Jump to content

Episkop Grigorije: Nikada nisam bio u saglasnosti sa Vučićevom ideologijom

Препоручена порука

пре 11 минута, Православни Србин рече

То је та логика - ако си против Милошевића - против Србије си. Исто је и данас- ко је против Вучића, тај разара државу, мрзи Србију и слично. 

Не кажем тако, јер сам и сам учествовао у рушењу Милошевића, ризиковао живот. Него говорим о горњем снимку о ситуацији 1999.г. Једноставно. Ако то не можеш да докучиш, да преслушаш снимак, онда нема шта да ми спочитаваш.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

пре 25 минута, Milan Nikolic рече

Не знам где си ти, на којој планети, а можда у паралелном космосу. Сећам се 2010., каква је то лудница била укључити РТС, све врви од пропаганде најболесније, све се врти око Тадића, нешто најбљутавије што може да постоји. Било ми је мука.

Да бре, сећам се тих времена. Кад год укључим ТВ на њему Тадић, сећам се и шта је причао:

"Да њих 5 милиона изађе, нећу да разговарам са њима..."

"То питајте Вучића и ону битангу Тому Николића..."

"Зашто ми причате да сам ружан? Ја знам да сам ружан!"

"А шта, хоћете да возите кола од 1000 евра а скуп вам бензин? Па протестујте, обесите се на бандере..."

" А је ли? Имате паре за летовање, а овамо вам скупе књиге за школу?"

"А где то пише у Уставу да сам ја председник свих грађана?"

"Ви сте са N1? Па добро, ајде даћу вам интервју али да прво напишете да је овај Тадић крив за ово сунце и ове врућине..."

Не знам како уопште преживесмо жуте...

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, florenntina рече

Evo bas sad sam guglala jer se secam da sam to negde pre procitala...

3bd9ddd2f6d251bc4899.jpeg
WWW.GOOGLE.CA

Vecernji.hr je vodeći hrvatski news portal. Pregledajte najnovije današnje vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta...

Аааа Флор... 

Сенат Р. Српске није попут Сената у САД. Не доноси никакве законе и нема никакву законодавну власт.

Бити сенатор Р. Српске је као када ти додијеле неки орден - то је симболично признање твојих заслуга. Ту сједе књижевници, свештеници и остали угледни Срби чији је једини посао - ништа. Званично савјетодавно тијело, а заправо је само листа најугледнијих Срба. Није никаква политичка функција. Напротив.

То ти је нешто попут САНУ у Србији, само што још мање има посла :D

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Не кажем тако, јер сам и сам учествовао у рушењу Милошевића, ризиковао живот. Него говорим о горњем сниму о ситуацији 1999.г. Једноставно. Ако то не можеш да докучиш, да преслушаш снимак, онда нема шта да ми спочитаваш.

Сваки кретен типа Милошевића увек ће своју катастрофалну и погубну политику правдати ,,странцима". Па тако није он крив, него су странци за све криви, на првом месту САД. 

Исто као што и Мадуро крајње погубну и катастрофалну политику своју и свог претходника правда ,,америчком завером". 

То је одавно позната и провљена фора, не знам ко још у то може да верује. 

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Срндаћ рече

Будалаштина. Могло се избјећи да се хтјело и имало памети. Умјесто да је схватио да САД траже идеолошку преоријентацију Србије од социјализма ка капитализму и да не желе "владаре чврсте руке" у Европи, да није радио са Албанцима то што је радио, да није кочио реформе које су му чак и сами прагматичнији кадрови СПС-а предлагали - могло се. Довео је државу до те тачке када више није било излаза и када је Запад одлучио да га коначно сломи јер није хтјео слушати, а све преко леђа народа.

Много је лијепо слушати предсједника своје државе када лупи шаком од сто и одбруси странцима "НЕ!", али друга је прича колико је то паметно у датом тренутку.

А што се тиче снимка - наравно да ће Слоба говорити само оно што му иде у прилог. И ти бираш да му вјерујеш на ријеч, и поред доказа пред очима ( као већинским ставом Албанаца да је он најгоре зло које их је задесило у дуго времена )? Шта рећи, какву послуку порати... коме, чему? :stadaradim:

Mislim da je bilo tesko izbeci, eto, Sloba je bese bio i jedno vreme garant i faktor mira u Bosni , pa posle dodje KiM za koje politicki sta je moglo da se odradi nesto drugo kada je Zapad ucenjivao,...... kada i Zapadni miljenici posle Slobe su obecavali kako oni mogu lako da se dogovore sa Zapadom jer ih on i podrzava i nece biti vise uslovljavanja i slicno.... kad ono mucak, ide na isto... i jedno je bio u pravu Sloba kada je rekao da ne napadaju njega licno, nego preko njega Srbiju, i nema veze ko je bio posle Slobe na vlasti, ni danas ko je na vlasti, isto se desava....:0201wink:

пре 57 минута, Срндаћ рече
пре 4 часа, Bokisd рече

Ovo mi se personalno nic' ne svidja ... zasto, pa zato sto kako rece e.Griogorije... ja sam ostrasceni fanatatik... :0120_angryy: :ljut: ... i tako... :takeoff:

А зашто ти се не свиђа? 

Ne svidja mi se taj teoloski ekumenizam tog tipa sto zagovara e.Grigorije....

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Православни Србин рече

Сваки кретен типа Милошевића увек ће своју катастрофалну и погубну политику правдати ,,странцима". Па тако није он крив, него су странци за све криви, на првом месту САД. 

Исто као што и Мадуро крајње погубну и катастрофалну политику своју и свог претходника правда ,,америчком завером". 

То је одавно позната и провљена фора, не знам ко још у то може да верује. 

Prosto je neverovatno kako ljudi ne mogu da uoce patern koji se ponavlja u svim tim katastrofalnim sistemima, Venecuela, Kuba, Srbija... Sve varijacije na istu temu!

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Mislim da je bilo tesko izbeci, eto, Sloba je bese bio i jedno vreme garant i faktor mira u Bosni , pa posle dodje KiM za koje politicki sta je moglo da se odradi nesto drugo kada je Zapad ucenjivao,...... kada i Zapadni miljenici posle Slobe su obecavali kako oni mogu lako da se dogovore sa Zapadom jer ih on i podrzava i nece biti vise uslovljavanja i slicno.... kad ono mucak, ide na isto... i jedno je bio u pravu Sloba kada je rekao da ne napadaju njega licno, nego preko njega Srbiju, i nema veze ko je bio posle Slobe na vlasti, ni danas ko je na vlasti, isto se desava....:0201wink:

Па кад већ спомену Босну... Слоба је још '92 или '93 гурао да се рат заврши и да се Босна подијели на неких 10-ак области, што мјешовитих, што етнички чистих, али да нема Р. Српске ( у суштини, да се све уреди као данас што је ФБиХ уређена ). И то је било у складу са интересима САД-а, јер су жељели да испадну као способни за рјешавање криза из неких својих политичких разлога. И тада је Слоба био "гарант мира и стабилности". Мало смо му ми преко Дрине помрсили рачун јер смо тај договор глат одбили у Скупштини са апсолутном већином. Али он је тада био "гуд гај".

Е, а када је Слоба почео да се инати Западу и да се опире геополитичкој преоријентацији - нормално је да је САД почела да ради на поткопавању њега и Србије. И онда долазе '98 и '99 када он постаје "балкански касапин". А и сам је заслужио да му се налијепи таква етикета ( не јер је био нешто крволочан, него јер се слијепо држао своје идеологије као п'јан плота па је лагано направио грешке којима се оправдава демонизација у пропаганди ). Поврх тога, није ни био невин када је у питању Косово. Умјесто да сразмјерно одговори на пријетњу ОВК, он укида у потпуности аутономију КиМ и врши се притисак и на остале Албанце, што је дивота за америчку пропагандну машинерију. Имају од чега да направе причу ( а да не спомињем ипак како је то црна мрља на српској историји - слободарски народ који се вијековима борио за националну слободу и самоопредијељење одједном хоће да гуши то исто другоме народу ). Хајд да направим паралелу са Каталонијом - Шпанија јесте на силу спријечила независност Каталоније и преузела контролу над њом, али није укинула Каталонији њен статус и није почела наметати "пошпањивање Каталонаца", а још је уживала и подршку читавог Запада у томе. А Слоба? Нити је уживао подршку странаца, нити је користио сразмјерну силу.

Зато не прихватам тај аргумент "ништа се није могло урадити када су већ хтјели да нас бију", јер се очигледно могло нешто урадити, него је '98 и '99 већ било касно. Могло се још раније видјети куда вјетар дува и окренути се у том правцу. Читава источна Европа се окренула ка ЕУ и ка НАТО, а једино је Слоба био паметнији од свих њих да се инати промјенама. Ту чак СПС није крив као странка него лично Слоба, јер су му одређене реформе биле предлагане и од стране чланова СПС-а, али он је све то блокирао.

Па зашто?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Срндаћ рече

Па кад већ спомену Босну... Слоба је још '92 или '93 гурао да се рат заврши и да се Босна подијели на неких 10-ак области, што мјешовитих, што етнички чистих, али да нема Р. Српске ( у суштини, да се све уреди као данас што је ФБиХ уређена ). И то је било у складу са интересима САД-а, јер су жељели да испадну као способни за рјешавање криза из неких својих политичких разлога. И тада је Слоба био "гарант мира и стабилности". Мало смо му ми преко Дрине помрсили рачун јер смо тај договор глат одбили у Скупштини са апсолутном већином. Али он је тада био "гуд гај".

Е, а када је Слоба почео да се инати Западу и да се опире геополитичкој преоријентацији - нормално је да је САД почела да ради на поткопавању њега и Србије. И онда долазе '98 и '99 када он постаје "балкански касапин". А и сам је заслужио да му се налијепи таква етикета ( не јер је био нешто крволочан, него јер се слијепо држао своје идеологије као п'јан плота па је лагано направио грешке којима се оправдава демонизација у пропаганди ). Поврх тога, није ни био невин када је у питању Косово. Умјесто да сразмјерно одговори на пријетњу ОВК, он укида у потпуности аутономију КиМ и врши се притисак и на остале Албанце, што је дивота за америчку пропагандну машинерију. Имају од чега да направе причу ( а да не спомињем ипак како је то црна мрља на српској историји - слободарски народ који се вијековима борио за националну слободу и самоопредијељење одједном хоће да гуши то исто другоме народу ). Хајд да направим паралелу са Каталонијом - Шпанија јесте на силу спријечила независност Каталоније и преузела контролу над њом, али није укинула Каталонији њен статус и није почела наметати "пошпањивање Каталонаца", а још је уживала и подршку читавог Запада у томе. А Слоба? Нити је уживао подршку странаца, нити је користио сразмјерну силу.

Зато не прихватам тај аргумент "ништа се није могло урадити када су већ хтјели да нас бију", јер се очигледно могло нешто урадити, него је '98 и '99 већ било касно. Могло се још раније видјети куда вјетар дува и окренути се у том правцу. Читава источна Европа се окренула ка ЕУ и ка НАТО, а једино је Слоба био паметнији од свих њих да се инати промјенама. Ту чак СПС није крив као странка него лично Слоба, јер су му одређене реформе биле предлагане и од стране чланова СПС-а, али он је све то блокирао.

Mislim da nije ipak moglo drugacije sto se tice KiM, evo, kad bi Vucko bio bar 50% kao Sloba sto se tice KiM.... pa, Zapad  bi nam minimalno ponovo uveo neke sankcije.

пре 10 минута, Срндаћ рече
пре 27 минута, Bokisd рече

Па зашто?

Kljucno je ovo sto kaze vladika....Ne pretendujemo da tačno znamo kojim putem treba da ide ekumenski dijalog, ali se slažemo sa Kongarom kojim putevima ne smije da ide: 1) putem povratka svih u okrilje Pravoslavne (Kongar bi rekao Katoličke) crkve...

Sa time se ne slazem jer eto, ipak kako onda - nije PC jedina saborna i apostolska ili jeste.... ja mislim da jeste...

Подели на овим сајтовима

То што Сенат нема законодавну власт не значи да не би требало да не износе мишљење о актуелим темама и да као изабрани не утичу на јавно мњење.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Mislim da nije ipak moglo drugacije sto se tice KiM, evo, kad bi Vucko bio bar 50% kao Sloba sto se tice KiM.... pa, Zapad  bi nam minimalno ponovo uveo neke sankcije.

Пази шта си рекао. "Када би Вучић"... Значи када би он нешто зај***о онда би нас опет притегли. Па то и ја кажем. Слоба је зезнуо и притегли су нас. Зато немојмо да се зезамо.

Лијепо каже наш народ "Не чачкај мечку", јер ко ће бити крив када ти мечка отргне руку? Мечка, која је просто таква јер је велика опасна и јака па јој се може, или ти, који си слијепо чачкао мечку без размишљања? Иначе исто кажем и за Украјину и Крим. Узели су се нешто инатити Русији и сада се буне што им је мечка отргнула Крим. 

Косово је могло остати у саставу Србије да се другачије поступало и на вријеме. Бомбардовање и независност Косова су само посљедице погрешних одлука донијетих са почетка деведесетих.

Јаки раде шта могу, а слаби трпе шта морају.

Vae victis.

Kljucno je ovo sto kaze vladika....Ne pretendujemo da tačno znamo kojim putem treba da ide ekumenski dijalog, ali se slažemo sa Kongarom kojim putevima ne smije da ide: 1) putem povratka svih u okrilje Pravoslavne (Kongar bi rekao Katoličke) crkve...

Sa time se ne slazem jer eto, ipak kako onda - nije PC jedina saborna i apostolska ili jeste.... ja mislim da jeste...

Ја бих рекао да је то, ипак, неопходан предуслов, јер у супротном ћеш у старту одбити супротну страну од било каквих разговора и преговора. На то више гледам као на тактичност у дипломатији него као на релативистички став "а можда ни ми нисмо 100% у праву". Прво га привуци у коло, па онда када заигра крени да заводиш ;)

Па, РКЦ је такође саборна и ( буквално ) католичка ( мада, сјећам се са вјеронауке да је исправније у овом контексту рећи "католичанска", чисто да би се знало да се не говори о РКЦ као Цркви, него само о особини саборности Цркве ). Обухвата више нација и народности сама по себи. 

А ја бих истакао нешто друго што је Григорије рекао:

Цитат

Naravno, ključno pitanje ostaje: do koje granice zajedništvo može podnijeti različitost. Ali upravo zato potreban je iskren i odgovoran dijalog, prije svega sa katolicima ali i sa ostalim hrišćanima, a ne stav umišljenosti i snishodljivog ophođenja prema svima koji nisu pravoslavni.

Не прејудицира он било какав исход екуменистичког разговора, него само указује да бисмо знали можемо ли уопште заједно и како и са коликим разликама - морамо се отворити за разговор. А ниси отворен за разговор кад ау старту кажеш:"Ја сам у праву, шта год ми ти рекао". У чему је онда поента разговора?

Схватам - православни би најрадије да се сви асимилују у православље. Али буд'мо реални - шансе за то су 0%. Зато је потребна тактичност, дипломатиност и постепеност у разговору. Једино тако се нешто може постићи, макар на практичном плану ако не већ на теолошком или догматском или политичком.

Истакао бих и овај дио:

Цитат

Da bi živjeli normalnim životom, pravoslavni i u sredinama u kojima su manjina moraju biti integrisani u društvo u kojem se nalaze, a da bi se ta integracija odvijala na dostojanstven način, paralelno sa njom mora se odvijati i dijalog crkava (npr. pravoslavne i katoličke) koji će, što više odmiče, i jednoj i drugoj strani pokazivati da među njima ima neuporedivo više sličnosti nego razlika i još manje suprotnosti i isključivosti, a time i manje razloga za netrpeljivost i neprijateljstvo.

И искрено, када се погледају теолошке разлике православних и католика - то постаје смијешно. Папа више није непогрјешив и не тражи директну супрематију над свим патријарсима ( макар не званично ), те једине разлике остају питања квасни/бесквасни хљеб код причешћа и fillioque ( које католици ионако покушавају третирати као "детаљније појашњење" а не догматску разлику, а и за које је и постигнут споразум са православнима да се не изговара при саслиживању са православнима ако се добро сјећам ) и можда још нека која не знам или сам заборавио. 

Минорне ствари у односу на оно што се може постићи - јединство хришћана, од Пацифика до Владивостока, преко Европе.

Добро, са протестантима је већ тежа прича, јер су заиста разноврсни да је то један хаос.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Нифада рече

То што Сенат нема законодавну власт не значи да не би требало да не износе мишљење о актуелим темама и да као изабрани не утичу на јавно мњење.

Па то је заправо и ( морална ) дужност чланова Сената, јер су изабрани управо јер имају утицаја на јавно или стручно мњење.

Григорије је, у том смислу, испунио своју дужност као сенатора.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Срндаћ рече

Пази шта си рекао. "Када би Вучић"... Значи када би он нешто зај***о онда би нас опет притегли. Па то и ја кажем. Слоба је зезнуо и притегли су нас. Зато немојмо да се зезамо.

Лијепо каже наш народ "Не чачкај мечку", јер ко ће бити крив када ти мечка отргне руку? Мечка, која је просто таква јер је велика опасна и јака па јој се може, или ти, који си слијепо чачкао мечку без размишљања? Иначе исто кажем и за Украјину и Крим. Узели су се нешто инатити Русији и сада се буне што им је мечка отргнула Крим. 

Косово је могло остати у саставу Србије да се другачије поступало и на вријеме. Бомбардовање и независност Косова су само посљедице погрешних одлука донијетих са почетка деведесетих.

Јаки раде шта могу, а слаби трпе шта морају.

Vae victis.

Pa, vidi logiku stvari, ....kako kazes, ako jaki rade sta hoce i moze im se, onda mali moraju da trpe ,....pogotovo ako ti jaki imaju geopoliticki interes, onda moze da pada sneg u leto ali oni imaju svoje i gotovo.... tako i jednostavno cela prica oko Slobe i KiM, oni su vec imali zacrtano nezavisno KiM ko zna kad, po nekom mojem sudu jos na pocetku razbijanja SFRJ ... i to vidimo i posle Slobe kada nastavljaju sa procesom nezavisnosti iako su 'njihovi' puleni koje su podrzavali dosli na vlast.

I, sta sad, pa imamo tu neku grancicu na kojoj sedimo u vidu rezolucije 1244 i treba da se drzimo toga, ali, mislim da je to upravo ono sto pricam ako bi Vucko i pokusao da primenjuje 1244 onda bi Zapad prestao i da ga podrazava...(secam se Putin u BG, konferencija za stampu i Putin pominje u sred Srbije rezoluciju 1244 i odmah posle toga Vucko i svom govoru kao da Putin nije ni pomenu rezoluciju a tice se upravo Srbije ciji je on predsednik,.... prosto neverovatna stvar....ne_shvata).... a kamoli da se susprenduje neustavni Briselski sporazum ...pa to bi bio Vucicev politicki kraj....

Подели на овим сајтовима

Mislim da je bilo tesko izbeci, eto, Sloba je bese bio i jedno vreme garant i faktor mira u Bosni , pa posle dodje KiM za koje politicki sta je moglo da se odradi nesto drugo kada je Zapad ucenjivao,...... kada i Zapadni miljenici posle Slobe su obecavali kako oni mogu lako da se dogovore sa Zapadom jer ih on i podrzava i nece biti vise uslovljavanja i slicno.... kad ono mucak, ide na isto... i jedno je bio u pravu Sloba kada je rekao da ne napadaju njega licno, nego preko njega Srbiju, i nema veze ko je bio posle Slobe na vlasti, ni danas ko je na vlasti, isto se desava....

Наравно да је  могло да се избегне Боксид, можда не све, али велики део сигурно. Крајина је сигурно могла да се сачува, значи 100%, нешто налик РС, али је демон Милошевић свесно подржавао одбијање плана З-4, који је Запад нудио, а који је омогућавао опстанак РСК. 

Злободан је бес запада навукао јер је својом политиком њима у сваком погледу терао инат, противио се свим њиховим решењима, а народ је страдао. То да они патолошки мрзе Србе, то је глупост. Косово је исто моглчо да се сачува, да је Милошевић прихватио Рамбује, избегло би се и бомбардовање, а и Косово би остало у саставу Србије. Милошевић је,. иначе, касније после бомбардовања, прихватио резолуцију 1244 која је исто што и Рамбује, а у неким стварима можда чак и горе. 

Што се тиче ,,миљеника" - никакви ,,миљеници" нису дошли. Сети се да је Коштуница све радио да сачува Милошевићев кадар, директно шуровао са њима, ЈСО и осталом компанијом. Једини за кога се може рећи да је био миљеник Запада је Ђинђић, а сети се, он је убијен. Тиме је Србија, не својом вољом, опет стала против Запада. 

Али, искрено, након слома Милошевића, Запад више ниједну територију Србији није узео. Косово је последње што смо изгубили, али једна чињеница- Косово није изгубљено онога тренутка кад су Шиптари прогласили независност. Не, Косово је изгубио Милошевић кад је потписана капитулација у Куманову. 

Дакле, после 1999. Запад више ништа територијално није осакатио Србију. Чак шта више, ноншлатно су ћутали кад је српска војска и полиција угушила шиптарску побуну на југу Србије и помлатила УЧК Медвеђе и Прешева. 

Тако да. 

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Срндаћ рече

98 и '99 већ било касно.

Управо тако. Ми смо тада већ далеко били озлоглашени. Али и тада се могло избећи бомбардовање. Бар би се спречило страдање народа. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...