Jump to content

Обавештење - Цариградска Патријаршија

Оцени ову тему

Препоручена порука

15. Октобра Синод Московске Патријаршије на седници у Минску одлучиће поводом данашње одлуке Цариградске Патријаршије о даљим корацима!

Подели на овим сајтовима

Московска Патријаршија може слободно одмах да се изјасни око теолошког и догматског застрањења Константинопољске Цркве која свој примат заснива на изопаченом примењивању тријадолошких категорија наше вере. Константинопољска Патријаршија заузима став драстичнији него Римска Црква, тражећи свој примат у изображавању самога Бога Оца као Узрочника, што је далеко опасније од римојеретичког позивања на Петрово прејемство.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, obi-wan рече

Mi ne zurimo nikad, sve radimo polako...

Ok, samo ne zaboravite da morate PRVO osuditi "rimootpadništvo", niste stigli Sabor radi toga sazvati ni za 1000 godina!

Nek "konstantinopoljsko otpadništvo" malo pričeka! Mi smo prvi na redu, ako smo mi Latini čekali 1000 godina, Fanarioti mogu bar 100! 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zayron рече

Ok, samo ne zaboravite da morate PRVO osuditi "rimootpadništvo", niste stigli Sabor radi toga sazvati ni za 1000 godina!

Nek "konstantinopoljsko otpadništvo" malo pričeka! Mi smo prvi na redu, ako smo mi Latini čekali 1000 godina, Fanarioti mogu bar 100! 

"Pocisti prvo ispred svoje kuce", znas kako kaze izreka...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Црква треба да се позове на овако нешто:

,,Саборност која постоји у Цркви (...) може се, заиста, упоредити са хармонијом и сагласјем које влада међу Личностима Свете Тројице. Не би требало, ипак, ићи даље од тога у покушају да се људске црквене структуре упореде са заједништвом у Божанској Тројици. Нити би било примерено објашњавати узајамни однос примата и саборности користећи се светотројичним аналогијама, и на тој основи се позивати на 'примат' Оца у односу на Сина и Светог Духа.'' (Митрополит Волоколамски Иларион Алфејев, 8. новембра 2014. године) https://svetosavlje.org/primat-i-sabornost-sa-pravoslavne-tacke-gledista/

,,Црква је заједница по слици Свете Тројице. Наравно, ми не можемо изједначити све што постоји у животу и искуству Цркве у историји, у икономији овде на земљи, у времену, са вечним животом Свете Тројице. Али, Црква је између осталога и икона Свете Тројице. Наравно, из тога не могу се изводити претерани закључци, у том смислу да све што постоји у овоземаљским структурама црквеног живота да треба да пронађемо у Светој Тројици, па између осталога и примат - првенство. То не мислим да је исправно размишљање. Лично ја не мислим.'' (Епископ Иринеј бачки, ПБФ 29. април 2015. - 1:12:20) https://youtu.be/CFANda-KfbM?t=1h12m3s

,,Наша помесна Црква, и од раније, а и сада, игра једну не бих рекао помиритељску улогу, него једну саборну улогу, јер постоје те конфронтације нарочито између Константинопоља и Москве. Ми се не сврставамо. Па некад кажу, писали су овде у новинама, чак и Зизјулас рекао је: српски теолози отишли су да слушају Москву. Није истина. Пре свега такво једно поимање је дискутабилно. Ја се чудим, морам да вам кажем искрено да, велики теолог православни, Митрополит Пергамски Јован Зизјулас, да је он у последње време оптерећен - ја разумем њега као јелина и везаног за Цариград -, оптерећен је местом првога, Цариградом. То се види у његовим написима, чак и у његовом теолошком приступу првога које је утемељено на Светој Тројици. Пориче историју, наводно не може се на основу историје дати права слика устројства Цркве, него морамо да се вратимо на теологију, на Свету Тројицу. Катастрофално.'' (Митрополит Амфилохије, ПБФ 20. 5. 2015. - 1:20:00) https://youtu.be/hKDoeS88lyc?t=1h19m17s

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Православље на корак од раскола

Патријарси српски Иринеј и антиохијски Јован Десети, који је у посети српској цркви, објавиће заједничко саопштење у вези са одлукама Цариграда, који је потврдио да даје аутокефалност Украјинској цркви

patrijarh.jpg

Патријарх српски Иринеј дочекао је у Патријаршији поглавара Антиохијске православне цркве Јована Десетог (Фото СПЦ)

Катастрофална одлука по светско православље, црвена линија је пређена, раскол је легализован. То су прве реакције из Руске православне цркве после одлуке Светог синода Васељенске патријаршије да започне процес давања аутокефалности украјинској цркви.

Цариград је одлучио да скине анатему са вођа расколничких црквених структура у Украјини Филарета Денисенка и Макарија Малетича и поништи писмо из 1686. године, којим је московски патријарх добио право да поставља и рукополаже кијевске митрополите.

Конкретне одлуке Руске православне цркве знаће се већ у понедељак, када заседа њихов Свети архијерејски Синод. За то време канонски призната аутономна Украјинска православна црква, на чијем је челу митрополит Онуфрије, и која је под окриљем Московске патријаршије, најављује драстичне потезе – да ће анатемисати патријарха Вартоломеја јер одлуке Цариграда сматра „дубоко неканонским и непријатељским”.

Последњи потези Синода Васељенске патријаршије озбиљна су тема за размишљање и за Српску православну цркву, јер показују да оно што су њени архијереји сматрали доскора готово немогућим може да се деси и у Македонији, али и у Црној Гори, и да обе земље по „украјинском рецепту” могу добити аутокефалне цркве.

Уз то, и сам васељенски патријарх Вартоломеј недавно је изјавио да је искључиво право Цариградске патријаршије да даје аутокефалност и да ће то урадити свуда где то буде било потребно. А васељенски Синод сада је и показао како решава питања јурисдикције и расколничких црквених структура.

Како сазнајемо, Српска православна црква требало би током следеће недеље да се званично огласи о најновијим потезима Синода Васељенске патријаршије. Тачније, како је „Политици” речено у Патријаршији, патријарси српски Иринеј и антиохијски Јован Десети, који тренутно борави у званичној, мирној посети српској цркви, објавиће заједничко саопштење у вези са одлукама Цариграда.

О томе да ли би „украјинско питање” могло да буде и тема ванредног заседања Светог архијерејског сабора СПЦ, које би требало да буде одржано почетком новембра, како нам је објашњено, за сада је рано говорити.

Што се тиче заједничког саопштења, није тешко погодити његов главни смер, јер две цркве стоје на сличним позицијама. Патријарх Иринеј, као и више архијереја СПЦ, кроз званична писма и обраћања јавности, више пута су поновили да је овакво давање аутокефалности Украјинској цркви кршење канонског поретка.

Реагујући на последња дешавања, митрополит Амфилохије рекао је агенцији ТАСС да западне силе покушавају да изазову раскол у православној цркви и да су такви трендови примећени у Украјини и Црној Гори. На политичке упливе у црквена питања указао је недавно и Свети синод Антиохијске патријаршије.

Они су упозорили на опасност од увлачења православног света у међународне политичке конфликте, као и да велика штета може настати ако се питањима православне цркве приступа са позиција политике и национализма.

Откако је почетком септембра Васељенска патријаршија именовала двојицу својих егзарха за Кијев, чиме је показала јасну намеру да почне са процесом стварања аутокефалне цркве у Украјини, православни свет је у усијању.

О овом питању расправљала су црквена тела готово свих православних помесних цркава, али до сада ниједна није званично подржала Васељенску патријаршију. Има, додуше, суздржаних, попут Грчке, Бугарске и Грузијске цркве, које су саопштиле да се неће мешати.

С друге стране, на смиривање ситуације и заустављање процеса који је започео васељенски Синод, позвале су, кроз званична саопштења или изјаве својих поглавара, древне патријаршије Александријска и Јерусалимска, као и Антиохијска, Српска, Пољска и Чешка православна црква.

Цариграду је, међутим, за настојања око украјинске аутокефалности стигла званична подршка политичких структура: очекивано, из Украјине, али и САД. Крајем септембра амерички Стејт департмент у званичном саопштењу подржао је напоре да Украјина добије своју аутокефалну цркву и похвалио васељенског патријарха Вартоломеја као човека дијалога.

После најновијих одлука васељенског Синода огласили су се и Кијев и Москва. Украјински председник Петро Порошенко у писаном обраћању јавности навео је да је одлука о давању аутокефалности већ донета. Он је истакао да питање томоса и аутокефалности иде много даље од црквеног живота и да је то питање „наше независности, националне безбедности, наше државности, целокупне светске геополитике”.

Према Порошенку, одлука представља „пад Трећег Рима”, односно жеље Москве за глобалном доминацијом, а васељенском патријарху се клања због бриге за Украјину. И руски патријарх, међутим, има разумевање државног врха. Кремљ с посебном пажњом прати тему аутокефалности у Украјини, али, како је изјавио портпарол руског председника Дмитриј Песков, држава не може да се меша у међуцрквени дијалог.

Он је додао да власт дели забринутост руске цркве, да ће Русија предузети политичке и дипломатске кораке у случају прогона канонске Украјинске православне цркве и да ће заштитити интересе православаца, ако догађаји крену нелегалним путем.

http://www.politika.rs/scc/clanak/413176/Pravoslavlje-na-korak-od-raskola

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...