Снежана Написано Септембар 13, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2019 пре 1 минут, Александар Милојков рече Управо тако. Просвета је деградирана, а и у тој и таквој деградираној просвети наставници веронауке су просветни радници другог реда - системски дискриминисани. Њима је законом онемогућено запослење на неодређено време. И то је тако већ пуних 18 година, од када је веронаука враћена у школе. да, колико знам, вероучитељи сваке године обнављају уговор, што и не би можда, у нормалној држави, био проблем, здрава конкуренција, нема сигурности посла у јавном сектору итд... али знајући колико нам је правна и здрава држава, јасно је да су вероучитељи и веронаука као предмет, системски деградирани. Jelena19, Александар Милојков and ronin је реаговао/ла на ово 1 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kafanski amater Написано Септембар 13, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2019 пре 12 часа, Istopljeni kamen рече Какав би био форум истомишљеника? Секташки Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 1 ... и сав живот свој Христу Богу предајмо Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Септембар 13, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2019 пре 1 сат, Александар Милојков рече Управо тако. Просвета је деградирана, а и у тој и таквој деградираној просвети наставници веронауке су просветни радници другог реда - системски дискриминисани. Њима је законом онемогућено запослење на неодређено време. И то је тако већ пуних 18 година, од када је веронаука враћена у школе. Питање је да ли је статус веронауке у школама у Србији могао у старту бити другачији.С обзиром да је реч о веронауци која се изучава у грађанским школама,мислим да су они који су креирали планове и програме за веронауку морали имати више флексибилности у том смислу.Неретко су програми више приличили средњим богословским школама.,мислим и на Србију и Републику Српску.Требало би да Црква ангажује своје најквалитетније потенцијале да припреме програме и уџбенике за основну и средњу школу.У овом контексту може се поставити питање статуса лаичке службе у Цркви. Могао се осмислити предмет који би предавали теолози,а који би садржајно и тематски био интересантан свим ученицима,тако да би био редован предмет,и вероучитељи би имали сталан посао.Важније је ко предаје веронауку,и како презентује садржај тог предмета,од тога како се предмет зове,да ли је баш неопходно да се зове веронаука.Мислим да је упознавање ученика са хришћанском вером и религијом уопште,веома важно,али да стално треба усавршавати програме,уџбенике,и формирати стручне тимове који би креирали најквалитенији вид верске наставе. У републици Српској веронауку углавном сви ученици изучавају,вероучитељи имају исти статус као и сви остали просветни радници,међутим мислим да ту има много простора за побољшање у сваком погледу.рад у школи је веома захтеван и захтева много времена и посвећености.На последњем семинару вероучитеља,било је речи о тој некој претенциозности када је реч о веронауци,да се одмах очекују ученици на Литургији ,док и у Грчкој,где веронаука има добар статус у континуитету,није велики проценат ученика и студената који учествују у светотајинском животу Цркве,тек касније,када уђу у брак,добију децу,у већој мери долазе на Литургију. ronin, Vasqe, Vladan :::. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Септембар 13, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2019 пре 2 часа, Протомајстор рече ПБФ прима 150 буџетских и 80 самофинансирајућих. То је укупно 230 места. Преостало је било 20 буџетских места што значи да је уписано 130 студената. То је по мени сасвим довољан број. У Србији ради око 1800 вероучитеља од којих можда тек половина има завршен ПБФ, а ту је и добар број вероучитеља из Републике српске који студирају у Београду, а не у Фочи где је зато ситуација са уписом још лошија. Студенти из Републике Српске студирају на Универзитетима у Новом Саду и Београду,па је очекивано да то важи и за ПБФ. Нови Сад и Београд су удаљени нпр.од Бијељине око 100 км,док је до Фоче 4-5 сати вожње.Некако ми уз одлазак на студије увек иде и одлазак у већи град од оног у коме живиш, није студиј само предавање,учионица и књига,тако да у том смислу разумем зашто студенти одлазе на студије у Београд,па и када је реч о ПБФ. Да би број студената на ПБФ био већи,треба афирмисати и лаичку службу у Цркви и имати више поверења у лаике ronin, Жика, Vasqe and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 Могли би да убаце и онлајн варијанту, било би веће интересовање, неће данашњи клинци да губе време, што је добро, ко ће да се бакће око 5 и више година само око факултета, а има толико других опција. Jelena19 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 ПБФ је један од оснивача Универзитета у Београду.И то треба да обавезује,све. Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
srb_Lo Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 On 13.9.2019. at 14:15, Александар Милојков рече Засићење тржишта, да тако кажем. Места вероучитеља су углавном попуњена, рукополагање је мисаона именица... Људи не желе да студирају тако захтеван факултет па да после конобаришу. Баш тако . Ја сам се баш због тога одлучио да не идем на ПБФ . Имам превише другара који немају неку везу па сад раде свакакве послове где им ни средња школа не треба . Џаба и после одлазак на мастер или докторске студије у Грчку ,Русију или на Запад. Иначе ситуација није таква само у Србији него у целокупној СПЦ у Европи, Америци итд. Jelena19 and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 Ne znam sto se ljudi zale, stanje ovakvo, stanje onakvo, to smo mi, kakav narod, takva jerarhija, takva drzava. Ko da su oni bez vlasti bolji. A cim dobije malo vlasti odma je veci od zivota. Kuka na drzavu, a sam je nepravedan, kuka na vladike, a sam ne podnosi brata. Kako vecina ljudi misli, i kako se ponasa i sa zrnom vlasti, hvala Bogu sto nemaju vlast. Ajde... Da je dobro, nije, i nece nikad biti bolje, jer takvi su ljudi... Samo ce pojedinci zasijati tu i tamo... Снежана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 feeble, Снежана, Протомајстор and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 пре 21 часа, Александар Милојков рече Њима је законом онемогућено запослење на неодређено време. И то је тако већ пуних 18 година, од када је веронаука враћена у школе. Zašto je to tako. O čemu se radi. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 On 13.9.2019. at 14:15, Александар Милојков рече Засићење тржишта, да тако кажем. Места вероучитеља су углавном попуњена, рукополагање је мисаона именица... Људи не желе да студирају тако захтеван факултет па да после конобаришу. Одлично.Било је и крајње време.Надам се да ће и у богословије ићи само најупорнији и они са љубављу према Богу и Цркви грејани а не рачунице ради или они копи-пасте теолози,сви исти,досадни и стерилни,нема ни а од аутентичности. Jelena19 and Камењарац је реаговао/ла на ово 1 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Септембар 15, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2019 Pitam ja komsiju, studenta bogoslovije u Foci, koji ti je omiljeni predmet, a on meni: engleski!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 15, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2019 On 13.9.2019. at 18:34, Ćiriličar рече Црква треба да нађе начина да одговори изазову времена и прошири своју делатност И ван богослужења и пуке веронауке. On 13.9.2019. at 18:34, Ćiriličar рече Постоји милион начина да Црква прошири своју Мисију, али ништа не чини по том питању. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 15, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2019 On 13.9.2019. at 18:20, Vasqe рече kadra previše,a dece sve manje...o rukopolozenju ni govora u neko skorije vreme...tako da razumem sto je manjak studenata,jednostavno,koliko god pobožni bili,ipak morate imati neku egzistenciju od fakulteta. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Септембар 16, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2019 Поуке.орг инфо је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука