Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 часа, Ivan Marković рече

Нека моја нагађања: Вратоломеј ће уз себе имати албанску, финску и америчку (аутономну) цркву скоро сигурно. Уз Русе су поред Јерусалима и заграничне, Чеси, белоруска аутономна и како се чини Пољаци (за сада по саопштењима). Уз Русе ће вероватно (заправо сигурно) бити Антиохија (из јасних геополитичкихразлога јер је и њена канонска територија под агресијом НАТО проксија.) Грузијска ће по мом мишљењу вероватно бити уз Русе, без обзира на политику државног врха те земље. У хеладској цркви ће доћи до унутрашњег раскола, уколико атински архиепископ покуша да подржи истанбулског. Серафим Пирејски, Лимасолски (Кипар?), као и вероватно највећи (најпознатији) данашњи учитељ исихазма-Јеротеј Влахос уз већ поменутог китерског биће уз Русе. Такође и Света Гора са подручја Цариградске. Румунска ће можда да се сврста уз Цариград. Највећа непознаница су ми Бугари. Ако код њих преовладају геополитика и етнофилетизам, биће уз Цартиград. Ако преовлада здрава еклесијална свест (као кад су одбили одлазак на Крит пре две године), биће уз Русе. За Александрију немам појма. Као ни за Кипар.

Ако узмемо нецрквене факторе, НАТО, ЕУ и Ватикан ће бити уз Цариград. Ердоган је велика непознаница.

AOC nece biti uz Carigrad jer se vec dugo gloze. A Bugari su u riziku her hedan njihov raskol je sa Ukrajincima

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, kopitar рече

Teško je biti bez glave...:))

Da bez Hrista je tesko biti to vi valjda znate iz iskustva! ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, kopitar рече
Djela apostolska 5,38 I zato vam sad kažem: Prođite se ovih ljudi i pustite ih! Jer ako je od ljudi ovaj naum ili pothvat, propast će.
Djela apostolska 5,39 Ako li je od Boga, nećete ga moći uništiti, dapaće mogli biste se naći i kao protivnici Božji."

E sada meni ovo lici na Kulu Strazaru. :)))

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, kopitar рече

Mi nismo nikakvo zlo rekli na VP.

A sto bi svoj na svoga! ;) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ведран* рече

Niti smrdi niti mirise. Grci su to!

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, kopitar рече

Da , mi smo bezblagodatnim jeretici koje treba ponovo krstiti.

Lepo od tebe sto priznajes, samo da ti napomenem da vi niste tema. ;) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ivan Marković рече

Нека моја нагађања: Вратоломеј ће уз себе имати албанску, финску и америчку (аутономну) цркву скоро сигурно. Уз Русе су поред Јерусалима и заграничне, Чеси, белоруска аутономна и како се чини Пољаци (за сада по саопштењима). Уз Русе ће вероватно (заправо сигурно) бити Антиохија (из јасних геополитичкихразлога јер је и њена канонска територија под агресијом НАТО проксија.) Грузијска ће по мом мишљењу вероватно бити уз Русе, без обзира на политику државног врха те земље. У хеладској цркви ће доћи до унутрашњег раскола, уколико атински архиепископ покуша да подржи истанбулског. Серафим Пирејски, Лимасолски (Кипар?), као и вероватно највећи (најпознатији) данашњи учитељ исихазма-Јеротеј Влахос уз већ поменутог китерског биће уз Русе. Такође и Света Гора са подручја Цариградске. Румунска ће можда да се сврста уз Цариград. Највећа непознаница су ми Бугари. Ако код њих преовладају геополитика и етнофилетизам, биће уз Цартиград. Ако преовлада здрава еклесијална свест (као кад су одбили одлазак на Крит пре две године), биће уз Русе. За Александрију немам појма. Као ни за Кипар.

Ако узмемо нецрквене факторе, НАТО, ЕУ и Ватикан ће бити уз Цариград. Ердоган је велика непознаница.

Американцима су аутономију дали Руси ако не грешим па не знам како ће они уз Вартоломеја? Њих Вартоломеј не признаје док их Москва признаје. Остало си добро написао, мада мислим да ће Бугари уз Кирила.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ivan Marković рече

И то ми је непознаница. Могућ је раскол и код нас, иако мало вероватан, мада ако је судити по изјавама Бачког, ми смо на страни Руса.

Ако можеш постави изјаве епископа Иринеја.

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Trifke рече

Niti smrdi niti mirise. Grci su to!

Јел да је ово изненађујуће за њега? Он уме да грми и да сева, и чаше ломи са осталим покућством, а сад ко јагањац кротки.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ivan Marković рече

Шалу на страну, Зизи је лукав и још док је Вратоломеј натезао и малтретирао људе да дођу на Сабор, он је настојао да смири тензију и чак благо упозори Вероломеја на последице његовог "папарења". Наравно, не зато што је Зиз стена православља, већ управо супротно-што ће деда Варти да му упропасти дуго грађену и филигрански плетену паукову мрежу синкретистичког екуменизма, њу ејџ екологизма, сцијентизма и осталих ствари. Јер ако сад ствари пукну, екуменизам је  мртав за дуго времена. А и ако се ствари среде, екуменизам је попио врло врућу шамарчину, у најмању руку.

Зизјулас је један од највећих критичара западне теологије а ти му пришиваш ово.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Жика рече

Зизјулас је један од највећих критичара западне теологије а ти му пришиваш ово.

Има ствари које му нису проблем. На пример унијатство. :))

То не кажем ја него његов старији колега и претходник на једној од његових функција. 

• Хахаха 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Има ствари које му нису проблем. На пример унијатство. :))

То не кажем ја него његов старији колега и претходник на једној од његових функција. 

То не знам, знам шта сам читао.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Жика рече

То не знам, знам шта сам читао.

Grk je to Ziko. Cas okrene cuskiju! ;) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...