сам му одговорио на начин како је он наступио према свом саговорнику око теме у коју и није баш упућен.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, RYLAH рече

Афирмише се на неколико места интегритет СРЈ (која је тада била субјект међународног права и једини могући носилац суверенитета и интегритета), чији је следбеник Србија, што значи да се та афирмација преноси на интегритет Србије. Успоставља се обавеза повратка свих расељених, а Косову даје статус широке аутономије (оно на шта се Коштуница позивао за време бечких преговора. Пословично, прекасно.). То су само неке од ствари. Не гарантује се право на самоопредељење у самој резолуцији, иако се тамо наводи да ће да се "узме у обзир" (никад потписани и ратификовани) споразум из Рамбујеа где се спомиње референдум после неколико година самоуправе. Опет, у Додатку 1 се се опет екслицитно наводи да ће у обзир у потпуности да се узму и споразум из Рамбујеа и начела суверенитета и територнијалног интегритета.

Оно што некако провејава кроз целу резолуцију, иако се нигде експлицитно не наводи, јесте да ће статус на крају опет морати да се потврди у Савету безбедности, што подразумева договор великих сила. То је оно што су Албанци и они који их подржавају апсолутно хтели да избегну и зато су кренули овим путем, да једноставно признају независност и покушавају да се учлањују у међународне организације. 

Супротно ономе што се овде прочитало, Албанци и они који их подржавају Резолуцију 1244 не спомињу или кад је спомену кажу да је она апсолутно анахрона и да је више једноставно не треба примењивати. 

(eto to pricam sve vreme :dedica:.....i postavio sam link gde se prica ovo sto govoris...zato su i izmestili pregovore iz UN u Brisel i zato Rusi stalno pricaju o 1244 i da nece da glasaju da se suspenduje.. ...jednostavno, 1244 ja dobra za nas i zato i Zapad trazi neke druge kao 'legalisticke' tokove kako bi mi nesto formalno potpisali i priznali KiM.... i zato je Vucko i napao ovu 1244 na onom Skupstinskom zasedanju o KiM i nikako mi nije jasno zasto je tako ocigledno lagao - samo jedno mi pada na pamet zasto laze :blush:     .... ima u onom linku sto sam postavio....)

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, RYLAH рече

Не знаш ни ти.

Најлакше је рећи тако ,,ти ништа не знаш", а онда отићи и не објаснити где се то греши. Сви можемо тако, али ја не волим такву дискусију. Кад некоме кажем да не знам или да греши увек објасним шта је то у чему греши и увек понудим аргументе. 

пре 4 часа, RYLAH рече

Ништа од свега што си написао везе нема.

Шта нема везе? Зашто не наведеш конкретно шта је нетачно у ономе што сам изнео? Ево неких питања  и примедби, па да видимо ко прича са везом или без везе:

Да ли се резолуција 1244 позива на повељу 7 УН која говори о ,,нарушавању општег мира", те констатује, у складу са тим, да је Србија тј. тадашња СРЈ ,,нарушила мир" тиме што је вршила ,,насиље над народом Косова", те да иде ,,међународна интервенција" да би спречила Србију да ,,терорише" народ Косова? Јел пише ово: Mir je, prema Rezoluciji,narušen aktima nasilja protiv stanovnika Kosova, a to su akti države Srbije, koje Rezolucija osuđuje!”

Ако то није оправдање НАТО агресије, онда ја не знам шта је.

Да ли се она позива и на претходне резолуцијње (јер она није једина резолуција тог типа) које осуђују Србију и њено ,,насиље над народом Косова"? 

Да ли у тој истој резолуцији стоји да српске снаге морају одмах ,,престати са насиљем над народом Косова" и морају се моментално повући са Косова и Метохије у складу са кумановском капитулацијом?

Даље, јесте тачно да се гарантује суверенитет СРЈ, али исто тако се каже да се резолуција позива на споразум из Рамбујеа и уважава ,,право на самоопредељење народа" тј. косовских Албанаца. Јел то тачно или није? У ствари, на више места резолуција говори о ,,потпуном поштовању споразума из Рамбујеа". 

Да ли у резолуцији стоји да се успоставља привремено стање ,,широке аутономије за Косово" све до ,,коначног решења статуса Косова"? То значи да она нигде ничим не цементра да је Косово у саставу Србије, него говори да тек треба да се реши ,,коначан статус" Косова. 

Даље, резолуција уопште нигде не говори о повратку српских снага на Косову, спомиње се једино реч ,,одређено војно и полицијско особље". Неко то може да тумачи као не знам шта, а неко каже да је то пар канцеларија. Намерно су у ствари и написали тако неодређено и нејасно, јер су је писали они који су нас бомбардовали, наравно да буде њима у корист, а не нама. 

Цивилини део резолуцвија 1244 у великој мери се ослања на споразум из Рамбујеа, који у детаље одређује унутрашње уређење Косова, органе власти, законодавне, извршне, скупштину, порезе, царине, све. 

Па се онда ја питам, а зашто смо ми одбили споразум у Рамбујеу, да би ушли у бомбардовање и рат и страдање, да би на крају већина тог споразума на крају опет прошла и била прихваћена и да би добили ову резолуцију која нам ништа не цементира и не гарантује, на више места је неодређена и нејасна? 

пре 5 часа, RYLAH рече

Ниси читао ни Р1244

Читао сам. Има је на интернету и баш сам је читао. Као и текст кумановске капитулације (тј. војно-техничког споразума, а суштински капитулација). А читао сам и шта о њој кажу људи који су специјализовани за право. И видим да има разних тумачења, и оваквих и онаквих. У суштини, резолуција може да се чита и овако и онако, и с десна и с лева, има места на која ми можемо да се позивамо, али итњкако има доста места на која могу да се позивају и Шиптари (кад су прогласили независност, они су се управо и позвали на резолуцију 1244). Мени само није јасна ,,логика" којом се оправдава одбијање споразума из Рамбујеа, улажење у рат и тешко страдање, да би се на крају 90% тог споразума прихватило? И резултат је био да смо изгубили Косово у том рату и да смо добили резолуцију која уопште не каже да је Косово Србија. Она то једноставно не каже, ми можемо само да тумачимо и да тврдимо да она није на неким местима испоштована до краја (ту ћу се сложити), али она није гарант останка Косова у саставу Србије. 

пре 5 часа, RYLAH рече

нити се разумеш у међународно јавно право. 

Али сам итекако читао шта о томе кажу људи који се разумеју. И не износим овде само своја мишљења. Тако да... 

пре 5 часа, RYLAH рече

Не гледам ТВ. ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Desiderius Erasmus рече

Kad sam ti video nik, mislio sam da si neka kvazinacionalistička zadribalda, a ono imaš začuđujuće zdravorazumske stavove. Svaka čas'! 

Па, некад сам имао такве ставове (квазинационалистичке), али онда сам временом схватио да све баш и није тако и уважио чињенице. Што не значи да и даље нисам родољуб и Србин, само реално размишљам. Важнији је народ од територије, јер џаба територије ако нема народа на њој.  Зато државник мора водити разумну политику, у складу са могућностима сопствене државе и увек са тим циљем да сачува што више глава свога народа на раменима. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...