Jump to content

Подела Цркве на мушку и женску

Препоручена порука

може ли неко објаснити од кад датира и како је дошко до поделе Цркве на мушку и женку. у неким Црквама постоји пракса да мушкарци улазе само једна врата (конкретно код нас на јужна) а жене на друга врата (западна) посто има само та два улаза у Цркву. Дешава се да приликом св.Тајне Брака младожења улази на једна врата а млада на друга. на пиранје да ми  објасне зашто тако све се завршава тако су нас научили и тако су наши преци радили. Исто тако и на Литургији, жене се гурају у припрату, где и онако нема пуно места док у прирпати нема никога!

Јако би вас замолила да ми објасните историјски разлог тога и да ли то има своје место и оправдање с обзиром у Литургији у христу исусу сви једно?

Подели на овим сајтовима

On 14.9.2018. at 17:52, brankavu рече

код нас на јужна

a gde je to...?  :scratch_head:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 14.9.2018. at 17:52, brankavu рече

може ли неко објаснити од кад датира и како је дошко до поделе Цркве на мушку и женку. у неким Црквама постоји пракса да мушкарци улазе само једна врата (конкретно код нас на јужна) а жене на друга врата (западна) посто има само та два улаза у Цркву. Дешава се да приликом св.Тајне Брака младожења улази на једна врата а млада на друга. на пиранје да ми  објасне зашто тако све се завршава тако су нас научили и тако су наши преци радили. Исто тако и на Литургији, жене се гурају у припрату, где и онако нема пуно места док у прирпати нема никога!

Јако би вас замолила да ми објасните историјски разлог тога и да ли то има своје место и оправдање с обзиром у Литургији у христу исусу сви једно?

Апостол Павле је рекао да у Христу више нема ни Грка ни Јевреја,ни роба ни слободњака,ни мушко,ни женско,него смо сви једно.Али како то схватити,буквално или као поруку да нам Христос треба да буде изнад свих тих карактеристика,нпр.припадам српском народу али то што сам Српкиња нема импликације на плану вечности,него то да ли сам са Христом .Такође,припадам женском роду,али и то нема неке конкретне последице на мој начин постојања на црквеном плану.

Питање места жене у Цркви је постављано више пута као тема овде,мислим да је та подела на Литургији и најмање битна.Верујем да је то настало из неких практичних разлога,неко је можда некада и негде,обраћао више пажњу на неку жену испред себе или поред себе у цркви,па је неко дошао на идеју да жене буду лево,а мушкарци десно.Мени је логично да у цркви породица стоји заједно,поготово када имају мању децу,па их држе,и онда иду с лева на десно и преузимају дете и враћају.Но,чини ми се да се више и не придржава тако те праксе строго у већини цркава,

Но,ако неко можда потенцира питање зашто жене лево,а мушкарци десно,сходно Христовом одговору да ће праведници и они који су удостојени Царства Божејег бити десно,а они други лево,па је неко дошао на идеју да овде направи преднацрт те поделе,па одредио десну страну за мушкарце,а за жене леву,то не би требало да узбуђује превише жене,јер Христов нацрт је заснован на другим критеријумима.:)

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Нифада рече

Апостол Павле је рекао да у Христу више нема ни Грка ни Јевреја,ни роба ни слободњака,ни мушко,ни женско,него смо сви једно.Али како то схватити,буквално или као поруку да нам Христос треба да буде изнад свих тих карактеристика,нпр.припадам српском народу али то што сам Српкиња нема импликације на плану вечности,него то да ли сам са Христом .Такође,припадам женском роду,али и то нема неке конкретне последице на мој начин постојања на црквеном плану.

Питање места жене у Цркви је постављано више пута као тема овде,мислим да је та подела на Литургији и најмање битна.Верујем да је то настало из неких практичних разлога,неко је можда некада и негде,обраћао више пажњу на неку жену испред себе или поред себе у цркви,па је неко дошао на идеју да жене буду лево,а мушкарци десно.Мени је логично да у цркви породица стоји заједно,поготово када имају мању децу,па их држе,и онда иду с лева на десно и преузимају дете и враћају.Но,чини ми се да се више и не придржава тако те праксе строго у већини цркава,

Но,ако неко можда потенцира питање зашто жене лево,а мушкарци десно,сходно Христовом одговору да ће праведници и они који су удостојени Царства Божејег бити десно,а они други лево,па је неко дошао на идеју да овде направи преднацрт те поделе,па одредио десну страну за мушкарце,а за жене леву,то не би требало да узбуђује превише жене,јер Христов нацрт је заснован на другим критеријумима.:)

Иначе,реално то и није нека подела,сви су у истом храму.И најмање је битна та подела.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Al prvi put čujem za ovu pojavu.

Послато са E6653 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Većina njih je čula za ovaku podelu. Verovatno se radi o lokalnoj praksi, mada ne mogu dokučiti zašto je to tako!

Ako neko može prokomentarisati ili nešta napisati o podeli Crkve na mušku i žensku. Od kada to datira i koji je povod bio za to!?

Znam da toga ne bi trebalo biti ali ne znam odakle ta podela i kako je do nje došlo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, brankavu рече

o podeli Crkve na mušku i žensku

Не дели се, Црква је једна, света, саборна... :) Пре бих рекао да је у питању неко правило понаша из практичих разлога.

Да ти дочарам. Пре неколико година у парохијској цркви једна позната естрадна уметница привлачног изгледа у скоро провидној хаљини стајала је десно испред мене ( десно где су обично мушкарци али често је и мешовито). Наравно да сам био сконцентрисан на литургију али на сваки њен "поклон до земље" осмехивала ми се њена гузица... Морао сам да се померим мало у страну ја грешни да ме не декоцентрише. И шта сад? За нас лаког ока и грешних мисли ни оно мало снаге што сакупимо некада није довољно да се изборимо. Има и оно да свако види оно што жели али довољно је да те нешто смути и већ то није то...

Има и тема : 

brana ...  brankavu :scratch_head:Имате сличан ник, надам се да нисте исти лик

А ево и ближа временска одредница настанка тог правила:

Епископ др Јован (Пурић): Символика хришћанског храма 

http://www.spc.rs/sr/episkop_dr_jovan_puritsh_simvolika_hrishtshanskog_hrama

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...