Jump to content

Владика Григорије богослужио у Минхену

Оцени ову тему

Препоручена порука

У недељу двадесет прву по Духовима, о спомену Светих отаца VII Васељенског сабора, Преподобне Пелагије и Преподобне Таисе, светом архијерејском Литургијом у храму Светог краља Јована Владимира у Минхену,, први пут после устоличења, началстовао је Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Немачке г. Григорије.

Ðладика ÐÑигоÑиÑе богоÑлÑжио Ñ ÐинÑенÑ

У Божанственом благодарењу Епископу су саслуживали пароси минхенски: протојереји-ставрофори Ђорђе Трајковић и Милорад Јовановић, протојереји Предраг Гајић и Илија Ромић, као и протојереј Станко Ракић парох штутатгартски, јеромонах Стефан Југовић, умировљени протојереји-ставрофори Слободан Милуновић и Зоран Андрић, ђакони Александар Секулић, Оливер Груловић и Младомир Милуновић. Током Литургије певали су чланови Црквеног хора под управом проф. Јелене Стојковић.

Владика је у својој беседи, у храму препуном верног народа између осталог рекао: -Шта је та плодна њива на коју пада семе Исусове речи? То је човеково срце, једино сигурно тло на коме ће, ако га се дотакне, семе речи Божје засигурно опстати и многи род донети. Семену речи Божје прети опасност да буде позобано од птица грабљивица споља, а и изнутра од нас самих. Наш задатак је да ова плодна њива не зарасте у трње и коров и тако сами спречимо да на њу падне семе речи Божје. Зато треба да искажемо огромно поштовање према дару који смо примили од Бога. Наше је да само искрено отворимо наша срца речи Божјој. Пророци су рекли да је Бог човеку дао срце како би могао да позна Бога. Свако човеково срце је рођено за добро и реч Божју. Потребно је своје срцео слободити од мржње, злобе и зависти, јер оноје створено за мир, љубав и доброту. 

У току Литургије многи верници су приступили са вером и љубављу чаши са Телом и Крвљу Господњом и причестили се. Светој архијерејској Литургиј присустовали су гђа Снежана Миљанић, генерални конзул, и гђа Јелена Стојановић, конзул Републике Србије у Минхену.

После сусрета и разговора са народом, литругијско славље настављено је у црквеној сали трпезом љубави и пригодним програмом који су припремили у част доласка Епископа ученици веронауке и допунске школе српског језика, као и чланови КУД Свети Сава и Соко из Минхена.  

Извор: Српска Православна Црква

View full Странице

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Mnogo je lep Hram Jovana Vladimira u Minhenu. Mada, moram reci da mi je malo cudno sto na trpezi ljubavi posle Liturgije ne mogu ucestvovati svi vernici...iz razloga sto se kafa, kolaci, pite i sve vec drugo naplacuje od 1 do 3 evra...zavisi sta hoces. Ok, kapiram da sva dobit ,od prodatih ponuda za trpezu ljubavi, ide crkvi...bar se nadam da je tako, nisam istrazivala, ali ipak...a sta je sa onima koji nemaju taj evro ili tri? 

Mnogo je glupo i nekako neprilicno 1324_womens

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Adelaida рече

Mnogo je lep Hram Jovana Vladimira u Minhenu. Mada, moram reci da mi je malo cudno sto na trpezi ljubavi posle Liturgije ne mogu ucestvovati svi vernici...iz razloga sto se kafa, kolaci, pite i sve vec drugo naplacuje od 1 do 3 evra...zavisi sta hoces. Ok, kapiram da sva dobit ,od prodatih ponuda za trpezu ljubavi, ide crkvi...bar se nadam da je tako, nisam istrazivala, ali ipak...a sta je sa onima koji nemaju taj evro ili tri? 

Nasi hramovi ovde u NL nisu sa mermernim podom, niti su sa zlatnim polijelejima, ali su zato srca parohijana puna bratske ljubavi, te se podeli sve sto domacice spreme i donesu u crkvu, bez naplacivanja.Dzaba i najsjajniji hram, ako ne podelis ono sto prineses u crkvu sa bratom svojim. Nema tu blagodati.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Sofija_ рече

Dzaba i najsjajniji hram, ako ne podelis ono sto prineses u crkvu sa bratom svojim. 

Tako i jeste...ali eto...moze i drugacije. Nemacka je to...standard :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Adelaida рече

Lazes nas zar ne?molimoli
Ne mogu da verujem da je to istina.
Mozda je u pitanju ono kada su neke vece proslave u pitanju, veci troskovi, slave i to...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ole Gunnar Solskjær рече

Lazes nas zar ne?molimoli
Ne mogu da verujem da je to istina.
Mozda je u pitanju ono kada su neke vece proslave u pitanju, veci troskovi, slave i to...

Ne, ne lazem. Istina je. 

Prvi put kada sam otisla, mislila sam da na taj nacin skupljaju prilog za nesto...pa i drugi, treci put...posle sam pitala jel to oni tako stalno naplacuju te kafe, kolace i pite? Zena kod koje su kupovali princes krofne me je pogledala kao da sam pitala najvecu glupost..

To je praksa jednostavno...ne_shvata

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoki1988 рече

A jel istina da ima ljudi u toj crkvi koji nemaju euro za kafu?

Krajnje je nebitno Zoki, mislim da pored svih nacina za prihode taj je bas suvisan...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoki1988 рече

Majko moja.... Ma dobro su nama i pune crkve kako i sta radimo... :0205_whistling:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoki1988 рече

Nisam virila u tudje novcanike, ali isto tako mislim da moze i da bude ljudi kojima je taj evro mnogo da ga daju za kafu na trpezi ljubavi. Mozda neka zena koja je tu dosla da radi tri meseca, cisti, pegla , sredjuje kuce, kuva i cuva svaki dinar da posalje sinu za ratu za fakultet, ili neki covek koji je tu isto dosao da radi na crno na gradjevini tri meseca koji takodje cuva svaki evro da posalje kuci jer ima zenu i troje dece a treba platiti stan, struju, deci knjige za skolu... ( ja sam kreativna mnogo ) 

U svakom slucaju potpuno je moguce jednako kao i da ima onih koji imaju i za kafu i za pitu, ali nije u tome stvar...stvar je da je to trpeza lj u b a v i , a sa tim se ne trguje...nikako. Ok je da neko ostavi prilog koliko zeli, ali ne i da ima fiksnu cenu.

Na Ostrogu u gostionici, mozes da dodjes rucas, posluzis se kafom, sokom, vocem i imas kutiju za prilog pa ostavis koliko imas, mozes ili zelis ( bar je tako bilo kada sam bila poslednji put, ne znam jeli se sta promenilo od tad) ali ove fiksne cene nekako su bas neprilicne.

Подели на овим сајтовима

Tреба видјети да ли то наплаћује Црквени одбор или су издали неком приватнику. Није проблем код нас гдје има око 20-30 људи да се послужи кафа, ракија, сок или колачи после службе, али гдје дође 200 људи ту ипак треба све набавити и платити конобаре, све опрати, почистити....

Има људи који ће доћи сваки пут кад се позову, а слабо ће се сјетити да донесу нешто од себе следећи пут или да помогну око послуживања.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...