Jump to content

Монотеизам хришћанства

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 46 минута, Milan Nikolic рече

него на равни ипостасног прожимања на граничној равни са суштином Божијом,

Ako ne definišeš ovo,svaka dalja priča je besmislena,gotovo pa praznoslovlje.

Подели на овим сајтовима

Ту си апсолутно у праву.

Дефиниција ипостасног прожимања на граничној равни са суштином Божијом полази од Трију Ипостаси које окружују суштину Божију.

Постоје две крајности на које не смемо полазити, једна је суштина Божија а друга је везано за ипостасна својства која све надилазе, а то су својства узрочности, рођености и исхођености.

Између тих крајности постоји граница у виду ипостасног прожимања. У том прожимању постоји поредак Троје Ипостаси над суштином Божијом, а тај поредак је смисао нестворене славе Божије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Milan Nikolic рече

Трију Ипостаси које окружују суштину Божију.

Pa ovo ti je skroz pogrešno polazište,suština počiva na Ipostasima, i imanetna im je a ne nešto što Ipostas okružuje kao neki poseban entitet.Tu u suštini tražiš tačke gde prestaje suština a počinje ipostas a toga nema

Imam utisak da ti onu sliku sa tri čoveka i davidovom zvezdom u sredini koju si postavljao davno doživljavaš bukvalistički.

Подели на овим сајтовима

Главно је да постоји такво разликовање између ипостаси и суштуне. Не ради се о сливености, иако ипостас поседује суштину, тј. иако је суштина унутар ипостаси, као што је наглашено правило (тријадолошког излагања) да је један Бог у Три Ипостаси уместо да су Три Ипостаси у једном Богу.

Првоначална категорија Божијег постојања је Ипостас. Она у себи поседује суштину Божију. Могу постојати различите перцепције у нашем трагању за појашњењем тријадолошких тајни, али постоје и конкретни и утврђени критеријуми од стране црквених отаца од чега полазимо и на чему развијамо даља сагледавања.

Спреман сам да саслушам супротна мишљења и волео бих да чујем конкретне примедбе на основу отачких учења. Ја своје становиште постављам као своје искуство заједно са потврдом светоотачког учења, али одбацујем гађање цитатима са своје стране, док други могу слободно да ми предоче некакве доказе за супротно мишљење.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...