Jump to content

Црква као дом културе

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 5. 7. 2019. at 14:09, obi-wan рече

Oltar je deo hrama gde ulaze svestenici, a osim njih niko drugi. Mogu da udju samo oni koje svestenik pozove da mu pomognu (= ljudi koji ulaze po blagoslovu). Oltar, dakle, ima drukciju namenu od ostatka hrama, pa iz toga ocigledno proizilazi da ne moze da sluzi istim stvarima kao sto sluzi ostatak hrama.

Expand  

Зашто ће нам олтар? Кажеш да су служили у ливадама, катакомбама, на пањевима... Тамо нема олтара. Откуд сад брига за олтар кад је литургија живот и Црква је живот.

А је ли олтар сам за себе, или је  у вези са бродом цркве?  Брод цркве је несвештен простор? Није богослужбени простор? Да ли је солеја богослужбени простор, који означава то -и - и на коме се ради то-и-то, и продужетак је олтара?

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:16, Драшко рече

58917200_316485379021488_275720556047463763_n.jpg

Expand  

Looodi čoveče. Pado sa stolice 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:17, Милан Ракић рече

Looodi čoveče. Pado sa stolice 12:smeha:

Expand  

Znao sam 12:smeha:

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:17, Родољуб Лазић рече

Зашто ће нам олтар? Кажеш да су служили у ливадама, катакомбама, на пањевима... Тамо нема олтара. Откуд сад брига за олтар кад је литургија живот и Црква је живот.

А је ли олтар сам за себе, или је  у вези са бродом цркве?  Брод цркве је несвештен простор? Није богослужбени простор? Да ли је солеја богослужбени простор, који означава то -и - и на коме се ради то-и-то, и продужетак је олтара?

Expand  

Sta ce nam oltar? Mislio sam da ti znas takve stvari.
Uglavnom, zidani hramovi ne postoje bez oltara, retki su izuzeci koji zbog malenog prostora nemaju vidljivu podelu na oltar i ostatak crkve.

A na livadama i ostalim mogucim mestima se sluzi kad nemas hram, ili postoji neka druga potreba koja to diktira.
To sam, naravno, vec napisao, ali je tebi draze da se pravis lud da bi isterao svoje.

Oltar nije sam za sebe, ko je ma i jednom usao u zidani hram to je mogao lako da vidi, ali isto tako nije ni jedno te isto sa ostatkom hrama. Oltar ima sasvim posebnu namenu u odnosu na ostali deo crkve, inace bi u njega ulazili svi bez razlike. A tako ne radimo, razume se.

Nego, i to sam vrlo jasno i citko napisao, ko `oce da cita. Em i ti sam to dobro znas, samo sad zavodis za goles planinu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:24, obi-wan рече

Sta ce nam oltar? Mislio sam da ti znas takve stvari.
Uglavnom, zidani hramovi ne postoje bez oltara, retki su izuzeci koji zbog malenog prostora nemaju vidljivu podelu na oltar i ostatak crkve.

A na livadama i ostalim mestima se sluzi kad nemas hram, ili postoji neka druga potreba koja to diktira.
To sam, naravno, vec napisao, ali je tebi draze da se pravis lud da bi isterao svoje.

Oltar nije sam za sebe, ko je ma i jednom usao u zidani hram to je mogao lako da vidi, ali isto tako nije ni jedno te isto sa ostatkom hrama. Oltar ima sasvim posebnu namenu u odnosu na ostali deo crkve, inace bi u njega bez razlike ulazili svi. A tako ne radimo, razume se.

Nego, i to sam vrlo jasno i citko napisao, ko `oce da cita. Em i ti sam to dobro znas, samo sad zavodis za goles planinu.

Expand  

A generale...

El ne vidiš da handri!?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Не заводим за голеш планину него изводим на чистину. Храм је као целина освештани богослужбени простор. Није то само олтар. Олтар је најсветији део, али он није сам за себе, него у вези са бродом цркве. Ако си приметио, промоције књига се често држе на солеји, а и концерти такође, при чему су, наравно, учесници окренути леђима олтару. Могу ли ја за време службе да одем и стојим на солеји? И да се окренем леђима олтару? 

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:28, Милан Ракић рече

A generale...

El ne vidiš da handri!?

Expand  

Neka ga, nas je brat, pa makar i isfrustriran.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Elem, handrili su i mnoge Oce vekovima, pa iz toga izadjose mnoga fina slova i nauke. "Ne varajte se, Bog se ne da narugati".

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:32, obi-wan рече

Neka ga, nas je brat, pa makar i isfrustriran.

Expand  

Зашто бих био исфрустриран? Причаш нешто тек онако.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:32, obi-wan рече

Elem, handrili su i mnoge Oce vekovima, pa iz toga izadjose mnoga fina slova i nauke. "Ne varajte se, Bog se ne da narugati".

Expand  

Ниђе везе, ал хајде...

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:34, Родољуб Лазић рече

Ниђе везе, ал хајде...

Expand  

Isto ko i tvoja zebnja zbog činjenice da su nekoj tetki iz Crkve opravili bukvoprominenije u kripti Hrama Svetog Save. Moš misliti 

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:31, Родољуб Лазић рече

Не заводим за голеш планину него изводим на чистину. Храм је као целина освештани богослужбени простор. Није то само олтар. Олтар је најсветији део, али он није сам за себе, него у вези са бродом цркве. Ако си приметио, промоције књига се често држе на солеји, а и концерти такође, при чему су, наравно, учесници окренути леђима олтару. Могу ли ја за време службе да одем и стојим на солеји? И да се окренем леђима олтару? 

Expand  

Sve si vec sam sebi odgovorio. Evo, da malo procistimo tekst, da se bolje vidi:

1) Hram je zaokruzena bogosluzbena celina, gde je oltar najsvetiji deo. Dakle - izdvojen deo posebne namene. Nije isti sa ostatkom hrama.

2) Ne mozes da stojis na soleji za vreme sluzbe, narocito ne okrenut ledjima oltaru. Mislim, mozes, ali bi te ljudi gledali `nako cudno. Ali koncert nije bogosluzenje, bas kao ni promocija dobre knjige, pa je ocigledno da za takve dogadjaje ne vaze bogosluzbena pravila. Inace, niko nikad ne bi smeo da okrene ledja oltaru, a priznaces da je takva pomisao sama po sebi potpuno sumanuta.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:33, Родољуб Лазић рече

Зашто бих био исфрустриран? Причаш нешто тек онако.

Expand  

To je bre brate shala, sta je tebi... zao mi je ako to nisi ukapirao, al` tako ti mi ovde zbijamo segu da damo sebi malo zdravog oduska...

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 12:13, Родољуб Лазић рече

У Русији се дешавају исте ове, па и горе ствари. У многим храмовима тамо се приређују и концерти озбиљне музике, дечје приредбе, разни скечеви, чак и акробатске тачке! Усред храма! А за Ускрс су у неком храму посадили столове и столице и направили закуску! Људи седе у цркви и ручају!
Шта је поента у томе да се у храму све ово ради? Да ли се то икада раније дешавало – да храмови буду домови културе и ресторани!? Зашто? Не може то да се ради у сали парохијског дома или у другом небогослужбеном простору?

Можете ли, с друге стране, да замислите нпр. у сали где заседа скупштина (не у скупштинском холу) да се одржи нешто од овога горе - изложба или концерт или промоција књиге?

Или у згради Врховног суда?

А у храму, који је Небо на земљи - то може?

Expand  

Мора бре Црква да надокнади културну храну народу, после деценија Тасовца и сличних, на челу културне политике СРБ који су направили монопол неким издавачким кућама... Једина опозиција су Тасовцу и сличнима били Радикали који држе све од Матице Српске и сличних културних орг. Које су се скоро распале због саботирања од стране монополиста.

Имаш ли неки снимак или чланак за Руски храм или за те акробације у Храм Св.Саве??

Има подоста и на интернет да се преузме из времена пре турака или током слободе од турака, у електронском формату... По њима се види да је увек тако било (нпр. најпознатије би било, Петровић Његош који посвећује посебну пажњу у својим кеигама, зборовима у Цркву, поред тих на Цетиње, био је МИхољски збор о ком имаш много публикација које је објавио Костић...). Беседе у Храму или испред Храма. Окупљање најчаснијих и најмудријих (од старих времена како списи потврђују) грађана, простих људи, свештенства... Који би се бавили најважнијим питањима за друштво. У време Св. Николаја су богомољци и многи други долазили у Храмове и са њим имали расправе или неке културне манифестације (али чешће у дворишту храма).

То није масонерија. То се звало Збор-Сабор-Скуп-Собрање... Који је био праћен народним играма, филозофском литературом, расправама о народној ношњи чији се дизајн бирао на таквим саборима... Увек су постојали печати са неким свецима или анђелима заштитницима скупа, који су оправоснаживали документа са тих окупљања, која би Црква благословила. сад је друго време, нове технологије... 

Што се технологије тиче, јел знаш можда за детаљ да је технологија добијања Вина по списима Минојске цивилизације на Криту, потекла од Илиро-Трачана од којих су куповали вино Минојци и Грци, док су Грци били робови под Минојском цивилизацијом. Касније је дошло до хеленске уније и део Илиро-трачана се ујединио са Грцима као Хеленски народ. Ти Илиро-Трачани су били оснивачи Либана који је поред Израела. Шта рећи на то вино, јел блудно као што Мухамед каже или Божији дар како каже Христос:945729:.

Уопштено у СПЦ манастирима мош наић на изложбу слика о СВ.Николају или Романовима. Да се мало нашалим још, Путин је јуче или прекјуче поклонио Папи филм, снимљен посебно за Папу:))).

Измењено од Аристарх
Подели на овим сајтовима

Дакле, храм је богослужбена целина, посебан освештани простор, тако си рекао. 

Кажеш да не могу да будем на солеји и притом окренут леђима олтару. Али концерт и промоција књиге није богослужење, па за такве догађајер не важе богослужбена правила.

Да ли то значи да је храм богослужбени простор (посебан освештани простор) само за време богослужења, а да изван тога није богослужбен простор? И да онда у њему не важе правила богослужбеног простора?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...