Jump to content

Горазд: „Смути“ теологија интернет смути(лаца)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Педесетницу. Надам се да је завршим пре тога:)))) - Треба сутра да је завршим. Иако су благдани, морам да радим. 

Dobro svakako objavite(ako smijete)da vidim(o)..:sunce:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 152
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Текст ми је без везе. Није ми јасно шта му је поента, сем да не воли теологија нет. Ово "полно недефинисано" писање је дефинитивно пробој и новина на СПЦ фарисејској Олимпијади. Ово је први корак ка интелектуалној кастрацији, и литерарноом обезмуђивању самог себе.  Могуће је да је ово један од оних којима су они одбили текст.

Мене лично Уредништво теологије нет не воли јер им биберим по пилаву. Међутим, Благоје је ипак имао снаге да сваки пут објави мој текст, кад сам му послао. Знам да му се ни један није допао, нити се слагао са њима, али је објавио. Мислим да је ту његова величина. Исто мислим да је ок што је помогао Максиму да убаци наводнике. Нико од Благоја не очекује да буде морална громада и непоткупљив. Лијепо је што је покушао да помогне пријатељу. 

Теологија нет јесте заиста пробој на СПЦ небу, заједно са овим Поукама. Након ова два феномена, ништа више неће бити исто. Епископат је схватио да климоглавци који их окружују не репрезентују стварно стање и утисак који остављају на јавност, него да се морају дебело више трудити, ако не желе да им се смијемо иза леђа. То им је направило велику нелагоду. Текстови на теологија нет су такви какви су. Неки су нејасни, неки су без закључка и поенте, неки су предуги, неки су добри, неки су феноменални итд. Но, није крива телогија нет, што је српска теологија таква. Криво ми је огледало јер имам ружно лице. Колико нам се допадају текстови зависи и од нас самих, доба дана и расположења.

Заиста не схватам шта је поента текста?

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Дејан Мачковић рече

Епископат је схватио да климоглавци који их окружују не репрезентују стварно стање

Koji episkopat je to shvatio, `leba ti?

Колико нам се допадају текстови зависи и од нас самих, доба дана и расположења.

Gluposti. Ili ima zive Vode, ili nema, to je jedino sto vredi.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Заиста не схватам шта је поента текста? 

Poenta je zgadjenost na stalno salonsko proseravanje vecine teologa u nas danas.
Gadjenje samo sebi nije lepovid prizor, ali je izraz postojeceg zdravlja duse negde iza njega.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Онај епископат који је овде под тајним именима, и онај епископат који само чита.

Теологија као наука не може да се сведе на православни мисионар и да буде свима допадљиво. Баш ме занима ко би пронашао воду живу у патролошким анализама ријечи и текста у старосиријском рукопису о енергијама Божијим. Међутим, то је теологија, тачније патрологија, и томе нема лијека. То се не допада никоме, па чак ни мами несретника који се тиме бави. На теологији нет је било добрих текстова, као што је било и оних који ме нису занимали, па их нисам ни читао. На њиховој ФБ страници коментари су отворени и мислим да је сасвим ок написати овај текст је потпуно без везе, ништа не схватам, не видим поенту. Зашто ниси писао?

Проблем српске теологије јесте што не може да успостави везу са обичним људима, на крају су дигли руке и окренили се сами себи. То није проблем портала, него проблем српских теолога. Критика може бити само позитивна и конструктивна. Напиши теолошки чланак, који ће бити занимљив масама, добро формиран и научно утемељен.

Ево ја ћу конкретно да изнесем суд о једном теологу. Немам ништа против човјека, не познајемо се. Допада ми се његова идеја са ЈАТ. Али рецимо ни један текст Р. Кубата нема закључка. Сваки текст тотално неприродно завршава. Низ информација и тачка. Нема његовог става, нема чак ни покушаја да учини тему занимљивом и шармантном, везаном за наше доба итд. Месијанска мјеста код пророка бла бла. Али он је такав какав је. Ко воли нека чита, ко не воли нека иде даље. Не може сајт бити крив за то. Зато ми и даље није јасна поента горњег текста.

Да ли је неком занимљива и разумљива тематика која се објављује у Medical Research Jurnal? Наравно да није. Тако ни ово не може да буде хоби маса. Проблем је што попови (теолози) нису у стању да направе линк између теологије као науке и реалног живота цркве, а плату примају за то.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Дејан Мачковић рече

Онај епископат који је овде под тајним именима, и онај епископат који само чита.

Koliko ima takvih - jedan ili dvojica, ako ih uopste ima? I kako mozes ti da tvrdis da su bas oni to ikako razumeli? Skoro sedeh sa covekom koji je u razgovoru pomenuo ovo mesto, ali znatno vise kao nesto satro sablaznjen, nego sto je odavao utisak da je uopste ista razumeo od ovog mesta.

Зашто ниси писао?

Zato sto je i nepisanje jedan nacin da se nesto saopsti.

Теологија као наука не може да се сведе на православни мисионар и да буде свима допадљиво.

Vidis, ovde si sasvim zamenio teze. Stvar je upravo u tome sto dobar deo danasnjih teologa bas ima izrazitu tendenciju da teologiju svede samo na prostu akademsku disciplinu, ne obrnuto. A ja sam rekao da bas to ne valja, i da se teologija poznaje kao istinita (= susta) ako ima zive Vode u sebi, tj. ako nije beznadezno zakorela od silogizma.

A sa svoje strane, i ovaj kratki tekst, kojim smo poceli temu, isto to kaze, samo na svoj zgadjen i neprijatan nacin.

Подели на овим сајтовима

Слажем се да поједини карабурмски теолози покушавају да направе од теологије аутономни ентитет, који живи и мимо и поред Цркве, и коме Црква треба да се прилагођава. То може бити посљедица антиклерикализма или неких личних фрустрација. Међутим, мислим да под појмом теологија не подразумијевамо исто. Теологија као наука мора да постоји и она је таква каква је, живи људи теолози морају да имају подвиг да науку савију и обликују да би Црква имала користи. Ја сам то скоро написао, па ми је Вукашин М сасуо ватру јер он не мисли тако. Ни Благоје П не мисли тако као ја, али је уредно објавио мој став, и ту му скидам капу. Ту је помак теологије нет у односу на тиране Атанасија и Амфилохија и неке друге, који то не би никад урадили.

Но ја опет не видим у чему је кривица сајта? Срби имају дубок проблем. Не прави се пита од блата, него до онога шта имаш у кући. Исто тако сваке године, наш црквени крем добија нервне сломове и повраћања од новоизабраних епископа. Сви буду очајни, кретени овакви онакви, куд баш њега нађоше итд. Сабор бира епископе између расположивих кандидата монаха. Већина теолога паметњаковића су лаици и не пада им на памет да се замонаше, па чак ни у овом оваквом српском монаштву које је такво какво је, 1000 свјетлосних година далеко од светог Анте Пустињака и нитријских подвижника из Старечника. Код нас можеш бити монах и имати и дјевојку и момка, и не постити и никад не ићи на јутрење, и имати најскупљи мобилни и свашта нешто. И опет и поред свега тога нико ништа неће, и сви о свему имају став и гаде се. Нико од тих најбољих и елитних не жели да се Патријарху и Сабору стави на располагање, као монах кандидат јер сувише воли свој комодитет. Како ти рече, и неписање је начин да се нешто саопшти.

Е па мислим да није.

Исто тако је са сајтом. Сајт објављује оно што се нуди. Ко није ништа објављивао, нема право да критикује.

Ко неће да се замонаши нема право да каже види опет су изабрали дебила.

То је ваљда елементарна пристојност.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Дејан Мачковић рече

Проблем српске теологије јесте што не може да успостави везу са обичним људима, на крају су дигли руке и окренили се сами себи. То није проблем портала, него проблем српских теолога.

Амен.

пре 27 минута, Дејан Мачковић рече

Ево ја ћу конкретно да изнесем суд о једном теологу. Немам ништа против човјека, не познајемо се. Допада ми се његова идеја са ЈАТ. Али рецимо ни један текст Р. Кубата нема закључка. Сваки текст тотално неприродно завршава. Низ информација и тачка. Нема његовог става, нема чак ни покушаја да учини тему занимљивом и шармантном, везаном за наше доба итд. Месијанска мјеста код пророка бла бла. Али он је такав какав је. Ко воли нека чита, ко не воли нека иде даље. Не може сајт бити крив за то.

3 амена. Кубат је самокастрирани аутор, као они новинари који уводе аутоцензуру. Да не говорим ко му је омогућио да добије стипендију, а после и стан на БФ.  

Ја не знам шта све тачно аутор замера сајту, али има много ствари које тамо нису случајне, него су нека линија која се сада продаје за неку врсту теологије. То што су прогутали жабу и објавили тебе и Ђога више пута, иако трпећи Исусове муке, не говори много. Вели да имају барем мало жеље за имиџом дијалоганата. Али то нису. Замисли да им пошаљем текст о Максимовим подвалама? Када би га објавили? Никад, иако је све црно на бело. 

Лепо си замјетио да је Благоје хтео помоћи пријатељу. Али то се не ради (наравно да се ради) у поштеном свету. И уопште ми није јасно да су помислили да могу да нас зајебу. То је оно што вређа логику. Черечили су Пена преко њиховог шакала Андреја Јефтића, а себи су допустили да фалсификују сопствене публикације. Не можеш да черечиш Пена а да после убацујеш знаке навода - који, узгред, ни не мењају смисао осим у Максимовој суманутој интерпретацији.   

Подели на овим сајтовима

Ја се ту слажем да су сами себи пуцали у кредибилитет накнадним убацивањем наводника, и да су пљунули са сву научност иза које су се крили годинама. Не знам колико им је Максим то платио и да ли им је платио, али мислим да смо сви некад били у ситуацији да погазимо сопствени интегритет ради неког кога волимо. То је људски.

Једнако је људски ухватити их у томе и трљати им то на нос.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Дејан Мачковић рече

Теологија као наука мора да постоји и она је таква каква је, живи људи теолози морају да имају подвиг да науку савију и обликују да би Црква имала користи.

Niko to i nigde nije osporio. Da ponovim: to savijanje ne ide i ne moze da ide na suvo.

пре 20 минута, Дејан Мачковић рече

Е па мислим да није.

Исто тако је са сајтом. Сајт објављује оно што се нуди. Ко није ништа објављивао, нема право да критикује.

U ovome nikad necemo da se slozimo. Ako ti stavljas robu u izlog, onda budi spreman da se mnogima roba ne dopadne. Ili nemoj ni da je stavljas u izlog. I bas ti sad ovim ovde recenim potvrdjujes postojanje te sveprisutne tendencije da se teologija zablindira u samoobozavani i nedodirljivi entitet, samo zato jer je - teologija. A to tako nece da moze.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Дејан Мачковић рече

Ја сам то скоро написао, па ми је Вукашин М сасуо ватру јер он не мисли тако. Ни Благоје П не мисли тако као ја, али је уредно објавио мој став, и ту му скидам капу. Ту је помак теологије нет у односу на тиране Атанасија и Амфилохија и неке друге, који то не би никад урадили.

Атанасије је био забранио да објавим одговор на његов енкомијум моје персоне, Амфилохије је тражио моју главу, као и главу Александра Ђаковца што је мој одговор на његово писаније против мене, који заводим народ, објављен у Православљу. У том смислу је Пантелић сада коректнији (са тобом), али ћу се јавити када ми блокира обраћање. Максим је на Поукама успео да закључа тему у којој се осећао као да је у паклу, а могу мислити колико би ми дао простора код Благоја. Испровоцирао си ме да напишем учтив текст, ексклузивно за њих, без да користим мој буколички речник, него само еуфемизме, па да видимо. 

Борбаши за неверу објављују и опозиторе, само сам ја попио блок код њих и неће да ме пренесу иако објаве текстове у којима бивам нападан.    

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, obi-wan рече

Niko to i nigde nije osporio.

Оби, симпатично је што хоћеш нешто да кажеш Мачковићу, али гледај да имаш и сувисле примедбе. Он је озбиљан теолог и не треба траћити му време. Да је озбиљан, види се и из тога што је успео да те испровоцира па да нешто кажеш, иако промашено, јер не познајеш мисао аутора; мало пропливаваш као и кад сам ја имао распре са епископима, па си упућивао неке неутемељене критике. 

Дејан је кроз своју визуру провукао овај текст, и његов суд не бих могао да потпишем, али разумем оно што жели да каже.    

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Оби, симпатично је што хоћеш нешто да кажеш Мачковићу, али гледај да имаш и сувисле примедбе. Он је озбиљан теолог и не треба траћити му време. Да је озбиљан, види се и из тога што је успео да те испровоцира па да нешто кажеш, иако промашено, јер не познајеш мисао аутора; мало пропливаваш као и кад сам ја имао распре са епископима, па си упућивао неке неутемељене критике. 

Дејан је кроз своју визуру провукао овај текст, и његов суд не бих могао да потпишем, али разумем оно што жели да каже.    

S druge strane, moz` da bude da bas on, iako ozbiljan teolog, ne uspeva da vidi ono sto ja kazem. Verujem da ni ti ne bi osporio takvu mogucnost.

Подели на овим сајтовима

Обиван, мени није јасно шта хоћеш да кажеш. Ја теби конкретно, ти мени апстрактно. Нигдје нисам рекао да теологија не треба да се критикује, само мислим да та критика треба да буде конкретна. "Не меншчини да ово на ваља." није критиковање, него кретенлук. Посебно ми иде на живце оно Атанасијевскоамфилохијевско "руах" нема душе. Конкретна теолошка расправа се води кад уради вила на Халила, и напише ти си рекао то и то, слагао си извор из Патрологиа Грека итд. Наравно може да се каже и да текст нема душе. Мени су у мојим текстовима замјерали да сам превише емотиван или како воле да кажу острашћен. Ја не мислим да је то лоше. Страсти су енергије душе, и ту им је и мјесто.

Мислим да сви морамо служити Цркви према својим талентима. Ситуација је таква да свако ко је теолог и види да неко други гријеши треба да га исправи. Теологија нет је дала ту прилику и то се не може оспорити. Ја не могу писати о етици и естетици или Старом завјету јер немам појма о томе, иако сам сконтао неке ствари које ми нису легле. Истовремено, сваки пут сам писао на теме на које мислим да имам шта да кажем, и нисам стекао мало непријатеља. Срећом сам Стријелац у хороскопу, као и Качавенда, па ме заболи патка ко шта мисли и хињи и пецка иза леђа.

Ти ако си незадовољан српском теологијом, фино пресавиј табак и пиши. Немој само да текст буде дужи од 4 стране јер људи не читају преко тога. Пази да реченице не буду дуге тј да могу да стану на један екран мобилног телефона, јер Срби данас преко 80% читају све са мобилног, тако да не можеш писати километар реченицу. Ове инсајдерске инфо знам јер су ми рекли статистике. Дакле, чекамо твој текст. Удри само оштро, десничарски, католички, строго и без попуштања. Не дај ником да дише!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...