Jump to content

Препоручена порука

 

Процене су да се само у последњих пет година на подручје јужне Србије доселило више од 11.000 Албанца са Косова и Метохије. Масовна куповина српских кућа и земљишта од Срба почела је још 2010. године. Албанци највише купују имовину у српским селима која се налазе дуж административне линије са Косовом и Метохијом.

Општина Бујановац током последњих месеци подсећа на велико градилиште. Зграде ничу као печурке, а у новим становима углавном нико не живи. Квадрати се продају по нереално високим ценама, око 700 евра по метру квадратном, а станове купују искључиво — Албанци.

Да ли је ово покушај Албанаца да „тихом окупацијом“ понове „косовски сценарио“?

Сан о „великој Албанији“

Доктор Јелена Вукоичић за Спутњик каже да је масовним досељавањем Албанаца на Косово и Метохију и почела припрема терена за све што нам се касније десило.

„Они су, практично, у врло кратком периоду у време СФРЈ бројчано „освојили“ КиМ, а до тада — нити су били већина, нити им је Косово припадало. Јасно је да Албанци имају стратегију насељавања простора које сматрају својим и тако афирмишу идеју о такозваној ’великој Албанији‘, која је им је дугорочан план“, објашњава наша саговорница.

Она упозорава да у овом случају треба бити јако опрезан, нарочито зато што Албанци у дијаспори имају огромне количине новца, а управо тај новац великим делом и завршава реализацију идеје о Албанцима у једној држави.

„То је прљав новац, зарађен од трговине дрогом, и тим новцем су они излобирали, великим делом, и признање независности Косова, али и америчку подршку. Они тим новцем купују земљиште и некретнине и на тај начин истискују Србе са тих простора, чиме постају бројчано јачи. То је сада случај и са југом Србије, што је само један део у њиховом пројекту“, објашњава она.

Наша саговорница напомиње да треба бити посебно опрезан када је у питању Општина Медвеђа, где Албанци нису већина, али су је уцртали у своје границе. При том, додаје — овај процес се не одвија само у Србији.

Већ имају пола Скопља

„То се дешава и у Македонији, где су Албанци узели пола Скопља, а видимо да се сличне ствари дешавају и у Црној Гори…. Они то раде свуда где их има у неком броју и где сматрају да треба да освоје територију. Не би ваљало да се пробудимо у неком тренутку и да схватимо да око нас живе Албанци који нису никада живели на тим просторима и да, затим, траже међународну подршку, како би нам одузели још један део територије“, закључује она.

Срби мештани са југа Србије сматрају да је посреди насељавање припадника албанске националне мањине и прибојавају се да се иза нагле трговине некретнинама крије некаква намера о изненадном насељавању већег броја Албанаца.

На округлом столу 2017. године, који је био посвећен унутрашњем дијалогу о Косову, изнет је податак — да Албанци на југу и у централној Србији, у последњих 15 година, купују све што је српско. Тај тренд је нарочито заступљен у Бујановцу и у Медвеђи, а у тим општинама има неупоредиво више бирача него грађана, због више хиљада фиктивно пријављених Албанаца, који у ствари живе у дијаспори.

Нереалне цене

Процене су да се, само у последњих пет година, на подручје Ниша доселило више од 11.000 Албанца са Косова и Метохије, а разлог због ког Срби продају имовину је беспарица. Са друге стране, циљ Албанаца је да се да бројчано прошире ван административне линије Косова. Масовна куповина српских кућа и земљишта од Срба почела је још 2010. године.

Албанци највише купују земљиште и куће у српским селима која се налазе дуж административне линије са Косовом и Метохијом, дакле област око Врања, дуж границе са Бујановцем, али и Топлички округ, Прокупље, Куршумлија, Блаце… За имања у тим местима Албанци дају неколико пута већу цену од реалне. Међутим, траг о купопродаји имовине не постоји, па је зато тешко установити колико Албанаца заиста поседује имовину у овом делу Србије. Имовину за њих купују Срби са Косова, а у суду се направи уговор по ком Албанац, наводно, управо ту суму позајмљује Србину, док се као гаранција да ће му новац бити враћен наводи управо та некретнина.

Србин „не врати паре на време“ и на тај начин Албанац постаје власник стана, а да при том не остави траг о купопродаји.

Други проблем је и то што се Албанци са Косова и даље сматрају грађанима државе Србије, па могу слободно да купују некретнине по Србији.

Нови Пазар је, такође, на списку пожељних локација за Албанце, али се купци тамо углавном интересују за велика сеоска имања, удаљена од града, због чега се по медијима често спекулише да је реч о припадницима вехабијског покрета. Придошлице у околини Пазара врло су заинтересоване и за куповину имања у Апатину, у Војводини, где је, наводно, већ купљен већи број салаша и других некретнина.

https://rs.sputniknews.com/analize/201908221120669687-albanci-po-kosovskom-scenariju-kupuju--jug-srbije-a-bacili-su-oko-na-sandzak-i-vojvodinu-/

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Већ сама чињеница да организовано купују имања по Србији јесте стани-пани.

Не верујем да ће ти људи бранити земљу. Наравно, није лако одупрети се искушењу великог новца у ситуацији када су многи људи на ивици сиромаштва. Питање је шта би свако од нас учинио у тој ситуацији. Најтужније је што у распродаји/препродаји земље учествују Срби који то обављају за Шиптаре.

Али то је шири проблем. Проблем је што данас највећи број Срба гледа само лични интерес и евентуално ближе родбине. Политичари гледају личне и партијске интерресе.

Национални и државни интереси нас, углавном, занимају само на речима, у теорији. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не знам да ли је ниво озбиљности онакав каквим се то представља на Спутњику. Прва ствар због које дижем обрву је овај текст који каже:

Цитат

Процене су да се само у последњих пет година на подручје јужне Србије доселило више од 11.000 Албанца са Косова и Метохије. 

Значи конкретне податке немамо. А процјене имамо на основу чега? Нигдје не пише.

Заправо, даље у тексту стоји ово:

Цитат

На округлом столу 2017. године, који је био посвећен унутрашњем дијалогу о Косову, изнет је податак — да Албанци на југу и у централној Србији, у последњих 15 година, купују све што је српско. Тај тренд је нарочито заступљен у Бујановцу и у Медвеђи, а у тим општинама има неупоредиво више бирача него грађана, због више хиљада фиктивно пријављених Албанаца, који у ствари живе у дијаспори.

А веза, која би требала водити до извора података о фиктивно пријављеним Албанцима, води до - другог текста Спутњика у којем причају о изјавама Хашима Тачија. Тачније препричавају их, без навођења било каквих извора података за фиктивно пријављене Албанце, мимо констатације да су Албанци јединствени гдје год били, у отаџбини или у дијаспори.

Укупно, у тексту постоје три везе ка другим веб адресама - све три воде до других текстова са Спутњика, а не до извора који су доказни основи за ове тврдње. Први је текст о Пројекту "Окупација до Ниша" који између осталог садржи и ово:

Цитат

Медији су пуни написа да је најбогатији Албанац, милијардер Беџет Пацоли, сада министар спољних послова у Приштини, спремио чак 250 милиона евра у кешу којим ће албански екстремисти на југу Србије у наредним месецима куповати земљиште, некретнине и фирме. То је само прва фаза у покушају реализације злочиначког пројекта „велике Албаније“, упозорили су, по писању српских медија, извештаји српских безбедносних служби.

.. без веза до тих извјештаја безбједоносних агенција или било чега што би подупрло тврдње из текста. Који извјештаји су то?

Даље текст каже и ово:

Цитат

Највећа помама Албанаца за српске станове је својевремено била у Нишу, где је, према неким незваничним подацима, у последње три године око 1.500 Албанаца добило власништво објеката у том граду. Гледано на ширем подручју Ниша, тај број достиже и 11.000.

Брате, могу и ја рећи да је према неким незваничним подацима пола Сребренице покуповано од стране Додикових пајташа. Који су то подаци? На основу чега су добијени ти подаци? Нешто макар да се каже? Који су објекти у питању? Све само стамбени, или су у птиању и неки пословни објекти? 

Даље, текст ово каже:

Цитат

Међутим, не постоје званични подаци о томе колико је тачно Албанаца са Косова и где купило земљу по јужној Србији, пре свега јер се купопродајни уговори одвијају преко Срба са Косова.

Ем што каже да нема званичних података, а незванични могу бити било какви па и измишљени; ем што каже да их нема јер се уговори одвијају преко Срба са Косова О.о То ми је посебно чудно, јер по праву Србије власник непокретности се постаје уписом у одговарајући катастар непокретности на основу уговора који је овјерен код јавног биљежника у Србијиа јавни биљежник се мора налазити на подручју на којем је и та непокретност ) и никако другачије. Дакле, да би до продаје дошло и да би она имала правног ефекта - "одвијање уговора преко Срба са Косова" нема никакве везе са тим. Ако објекти нису продати на овај начин, нема правног основа за Албанце да стекну било шта у Србији, а то даље значи да Србија и Срби у питању имају све правне могућности ( чак и оне присилне ако дође до тога ) да задрже те објекте у својим рукама. А поврх тога, овакав систем преноса некретнине осигурава постојање званичних података о томе. Али Спутњик каже да званичних података нема... Једино може бити да је у питању нека жешћа муљажа, али онда би ме занимало како се то све заправо одвија?

Други текст је о Тачијевим изјавама о јединству Албанаца, али не државном него генералном, народном без обзира у којој држави били. Када је у питању ова тема - у том тексту нема ничега, па ми је нејасно зашто га стављају у хиперлинк као извор неког дијела оригиналног текста.

Трећи текст говори о писању неког Енглеза, ако се добро сјећам, о томе како се границе на Балкану морају прекројити по етничком принципу и да се Србији морају дати неки уступци. Конкретних извора за податке о куповини српских кућа на југу - такође нема. Као ни везе са оригиналним текстом.

Е сад, ако је ово тачно - зашто су новинари СПутњика толико лоши да не могу макар једним извором поткријепити ове текстове? А ако ово није тачно и ако је у питању само још једна агитпроповска паткица, онда ништа. Све ми је јасно у том случају.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Занимљив начин резоновања. Проблем је што аргументација којом ти релативизујеш, то јест доводиш у питање истинитост изреченога у тексту, пије воду ако се ради о научној студији, а не о новинском чланку. То што, нпр, нису наведени подаци на основу чега су вршене процене не значи нужно да су ти подаци нетачни или да не постоје.  Или то што нису дати линкови ка извештајима безбедносних служби не значи да ти извештаји не постоје. У тексту из 2017. године, који је линкован, осим тог дела о извештају безбедносних служби, постоји цитат декана Правног факултета Мегатренд који такође говори о овом проблему. Али ни он не даје доказе "црно на бело" о изнетим чињеницама  (или бар у чланку они нису наведени). Што би опет, по теби, значило да и он "измишља"?

Дакле, ја не бих само на основу чињенице да у чланку није све детаљно поткрепљено "писменим доказима" закључио да је оно што пише нетачно. Ако ово што је речено  у чланку /чланцима "укрстимо" са чињеницом шта се дешава у Црној Гори и Макединији, са чињеницом да је Харадинај изрекао претензију о Косову до Ниша, да је Прешевска долина одавно и политичким деловањем и војно (паравојне формације) у њиховим главама "укључена" у проширено "Косово", онда ово што се наводи у чланку потпуно кореспондира са тим. Јер ако формираш паравојне формације за освајање неке територије, што је најекстремнији вид деловања, потпуно је логично да ћеш паралелно радити и на другим плановима, "легалним", како би освојио неку територију. Постоји и податак да се Шиптарке са Косова порађају у болницама на југу Србије. И то је, ваљда, случајно, и без икакве везе са "окупацијом" југа Србије. 

И последње, али не најневажније, имам податке из прве руке, од познаника из Бујановца, да ово јесте тако. Наравно, човек нема егзактне податке, али види и зна да се овај процес са куповином србских имања одиграва. Тако да, нажалост, нису праву, иако бих много више волео да јеси.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

постоји цитат декана Правног факултета Мегатренд

joooj

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Занимљив начин резоновања. Проблем је што аргументација којом ти релативизујеш, то јест доводиш у питање истинитост изреченога у тексту, пије воду ако се ради о научној студији, а не о новинском чланку.

Нетачно. За сваку тврдњу требају извори. Поготово када су тврдње изнесене у медијима. Иначе се медијима даје дозвола за лагање.

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

То што, нпр, нису наведени подаци на основу чега су вршене процене не значи нужно да су ти подаци нетачни или да не постоје.  Или то што нису дати линкови ка извештајима безбедносних служби не значи да ти извештаји не постоје. У тексту из 2017. године, који је линкован, осим тог дела о извештају безбедносних служби, постоји цитат декана Правног факултета Мегатренд који такође говори о овом проблему. Али ни он не даје доказе "црно на бело" о изнетим чињеницама  (или бар у чланку они нису наведени). Што би опет, по теби, значило да и он "измишља"?

Не кажем ја да не постоје. Чак на крају кажем "ако је истина / ако није истина", што ваљда имплицира да нисам 100% опредијељен за једно или за друго. Само што је пропагација национално осјетљивих тема  БЕЗ БИЛО КАКВИХ ИЗВОРА са алармистичким тоном нешто што ми увијек јако јако јако смрди. Ако се дешава нешто озбиљно, дај озбиљне доказе за то. Ако немаш никаквих доказа - онда ћу природно бити веома скептичан. 

Такође "декан Правног факултета на Мегатренду је исто рекао..." је никакав доказ. Могу и ја рећи потпуно супротно и иста би доказна снага била моје и његове изјаве.

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Дакле, ја не бих само на основу чињенице да у чланку није све детаљно поткрепљено "писменим доказима" закључио да је оно што пише нетачно. Ако ово што је речено  у чланку /чланцима "укрстимо" са чињеницом шта се дешава у Црној Гори и Макединији, са чињеницом да је Харадинај изрекао претензију о Косову до Ниша, да је Прешевска долина одавно и политичким деловањем и војно (паравојне формације) у њиховим главама "укључена" у проширено "Косово", онда ово што се наводи у чланку потпуно кореспондира са тим. Јер ако формираш паравојне формације за освајање неке територије, што је најекстремнији вид деловања, потпуно је логично да ћеш паралелно радити и на другим плановима, "легалним", како би освојио неку територију. Постоји и податак да се Шиптарке са Косова порађају у болницама на југу Србије. И то је, ваљда, случајно, и без икакве везе са "окупацијом" југа Србије. 

Проблем је што "писмени докази" су једини валидни сами по себи. "Неко је нешто рекао" је најнепоузданији доказ од када је свијета и вијека. Да би се нечије изјаве узеле озбиљно потребно је да више људи дају исте или сличне изјаве и да им се изјаве поклапају у битним стварима, а да су још при томе даваоци изјаве поуздано и свједоци догађаја о којем говоре. Ништа од тога се не може утврдити из ових текстова. Али апсолутно ништа. 

А за ове остале тврдње: опет, дај доказе. А то што се Албанке порађају у Нишу се може такође објаснити тиме да је српско здравство можда боље од косовског, а Ниш је најближи иоле квалитетан здравствени центар ( за косовске стандарде )? А опет и за ту тврдњу - дај доказе. Не "баба рекла казала" или "па зар невидиш како је логично на основу само непотврђених изјава", него "ево овдје и овдје се види да толико и толико Шиптарки се порађа у Нишу а да везе немају са Србијом" и сл. Дај тај податак, па да се види је ли поуздан или не. Иначе се можемо бацати лажима и неоснованим тврдњама по читав дан.

Треће - заборављаш да се и сами Албанци на Косову полако осипају. Заборавио си онај аутобуски егзодус прије пар година са Косова? Заборавио си да до дан данас се не зна поуздано колико Албанаца има на Косову и у Македонији. Сами Шиптари то крију, а зашто? Можда јер их нема онолико колико би жељели да остали мисле да их има?

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

И последње, али не најневажније, имам податке из прве руке, од познаника из Бујановца, да ово јесте тако. Наравно, човек нема егзактне податке, али види и зна да се овај процес са куповином србских имања одиграва. Тако да, нажалост, нису праву, иако бих много више волео да јеси.

Пази, не сумњам ја да се нешто такво одвија. Само је оволика ларма претјерана. А још к томе немаш податке ни изворе да то подупреш ( што је јаааако згодно за манипулацију, јер се јавнсоти проблем може представити далеко озбиљнијим него што јесте зарад којих већ ситних интереса ). И у Сарајеву су добар дио Илиџе продали Арапима да се населе ту, све бивша српска имања, али се то макар види и о томе постоје подаци. А о овоме спорадично слушам увијек са стране и увијек са неким алармистичким тоном, без доказа. Смрди ми на пропаганду.

 И опет "Знам човјека - рече анонимус са интернета" није никакав доказ поготово. Опет, могу и ја рећи супротно и нико не може знати ко заиста говори истину.

Дај ми доказ па ћу вјеровати. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Био ономад у Прешеву. Пословно. Ескивирао састанак и шетао по месту.
Видим таблу и на њој "Продајем кућу и ... пар ари плаца". И број мобилног тел.
Ценим, србин је, ћирилицом написано. И ценим да табла стоји ... дуго већ.
Недалеко одатле поред друге куће табла и на њој нешто на албанском.
И број мобилног. Не знам тај језик али ценим да је оглас за продају куће.
Види се да у њој нико не живи. И то дуго....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ја не верујем у ову теорију, без икаквих доказа.

Више верујем да су албанци у опадању, да их је све мање и на КиМ, да и они беже у уређеније државе, где могу нормално да живе. Поготово ће то бити случај кад добију визну либерализацију.

Много већа опасност од албанаца је Хрватски сценарио, масовно насељавање народа из трећег света, који су навикли на тежак живот, и којима услови у нашој земљи више одговарају. А ми ћемо сви да се селимо у боље и уређеније државе.

Овде нема посла, поготово на југу. И то што има је бедно плаћено, са очајним условима рада. Нема овде перспективе ни за нас, ни за албанце.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Родољуб Лазић рече

Занимљив начин резоновања. Проблем је што аргументација којом ти релативизујеш, то јест доводиш у питање истинитост изреченога у тексту, пије воду ако се ради о научној студији, а не о новинском чланку. То што, нпр, нису наведени подаци на основу чега су вршене процене не значи нужно да су ти подаци нетачни или да не постоје.  Или то што нису дати линкови ка извештајима безбедносних служби не значи да ти извештаји не постоје. У тексту из 2017. године, који је линкован, осим тог дела о извештају безбедносних служби, постоји цитат декана Правног факултета Мегатренд који такође говори о овом проблему. Али ни он не даје доказе "црно на бело" о изнетим чињеницама  (или бар у чланку они нису наведени). Што би опет, по теби, значило да и он "измишља"?

Da l` si stvarno ozbiljan???... Megadens navodis kao nekakav izvor??...

Ajde bre brate opasulji se, sta ti je... :laugh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Није битан Мегатренд као такав. Наводим да је на том округлом столу био човек који је декан високошколске установе са лиценцом (ма шта ми мислили о њој, а немамо високо мишљење), човек је доктор наука, са издатим књигама и што уз то иде: 

http://pf.megatrend.edu.rs/zivko-kulic/

То ипак подразумева да квалификован и да његово мишљење има тежину. 

Ако волите да верујете да ово није тачно, то је ваша ствар. Мислим да има сасвим довољно чињеница које говоре да је тачно, а чак и да ништа од овога није написано,  лична информација (која свакако није анонимни лик са интернета) коју поседујем ме уверава да јесте.  

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Срндаћ рече

Пази, не сумњам ја да се нешто такво одвија. Само је оволика ларма претјерана.

А ово је такође занимљиво. Не сумњаш да се то одвија, али ЗНАШ  да то што је написано је претерано. На основу чега то знаш? Којим подацима ти располажеш да би то тврдио? Имаш ли супротне податке? Или се своди на то да ти у чланку  нису испоручили све писмене доказе за тврдње, због чега ти налазиш да то није тачно.  

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...