Jump to content

Владика Григорије богослужио у Минхену

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, о.Небојша рече

али гдје дође 200 људи

Tamo ne dolazi 200 ljudi...ljudi sa prostora bivse Jugoslavije, ne idu na Liturgije u nekom narocito velikom broju.  Crkva organizuje okupljanja, duhovne tribine, ali broj ljudi koji im prisustvuje i koje uopste to interesuje je mali, obzirom koliko ih, konkretno u Minhenu, ima.

Vecina ih je jednostavno integrisana u nemacko drustvo i imaju druga interesovanja. Ali verujem da ti ljudi ni ovde ne bi isli u crkvu, da to nema veze sa tim da li su u Minhenu ili ne. 

Naravno, idu ljudi, imaju i divan hor u Hramu Jovana Vladimira, ali taj broj ne premasuje 50 ljudi kada nisu praznici. A trpeza ljubavi se sve jedno naplacuje.

I nema sale sa stolovima vec je to sala samo sa stolicama gde se odrzavaju tribine a zene koje prodaju kafu, kolace i pite imaju male stolove kao tezgice na koje poredjaju ponude i lepo pisu cene.

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, о.Небојша рече

Tреба видјети да ли то наплаћује Црквени одбор или су издали неком приватнику. Није проблем код нас гдје има око 20-30 људи да се послужи кафа, ракија, сок или колачи после службе, али гдје дође 200 људи ту ипак треба све набавити и платити конобаре, све опрати, почистити....

Има људи који ће доћи сваки пут кад се позову, а слабо ће се сјетити да донесу нешто од себе следећи пут или да помогну око послуживања.

Зато сам и питао да ли је то када су већа окупљања или увек.
А нема шансе да је стално велики број људи, па видите да је када је Епископ ту нема 200 а тада свештеници шећером маме парохјане само да се пред владиком покажу, то је ваљда свима познато.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Adelaida рече

Mnogo je lep Hram Jovana Vladimira u Minhenu. Mada, moram reci da mi je malo cudno sto na trpezi ljubavi posle Liturgije ne mogu ucestvovati svi vernici...iz razloga sto se kafa, kolaci, pite i sve vec drugo naplacuje od 1 do 3 evra...zavisi sta hoces. Ok, kapiram da sva dobit ,od prodatih ponuda za trpezu ljubavi, ide crkvi...bar se nadam da je tako, nisam istrazivala, ali ipak...a sta je sa onima koji nemaju taj evro ili tri? 

Mnogo je glupo i nekako neprilicno 1324_womens

Баш је глупо, свашта. Могу да замислим колико је непријатно људима који би да учествују, а немају новца.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ole Gunnar Solskjær рече

А нема шансе да је стално велики број људи, па видите да је када је Епископ ту нема 200

Ne idu nasi ljudi koji zive, opet kazem, konkretno u Minhenu, u crkvu na nedeljne Liturgije u velikom broju. Jednostavno su oduceni od toga. Ako su ikada i bili zainteresovani. Pre ces ih naci da kupuju kostime za noc vestica, Deda Mrazove za Bozic i ostalo nego na Liturgiji nedeljom. Integrisani su u nemacko drustvo potpuno. Rade preko cele nedelje , vikend koriste da odrade neki neben job tj dodatni posao koji je oslobodjen poreza a donosi im do 500e mesecno jer su u kreditima do guse. Ko jos da ustane nedeljom za Liturgiju...

Ali pisala sam vec o tome pre dve godine, da se ne ponavljam.

Подели на овим сајтовима

Био сам, 1988 у Мурнау на Гете институту, па сам долазио за викенд до цркве која је  тад била у Инфатериштрасе,гдје је становао и пенз.прота Алекса Тодоровић. Долазило је и тад солидно народа, за славу се постављало у дворишту.

Мислим да никоме није проблем да да тај евро за кафу , јер много више кошта у кафани или колико је сад кутија цигарета, онда је била 4 марке.

Наш народ је научио да  даје ситан новац у цркву, а сад је и то проблем. Док кад се дође на неко весеље, сви се отимају да ките музику.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, о.Небојша рече

Био сам, 1988 у Мурнау на Гете институту, па сам долазио за викенд до цркве која је  тад била у Инфатериштрасе,гдје је становао и пенз.прота Алекса Тодоровић. Долазило је и тад солидно народа, за славу се постављало у дворишту.

Мислим да никоме није проблем да да тај евро за кафу , јер много више кошта у кафани или колико је сад кутија цигарета, онда је била 4 марке.

Наш народ је научио да  даје ситан новац у цркву, а сад је и то проблем. Док кад се дође на неко весеље, сви се отимају да ките музику.

Da li je Hristos naplacivao vodu i hranu apostolima?

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, о.Небојша рече

Бркаш бабе и жабе. 
А шта ћемо са оним ко и не иде по кафанама, ко не пуши и не кити певаљке и музику?
Дође у туђину без ичега и дочека га таква атмосфера?

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, о.Небојша рече

Хвали ми се данас човек да су дали за цветне аранжмане за свадбу 3,000 е :)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ole Gunnar Solskjær рече

Бркаш бабе и жабе. 
А шта ћемо са оним ко и не иде по кафанама, ко не пуши и не кити певаљке и музику?
Дође у туђину без ичега и дочека га таква атмосфера?

Мислим да све то треба да буде на бази добровољњног прилога и учествовања у заједничким окупљањима. Оно што је о. Небојша добро приметио јесте да је управо то, као веома могуће, одлука Црквеног одбора и да свештенство са тим нема ништа.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Поуке.орг инфо рече

Мислим да све то треба да буде на бази добровољњног прилога и учествовања у заједничким окупљањима. Оно што је о. Небојша добро приметио јесте да је управо то, као веома могуће, одлука Црквеног одбора и да свештенство са тим нема ништа.

Слажем се.
Али проблем остаје исти. Није то управни одбор канализације и водовода већ једне Црквене заједнице.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, о.Небојша рече

Наш народ је научио да  даје ситан новац у цркву, а сад је и то проблем.

Nije problem taj euro, mozda bi neko kao svojevoljan prilog ostavio i 50e ...problem je sto se ta kafa prodaje za 1 euro, kolaci i pite za 3. 

Inteligentan ste covek, i ima nas jos takvih, hvala Bogu, verujem da ste shvatili poentu...

To je ipak trpeza ljubavi, Agape...cemu cene kao na pijacnoj tezgi...

Kutija za prilog je sasvim dovoljna, i svako bi prilozio i vise od tog jednog eura...

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Поуке.орг инфо рече

Оно што је о. Небојша добро приметио јесте да је управо то, као веома могуће, одлука Црквеног одбора и да свештенство са тим нема ништа.

A ko sedi u tom crkvenom odboru i donosi odluke u vezi toga kako je ustrojena trpeza ljubavi nakon Svete Liturgije ako svestenstvo i namesnistvo nema nikakve veze sa tim a direktno ih se tice?  Otac Nebojsa , naravno,  i treba da ima diplomatski odgovor...ali...

Okreni, obrni...ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Све зависи од свијести људи који долазе. У једном манастиру су служили љети на тераси стално, не само после Литургије, пиће и кафу по систему колико ко да у касицу, па кад су је отворили нашли углавном ситан новац, а они потрошили доста пића , јер су неки долазили туристички и сједили и пили по пар сати.

С друге стране прије неку годину свратио у цркву један брат одавде који је већ годинама у Америци. Замоли га један одборник, његов рођак за прилог, а он му одговори : Који прилог? Имате салу, спремите разна јела, скупите народ и имаћете прилог. Кад су му објаснили да се то код нас не наплаћује, нарочито не за црквену славу, он одговори да то тако не иде и да се тако води ЦО у којој је он члан , давно би пропали.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, о.Небојша рече

да то тако не иде и да се тако води ЦО у којој је он члан , давно би пропали.

Ne bih da marcim, ali mi smo kao narod vec propali...:D 

SPC pamti i gore dane, pa nije propala niti ce propasti sve dok ima onih do kojih dopiru Hristove reci i ucenja.

Mada razumem crkve u Americi i Nemackoj, u ovom slucaju, skup je zivot tamo...ipak :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ole Gunnar Solskjær рече

А нема шансе да је стално велики број људи, па видите да је када је Епископ ту нема 200 а тада свештеници шећером маме парохјане само да се пред владиком покажу, то је ваљда свима познато.

Опет клевете...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...