Jump to content

Препустите се вољи Божијој и благодарите Богу

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

Питање:

Имам готово четрдесет година и веома патим што не могу да сретнем човека који би ми постао супруг. Самоћа ми веома тешко пада и због тога страдам, и психички и физички. Никако не могу да се помирим с тим да никада нећу имати мужа и децу. Само бих плакала. Како да наставим даље?

Одговор:

Како год да проживимо живот, време лети вртоглавом брзином и протекла деценија изгледа као тренутак. Ко зна да ли бисте били срећни у породичном животу или не? Зато не тугујте због прошлости. Брак је људима дат да се узајамно помажу и обезбеде продужење људског рода. Али, упоредите број срећних и несрећних бракова – којих је више? Нека на то одговори живот људи који вас окружују. Брак је сличан врту који издалека плени лепотом, али када му се приближиш, а нарочито када у њега крочиш, не знаш на шта ћеш наићи. Зато препустите се вољи Божијој и благодарите Богу за сваки дан који вам је даровао. Научите да опажате непоновљиву лепоту коју доноси сваки дан и да јој се радујете, благодарећи Богу, уместо што оплакујете свој живот као промашен. Како год човек живи – у браку или сам – чека га судњи час и вечност, на шта често заборављамо.

Преузето из књиге: Питања и одговори о животу хришћанина у савременом свету
Аутор: Архимандрит Рафаил Карелин
Превод са руског: Манастир Жича, 203 стр.
Издавач: Манастир Жича, 2018.

извор: zica.org.rs/izdavastvo

http://vaznesenjeovcarbanja.blogspot.com/2018/12/blog-post_31.html

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

У књижици проте Василија Зјењковског који је био теолог у емиграцији и универзитетски професор"На прагу зрелости" чији је српски превод изашао овде 80 година каже аутор који је ушао у историју не само теологије већ и руске религијске филозофије да је скоро сваки брак бољи од самачког живота јер човек живи са другим у комуникацији је и није саможив.Он ту наравно не мисли ако се брачни другови туку или нешто слично, али каже чак ако комуникација постоје сексуални односи само и то је боље од усамљености.

Мислим да Карелин није квалификован да даје савете о браку и да је ово што је рекао потпуни промашај, јер са таквим погледом доћи ће вечни живот и слично може и да не радимо ништа И лежимо.

У Руској Цркви патријарх Алексије Ридигер је забранио монасима да дају савете о браку мирјанима.Нешто слично чак о шире о исповести мирјана код монаха недавно је у својој посланици својим епархиотима говорио и наш епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ne znam, volim da citam Karelina ima dobre tekstove, ali, takodje i meni ovde nekako deluje promasen odgovor, nisam bas razumeo sta je tacno hteo da kaze.

Што би рекао Алексије Иљич Осипове председник комисије за катихизацију Московске патријаршије проблем Карелина је што више пише негог што је прочитао и што нема ни дана теолошке школе.Ја Карелина могу да читам једну књигу у којој он пише о сусретима са разним Божијим људима.Не могу да се сетим како се зове и не знам да ли је преведена.Свакако да он није никакв духовник.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Августин рече

Што би рекао Алексије Иљич Осипове председник комисије за катихизацију Московске патријаршије проблем Карелина је што више пише негог што је прочитао и што нема ни дана теолошке школе.Ја Карелина могу да читам једну књигу у којој он пише о сусретима са разним Божијим људима.Не могу да се сетим како се зове и не знам да ли је преведена.Свакако да он није никакв духовник.

Zanimljivo, nisam znao da nije zavrsio teolosku skolu, deluje kao teoloski obrazovan.

(inace, i ja neki put pisem vise od onoga sto sam procitao,... znaci, moracu vise da citam... :smeh1:)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Zanimljivo, nisam znao da nije zavrsio teolosku skolu, deluje kao teoloski obrazovan.

(inace, i ja neki put pisem vise od onoga sto sam procitao,... znaci, moracu vise da citam... :smeh1:)

Ти се не представљаш као неки духовни вође.Не разумем шта Карелину значи оно упоредите број срећних и несрећних бракова.Бог је у Старом Завету брак установио и заповедио а у Новом Завету благословио и сад ми треба нешто да оцењујемо.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Ти се не представљаш као неки духовни вођа.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Августин рече

Ти се не представљаш као неки духовни вође.Не разумем шта Карелину значи оно упоредите број срећних и несрећних бракова.Бог је у Старом Завету брак установио и заповедио а у Новом Завету благословио и сад ми треба нешто да оцењујемо.

(dobro, ako procitam sto vise, mozda i mogu da konkurisem.... :smeh1: )

Da, stvarno, brak je blagosloven, sad sto ima problema i u braku ne znaci da ne treba covek da izbegava brak zbog toga, pa nista na ovom svetu nije idealno,....moramo da se duhovno borimo bilo oni koji su u braku , bilo oni koji su u monastvu.

Подели на овим сајтовима

poznat mi je vec taj stav, ali kao sto vec negde rekoh,  zasto niko od svestenika ne pise, razgovara, drzi predavannja o braku...a ljudima je veoma potrebna  duhovna pomoc i savet....recimo , starac Pajsije je dosta savetovao ljude koji su u braku....i svestenici preporucuju ljudima da ga citaju...tako i dosta svetitelja koji su takodje bili monasi...na kraju krajeva, ako su isti davali savete iz svih ostalih sfera ovog zivota, zasto onda ne bi i o braku...                                            

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Августин рече

Koliko je bilo svetih otaca bez ikakve teološke škole?...pa su bili duhovnici...neki i te kakvi

пре 11 часа, Августин рече

Ти се не представљаш као неки духовни вођа.

A u kom smislu se Karelin predstavlja kao duhovnik?jel misliš da se nametnuo sam...samozvani?

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Ja volim da citam Karelina ima dobre tekstove o mnogim stvarima koje postoje u nasoj veri, znaci nisam nesto negativno orjentisan prema njemu po defaultu.

Ali, ovde u ovom konkretnom pitanju nisam bas shvatio koja je poenta odgovora, gospodja pita za savet o tome kako da nadje coveka za brak i Karelin joj daje odgovor da mozda brak i nije bas tako dobar kao sto izgleda, kao da je ucvrscuje u ocajnom stanju trazenja coveka za brak i decu.Mislim, mozda on zna nesto sto drugi ne znaju (stvarno je ovo moguce, postoje oci koji duhom mogu da prozru u neke skrivene misli i porive ljudi koji dolaze kod njih sa razlicitim problemima),..... ali, opet, sta moze neko drugi koji trazi odgovor na slicno pitanje da shvati sta je brak na osnovu ovakvog odgovora. Po meni, ovakvi odgovori se daju' onima koji ne zele da budu u braku i vise im prija usamljenicki i monaski zivot, eventualno ako Karelin mozda poznaje ili petpostavlja kakvo je tacno nastrojenje duse ove gospodje i moze da joj da odgovarajuci odgovor koji je adekvatan njenom duhovnom nastrojenju, pa je i odgovor bas takav kakav joj je i potreban. Ja koliko znam starac Pajsije je imao takve darove.

Ne znam, da li je arh. Karelin i duhovnik i ispovednik i da li ima svoja duhovna cada. Upoznat sam sa situacijom da mnogi duhovnici na Svetoj Gori imaju i po nekoliko stotina svoji duhovnih cada koji se ispovedaju i pricescuju kod njih.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, JESSY рече

Зато препустите се вољи Божијој

ja sam shvatila da je ovo sustina...nije svima dato da nadju zivotnog partnera koji im odgovara...svedoci smo danasnnjeg vremena gde je dosta mladih ljudi samo...vidi se i na nasem forumu i na Kani kako je tesko naci srodnu dusu...zato sam shvatila njegove reci kao utehu, tj, da bude spremna na sve, pa i na to da nece naci onog koga trazi...kao sto i dosta ljudi ne dobija decu...pa da to prihvate i organizuju svoj zivot na drugaciji nacin, da nadju smisla u drugim stvarima...da im zivot ne prodje u kukanju u zaljenju za onim sta nemaju a da pritom propuste da uzivaju i zahvaljuju Gospodu na onome sto imaju...(na primer dobro zdravlje)...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...